Finnurmen siirtonurmi on ympäristöystävällinen, moderni ja vaivaton ratkaisu niin kotipihalle kuin esimerkiksi julkisille piha-alueille ja golfkentille. Se on aitoa luonnonnurmea ja soveltuu jokaiseen kohteeseen, jossa nurmea voi ylipäätään käyttää. Usein juuri vaikeissa kohteissa siirtonurmi on osoittautunut ainoaksi vaihtoehdoksi saada paikkaan vihertävä nurmikko. Uutta nurmea saadaan paikoilleen hyvinkin nopeasti ja vaivattomasti, ja se on usein heti käyttövalmis – nurmikon päälle voidaan asettaa esimerkiksi puutarhakalusteet välittömästi. Kylvönurmikkoon verrattuna siirtonurmi on myös yllättävän edullinen vaihtoehto.

SUOMEN SUOSITUIN SIIRTONURMI

Finnurmen tarina ulottuu vuoteen 1979 saakka ja se on alan kokenein toimija. Aitoa luonnonnurmea viljellään Järvikylän kartanon alueella Joroisissa sekä Pikkalan kartanon alueella Siuntiossa. Aktiivisen kehitystyön tuloksena nurmikkoon on valittu kotimaisiin olosuhteisiin sopivat nurmilajikkeet, jotka kestävät erinomaisesti vuodenaikojen rajuja vaihteluja.

Siirtonurmi on erinomainen valinta rivitaloihin, kerrostaloihin, kartanoihin, puistoalueille, urheilukentille ja kesämökille. Lisäksi siirtonurmen käyttökohteita ovat rinteet, luiskat sekä pengerrykset, joihin kylvönurmikon perustaminen on lähes mahdotonta. 

SIIRTONURMEN ASENNUS ON HELPPOA JA KUSTANNUSTEHOKASTA

Finnurmi-siirtonurmikon levittäminen on yhtä helppoa kuin mattorullan aukaisu. Finnurmi vaatii 10-20 cm paksun asennuspohjan, sopiva pohja saadaan perusmaasta lannoittamalla ja lisäämällä siihen esim. hiekan ja humuksen seosta. Siirtonurmi on parhaimmillaan asennushetkellä, sillä se nostetaan viljelyksiltä vasta asiakkaan tilauksen saapuessa. Mikä parasta, nurmen mukana nostetaan pellosta elinvoimainen alusturve, jonka ansiosta Finnurmi-siirtonurmikko juurtuu hankalissakin paikoissa. 

Siirtonurmi asennetaan aina tiilikuvioon.

SIIRTONURMEN KIISTATTOMAT EDUT VERRATTUNA KYLVÖNURMIKKOON

  • Vähäisempi työmäärä
  • Nopeampi ja täsmällisempi käyttöönotto
  • Varma lopputulos

Finnurmen siirtonurmelle annetaan laatu- ja kasvuunlähtötakuu kun se on asennettu asennus- ja hoito-ohjeita noudattaen. Takuu kattaa juurtumisen ja kasvuunlähdön noin 2–4 viikon kuluessa. Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä, jolloin takuu kattaa kasvuunlähdön seuraavana keväänä.

Siirtonurmi asennetaan viimeistään 2 päivän kuluessa sen toimituksesta ja ensimmäisinä viikkoina asennuksesta sitä pitää kastella huolellisesti. Siirtonurmen asennukseen löytyy kattavat ja tarkat ohjeet, joiden avulla työ on helppoa kuin heinänteko.

Nurmi on mahdollista asentaa myös vanhan nurmen päälle, jolloin asennus valmistellaan leikkaamalla vanha nurmi mahdollisimman lyhyeksi ja levitetään päälle ns. verhousmultakerros, jolla tasataan nurmikon epätasaisuudet ja painaumat. 

Asennettua siirtonurmea on helppo työstää ja muotoilla esimerkiksi sahalaitaisella veitsellä tai puukolla. Pohjatöistä selviää erinomaisesti ilman työkaluhankintoja, sillä pohjan tasoituksen voi tehdä esimerkiksi kaivonrenkaalla tai vedellä täytetyllä tynnyrillä.

Finnurmi-siirtonurmea kasvatetaan kaksi vuotta. Nurmikon alla on oltava multaa 15-20 cm. Asennuksen jälkeen nurmi on heti tiheää ja tasaisen vihreää. Nurmi tarvitsee vettä päivittäin noin 3 viikon ajan, jonka kuluessa se juurtuu alustaansa. 

KASTELU

Juuri asennettua siirtonurmea on kasteltava sääolosuhteiden mukaisesti. Hellesäällä runsas kastelu joka päivä (mieluiten illalla). Pilvipoudalla runsas kastelu n. 2–3 kertaa viikossa.
Noin 3 viikon kuluttua, kun juurtuminen on tapahtunut, kastelu normaalin pihanurmikon tapaan sääolosuhteista riippuen.

Nurmikkoa kastellaan ainoastaan tarvittaessa (mikäli nurmikossa näkyy kuivahtamisen merkkejä pitkän poutajakson aikana). Kastelu suoritetaan runsaana kertakasteluna; 15–25 mm/kastelukerta max 2 kertaa viikossa. Kastelu kannattaa suorittaa illalla, jolloin haihdunta on vähäistä ja vesi ehtii imeytyä maaperään. 

LEIKKAUS

Asennuksen jälkeen siirtonurmea voi leikata heti kun se sitä vaatii. Leikkaustiheys nurmen kasvun mukaan n. 1-2 kertaa viikossa. Nurmikkoa ei saisi päästää yli 10 cm pituiseksi ja leikatessa poistetaan maksimissaan kolmasosa nurmikon pituudesta. Juurtumisaikana nurmikkoa ei saa leikata alle 40 mm korkeuteen.

Finnurmi siirtonurmet  Katso kaikki »

LANNOITUS

Hoitolannoituksia 3–4 kertaa/kasvukausi tai viljavuusanalyysin mukaan. Nurmi on käyttövalmis heti asennettuna. Se kestää normaalia käyttöä, mutta juurtumisaikana ”rajumpaa” kulutusta on vältettävä. Mikäli nurmikko halutaan voimakkaampaan kasvuun, voidaan lannoitemääriä lisätä 1–1,5 kg/lannoituskerta. Tällöin on huomattava, että runsas lannoitus lisää nurmikon leikkauskertoja kasvun kiihtyessä. Vastaavasti niukemmilla lannoitemäärillä saadaan kasvua vähennettyä.

KEVÄTTYÖT

Kevään ensimmäinen hoitotoimenpide on nurmikon haravoiminen talven aikana kulottuneesta ruohosta. Haravoiminen tehdään heti kun nurmikon pinta on kuivunut kantavaksi. Mikäli nurmikko on asennettu edellisenä kasvukautena myöhään syksyllä, on haravoiminen tehtävä varovasti, jotta osittain juurtumaton nurmikko ei irtoile.

SYYSTYÖT

Nurmikko jätetään talvehtimaan normaaliin leikkuukorkeuteen. Kertynyt leikkuujäte haravoidaan pois. Nurmikkoa voidaan myös ilmastoida hakkaamalla esim. talikolla 5–10 cm syviä reikiä nurmikon pintaan tai nurmikon ilmaajalla. Reiät voi jättää avonaisiksi tai täyttää hiekalla esim. seuraavana keväänä.

SIIRTONURMEN ASENNUKSEN JÄLKEINEN HOITO

Hoito-ohjeet juurtumisaikana

Mitä useammin nurmikon leikkaa, sitä paremmin se voi. Edellytyksenä on, että ruohonleikkurin terät ovat kunnossa. Nurmikosta ei pitäisi koskaan leikata enempää kuin kolmasosa koko pituudesta. Mikäli ruohon leikkuukorkeus on esim. 5 cm, tulisi nurmikko leikata viimeistään n. 7–8 cm:n pituudessa. Käytännössä tämä merkitsee nurmikon leikkuuta vähintään kerran viikossa. Mitä lyhyempänä nurmikko pidetään sitä useammin sitä on leikattava. Leikkuujäte kannattaa haravoida 1–2 kertaa kasvukauden aikana pois, varsinkin jos ruohonleikkurin jättämä silppu on kovin karkeaa tai nurmikon annetaan kasvaa pitkäksi ennen leikkuuta, jolloin leikkuujätettä tulee runsaasti.