Erilaisia kuivakäymälöitä on viime vuosina tullut markkinoille lukuisia eri malleja ja niiden käyttö niin kotona kuin mökeilläkin on selkeästi yleistymässä. Kuivakäymälä ei tuhlaa vettä huuhteluun vaan sen sijaan kyseessä olevasta mallista riippuen se joko polttaa, pakastaa, kompostoi tai kerää kiintoaineen sekä haihduttaa tai kerää nesteen.

Jos mökki tai talo sijaitsee liian kaukana kunnallisesta vesijohtoverkostosta, käymälän suhteen on mietittävä tavallisen vesikäyttöisen wc:n sijaan muita vaihtoehtoja. Kuivakäymälä on jokaisen ympäristötietoisen valinta, joka säästää vettä tehokkaasti. Jo käymälän hankintaa suunnitellessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän sisältämät käyttöominaisuudet ovat itselle ne kaikkein tärkeimmät, ja millaisiin hoitotoimenpiteisiin on valmis. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan sekä optimaalisen käyttömukavuuden vuodesta toiseen.

Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:

  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut 
  • myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankkiessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat.

Vanhan huussin voi uudistaa

Vanhakin huussi voidaan useimmiten uudistaa käytettävyydeltään mukavaksi ja ympäristöystävälliseksi käymäläksi. Hyvän, tiivispohjaisen kuivakäymälän asentaminen vanhaan ulkohuussiin sekä parantaa huomattavasti käymälän käyttömukavuutta että estää ravinnepitoisen kuormituksen maaperään.

Vanha huussi päivittyy nykypäivään modernisti muotoillulla kuivakäymälällä.

Toiminta- ja asennusperiaatteiltaan yksinkertaiset kuivakäymälät asennetaan aina suoraan vanhan huussin lattian päälle, eivätkä ne vaadi kovin suurta tilaa, minkä ansiosta niiden asentaminen vanhaan huussin onnistuu yleensä kohtuullisen helposti. Myös kompostikäymälän asentaminen vanhaan huussirakennukseen on yleisesti ottaen mahdollista.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Kuivakäymälän hajuttomuus perustuu siihen, että sen tuuletusputki viedään suorana katolle harjan yläpuolelle. Näin syntyy hyvä veto, minkä lisäksi painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin. Tarvittaessa painovoimaista tuuletusta voidaan vielä tehostaa entisestään joko sähkökäyttöisellä poistoilmapuhaltimella tai tuulikäyttöisellä tuulituulettimella.

Kuiva- ja kompostikäymälät   Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Ravinteet talteen ja hyötykäyttöön

Käymäläjätteet sisältävät suuren osan talousjätevesien ravinteista, joten ravinteet talteen keräävä kuivakäymälä kuormittaa ympäristöä huomattavasti vesivessaa vähemmän. Kuivakäymälä ei tuhlaa vettä, mistä johtuen se on järkevä vaihtoehto myös sellaisissa paikoissa, joissa on pula käyttövedestä. Kuivakäymälän kompostoidusta käymäläjätteestä saa kätevästi arvokasta maanparannusainetta pihan istutuksille.

Kompostoivasta käymälästä tyhjennettävä massa on valmiiksi kompostoitunutta, joten sen voi siirtää suoraan jälkikompostikasaan kypsymään maanparannuskäyttöä varten tai sen sijaan laittaa koristekasvien juurelle katteeksi sellaisenaan. Kompostikäymälä kompostoi myös biopohjaista talousjätettä, ja käymälällä on suhteellisen pitkä tyhjennysväli, mikä tekee sen käytöstä varsin vaivatonta. Kompostoivan käymälän kestävä, lämpöeristetty rakenne sekä kompostimassaan ilmaa tuova ilmakanava tehostavat käymälän toimivuutta tehden sen käytöstä mukavaa, ja useimmat kompostikäymälät tyhjennetään kätevästi alaluukusta ulkokautta. Kompostikäymälä on siisti, ympäristöystävällinen ja hajuton vaihtoehto, jota on mukava käyttää.

Keräävästä käymälästä kertynyt jäte tyhjennetään erilliseen kompostiin kompostoitavaksi, sillä tämä perusmallinen kuivakäymälä ei itsessään kompostoi massaa. Erillisen kompostin voi perustaa joko suljettuun kompostoriin tai kasakompostiksi esimerkiksi yhdessä puutarhajätteen kanssa. Kompostin pohjalle levitetään muovikate tai pressu, jotta maaperään ei pääse syntymään valumia. Pressun päälle laitetaan sitten noin 20 senttimetrin kerros karkeaa risua parantamaan kompostikasan ilmavuutta.

Kekkilä puutarha- ja mökkikompostorin avulla voi jälkikompostoida keittiön ja puutarhan jätteiden lisäksi käymäläjätteet.

Erotteleva käymälä erottelee nesteen ja kiinteän jätteen, ja lämpimään tilaan asennettua käymälää voi käyttää ympäri vuoden. Erottelevassa kuivakäymälässä on erikseen sekä sisäastia että nestesäiliö, ja joissakin malleissa on kaksi sisäastiaa, joista yhtä käytetään kerrallaan ja toinen odottaa valmiina päästäkseen käyttöön toista astiaa tyhjennettäessä. Sekä sisäastia että nestesäiliö tyhjennetään niiden täytyttyä. Kiinteälle jätteelle tarkoitettu sisäastia tyhjennetään kompostiin, ja nestesäiliön sisältö puolestaan sopii lannoitteeksi pihaan tai puutarhaan, tai vaihtoehtoisesti sen voi halutessaan kuljettaa jäteveden puhdistamolle. Nestejätettä voidaan myös hyödyntää vähäisissä määrin typen lähteenä puutarhakompostin ja erotellun käymäläjätteen kompostoinnissa.

Pakastava käymälä on erinomainen vaihtoehto keräävälle tai kompostoivalle käymälälle. Nimensä mukaisesti pakastavan kuivakäymälän jäte pakastetaan kätevällä pakastusmenetelmällä, joka estää tehokkaasti sekä hajuja että bakteerien kasvua. Pakastava käymälä liitetään sähköverkkoon, ja asennuksen jälkeen se toimii tavalliseen pakastimeen verrattavalla tavalla. Käymälä pakastaa nopeasti sekä kiinteän että nestemäisen käymäläjätteen, ehkäisten häiritsevien hajujen muodostumisen. Käymälän asennukseen ei tarvita lainkaan neste- tai tuuletusletkuja, eikä sen käyttö vaadi kuivikkeita tai kemikaaleja. Jäteastian täytyttyä jäte voidaan siirtää biopussissa kompostoitumaan esimerkiksi puutarhakompostoriin. Pakastava käymälä on mukava käytössä, sillä kylmyys pysyy alhaalla astiassa. Helposti asennettava pakastava käymälä sopii yhtä hyvin niin mökille, vapaa-ajan asuntoon kuin vaikkapa väliaikaiseksi ratkaisuksi remontoitavaan kohteeseen.

Polttava käymälä polttaa jätteen korkeassa lämpötilassa steriiliksi tuhkaksi välittömästi wc:n käytön jälkeen. Kätevän polttavan käymälän käyttäminen ei vaadi lainkaan kiinteää vesi- tai viemäriliitäntää, mistä johtuen se sopii erinomaisesti sellaisiin kohteisiin, joissa ei ole viemäröintiä. Mökkien ja loma-asuntojen lisäksi polttavan käymälän voi hankkia esimerkiksi työmaalle tai remontoitavaan kohteeseen. Kyseessä on ekologinen ja kustannustehokas ratkaisu, joka ei tuota tilaa vievää käymäläjätettä, minkä lisäksi polttava käymälä myös mahtuu pienempiinkin tiloihin asennettavaksi. Tavallisiin kerääviin kuivakäymälöihin sekä kompostoiviin kompostikäymälöihin verrattuna polttavan käymälän etuina ovat lisäksi hajuttomuus sekä jätteen jälkikäsittelyn ja kompostoinnin tarpeettomuus. Polttavan käymälän kohdalla ei myöskään tarvitse huolehtia talvisaikaan jätteen jäätymisestä. Kun biologinen jäte poltetaan tuhkaksi, palamisessa syntyvät kaasut ohjautuvat ulos käymälästä poistoputken kautta. Polttoprosessin jälkeen jäljelle jää vain pieni määrä tuhkaa, joka on täysin bakteeritointa ja sopii sellaisenaan lannoitteeksi. Polttavia käymälöitä valmistetaan sekä sähköllä että kaasulla toimivissa malleissa, ja kaasukäyttöinen käymälä on nappivalinta kaikkiin kohteisiin, joissa ei ole verkkovirtaa saatavilla.

Millainen kuivakäymälä kannattaa valita?

Itselle ja omaan käyttötarkoitukseen sopivimman kuivakäymälän valinta riippuu täysin omista mieltymyksistä sekä siitä, millaisiin toimenpiteisiin on valmis käymälän hoitotöiden suhteen. Perinteinen keräävä käymälä sekä erotteleva käymälä vaativat eniten jätteenkäsittelyä, kun taas kompostoivan käymälän valmiiksi kompostoitunut jäte sekä pakastavan käymälän pakastettu jäte on vaivaton siirtää kompostoriin. Mikäli haluat välttyä lähestulkoon kaikelta jätteen kuljettamiselta ja kompostoinnilta, ja tyhjentää käymälästä vain harvakseltaan pienen tuhkamäärän, on polttava käymälä kätevin ja sopivin ratkaisu. Pakastavien ja myös useiden polttavien käymälöiden kohdalla on kuitenkin huomioitava se, että ne vaativat toimiakseen sähköverkon.

Kuivakäymälätarvikkeet  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Esimerkkejä BAUHAUSin kuivakäymälöistä ja kompostikäymälöistä

BAUHAUSista löydät laadukkaat kuivakäymälät tunnetuilta ja arvostetuilta valmistajilta, kuten Biolan, Kekkilä ja Separett. Esimerkiksi valikoimastamme löytyvät Kekkilän kompostoiva kuivikekäymälä sekä Biolanin kompostikäymälät ovat hyvin käteviä ratkaisuja kompostoivaa ominaisuutta suosiville käyttäjille. Biolanin ja Separettin erottelevat käymälät puolestaan ovat laadukkaita ratkaisuja erottelevan käymälän nimeen vannoville, kun taas Biolanin pakastava käymälä on loistoratkaisu mahdollisimman hajuttoman kuivakäymälän haluavalle.

Pakastava

Polttava

Kompostoiva

Erotteleva

Tee mökistäsi entistä ehompi BAUHAUSin avustuksella

Oletko aikeissa varustaa mökkisi uudella, ekologisella ja entistä ehommalla kuivakäymälällä? BAUHAUSista hankit kätevästi mieltymyksiisi sopivimman kuivakäymälän markkinoiden laadukkaimmilta tuotemerkeiltä, ja teet samalla ratkaisevan ekoteon. Entä kaipaako mökkisi mahdollisesti kunnostusta tulevan kesäkauden aikana? BAUHAUSin artikkelista ”Mökki kuntoon – Kaikki vinkit mökin kunnostukseen” saat käteviä käytännön vinkkejä sekä ideoita valikoimamme tuotteista, joiden avulla tuot vaivatta helppoutta, lisämukavuutta sekä ekologisuutta mökkiasumiseen.