Ohje tapetointiin

Miten tapetoidaan seinä? Piristät kotisi ilmettä tai muutat sisustustyylisi täysin huomattavan pienellä vaivalla, kun valitset BAUHAUSista oikeanlaiset tapetit ja noudatat tapetointiohjeitamme, jotka löydät tästä artikkelista. Voit myös kokeilla tapetointia aivan uudella tavalla: yhdistä samalle tai viereiselle seinälle rohkeasti eri kuoseja, kuvioita ja värejä tai aseta tapetit seinälle poikittain – tyyli on vapaa. Ehkäpä valintasi jollekin kodin seinistä on näyttävä ja ainutlaatuinen fototapetti eli valokuvatapetti? Fototapetin valitsemalla saat kaupunkeja, luontoa tai kauniita maisemia kotisi seiniä koristamaan. Valokuvatapettien ja muiden tapettien lisäksi löydät BAUHAUSin kattavasta valikoimasta myös erilaiset sisustustarrat  ja kontaktimuovit, joiden avulla herätät kodin pinnat eloon vaivattomasti!

Tapetin menekki

Tapetin menekki lasketaan sen mukaan, kuinka monta vuotaa tapettia seinälle tarvitaan ja kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan. Menekkiä laskiessa aluksi on laskettava tapetoitavan seinän korkeus ja leveys. Tapettirullien koot voivat vaihdella, mutta yleisin tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Muistathan, että alta löytyvät ohjeet on tarkoitettu ainoastaan avuksi tapetoinnin suunnitteluun ja että todellinen menekki voi vaihdella tapettirullan koon ja tapetoitavan kohteen mukaan.

Esimerkki menekistä – tapetoitavan seinän koko 5 x 2,5 m

Tapetoitavan esimerkkiseinän leveys on 5 m ja korkeus 2,5 m, ja tapetointiin käytettävän tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Tapetin menekki lasketaan jakamalla tapettirullan pituus seinän korkeudella. Tällä laskutoimituksella saadaan laskettua, kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan korkeussuunnassa (10,05 m / 2,5 m = 4,02 vuotaa).

Näin voimme todeta, että 5 x 2,5 m:n kokoista seinää varten tarvitaan 2,48 tapettirullaa, eli ylöspäin pyöristettynä 3 tapettirullaa. Varaa kuitenkin aina vähintään yksi ylimääräinen rulla, sillä tapetoidessa voi tulla yllätyksiä vastaan!

Kuvioidussa tapetissa on muistettava tapetin tasakohdistus, jolloin tapettia tarvitaan yleensä hieman enemmän. Muista myös tarkistaa ennen tapetointia, että tapetit ovat kaikki samaa erää, koska tapettien eri painoerissä voi olla sävyeroja.

 Tapettirullan pituus Seinän korkeus Vuotaa/tapettirulla
 10,05 m 2,5 m 4,02

 

Tapettirullan leveys on 0,53 m, jolloin voimme laskea seinän leveyden perusteella montako vuotaa tarvitaan leveyssuunnassa (5 m / 0,53 m = 9,43 vuotaa).

 Tapettirullan pituus Seinän korkeus Vuotaa/tapettirulla  
0,53 m 5 m 9,43

 

Esimerkkitapauksessa yhteen seinään tarvitaan 9,43, eli n. 10 vuotaa. Yhdestä tapettirullasta saamme 4,02 vuotaa, joten seinään tarvitaan 10 / 4,02 = 2,48 tapettirullaa.

Tarve (vuodat) Tapettirulla (vuodat) Tapettirullaa
10 4,02 2,48

Löydä uusi lempitapettisi  Katso kaikki »

Tapetointiohjeet:

Esivalmistelutyöt

  1. Ennen tapetoinnin pariin ryhtymistä otetaan huomioon se, mitä tapetoitavalla seinällä on entuudestaan. Kaiva lastalla vanhan tapetin saumakohtaa ja raaputa tapetin pintaa rikki, jotta saat otteen tapetista ja voit kuoria tapettisuikaleita irti seinästä sormin. Paljastuneesta kohdasta näet, kuinka monta tapettikerrosta seinällä on entuudestaan. Tämän selvitettyäsi käänny BAUHAUSin myyjän puoleen selvittääksesi, mikä on tarpeeseesi sopiva tapetinpoistoaine, ja kuinka paljon sitä tarvitaan.
  2. Ennen tapetin hankintaa mittaa tapetoitavien seinien korkeus ja leveys. Kun on kyse tavallisista tapeteista, lisää tapetoitavan pinnan neliömetrimäärään 3 %. Kuvioitujen tapettien kohdalla on huomioitava lisäksi kuviokohdistuksesta johtuva ylimääräinen menekki. Tämän menekin laskemiseen saat apua BAUHAUSin myyjiltä.
  3. Ennen kuin alat poistaa vanhaa tapettia, suojaa lattia huolellisesti suojamuovilla teipaten se maalarinteipillä kiinni lattian ja seinän rajaan. Mikäli mahdollista, irrota jalkalistat paikoiltaan. Vaihtoehtoisesti voit teipata suojamuovit ulottumaan jalkalistojen päälle.
  4. Sekoita tapetinpoistoaine valmistajan ohjeiden mukaisesti. Rei’itä vanha tapetti piikkirullan avulla, jotta tapetinpoistoaine pääsee vaikuttamaan myös alempiin tapettikerroksiin. Tapetin rikkominen onnistuu vaihtoehtoisesti myös lastan avulla. Tapetinpoistoaineen voit levittää vanhalle tapetille joko suihkepullolla tai liisteriharjalla. Huomioi tapetinpoistoaineen valmistajan pakkauksessa ilmoittama vaikutusaika. Tarvittaessa kostuta tapetti uudelleen poistoaineella. Mikäli tapettikerroksia on useampia, lisäksi on hyvä käyttää apuna höyrystyslaitetta.
  5. Mikäli mahdollista, yritä irrottaa vanha tapetti seinästä yksi vuota kerrallaan, kittaussikliä apuna käyttäen. Aloita irrottaminen tapetin saumakohdasta ja työnnä sikliä tapetin alle, välttäen samalla seinäpinnan turhaa naarmuttamista.
  6. Käsittele mahdolliset kolot ja halkeamat tasoitemassalla. Pienempiin vaurioihin riittää valmiina saatava kevyttasoite, kitti tai pikasilote. Voit myös sekoittaa tasoitteen itse valmistajan ohjeiden mukaisesti. Levitä massa sopivan kokoisella siklillä, tasoittaen seinästä kaikki epätasaisuudet. Anna seinän kuivua muutamia tunteja tai yön yli. Tasoitteen kuivuttua hio kaikki kitatut kohdat hiomapaperilla. Mikäli havaitset hionnan jälkeen seinään jääneen epätasaisuuksia, toista tasoitus.
  7. Liitumaiset pohjat tai uudisrakennusten seinät, joita ei ole koskaan tapetoitu, on hyvä pohjustaa pohjamaalilla. Muista mainita BAUHAUSin myyjälle aikovasi tapetoida seinän pohjamaalauksen jälkeen, sillä pohjamaalin tulee kestää tapettiliisteri. Anna pohjamaalin kuivua.

Tapetinpoistoon  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Tapetointi

  1. Jotta saat asennettua ensimmäisen vuodan suoraan ja lopputuloksen näyttämään hyvältä, mittaa huoneen vasemmasta nurkasta hieman tapetin leveyttä kapeampi mitta, ja piirrä koko seinän mitalle pystysuora viiva vatupassin avulla. Mitattu leveys on tapettia kapeampi, jotta saat tapetin ylimenevän osan taittumaan siististi huoneen nurkkaan.
  2. Ennen tapetin leikkaamista tapettirullat tulee tarkastaa ja todeta virheettömiksi. Varmista myös, että tapettinumero ja painosnumero vastaavat toisiaan kaikissa rullissa. Mittaa tapetti ja leikkaa se haluttuun mittaan. Ota mittaan mukaan seinän korkeus ja 3 cm:n lisät sekä ylä- että alapuolelle helpottaaksesi tapetista kiinni pitelemistä ja asennusta tapetoinnin aikana. Tapetin leikkausta voi nopeuttaa käyttämällä katkaisussa apuna metallista viivainta, jonka reunaa pitkin tapetti on helppo repäistä halutun mittaiseksi.
  3. Oikaise tapetti suoraksi tapetointipöydälle ja aloita liisteröinti. Liisterin voi levittää tapettiin joko perinteisesti liisteriharjalla tai kätevästi liisterikoneella. Liisteröinnin jälkeen käännä molemmista tapetin päistä noin neljännes liimapuolet vastakkain. Käännä tämän jälkeen vuota vielä kerran keskeltä, ja rullaa loput tapetista rullalle vettymään hetkeksi. Liisteröi kerralla vain se määrä vuotia, minkä ehdit asentaa ennen liisterin kuivumista vuodassa. Ota huomioon, että kuitutapettia käyttäessäsi kuitutapetille tarkoitettu liisteri levitetään tapetin sijaan suoraan seinään.
  4. Kiinnitä ensimmäinen vuota seinään käyttämällä apuna vatupassilla vedettyä pystysuoraa viivaa. Aseta tapetin oikea reuna täsmällisesti viivalle. Painele tapetin oikea reuna kädellä paikalleen ja ota avuksesi tapettiharja. Sivele tapettivuota kauttaaltaan keskeltä reunoja päin kevyesti painaen.
  5. Leikkaa tapetin ylimääräiset osat tapetin ylä- ja alapuolelta sekä vasemmalle jäävästä nurkasta pois terävällä mattoveitsellä, ohjuria apuna käyttäen. Halutessasi voit leikata ylimääräisen osan myös saksilla.
  6. Aseta toinen tapettivuota muutaman millimetrin päähän ensimmäisestä vuodasta. Työnnä tapettivuotaa kauttaaltaan kevyesti käsin vasemmalle muodostaaksesi puskusauman edellisen vuodan kanssa. Tapettivuotien väliin jäävät saumat voit käsitellä tarkoitukseen tarkoitetulla rullalla varmistaaksesi reunojen tasaisen kiinnittymisen. Mikäli tapetin reunaan jää liisteriä, pyyhi se välittömästi pois puhtaalla sienellä. Jos taas tapetti irtoaa reunasta, voit liimata sen paikalleen sivelemällä kohtaan hieman liimaa esimerkiksi sormella tai pienellä pensselillä.

Tapetointiin  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Ennen tapetoinnin pariin ryhtymistä katso vielä oheiselta videolta edellä mainitut ohjeet tapetointiin. Saat videolta lisäksi vinkit myös liisterin levitykseen koneella sekä boordin asennukseen. BAUHAUSista löydät tapettien lisäksi myös boordit sekä siveltimet, mattoveitset liisterit ja muut tapetointitarvikkeet.

Katso videolta ohjeet tapetointiin, liisterin levitykseen siveltimellä ja koneella sekä vinkit boordin asennukseen. Muista myös tapetointitarvikkeet.

Tapetoi kotisi BAUHAUSin välineillä ja vinkeillä

Innostuitko ajatuksesta tapetoida jonkin kotisi huoneista tai vaikkapa yksittäisen seinän? Kun hankit tapetit ja tapetointitarvikkeet BAUHAUSista, saat käyttöösi sekä laadukkaat materiaalit että työkalut, jotka palvelevat myös tulevissa tapetoinneissa ja monissa muissa kodin remonttipuuhissa. Artikkelissamme ”Tapetin valinta” pääset tutustumaan erilaisisiin tapettityyppeihin ja niiden kiinnitykseen. Artikkelista saat vinkkejä myös tapettien sävyn ja kuvioinnin valintaan.