Ladataan

Kiuas on joka saunan sydän - ostajan opas

Hyvä kiuas on joka saunan sydän.

Sauna ja saunominen kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen kulttuuriperintöön. Sauna on monelle suomalaiselle lähes pyhä paikka. Saunominen ei tarkoita pelkästään peseytymistä, vaan myös rentoutumista, rauhoittumista sekä murheiden ja kiireiden poispesemistä harteilta. Hyvä kiuas on joka saunan sydän ja hyvien löylyjen edellytys. Markkinoilla on valtava määrä erityyppisiä, -muotoisia, -värisiä ja -kokoisia kiukaita, ja niin myös meillä Bauhausin valikoimissa. Parhaimman saunakokemuksen antaa kiuas, joka vastaa löylyhuoneen tilavuutta sekä saunojan toiveita ja tottumuksia. Myös kiukaan ulkonäöllä on nykyään yhä suurempi merkitys.  

Oikeanlaisen kiukaan valinta on monen asian summa ja saunojasta riippuen valintakriteerit ovat erilaisia. Koville ja napakoille sekä pehmeille ja kosteille löylyille on omat kiuasmallinsa. Tässä esittelemme muutamia tuote-esimerkkejä monipuolisesta kiuasvalikoimastamme sekä annamme vinkkejä kiukaan valintaan ja kuinka löytää se oma mieluisin kiuasmalli. 

Millainen kiuas saunaan valitaan?

Sähkökiuas on helpoin ja usein ainoa vaihtoehto tavalliseen huoneistosaunaan, johon ei ole mahdollista asentaa puukiukaan vaatimaa savuhormia. Lämmitys tapahtuu vaivattomasti katkaisimesta kääntämällä ja sauna on yleensä lämmin jo 0,5 – 1 tunnin kuluessa, riippuen kiukaan tehosta ja saunan tilavuudesta. Useimmat sähkökiukaat ovat myös ajastettavissa.

Omakotitaloihin ja kesämökeille soveltuu parhaiten tunnelmallinen ja perinteinen puukiuasAito puukiuas tekee saunomiskokemuksesta ainutlaatuisen. Puulämmitteisen kiukaan lämmittäminen vaatii toki hieman enemmän vaivannäköä, toisaalta puiden pilkkominen, niiden sytyttäminen pesässä ja savun haistelu ovat monen mielestä osa saunan lämmityksen rituaalia ja saunomisen nautintoa. Lasinen tulipesän luukku tekee kiukaasta takan, jonka liekkien loimua voi ihailla lauteilla loikoillen.

"Koville ja pehmeille löylyille on omat kiuasmallinsa."


- BAUHAUS Vantaa
 


Kiukaan teho lasketaan saunan tilavuuden mukaan

Kiuasostoksille lähtiessä kannattaa huomioida ensin löylyhuoneen koko, rakenteet ja pintamateriaalit. Nykyään saunoissa paljon käytetty lasiseinä ja laatta vaativat kiukaalta hieman enemmän tehoa. Jos saunasi pintamateriaalit koostuvat lasista ja/tai laatasta, kannattaa varmistaa että kiukaan teho riittää kyseiseen tilaan. Usein kiukaan tehossa on ilmoitettu saunan kuutiotilavuus, mutta se on yleensä laskettu puupintojen mukaan.

Kiukaiden tehot ilmoitetaan kilowatteina (kW). Löylyhuoneen tilavuus lasketaan kuutiometreissä (pituus x leveys x korkeus). Yhden kuutiometrin lämmittämiseen tarvitaan yksi kilowatti tehoa, eli viiden kilowatin kiuas riittää siis keskimäärin viiden kuutiometrin kokoiseen saunaan.

Esimerkki saunan tilavuuden suhteuttamisesta kiukaan tehoon:

Saunan tilavuus ()

3–6  

5–9 

8–12

10–14

12–16

Kiukaan teho (kW)

4,5

6

8

9

10,5

Löylyhuoneen tilavuuden ja pintamateriaalien lisäksi kannattaa kiuasta valittaessa huomioida myös saunojien määrä sekä saunomisen tiheys. Lisäksi kiukaan sijoituksessa on erittäin tärkeää ottaa huomioon suojaetäisyydet saunan lauteisiin ja muihin palavista materiaaleista valmistettuihin rakenteisiin. Kiukaiden suojaetäisyyksissä on mallikohtaisia eroja, esimerkiksi sähkökiukaiden suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin puulämmitteisten kiukaiden.

Muistathan, että sähkökiukaan kytkemisen sähköverkkoon saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Pilarikiukaissa kivipinta ulottuu alas asti.

Kiuaskivien määrä ja kivitilan lämpötila vaikuttavat löylyjen laatuun

Osa ihmisistä tykkää miedommista, pehmeistä ja osa taas napakoista kovemmista löylyistä. Parhaat löylyt saadaan hyvän kivitilan omaavista kiukaista. Hyvät löylyt syntyvät riittävän suuresta kivimäärästä ja kivitilan lämpötilasta. Joissakin kiukaissa voidaan ohjata saunan lämpötilaa sekä kivitilan lämpötilaa omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi verkkorakenteiset, ns. pilarikiukaat, joiden kivipinta ulottuu alas asti, mahdollistavat löylyistä nauttimisen alalauteillakin – ylhäältä alas asti aukotettu kiuas antaa lämpöä koko pituudeltaan ja löylyn laatua voi säädellä pehmeästä ja kosteasta kuumempaan heittämällä löylyä kiukaan kylkeen tai päälle.

Kiukaan tekniset ominaisuudet ja energiankulutus

Tekniset ominaisuudet vaikuttavat olennaisesti kiukaan energiatehokkuuteen. Useimmissa sähkökiukaissa voi lämpötilaa säätää lähes asteen tarkkuudella, jolloin voidaan vaikuttaa kiukaan energiankulutukseen. Esimerkiksi jo 15°C lämpötilamuutos voi tuoda jopa 30 % kustannussäästön. 

Löydä mieleisesi kiuastyyppi ja -malli

Tutustu laajaan sähkökiuas-mallistoomme! 

Sähkökiukaat

Tutustu laajaan puukiuas-mallistoomme!

Puukiukaat

Tutustu vesisäiliöillä varustettuihin puukiukaisiimme!

Puukiukaat vesisäiliöillä

 • Helppoutta ja nopeutta arvostaville
 • Lämpenee katkaisimesta kääntämällä
 • Valmis noin 0,5–1 tunnissa
 • Ajastettavissa
 • Useissa malleissa ohjausyksikkö
  sijoitettavissa vaikka saunatilaan, puhuhuoneeseen tai valokytkinrasiaan.
 • Perinteikäs ja tunnelmallinen
 • Soveltuu parhaiten omakotitaloon
  tai kesämökille
 • Vaatii savuhormin
 • Kuumavesisäiliön liittämisen
  mahdollisuus
 • Lasiset luukut ja palava tuli luovat tunnelmaa varsinkin pimeinä vuodenaikoina.
 • Vaatii savuhormin
 • Tilavat ja riittoisat vesisäiliöt
 • Soveltuu erityisesti kesämökille,
  jossa vedet pumpataan
  saunaan kaivosta.
Helo-kiukaat Kastor-kiukaat Misa-kiukaat Kota-kiukaat Mondex-kiukaat
  Narvi-kiukaat Skamet-kiukaat   

SÄHKÖKIUKAAT TUOVAT LÄMMÖN SAUNAAN NOPEASTI JA TEHOKKAASTI

Sähkökiuas Mondex Balance E 6.6 kW, 6 - 9m³ saunoilleMoni suomalainen vannoo puukiukaan nimeen, mutta modernit sähkökiukaat ovat jo niin laadukkaita, että eroa tuskin enää edes huomaa. Sähkökiuas sopii erityisesti helppoutta ja nopeutta arvostavalle, sen kun vain käännät katkaisimesta virrat päälle, säädät lämmitystehon mieleiseksesi ja sauna lämpenee juuri niin kuumaksi kuin kulloinkin haluat.

Mittavasta valikoimastamme löydät sähkökiukaita monissa eri väreissä, tyyleissä, tehoissa, koossa ja malleissa. Useimmat sähkökiukaat ovat myös ajastettavissa ja valittavissa myös joko kiinteillä tai ulkoisilla ohjausyksiköllä.

Verkkokauppamme kätevä rajaustyökalu antaa sinun valita mm. värin, teholuokan ja saunan koon mukaan, jotta etsintäsi olisi mahdollisimman helppoa lukuisten malliemme joukosta. Tule ja tutustu mallistoomme ja löydä mieleisesi sähkökiuasratkaisu varmasti edulliseen Bauhaus-hintaan!

Muistathan, että sähkökiukaan asennus on aina ammattilaisen suorittama asennustyö.


TUNNELMALLISET JA PERINTEISET PUUKIUKAAT

Puukiuas Kastor Karhu 20 PKErityisesti monien omakotiasujien ja kesämökkiläisten ajaton suosikki on perinteinen, puulämmitteinen kiuas. Osa saunomisen nautintoa on sen valmistelu ajan kanssa – puiden pilkkominen ja kantaminen saunaan, tulen sytyttäminen sekä palavan puun äänet ja tulenloimun katseleminen lasiluukun läpi. Monille suomalaisille tämä on tärkeä ja jopa rituaalinomainen asia. Joistakin perinteistä kannattaa pitää kiinni!  "Aito puukiuas tekee

saunakokemuksesta ainutlaatuisen."

- BAUHAUS Vantaa 

Myös me Bauhausisissa vaalimme kulttuuriperintöämme ja haluamme varmistaa, että meiltä ostamasi puukiuas vastaa odotuksiasi. Laajasta valikoimastamme löydät monet tutut laatumerkit, kuten vaikkapa Helo ja Narvi, joilla takaamme miellyttävän saunomiskokemuksen sinulle, perheellesi ja ystävillesi.

Meiltä myös vesisäiliöllä varustetut puukiukaat, tai erilliset padat veden lämmitykseen.  

Katso Narvin ohjeet kiuaskivien ladontaan

 

 

Laadukkaat kiukaat suomalaiseen makuun Bauhausista


BAUHAUS on enemmän kuin rautakauppa! Haluamme tarjota jokaiselle saunojalle miellyttävän kokemuksen sellaisissa löylyissä ja sellaisessa ympäristössä, joka sinulle parhaiten sopii ja jossa parhaiten viihdyt. Meiltä löydät kaikenlaiset kiukaat, kiuaskivet sekä lisätarvikkeet kiukaisiin, puutavaran kuten muutkin tarvikkeet toimivasta ja tyylikkäästä valaistuksesta aina saunahattuun asti. Siis varmasti toimivan sauna- ja kylpyhuonekokonaisuuden – ja vieläpä edullisesti. Tule ja tutustu!

Verkkokaupan valikoima » | Löydä lähin tavaratalo »

Meiltä myös mittava valikoima erilaisia saunatarvikkeita kiuaskivistä saunahattuun!