Ladataan

Laattojen valinta

Laatat

Laatat ovat käytännöllisiä ja helppohoitoisia lattian ja seinien päällysteitä. Löydät meiltä seinä- ja lattialaatat, verhoilukivet, boordit ja koristelaatat – niin sisälle kuin ulos. Lue vinkit laattojen valintaan sekä tutustu valikoimaamme ja ihastu!

Laattoja valitessa on hyvä huomioida niiden tekniset ominaisuudet, esim. kosteuden- ja pakkasenkestävyys, liukkaus ja kulutuksenkestävyys. Laattojen selvänä etuina muihin lattia- tai seinämateriaaleihin ovat niiden pitkäikäisyys ja kulutuksenkestävyys. Laattojen kanssa voit myös päästää luovuutesi valloilleen ja luoda upeaita sekä yksilöllisiä seinä- ja lattiapinnoitekokonaisuuksia.

Leikittele laatoilla: yhdistele kokoja, muotoja ja värejä – luo raitoja,  ruutuja ja kuvioita. Laatoilla, boordeilla ja verhoilukivillä luot kauniit ja yksilölliset lattia- ja seinäpinnoitteet kylpyhuoneeseen, keittiöön, saunatiloihin tai vaikkapa olohuoneeseen. Myös ladontatyylillä sekä saumojen värillä on suuri merkitys lopputulokseen. 

 

Mitä tulee ottaa huomioon laattoja valitessa?

Ulkonäkö on usein tärkein asia laattoja valitessa. Valikoimastamme löytyy laattoja, boordeja ja verhoilukiviä eri väreissä, materiaaleissa, kuvioissa sekä kiiltoasteissa. Laattoja saa monissa eri kuoseissa ja ne toimivatkin hyvin lähes minkä tahansa tilan päällysteenä. Esimerkiksi puukuosiset laatat näyttävät hyvinkin samanlaiselta kuin laminaatti tai parketti, mutta niiden etuina ovat vedenkestävyys ja vaivaton puhdistettavuus. 

Lattialaatat ovat näyttävä ja kestävä päällyste

Toinen tärkeä asia, joka vaikuttaa laattojen valintaan on kohde. Laatoitettavan tilan koko vaikuttaa laattojen koon valintaan. Halutaanko perinteisesti ottaa isompaa laattaa isoon tilaan, vai kenties luoda tilantuntua valitsemalla pienemmät laatat isoon tilaan. Märkätiloissa laattojen valintaan voi vaikuttaa muun muassa lattian kallistukset. Mikäli laatta asennetaan ulkotiloihin, on huomioitava myös laatan pakkasenkestävyys.

Mikäli laattoihin tulee kohdistumaan paljon kulutusta, on laattojen kestävyys otettava huomioon. Esimerkiksi lasitetuilla keraamisilla laatoilla on käytössä PEI-luokitus, jolla määritetään laattojen kulutuskestävyyttä. PEI-luokitus on viisitasoinen, jossa PEI 1 -luokkaan kuuluvat laatat sopivat vain hyvin kevyeen kulutukseen, kuten kylpyhuoneeseen. Vastaavasti PEI 5 -luokan laatat kestävät jo erittäin kovaa kulutusta ja sopivatkin esimerkiksi teollisiin tiloihin. 

Kulutuskestävyysluokitus (PEI) Kohde
PEI 1 Hyvin kevyt kulutus. Esim. kylpyhuoneet, olohuone, makuuhuone (tilat, joissa ei käytetä kenkiä)
PEI 2 Kevyt kulutus. Esim. wc-tilat, sauna, takkahuone
PEI 3 Kodin kaikkiin tiloihin sekä esim. terassit, hotellihuoneet
PEI 4 Melko raskas kulutus. Esim. liiketilat, toimistot ja hotellit
PEI 5 Kova kulutus. Esim. huoltoasemat, teollisuustilat

Tavarataloissamme ja verkkokaupassamme myytävät laatat ovat pääsääntöisesti vähintään PEI 3 -luokan laattoja.

Lattialaattoja kategorisoidaan myös eri liukkauksilla. Laatoilla on usein liukkaudenestoluokitus (R-luokitus), joka kertoo kertoo lattialaatan liukkaudenestoluokituksesta suhteessa lattian kaltevuuteen (testattu öljytyillä pinnoilla, jalkineet jalassa). Liukkaudenestoluokitus kannattaa ottaa huomioon tiloissa, joissa pidolla on merkitystä, kuten esimerkiksi portaikossa.

Liukkaudenestoluokitus (R) Kohde
R9 Normaali pinta 6-10˚. Esim. ruokailuhuoneet, asuintilat, kodin keittiöt
R10 Normaali/karhea pinta 10-19˚. Esim. varastotilat, sisäänkäynnit, portaat, wc- ja pesutilat
R11 Karhea pinta 19-27˚. Esim. pesulat, kulkutilat ulkona
R12 Hyvin karhea pinta 27-35˚. Esim. suurkeittiöt, teollistuustilat, pikaruokalat
R13 Hyvin/äärimmäisen karhea pinta yli 35˚. Esim. teollisuustilat

Laatoilla voi esiintyä myös värivaihtelua. Siksi onkin tärkeää käyttää useiden eri pakettien laattojen keskenään jotta mahdolliset värisävyjen erot eivät haittaa lopputulosta. Tarkasta myös, että kaikki laatat ovat samaa polttoerää, jotta värivaihtelu olisi pienempää.

Sekoita useiden pakettien laattoja keskenään, jotta lopputuloksesta tulisi tasaisempi. 

Laatan koko vaikuttaa mm. saumojen määrään, helppohoitoisuuteen sekä asennukseen. Laatan koolla voidaan myös vaikuttaa laatoitettavan tilan kokovaikutelmaan. Myös saumavärillä on huomattava merkitys laattaseinän tai -lattian ulkonäköön. Saumaväri voi toimia kontrastivärinä luoden aivan erilaisen tunnelman, kuin esimerkiksi laatan kanssa yhtenäisen värinen sauma. 

 

Laattatyypit

Lattialaatat

Helppohoitoiset ja käytännölliset lattialaatat kruunaavat monet tilat. Lattialaatat on tehty kestämään kovempaa kulutusta kuin seinälaatat. Lattialaatat voidaan asentaa myös seinille, mutta seinälaattojen valmistustavat eivät usein riitä antamaan laatoille riittävän kovaa pintaa ja rakenteellista lujuutta kestämään lattiassa.

Valikoimastamme löytyy lattialaattoja eri kuoseilla, väreillä, tyyleillä ja käyttökohteilla. Tule tutustumaan ja ihastu!

Lattialaatta puukuosilla

Puukuosinen lattialaatta tarjoaa parkettimaisen ulkonäön laattojen veden- ja naarmunkestävyydellä. Kuvassa Palazzo Harmonie Kuusi -lattialaatta.

Lattialaattoja on lukemattomissa eri kuoseissa ja ne toimivat kodin joka tilassa. Yhdistelemällä ja leikittelemällä eri kuoseilla tai väreillä luot  kauniin ja yksilöllisen lattiapinnoitteen. 

Tutustu alla olevasta taulukosta muutamiin lattialaattaesimerkkeihimme. Löydät laajan valikoiman lattialaattoja tavarataloistamme. Tule ja tutustu. Katso myös verkkokauppavalikoimamme »

Lattialaatta Silk Valkoinen 20 x 20 cm

Lattialaatta Silk Valkoinen 20 x 20 cm

Lattialaatta Harmonie Kirsikka 15 x 90

Lattialaatta Harmonie Kirsikka 15 x 90

Lattialaatta Karbon Musta 10 x 10 cm

Lattialaatta Karbon Musta 10 x 10 cm

 • Mitat: 20 x 20 cm
 • Paketissa: 1,0 m²
 • Laattoja paketissa: 25 kpl

Sisäkäyttöön tarkoitettu valkoinen lattialaatta, kulutuksenkestoluokka 4.

 • Mitat: 150 x 900 x 9 mm
 • Määrä: 0,945 m²/pkt
 • Kpl/pkt: 7
 • Kulutuksenkestoluokka: 4
 • Pakkasenkestävä: Kyllä

Puukuosilaattojen etuja ovat vedenkestävyys ja vaivaton puhdistettavuus. Ne eivät myöskään naarmuunnu ja soveltuvat lattialämmitykselle.

Pakkasenkestävä. Liukkaudenestoluokka R9.

 • Mitat: 100 x 100 x 8 mm
 • Määrä: 0,875 m²/pkt
 • Arkkia/pkt: 8
 • Kulutuksenkestoluokka: 5
 • Pakkasenkestävä: Kyllä

Struktuuripintainen, pakkasenkestävä lattialaatta liimatäplillä. Läpivärjätyn laatan kulutuksenkestoluokka 5.

 

Seinälaatat

Seinälaatat

Tyylikkäillä ja minimalistisilla seinälaatoilla voit luoda näyttäviä kokonaisuuksia. Kuvassa Palazzo Ambiente Snow White -seinälaatat.

Käytännöllisillä ja helppohoitoisilla seinälaatoilla laatoitat keittiön, kylpyhuoneen, WC:n tai muiden tilojen seinät tyylikkääksi ja kestäväksi seinäpinnoiteeksi. Muista myös, että saumavärillä on huomattava vaikutus lopputulokseen!

Katso muutama esimerkki seinälaattavalikoimastamme alta. Paljon lisää valikoimaa löydät tavarataloistamme ja verkkokauppastamme »

Seinälaatta Sherpa Matta Valkoinen 25 x 33 cm

Seinälaatta Sherpa Matta Valkoinen 25 x 33 cm

Seinälaatta Batik Valkoinen

Seinälaatta Batik Valkoinen

Seinä- ja Lattialaatta Ciment Musta 20 x 20 cm

Seinä- ja lattialaatta Ciment Musta 20 x 20 cm

 • Mitat: 250 x 330 x 8 mm
 • Määrä: 1,5 m²/pkt
 • Kpl/pkt: 18
 • Pakkasenkestävä: Ei

Moderni kuviollinen seinälaatta.

 • Mitat: 100 x 100 x 7 mm
 • Määrä: 1,0 m²/pkt
 • Kpl/pkt: 100

Sopii upeasti kuvioitujen Batik-laattojen yhteen.

 • Mitat: 20 x 20 x 0,8 cm
 • Määrä: 1,42 m²/pkt
 • Kpl/pkt: 34
 • Kulutuksenkestoluokka: 3

Sileäpintainen, laadukas seinä- ja lattialaatta.

 

Mosaiikkilaatat

Mosaiikkilaattoja voidaan käyttää lattialaattoina niiden luodessa kauniin ja yksilöllisen lattiapinnoitteen kodin eri tiloihin. Tyylikäs lasimosaiikki tai luonnonläheinen luonnonkivimosaiikki on myös helppo ja upea tehoste-elementti seinä- tai lattialaattojen yhteydessä.  Mosaiikeilla voit myös luoda esimerkiksi kauniita yksityiskohtia tai raitoja isompien pintojen yhteyteen. Luonnonkivimosaiikki on suositeltavaa kyllästää suoja-aineella, jotta mahdollinen lika ei pääse imeytymään kiven huokosiin. 

Kivimosaiikki

Kivimosaiikki Pyöreä Harmaa 30 x 30 cm

Kivimosaiikki Harmaa 30 x 30 cm

 

Kivimosaiikki Pyöreä Valkoinen 30 x 30 cm

Kivikimosaiikki Valkoinen 30 x 30 cm

 

Tule ja tutustu laajaan mosaiikkilaattavalikoimaamme tavarataloissa tai katso verkkokauppatuotteemme »

 

Boordi- ja koristelaatat

Boordeilla voit luoda näyttäviä raitoja seinälaattojen väliin. Koriste- ja tehostelaatoilla voit luoda upeaita yksityiskohtia. Varmasti yksilölliset boordi- tai koristelaatoilla tehostetut seinäpinnat tuovat uutta ilmettä kotisi seinäpinnoille. Tutustu alta Perm-mallin boordi- ja seinälaatta yhdistelmään. Paljon lisää valikoimaa löydät tavarataloista ja verkkokaupastamme!

Boordi Perm Harmaa 2,9 x 50 cm

Boordi Perm Harmaa 2,9 x 50 cm

Kaunis puukuvioitu boordi. Mitat 9 x 500 x 9,5 mm

Seinälaatta Perm 20 x 50 Valkoinen

Seinälaatta Perm 20 x 50 Valkoinen

Kivimäisellä kuvioinnilla koristettu seinälaattaMitat: 20 x 50 x 9,5 mm.

Boordilaatat tuovat näyttävyyttä seinäpintoihin

Tule katsomaan laajaa boordi- ja koristelaattavalikoimaamme tavaratalohin tai tutustu verkkokauppatuotteisiimme »

 

Verhoilukivet

Verhoilukivet

Verhoilukivillä luot tyylikkään ja tunnelmallisen seinäpinnan moniin eri kohteisiin sisälle tai ulos. Kuvassa Palazzo Brick Musta -luonnonkivilaatta.

VerhoilukivetLuonnonkivinen verhoilukivi on kestävä elementti seinäpinnoitteeksi. Jos verhoilukiveä asennetaan saunaan, käytetään luokan S2 - kiinnityslaastia, jossa on enemmän liima-aineita ja kuituja. Huomiothan, että verhoiltava seinämateriaali kestää verhoilukiven painon. Esimerkiksi perinteinen kipsilevy tulee vahvistaa lujalevyllä ennen verhoilua.

Katso verkkokaupan valikoimamme tai tule ihastumaan verhoilukiviin tavarataloihimme!

 

Asennus- ja hoitotarvikkeet

Löydät laajasta valikoimastamme laastit, saumalaastit, silikonit, suoja-aineet sekä laatoitustyökalut laattojen asennukseen ja hoitoon. Tässä kappaleessa esitellyt tuotteet ja tuoteryhmät ovat vain esimerkkejä laattojen asennustarvikkesta, eivätkä sovellu sellaiseenaan ohjeeksi laattojen asennukseen. Laattojen asennuksessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, mikäli sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta laatoituksesta. 

Kiinnityslaastit

Laattojen kiinnitykseen on saatavilla erilaisia kiinnityslaasteja. Tutustu verkkokaupan kiinnityslaastien valikoimaan »

Saneerauslaasti Kiilto Flexfix 20 kg

Esimerkkinä Kiilto Flexfix 20 kg, joka on valumaton saneerauslaasti keraamisten laattojen ja kevytbetonin kiinnityksiin muovi-, maali-, kaakeli-, klinkkeri- ja tavanomaisille kiviainespinnoille sekä Kiilto vedeneristeillä tai Kiilto Kosteussululla käsitellyille pinnoille, kuten esim. kipsikartonkilevy. Soveltuu myös ulkokäyttöön. 

Laattalaasti Weber.Vetonit Blanco 20 kg

Esimerkkinä Weber.Vetonit Blanco 20 kg, joka on erityisesti märkätilojen laatoituksiin kehitetty valumaton, vaalea kiinnityslaasti. Erinomainen tartunta vedeneristettyyn pintaan. Soveltuu myös isoille seinälaatoille, vaaleille laatoille ja lasimosaiikille.

Saumalaastit

Saumalaastia käytetään laattojen saumaukseen. Muista, että saumalaastin värillä on huomattava merkitys lopputulokseen! Huomiothan, että sauma näyttää usein tummemmalta asennusvaiheessa. Kuivuessaan sauma vaalenee hieman.

Katso verkkokaupan saumalaasti-valikoimaamme » 

Saumalaasti Kiilto 10 kg 10 valkoinen

 

Esimerkkinä Kiilto 10 kg Valkoinen (10) -saumalaasti, joka on värillinen sementtisideaineinen laasti kaakeli- ja klinkkerilaattojen saumaukseen seiniin ja lattioihin sisä- ja ulkotiloissa. 

Kiilto saumalaastien sävykartta

Tutustu Kiillon saumalaastien sävykattaan »

 

Suoja- ja hoitoaineet

Laatoitustyökalut

Saumojen sekä laattojen hoitoon ja suojaukseen on saatavilla myös erilasia suoja- ja hoitoaineita.

Saumasuoja Kiilto Seal

Esimerkkinä kiillon saumasuoja. Saumasuoja Kiilto Seal 0,5 l on suoja-aine, joka tekee keraamiset laatat, kiven sekä saumausaineet likaa ja vettä hylkiviksi. Ei muodosta kalvoa eikä ohjeen mukaan käsitelty pinta ole liukas. 

Muista myös laatoitustyökalut, kuten laastikammmat ja lattiahiertimet. 

 

Laastikampa

Tutustu verkkokaupan laatoitustyökalujen valikoimaan »

Kysy lisää laattojen asennuksesta, asennusmateriaaliesta sekä laattojen hoidosta ammattitaitoisilta myyjiltämme.

 

Laatat Bauhausista - Muista myös asennuspalvelu!

BAUHAUS on enemmän kuin rautakauppa! Löydät valikoimastamme lattia- ja seinälaatat, verhoilukivet, mosaiikkilaatat sekä boordit ja koristelaatat lukemattomissa eri tyyleissä eri kohteisiin - vain mielikuvitus on rajana! Tule tutustumaan laajaan valikoimaan tavarataloihimme tai tilaa verkkokaupasta vaikkapa suoraan kotiisi. 

Kaipaatko apua laattojen asennukseen? Tutustu remontti- ja asennuspalveluihimme »

Ilmainen toimitus laattoihin

Nyt verkkokaupastamme ilmainen toimitus laattatilauksille! Kun tilaat laattoja, boordeja tai verhoilukivia verkkokaupastamme tarjoamme edullisimman toimitusvaihtoehdon veloituksetta. Tämä etu on voimassa vain verkkokaupassamme ja koskee verkkokaupan varastossa olevia tuotteita. Katso toimitusehtomme »

 

Bauhaus

 

Verkkokaupan valikoima » | Löydä lähin tavaratalo »