Ladataan

Miten valita oikea lamppu kotiin?

 Lampun valinta

Lampun valinta on aina yksilöllistä ja tulos riippuu lampun käyttöympäristöstä sekä sen valossa suoritettavista toimista. Lampun valinnan helpottamiseksi on syytä miettiä etukäteen vastaukset seuraaviin 10 kysymykseen:

 1. Millainen lampunpidin valaisimessa on?
  Tarvitaanko lamppu, jonka kanta on E27, E14, GU10 vai joku muu?
 2. Paljonko valoa tarvitaan?
  Nykyisin valaisimen maksimitehorajoitus ei enää rajaa valovirtaa, sillä led-lampuilla valotehokkuus on niin paljon suurempi kuin hehkulampuilla. Ennen 60 W maksimi rajasi myös valon 700 lumeniksi. Nyt tarvittaessa enemmän valoa, voidaan valita vaikka 13 W led ja saavuttaa yli 1000 lm.
 3. Minkä kokoinen lamppu valaisimeen mahtuu?
  Nykyisin led-lamput ovat jo aivan samankokoisia kuin hehkulamput olivat, joten koon kanssa ei tule ongelmaa. Ledit ovat kuitenkin hieman painavampia, mikä on otettava huomioon.
 4. Käytetäänkö valaisinta himmentimen kanssa?
  Läheskään kaikki led-lamput eivät ole himmennettävissä. Vanhan hehkulamppuhimmentimen sopivuus ledeille on varmistettava. Uudeksi himmentimeksi kannattaa aina valita led-lampuille suunniteltu himmennin.
 5. Onko kyseessä ulkovalaisin?
  Energiansäästölampun valo hiipuu pakkasessa, samoin sen valontuottonopeus hidastuu. Led-lamput sen sijaan antavat täyden valon heti, myös pakkasessa.
 6. Käytetäänkö lamppua saunassa?
  Elektroniikkaa sisältävät lamput eivät viihdy korkeissa ympäristölämpötiloissa, joten energiansäästö- ja led-lamppuja ei suositella saunaan. Korkeissa ympäristölämpötiloissa on parempi käyttää perinteisiä halogeenilamppuja
 7. Tuleeko lampun käyttökohteessa paljon päälle/pois-kytkemisiä?
  Eteisissä ja porraskäytävissä valoja sytytetään ja sammutetaan usein, jolloin polttojakso jää lyhyeksi. Tällöin on tärkeää, että lampun on/off-kestoisuus on suuri. Joillakin ledeillä se on vain 40 000 kertaa. Airam/Megaman-ledeillä se on yli 500 000 ja jopa yli 1 000 000 kertaa.
 8. Miten tärkeä on valontuottonopeus?
  Monet energiansäästölamput syttyvät hitaasti ja täysi valo saavutetaan vasta kymmenissä sekunneissa. Led-lamput antavat täyden valon heti.
 9. Millainen valonjako tarvitaan?
  Kohdevalaisimiin sopii luonnollisesti kohdelamppu, mutta myös normaalikupuisilla lampuilla on erilaisia valonjakoja – joillakin malleilla vain n. 140° ja ympärisäteilevillä (Decor) malleilla jopa lähes 360°. Viimeksi mainitut sopivat erityisen hyvin mm. plafondeihin.
 10. Minkä sävyistä valoa halutaan?
  Kotitiloissa käytetään yleensä lämminsävyistä (2700 K – 3000 K) valoa,  mutta monesta lamppumallista on saatavana myös viileämpi 4000 K sävy, joka sopii erityisesti ulkovalaisimiin

valaistustermit

 

Kodin lamppuopas:
http://www.diginews.fi/asiakkaat/airam/267 

Kodin pihapiirivalaisimet:
http://www.diginews.fi/asiakkaat/airam/257 

Lue lisääaiheesta lamppuinfoa osoitteesta:
http://www.airam.fi/kuluttajille/lamppuinfo/

Lataa ohje tästä (PDF)

Miten valita oikea lamppu kotiin?

5184+ Tyytyväistä asiakasta!

6440 arvostelua