Ladataan

OIKEANLAISEN KIRVEEN VALINTA JA OHJEET 
ONNISTUNEESEEN PUUSAVOTTAAN

 

OIKEANLAISEN KIRVEEN VALINTA JA OHJEET ONNISTUNEESEEN PUUSAVOTTAAN

Työskentely oikeanlaisella ja –kokoisella kirveellä on onnistuneen puusavotan edellytys ja vähentää myös työstä aiheutuvaa lihasrasitusta. Kirveitä on erikokoisia eri käyttötarkoituksiin pienistä retkikirveistä aina suurempiin halkaisukirveisiin ja kaikkea siltä väliltä.

On tärkeää valita juuri sinulle sopiva kirves sekä painon että pituuden osalta.

Tässä helpot ohjeet oikean kirveen valintaan:

1. Pituustesti:

 • Tartu kirveen varteen terän alapuolelta niin, että kämmensyrjä on kiinni terässä
 • Taivuta kätesi eteenpäin suoraksi nostaen samalla kirveen varsi vaakatasoon ja tartu toisella kädellä varren päätyyn, ikään kuin olisit jousiammunta-asennossa. Pidä kuitenkin kirveen varsi kiinni käsivarressasi
 • Kirveen tulee olla käsivartesi pituinen, ei yhtään pidempi eikä lyhyempi. Jos sormesi yltävät pitämään kärjestä juuri ja juuri kiinni, on pituus täydellinen.


2. Painotesti:

 • Tartu kirveen kahvaan eli päätyyn ja roikota kirvestä, taivuta kirveskätesi puoleista kylkeä hieman eteenpäin ja pidä käsivartesi kiinni kyljessäsi
 • Tartu toisella kädellä kirveskätesi kyynärvarteen ja paina sitä kylkeäsi vasten
 • Nosta tämän jälkeen kirvestä ylöspäin, jos et pysty, valitse kevyempi kirves ja toista testi
 • Kun jaksat nostaa kirveen 90 asteen kulmaan ylös, niin että käsi jää koukkuun, on kirves oikean painoinen.


Näin hakkaat halkoja turvallisesti (ja nopeasti)

Halkomispölkyn korkeus ratkaisee turvallisessa puusavotassa ja näin vältyt vakavilta jalkavammoilta. Jos hakkuupölkky on liian matala ja lyöt ohi, sinulla on vähemmän aikaa reagoida. Tämä johtuu lyhyemmästä välimatkasta ja kirveen liikeradan suunnasta. Varmista siis aina, että hakkuupölkky on tarpeeksi korkea. 
Suositeltu korkeus pölkylle on yli 70 cm.

 • Varmista ennen hakkuuta turvallinen etäisyys pölkystä seisomalla suorassa, pitelemällä kiinni kirveen päädystä käsi kevyessä koukkuasennossa ja kirveen terä halkaistavan pöllin päällä
 • Ota luja ote varresta ja aseta vahvempi kätesi alapuolelle antamaan vauhtia lyöntiin
 • Nostaessasi kirvestä liu’uta ylempi käsi varren puoliväliin
 • Aloita lyöntiliike pääsi yläpuolelta “kello 10”-asennosta, työntämällä ylemmällä kädellä ja samanaikaisesti vetämällä alemmalla kädellä, kiihdyttämään lyönnin vauhtia. Liu’uta ylempää kättä alaspäin liikkeen aikana
 • Täydellisen lyönnin varmistaaksesi tulee molempien käsien kohdata juuri ennen iskua pölliin.

Halkojen hakkuuta nopeuttaaksesi ja tehostamiseksi vältä aina oksankohtia. Jos pöllissä näkyy valmiita halkeamia, tähtää aina niihin. Näin onnistut helpommin halkaisemaan pöllin yhdellä iskulla.


Kirveen teroitus

Helpoin ja tehokkain työkalu kirveen teroitukseen on Fiskarsin Xsharp kirveen- ja veitsenteroitin. Teroitin on helppokäyttöinen ja siinä on kaksi eri asentoa, yksi kirveille ja toinen veitsille. Tämä luo kirveelle optimaalisen teroituskulman ja samalla pidentää sen käyttöikää. Teroittimen säännöllinen käyttö pitää kirveen turvallisen terävänä.

Teroittajan pohjassa on liukuesteet, jotka antavat tukevan pohjan teroitukseen. Teroittajan kyljessä oleva grafiikka ilmaisee oikean asennon kirveen ja veitsen teroitukseen.

Tarkistaaksesi kirveen terävyyden, kokeile kaivertaa hakkuupölyn pintaan jälki vetämällä terää sitä pitkin.


Pokaran käyttö apuna halonhakkuussa

Fiskarsin WoodXpert-pokara eli lastauspiikki on täydellinen apuväline puiden nostamiseen ja siirtämiseen, puupinojen käsittelemiseen ja järjestämiseen sekä suurten runkojen kääntämiseen. Terävät ja laadukkaat, hammastetut terät pureutuvat myös jäiseen puuhun. Erinomaisen tartuntapinnan ansiosta yksi isku riittää saamaan vakaan ja turvallisen otteen käsiteltävistä puista. Pokarat ovat miellyttäviä käyttää pitempiäkin aikoja keveytensä vuoksi.

 BAUHAUSin valikoimasta löydät kirveet ja muut metsätyövälineet kaikkiin tarkoituksiin. Tutustu myös verkkokauppavalikoimaamme!

Fiskars kirveetFiskars - ohjeet kirveen valinta