Ladataan

Onnistu kodin maalauksessa ja tapetoinnissa

Onnistu kodin tapetoinnissa ja maalauksessa
Harkitsetko kodin pintaremonttia, vai onko se kenties jo alkanut? Tapetointi tai maalaus onnistuu varmasti aloittelijaltakin, kunhan pohjatyöt tekee huolella ja hankkii kunnon työvälineet. Lue niksimme sisäseinien maalaamiseen ja tapetointiin sekä tutustu tuotevalikoimiimme ja ryhdy töihin!

Maalaus

Maalaus on helppo tapa pitää koti viihtyisänä ja persoonallisena erilaisilla väreiilä ja sävyillä, maalilla voi myös paikata esimerkiksi seiniin tulleita jälkiä nopeasti. Tasaisen maalipinnan salaisuutena ovat pohjatyöt, käytetyt välineet ja käytetty maali. Esimerkiksi pohjamaali vähentää pintamaalin tarvetta. Seinien maalaus aloitetaan tyhjentämällä maalattava tila huonekaluista ja puhdistamalla maalattavat seinät. Mikäli huonekaluja ei esim. tilan puutteen vuoksi voida kantaa viereiseen huoneeseen, kannattaa ne siirtää huoneen keskelle ja suojata huolellisesti. Näin seinien viereen tulee maalauksessa tarvittavaa työtilaa. 

Pohjatyöt - ympäristön suojaus ja seinien puhdistus

Ennen sisäseinien maalauksen aloittamista lattia suojataan huolellisesti maaliroiskeilta. Monet käyttävät lattian suojaamiseen vanhoja sanomalehtiä, mutta sanomalehdissä oleva painomuste saattaa kastuessaan tahria lattiaa – tästä syystä on suositeltavaa käyttää erillistä suojauspaperia tai -muovia. Myös jalkalistat on hyvä suojata maalarinteipillä maalauksen ajaksi; maalaustyö kuitenkin nopeutuu jos jalkalistat on mahdollista irrottaa kokonaan maalauksen ajaksi. 

Mikäli seinissä on tapetit, ne kannattaa poistaa huolellisesti. Seinä puhdistetaan irtopölystä harjalla, ja mikäli viime huollosta on jo tovi, pinnat voi pestä sienellä. Lohkeileva maali rapsutellaan irti kaavinraudalla eli skrapalla, ja mahdolliset reiät täytetään kitillä, siloitteella tai tasoitteella. Kun tasoite on kuivunut, kohdat siistitään hiomapaperilla.Tasoitetut kohdat imevät vettä eri tavalla kuin muu seinä. Ne kannattaakin maalata kerran ohuesti yli ennen koko sisäseinän maalausta.

Maalin valintaMaalin valinta

Jos maalattava seinä on kovin erivärinen kuin uusi maali, sisäseinien maalaus on syytä aloittaa samansävyisellä pohjamaalilla. Pohjamaalilla varmistat, että lopullinen väri asettuu kohdilleen sekä saat urakkaan hiukan enemmän työstöaikaa, sillä pohjustus hidastaa pintamaalin kuivumista.

Maalaukseen käytettävä maali on syytä valita tilan ja kiiltoasteen mukaan. Seesteisiä, himmeitä maaleja suositaan yleensä asuintiloissa. Kiiltäviä maaleja valitaan taas usein märkätilaan, sillä ne sisältävät enemmän sideainetta ja kestävät hyvin puhdistamista ja kulutusta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä kiiltävämpi maali, sitä paremmin se kestää rasitusta. Sävyn voi valita mieltymyksen mukaan, se ei vaikuta maalin teknisiin ominaisuuksiin.

Maalien erissä saattaa olla sävyeroja. Mikäli joudut vaihtamaan erää kesken työn, sävyerot saa hillittyä sekoittamalla eriä keskenään. Vaikka ero olisi hiuksenhieno, kannattaa vaihto tehdä nurkassa, jottei sävyn muutos paista keskellä seinää.

Riittävän monta kerrosta

Levitä maali seinään telaamalla edestakaisin vedoin ja tasoita maalipinta lopuksi yhtenäisin pystysuuntaisin vedoin alhaalta ylöspäin. Siisti, tasainen jälki syntyy, kun käytät laadukkaita työvälineitä ja riittävästi maalia. Pohjamaalin päälle on hyvä tehdä vähintään 2 - 3 maalikerrosta.
Seinän maalaus kannattaa aloittaa nurkista ja kulmista siveltimellä tai nurkkatelalla. Normaalin telan kanssa voidaan hyvin maalata seinän muut osat, mutta nurkkiin ja kulmiin se ei sovellu. Varmista, että telassa on tarpeeksi maalia, ettei työn jäljestä tule raidallista. Oikeakätisten kannattaa aloittaa maalaus seinän oikeasta yläreunasta. Vasenkätisen on puolestaan mukavin aloittaa vasemmasta ylänurkasta. Levitä maali seinään telaamalla edestakaisin vedoin ja tasoita maalipinta lopuksi yhtenäisin pystysuuntaisin vedoin alhaalta ylöspäin. 

Maalikaukalo on syytä sijoittaa niin ettei se kaadu ja etteivät maalarit astu siihen. Kaukalo voidaan myös suojata esim. muovipussilla, jos siihen ei haluta maalijälkiä. 

Sisäseinien maalaus etenee yksi seinä kerrallaan. Jos pidät taukoa, ajoita se nurkkaan ettei seinän keskelle jää ns. "työsaumaa". Tauolla tela kannattaa myös laittaa muovikassiin, jottei maali kuivu siihen kiinni.

Telalla maalatessa huomaat nopeasti, ettei maalaustelalla voi mennä kovinkaan lähelle katonrajaa. Tästä syystä kannattaa hankkia ns. rajaaja, jonka avulla katonrajan maalaaminen onnistuu helposti, ja maalipinnasta tulee siistin näköinen. 

 Katso Tikkurilan Maalilinjan vinkit sisäseinien maalaamiseen:

Maalauksen jälkeen

Puhdista työvälineet ja hävitä jätteet maalipurkin ohjeistuksen mukaan. Kuivan maalin voi laittaa talousjätteisiin, mutta märkä maali on ongelmajätettä. Maalin täydellinen kuivuminen saattaa kestää jopa 2 viikkoa. Jottei tehty työ menisi täysin harakoille, kuivuvan maalin turhaa kolhimista ja pyyhkimistä tulee välttää. Maalin kuivumista voi nopeuttaa tuulettimien avulla tai avaamalla ikkunoita. Näin myös tuoreen maalin haju hälvenee nopeammin.

Tarvikkeet maalaamiseen

Hyvä lopputulos edellyttää kunnollisia työvälineitä, jolloin myös työskentely sujuu vaivattomammin ja paremmin. Löydät laajasta valikoimastamme kaiken tarvittavan pieniin ja suurin maalausurakoihin. Tutustu valikoimamme esimerkkeihin:

Maalaustela

Maalaustelat ja tarvikkeet

Sivellinsarja

Siveltimet ja sivellinsarjat

Maalikaukalo

Maalikaukalot ja -sankot

Levityslastat
Levityslastat

Maalarinteippi

Maalarinteipit

Suojapahvi

Suojamuovit ja -pahvit

Teräslasta

Teräslastat

Suojahaalari

Suojaimet ja työasut

Tikkurila pensselipesu

Pensselipesu

Kunnon maalaustarvikkeilla, työvälineillä sekä suojaimilla maalausurakka sujuu jouhevasti, turvallisesti ja lopputulos varmasti tyydyttää. Isompia maalausurakoita varten saat meiltä myös rakennustelineet.


"Jos maalattava seinä on kovin erivärinen kuin uusi maali,

sisäseinien maalaus on syytä aloittaa

samansävyisellä pohjamaalilla."

- BAUHAUS Vantaa


Tapetointi

Tapetointi on kaunis ja helppo tapa vaihtaa seinäpinnan ilmettä ja värimaailmaa. Samalla voi tasoittaa esimerkiksi taulujen ruuveista jääneet reiät. Uuden tapetin asentamisella saadaan huonetilaan täysin uusi ilme. Tämän vuoksi tapetin valinnalla on iso merkitys viihtyvyyteen ja tyyliin. Tapetointi ei ole vaikeaa ja usein kynnys aloittaa onkin suurempi kuin itse työ.

Valitse mieleisesi tapettityyppi


1) Paperitapetti

Perinteisin nykyajan tapettityyppi. Erilaisia vahvuuksia, hyvälaatuinen paperitapetti kestää myös kostealla pyyhkimistä. Tapetti liisteröidään pöydällä ja annetaan vettyä ennen seinälle kiinnittämistä.

2) Kuitutapetti

Kuitutapetti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista eli non woven -kuidusta. Se ei veny kastuessaan. Kuitutapetin kiinnityksessä valmistelut tehdään samalla tavoin kuin paperitapetin kohdalla. Non-woven tapetin ei tarvitse vettyä, joten seinäliima voidaan levittää myös suoraan alustaan telalla.

3) Vinyylitapetti

Kun tarvitaan kovan kulutuksen ja naarmujen kestävyyttä, on vinyylitapetti oikea valinta. Vinyylipinta on täysin tiivis, eli se ei hengitä. Tapetin kuivuminen tapahtuu hitaasti, koska kosteus haihtuu vain saumoista ja seinärakenteen suuntaan. Vinyylipintainen tapetti kestää pehmeää harjapesua ja kostealla pyyhintää. Jos vinyylitapetin pohjamateriaalina on paperi, se liisteröidään samoin kuin paperitapetti. Jos taas pohjamateriaali on kuitua, tapetointi tehdään kuitutapetin tavoin.

Fototapetilla saat helposti persoonallista ilmettä kotiisi
4) Fototapetti

Fototapetti – joka tunnetaan myös nimellä maisematapetti tai valokuvatapetti – on luova ja persoonallinen vaihtoehto kodin tai julkitilan sisustukseen. Voit valita valikoimistamme upeita maisemakuvia aina New Yorkista ja Pariisista maailman eksoottisimpiin sademetsiin ja kauniimpiin hiekkarantoihin.

5) Sisustustarra ja kontaktimuovi

Sisustustarrat ja seinätarrat ovat helppo ja kaunis tapa sisustaa kotisi pintoja. Voit myös yhdistellä eri tarroja mielesi mukaan, näin saat varmasti persoonallisen ja uniikin sisustuksen – vain mielikuvituksesi on rajana! Meiltä löydät tarrapaneelit monella eri kuosilla, fotorealistisella ja abstraktillakin kuvituksella sekä kontaktimuovit kotisi pintojen päällystämiseen.6) Boordi

Tapettiboordi on oiva ratkaisu tehostamaan kodin pintoja, esimerkiksi katonrajoja tai jakamaan erivärisiä ja -kuvioisia seiniä. 

!) Tasoitetapetti

Epätasaisen pinnan tasoittamiseen ennen varsinaista tapetointia. Paksu tasoitetapetti peittää alleen pienet epätasaisuudet seinässä, esimerkiksi vanhan lasikuitutapetin.

Kuinka paljon tapettia tarvitaan?
Kuinka paljon tapettia tarvitaan?

Ota huomioon tapetin menekin laskennassa tapetoitavan tilan korkeus, tapetin leveys ja tarvittaessa myös tapetin kuvionkorkeus. Yleensä tapettirullan pituus on 10,05 metriä ja leveys 53 senttimetriä. Jos tapetissa ei ole sellaisia kuvioita, jotka pitää huomioida tapetin vuotien katkaisussa, yhdestä rullasta saadaan leikattua neljä vuotaa.

 • Mittaa huoneen ympärysmitta 53 cm:llä niin saat tarvitsemasi vuotamäärän. Esim. 12 m : 0,53 m = 22,64 eli 23 vuotaa.
 • Kun kyseessä on tavallinen ei-kuviollinen tapetti, lisää tapetoitavan pinnan neliömetrimäärään vielä 3%.

Pohjatyöt

Kun mieluinen tapettimalli on hankittuna, on aika ryhtyä pohjatöihin. Ensin sulaketaulusta tehdään kyseisen tilan pistorasiat ja katkaisijat jännitteettömiksi. Sen jälkeen sähkörasioiden kannet voidaan turvallisesti irrottaa. Myös jalka- ja kattolistat kannattaa poistaa tapetoinnin ajaksi. Listojen alle saadaan piilotettua tapetin leikkauskohta ja valmis seinä näyttää siistimmältä. Lattiat kannattaa myös suojata suojamuovilla.

Maalatussa seinässä riittää, että tasoittaa kolot ja hioo muut epätasaisuudet pois ja tarvittaessa maalaa seinän tapetin sävyyn. Tummat maalipinnat näkyvät selkeästi vaaleiden ja ohuiden tapettien alta. Tapetoitavan alustan tasaisuus on tärkeä, etenkin ohuiden tapettien kanssa. Tapetti ei piilota alustan virheitä ja epätasaisuuksia, pikemminkin korostaa niitä entisestään. Siksi pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Jos seinässä on entuudestaan tapettia, se kannattaa ehdottomasti poistaa. Vanhan tapetin päälle tapetoitaessa haittapuolena on myös se, että ei voida varmuudella tietää, kuinka hyvin se on alustassaan kiinni ja kuinka uusi tapetti tarttuu vanhan pintaan. Pahimmillaan uusi tapetti ei kiinnity kunnolla ja sekä uusi että vanha tapetti irtoavat alustasta. Katso tarkemmat tapetinpoisto-ohjeet sekä muut työvaiheet alla olevasta työohjevideostamme.

Liisteriä tai liimaa levitetään vuodalle leveällä siveltimellä.Tapettivuotien valmistelu

 • Tapettivuodat leikataan pari senttiä seinän korkeutta lyhyemmiksi. Jos jalkalistoja ei poisteta, vuotien tulee ulottua niiden päälle.
 • Käytä aina terävää veistä, tylsä ruttaa tapetin.
 • Tapetin pää asetetaan pöydän reunan mukaisesti. Tapetti rullataan pöydälle suoraksi ja leikataan veitsellä linjaimen avulla.
 • Vuotia leikataan monta kappaletta kerrallaan. Nippu asetetaan pöydän reunalle ja päällimmäinen vuota toiselle reunalle. Näin liisteri ei töhri pöytää.
 • Liisteriä tai liimaa levitetään vuodalle leveällä siveltimellä. Liisteriä pitää olla koko pinnalla tasaisesti, ei liikaa eikä liian vähän. Varmista etenkin reunojen liisteröinti.
 •  Vuodan molemmat päät taitetaan kaksinkerroin. Paperitapettien pitää tämän jälkeen antaa vettyä muutama minuutti. Sopiva vettymisaika kerrotaan tapetin tuoteselosteessa.

  

 Vuotien asennus

 • Taitettua vuotaa kannatellaan keskikohdasta. Sen yläpää nostetaan seinälle ja kohdistetaan luotilangan merkintöihin tai viereiseen vuotaan. Seuraavaksi avataan alempi taite. Kun yläpää on asetettu tarkasti paikalleen, vuodan alaosakin asettuu oikein.
 • Vuota painetaan seinään tasoitusharjalla tai -lastalla. Sillä vedetään tasaisesti ylhäältä alaspäin ja keskeltä ulospäin.
 • Saumasta pursuava liisteri poistetaan heti puhtaalla, kostealla rievulla. Sauman voi viimeistellä saumarullalla.

Katso työohjevideomme tapetointiin 

(Ohje tapetointiin, liisterin levitys siveltimellä ja koneella sekä boordin asennus)


"Kuviollisen tapetin kuviot on hyvä kohdistaa, 

jotta kuvio jatkuu eheänä vuodasta toiseen.

Kohdistusetäisyys löytyy tavallisesti tapetin tuoteselosteesta"

- BAUHAUS Vantaa

Perustarvikkeet tapetointiin

Kunnon tapetointivälineisiin kannattaa satsata – näillä pääset jo pitkälle: 

Valmisliisterit

Valmisliisterit, seinäliimat ja tapetinpoistoaineet

Tapetointisetit

Tapetointisetit

Tapettilastat

Tapettilastat

Tapettiharjat
Tapettiharjat

Katkoteräveitset

Katkoteräveitset

Teräslasta

Teräslastat

Kaikkea kodin pintaremonttiin Bauhausista!

BAUHAUS on enemmän kuin rautakauppa! Oikeilla välineillä työ kuin työ sujuu vaivattomammin ja paremmin, niin myös maalaus ja tapetointi. Meiltä maalaus- ja tapetointivälineet sekä erilaiset tarvikkeet, teipit ja suojausmateriaalit. Myös pakkauspehmusteet, -kelmut ja kuplamuovit löydät verkkokaupan valikoimastamme. Ja aina edulliseen hintaan! Tervetuloa huolettomille ostoksille Bauhausiin!

Verkkokaupan valikoima » | Löydä lähin tavaratalo » 


Bauhaus