Verkkokaupassa suppeampi saatavuus päivityksen ajan. BAUHAUS-tavaratalot palvelevat täydellä valikoimalla. Verkkokaupan valikoima palautuu ennalleen pian. Lue lisää täältä.

Bokashi – uuden sukupolven keittiökompostori

Me autamme sinua muuttamaan jätteen mullaksi!

Bokashointi on biojätteiden muuntamista esikompostointimateriaaliksi helposti, siististi ja ekologisesti. Bokashi-komposti on erinomainen ratkaisu jos taloudessa ei ole mahdollisuutta biojätteiden kierrättämiseen tai jos haluaa hyödyntää biojätteensä. Siisti ja lähes hajuton kompostori säilyy vaikka olohuoneen nurkassa. Normaalisti ruuantähteet mädäntyvät, mutta bokashissa ne hapetetaan ilmatiiviissä rasiassa bokashirouheen avulla. Kahden viikon fermentoitumisprosessin lopputuloksena saadaan ensiluokkaista esikompostointimateriaalia, sillä biojäte säilyttää tärkeät ravintoaineensa.

Vinkki: Bokashi toimii parhaiten, kun käytössä on kaksi astiaa, joita käytetään vuorotellen.

TUOTEKARUSELLI: BOKASHI KOMPOSTORIT

Mitä bokashiin saa laittaa?

  • Kasviperäiset tuotteet
  • Viljatuotteet
  • Pieniä määriä lihaa,
    maitotuotteita ja hiivaa
  • Kahvinporot ja teepussit
  • Valmisruuat
  • Kala
  • Kananmunat
  • Pienet luut

Mitä bokashiin ei saa laittaa?

  • Nestemäiset biojätteet 
  • Isot luut
  • Tuhka
  • Eläinten jätökset
  • Sanomalehti- ja muu
    jätepaperi
BAUHAUSin valikoimasta löydät kaikki kompostointiin tarvitsemasi kompostikuivikkeet, kompostiherätteet ja -tarvikkeet.

BAUHAUS ohjeet Bokashi–keittiökompostorin käyttöön

  1. Kerää jäte astiaan ja muista pilkkoa suuremmat ruuantähteet pienemmiksi. Älä päästä bokashiin turhaa ilmaa vaan lisää sopiva orgaaninen jäte kerran päivässä tai harvemmin.
  2. Lisää rouhe valmistajan ohjeen mukaan aina kun lisäät jätettä kompostoriin aktivoidaksesi fermentoitumisprosessin.
  3. Tiivistä jäte. Käytä tiivistyslastaa tai vastaavaa jätteen tiivistämiseksi kompostorissa. Valuta fermentoitumisneste eli pissata bokashi säännöllisesti hanasta purkkiin tai viemäriin välttyäksesi ruuantähteiden mätänemiseltä tai hajuhaitoilta.
  4. Kun bokashi-ämpäri on täynnä, sulje se ilmatiiviisti ja pidä avaamattomana vähintään kahden viikon ajan. Jatka nesteen valuttamista säännöllisesti. Bokashin voi antaa olla kansi tiukasti kiinni vaikka kuukausia ennen jatkokäsittelyä. Valmis fermentoitunut jätemassa sopii puutarhakompostoriin, multatehtaaseen tai biojätekeräykseen.

Bokashirouheen sisältämät luonnon mikro-organismit käynnistävät fermentoitumisprosessin Bokashi-keittiökompostorissa. Koska bokashin maitohappoprosessi tapahtuu ilmatiiviissä tilassa, on tärkeää säilyttää biojätteet bokashin täyttökertojen välissä toisessa astiassa. Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Tyylikkään designinsa ja kompaktin kokonsa ansiosta se sopii vaikka tiskipöydälle. Biokeruuastian kannessa on aktiivihiilisuodatin, joten sen käyttö on täysin hajutonta. Tiivis rakenne pitää banaanikärpäset loitolla. Kun bokashi-keittiökompostori avataan vain kerran päivässä, maksimoidaan fermentoitumisen tehokkuus. Bokashineste säilyy hyvin patenttikorkillisessa pullossa odottamassa lannoitusta.Laimennettu bokashi-neste (laimennussuhde 1:200-1:1000) sopii kasvien ravinteeksi tai laimentamattomana viemäriin putkien puhdistusaineeksi. Neste on myös erinomainen kompostikiihdytin.

Vinkki: Oikein toimiessaan Bokashi tuoksuu hieman happamalta tai omenaiselta. 

 Tee-se-itse Bokashi-multatehdas BAUHAUSin vinkeillä

Tarvitset:

  • Valmista bokashi-jätettä
  • Vanhaa multaa tai turvetta
  • Kuiviketta
  • Multalaatikoksi puutarhakompostori, ison kannellisen saavin tai kannellisen ämpärin

Huom! Jätelain mukaan tässä vaiheessa kyse on vielä biojätteestä, joten multatehtaan on oltava jyrsijäsuojattu.

Tee näin:

1. Laita multalaatikon pohjalle kosteutta imevää ainetta, esim. sanomalehteä tai aktiivihiiltä tai puhkaise saaviin reiät ylimääräisen kosteuden poistamiseksi.

2. Kaada pohjalle vanhaa multaa. Tähän käy hyvin esim. ruukkujen vaihdossa tarpeettomaksi jäänyt multa.

3. Lisää Bokashi-massa ja sekoita sen joukkoon suhteessa saman verran vanhaa  multaa.

4. Lisää pinnalle hajulukoksi multaa.

5. Aseta kansi ilmatiiviisti päälle.

6. Noin kahden viikon kuluttua sinulla on ravinteikasta multaa kasviesi iloksi.

Bokashi-massa muuttuu mullaksi lämmön vaikutuksesta, mutta voit huoletta laittaa jo talvella multakoulun aluille vaikkapa parvekkeelle odottamaan lämpimiä säitä.

usp_block
 

Nopeat ja luotettavat toimitukset

Tuotteet kotiin jopa 1–4 arkipäivässä
 

Jopa 30 pv vaihto- ja palautusoikeus

Tee palautus tai reklamaatio
bauhaus_premium_cms

Yrittäjä!

Saat 5 % alennuksen kaikesta – myös alennetuista hinnoista!