Näillä ohjeilla koti viileäksi

Vihdoinkin kesä ja hellekelit! Mutta liika on liikaa lämmössäkin. Parin päivän ihana hellekesä muuttuu viikon kohdalla tukalaksi pätsiksi, jota ei tunnu pääsevän karkuun millään. Öisin ei saa lämmön takia kunnolla nukuttua ja päivisin helle pistää pään entistä sumeammaksi. Tekisi mieli työntää pää pakastinlokeroon ja elää pelkällä jäätelöllä.

Ihmiskeho kyllä tottuu helteisiin tietyn ajan jälkeen, mutta sitä ei kannata jäädä odottelemaan. Eikä sinun myöskään. tarvitse nukkua pakastearkussa pysyäksesi viileänä pitkien hellejaksojen aikana. Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkimme siihen, kuinka voit pitää pään sekä eritoten asunnon edes kohtuullisen kylmänä silloin, kun ulkona porottaa aurinko.

Millainen tuuletin on paras valinta viilentämään asuntoa? Entä miten pitää asunto ja eritoten makuuhuone siedettävän viileinä? Vastaukset näihin sekä muihin asunnon viileänä pitämiseen liittyviin kysymyksiin löydät alta.

Ilmastointilaitteet testissä: mikä on paras kodin ilmastointilaite?

Helteitä vastaan taistellessa ensimmäisenä tulee varmasti mieleen tuulettimen tai muun ilmastointilaitteen hankinta. Ei kuitenkaan kannata rynnätä suin päin kauppaan ostamaan ensimmäistä vastaan tulevaa tuuletinta. Tuulettimissa ja ilmastointilaitteissa on paljonkin eroja, joten kannattaa miettiä tarkoin omia tarpeita sekä asunnon kokoa. Myös BAUHAUSin valikoimasta on apua ostopäätöstä tehdessäsi, sillä sieltä löydät kunkin tuotteen yksityiskohtaiset tiedot.

On hyvä muistaa, että tuuletin ei itsessään laske asunnon lämpötilaa. Sen aiheuttama ilmavirta kuitenkin vie iholta tehokkaasti lämpöä pois, aiheuttaen ihanan viileän tuulahduksen. Mikäli asunnon lämpötilaa haluaa todella laskea, sinun täytyy investoida ilmastointilaitteeseen, kuten ilmalämpöpumppuun. Se voi asennuksineen maksaa jopa toista tonnia, kun taas toimivan tuulettimen voi saada alle satasella. Sinun siis kannattaa miettiä, kuinka paljon olet valmis satsaamaan saadaksesi asunnostasi viileämmän.

Tuulettimista saat akuutin helpotuksen helteeseen

Jos olet sitä mieltä, että tuuletin kyllä riittää, niissäkin riittää valinnanvaraa. Siivekkeillä varustettu malli on kenties perinteisin, mutta esimerkiksi lapsiperheessä kannattaa varoa, etteivät lapset pääse laittamaan sormiaan sen kehikon läpi. Kun tilaa asunnossa tai huoneessa on vähän, kannattaa hankkia kapea tornituuletin. Toimistolle voi myös hankkia kätevän pöytämallisen tuulettimen. Jatkuvasti kohti puhaltava ilma saattaa alkaa jossain vaiheessa ärsyttää, ja se myös herkästi kuivattaa silmiä. Kannattaa siis hankkia tuuletin, joka liikkuu edestakaisin ja näin viilentää ilmaa melkein 180 asteen leveydeltä.

Tuulettimen raikas ilmavirta piristää ihanasti hellepäivänä.

Virkisty tuulenvireestä  Katso kaikki »

Monipuolinen ilmastointilaite jäähdyttää varmasti

Mikäli tuntuu, että tarvitset kuitenkin jotakin hieman tehokkaampaa, mutta ilmalämpöpumppu on liian iso investointi, hanki siirrettävä ilmastointilaite. Se ei vain siirrä ilmaa edestakaisin, vaan todellakin myös viilentää sitä. Tämä muutaman sata euroa maksava laite jäähdyttää tehokkaasti isonkin huoneen ilmaa. Kannattaa tutustua huolellisesti eri maahantuojien valikoimiin, sillä ilmastointilaitteita löytyy paljon erilaisia eri toiminnoilla.

Joidenkin ilmastointilaitteiden mukana tulee poistoilmaputki, joka tulee laittaa esimerkiksi ulos avoimesta ikkunasta. Osa taas vaatii jääpaloja toimiakseen. Jotkin mallit ovat samalla ilmapuhdistajia ja ilmankostuttajia, ja jotkin mallit toimivat myös lämmityslaitteena talvella. Niitä pystyy usein ohjaamaan kaukosäätimellä ja jopa ajastamaan, jolloin kotiin palatessasi sinua ei tervehdi pätsi vaan mukavan viilennetty asunto. Mikäli olet hankkimassa ilmastointilaitetta makuuhuoneeseen varmistu, että laite on tarpeeksi hiljainen.

Hankkiessasi poistoputkellisen ilmastointilaitteen varmista että tiivistät poistoputken ulostuloaukon ikkunassa huolella.

Viileään sisäilmaan  Katso kaikki »

Ilmalämpöpumppu on arvokas, mutta varmasti toimiva ilman viilentäjä

Ilmalämpöpumppu tunnetaan kenties paremmin sen sähköä säästävästä lämmitysominaisuudestaan, mutta se on erityisesti keskuslämmitetyissä kerrostaloasunnoissa suosittu ilmastointilaite. Mikäli sellainen kotoa löytyy, voi olla varma, että kesällä ei tule hikoiltua. Ilmalämpöpumppu viilentää huoneilmaa tehokkaasti haluttuun lämpötilaan asti. Myös sitä voi kätevästi ohjata kaukosäätimellä ja jopa puhelimen kautta.

Sen miinuspuolia on tietenkin korkea hinta. Huomioi myös, että ilmapumpun käyttäminen asunnon viilentämiseen ei suinkaan säästä sähköä, vaan voi kuluttaa sitä jopa huomattavasti. Mutta taas toisaalta, hellejaksot eivät yleensä jatku Suomessa niin pitkään, että asunnon viilentäminen alkaisi toden teolla olla taloudellinen rasite. Jos kallistut ilmalämpöpumpun hankinnan puolelle, lue Ilamlämpöpumpun valinta -artikkelistamme vastaukset yleisimpiin ilmalämpöpumpun hankintavaa koskeviin kysymyksiin.

Kesäkauden jälkeen ilmalämpöpumppu toimii yhtenä kodin lämmitysmuodoista.

Tehokkaaseen viilennykseen  Katso kaikki »

Viisi vinkkiä kodin viilennykseen

Tuuletin ja ilmastointilaite auttavat siinä vaiheessa, kun asunto on päässyt kuumentumaan. On kuitenkin useita keinoja, joiden avulla voit ehkäistä elohopean nousua asunnossasi. Listaamme alle viisi vinkkiä kodin viilennykseen, joiden avulla viilennät kotisi nopeasti:

  1. Laita sälekaihtimet kiinni tai verhot ikkunoiden eteen päivän ajaksi. Ikkunoiden läpi sisään porottava aurinko muuttaa asunnon nopeasti pätsiksi.
  2. Tuuleta vain aamulla ja illan viileydessä. Vaikka kiusaus on kova, älä avaa ikkunoita päivän kuumimpaan aikaan, sillä näin päästät sisään entistä lämpimämpää ilmaa.
  3. Vältä sähkölaitteiden käyttöä. Sähkölaitteista syntyvä lämpö lämmittää asuntoa entisestään. Kannattaa siis esimerkiksi suosia raikkaita salaatteja ja minimoida uunin ja hellan käyttö.
  4. Laita tuulettimen eteen astia täynnä jääpaloja. Näin varmistat, että tuulettimen liikuttama ilma on varmasti kylmää.
  5. Käännä tuuletin puhaltamaan lämmintä ilmaa pois asunnosta. Jos asunnon lämpötila on päässyt nousemaan ulkoilmaa lämpimämmäksi, kannattaa mieluummin puhaltaa se ulos ikkunasta tuulettimen avulla ja antaa viileän ilman virrata sisään.

Suojaa auringolta  Katso kaikki »

Asunnon viilentämisen lisäksi voit myös kokeilla erilaisia keinoja pitääksesi itsesi viileänä kesähelteillä:

  • Juo paljon, mutta älä pelkkiä kylmiä juomia. Vaikka tekisi mieli elää pelkällä kylmällä limonadilla, itse asiassa kahvi ja tee voivat helpottaa oloa, sillä ne edesauttavat hikoilua. Hikoilu tunnetusti viilentää ihoa.
  • Pue päälle väljät, vaaleasävyiset ja luonnonmateriaalista, kuten puuvillasta, valmistetut vaatteet. Puuvilla antaa ihon hengittää, ja ihon ja väljän kankaan väliin jäävä ilma toimii viilentäjänä, eivätkä vaaleat sävyt ime itseensä niin paljon lämpöä kuin tummemmat sävyt.
  • Sido pitkät ja paksut hiukset poninhännälle, pois niskaa hiostamasta.
  • Syö kevyesti. Kuumalla ilmalla yleensä tekeekin mieli keventää, sillä mitä enemmän ruuansulatus joutuu töihin helteellä, sitä tukalammaksi olo muuttuu.
  • Tee viileä jalkakylpy. Oletko huomannut, että jos talvella käsiä tai jalkoja palelee, paksuinkaan villapaita tai talvitakki ei auta lämmittämään. Kokeile samaa kikkaa kesällä ja viilennä jalat, minkä ansiosta myös koko muu keho tuntuu viileämmältä.

Viileä makuuhuone on yhtä kuin hyvät unet

Päivällä helteet kestää vielä jotenkuten, mutta illalla nukkumaan mennessä lämmin makuuhuone voi todella haitata nukahtamista. On siis erityisen tärkeää huolehtia makuuhuoneen viileydestä. Kuten edellä on mainittu, makuuhuoneen ikkunan sälekaihtimet ja verhot kannattaa pitää kiinni koko päivän ajan. Muista myös tuulettaa makuuhuone ainoastaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Illalla voit avata myös kodin muut ikkunat ja päästää tehokkaan läpivedon koko asunnon läpi.

Tuuletin tai tehokas ilmastointilaite kannattaa hankkia erityisesti makuuhuoneeseen, mikäli helteet häiritsevät unta ratkaisevan paljon. Illalla, ilman viilennyttyä ulkona tuuletin tosin kannattaa kääntää puhaltamaan kuumaa huoneilmaa ulos. Kannattaa myös optimoida petivaatteet antamaan mahdollisimman viileät olosuhteet. Myös vuodevaatteissa kannattaa helteillä suosia pellavaa, joka on hengittävä materiaali ja pitää itsensä tehokkaasti viileänä. Unohda paksu peitto ja kokeille nukkua pelkän lakanan alla. Vaihda muhkea tyyny kevyempään, joka päästää enemmän ilmaa haihtumaan myös pään kautta. Voit myös kokeilla laittaa lakanat hetkeksi pakkaseen, mikäli pakastimesi on tarpeeksi iso.

Pyri myös omalla toiminnallasi edesauttamaan nopeaa nukahtamista ja hyviä yöunia. Muista juoda pitkin päivää tarpeeksi sekä erityisesti ennen nukahtamista, ettet pyöri sängyssäsi nestehukan takia. Käy kylmässä suihkussa juuri ennen nukkumaanmenoa ja suosi väljää, pellavasta valmistettua yöpukua. Vaikka Suomen kesä on lyhyt, se ei tarkoita, etteikö lämpöaalto voisi myös olla tukala. Toivottavasti vinkkimme ovat avuksi ja pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan kuumista kesäpäivistä! Muistathan, että BAUHAUSin valikoimassa on tarjolla monenlaisia tuotteita, jotka auttavat helteestä selviytymisessä.

Viileistä unista nauttivat erityisesti perheen nelijalkaiset jäsenet.

Pimennä makuuhuone  Katso kaikki »