Kuvassa Leikkimökki Parvella Palmako Tom 3,8 m² (kuvan hiekkalaatikko ei sisälly toimitukseen).

Leikkimökin rakentaminen onnistuu niin aloittelijalta kuin myös ammatti nikkarilta.  Leikkimökin rakentaminen on ainutlaatuinen tapa tarjota lapsille oma leikkipaikka jossa voi antaa mielikuvituksen vallita. Lasten leikkimökin viehätys piilee sen miniatyyrimaisuudessa – mökki on juuri sopivan kokoinen lapsille ja antaa heille mahdollisuuden luoda kokonaan oman maailmansa. Kun rakennat leikkimökille hyvät perusteet, käsittelet sen hyvin rakennusvaiheessa ja huollat vuosittain, kestää leikkimökki vuodesta toiseen.

Valmis leikkimökki rakentuu kätevästi elementtipaloista

Elementtileikkimökin toimituspaketti sisältää kokoamisvalmiit osat mökin pystytykseen: painekyllästetyt alimman hirsikerran hirret, höylätyt täyspontatut lattia- ja kattolaudat, salvotut seinäosat, orret, lasitetut ovet ja ikkunat, katto- ja jalkalistat, kiinnitystarvikkeet, kuten ruuvit ja naulat jne. Jokaisen meillä myytävän leikkimökin ikkunat ovat pleksilasisia normaalin ikkunalasin sijaan turvallisuussyistä.

Tutustu erikseen leikkimökin tuotekohtaiseen tuoteselosteeseen nähdäksesi, mitkä tuotteet kuuluvat toimitussarjaan, ja mitä sinun on ostettava erikseen.

Leikkimökit Katso kaikki »
  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Tavaratalojen saatavuus
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Tavaratalojen saatavuus

Leikkimökin rakentaminen

1. Ennen kuin aloitat rakentamisen

Leikkimökin rakentamista suunniteltaessa on hyvä pitää mielessä pari käytännön asiaa. Alle 20 m² leikkimökkiä rakentaessa ei yleensä tarvitse rakennuslupaa, mutta tarkista kuitenkin ennen rakentamista vaatiiko leikkimökki rakennuslupaa kuntakohtaisista rakennusjärjestyksistä. Miettiessäsi kuinka lähelle naapurin tonttia saat rakentaa leikkimökin, pidä mielessäsi 45 asteen sääntö: leikkimökin etäisyys toisen tontin rajalta pitää olla vähintään leikkimökin räystäskorkeus (45 asteen valokulma). Toki voit naapurin kanssa sopia leikkimökin rakentamisesta lähemmäksi rajaa. 

Vielä ennen rakentamisen aloittamista on tärkeää löytää leikkimökille sopiva pohja ja valmistella se rakentamista varten. Leikkimökin kohdalta täytyy poistaa pintamaa ja tasoittaa se suodatinkankaan ja soran kanssa. Tämän jälkeen alustaksi sopivat kevytharkot, betonilaatat tai paalut, jotka tulee ennen rakennuksen asentamista vajoamisen välttämiseksi upottaa ja vaaita.

2. Leikkimökin lattia

Leikkimökin lattian kasaaminen on ensiaskel rakennusvaiheessa. Lattian teko alkaa lattiapalkkien asentamisesta tasoitetun ja valmistellun pohjan päälle. Tämän jälkeen lattia laudat naulataan palkkien päälle asennusohjeita seuraten.

3. Leikkimökin seinät

Kun lattia on kasattu on vuorossa seinien asennus. Leikkimökin seinät ovat valmiiksi kootut, joten ne voidaan kiinnittää suoraan sähköporaa käyttäen. Tässä vaiheessa myös parvi asennetaan leikkimökkiin ja portaat sekä parveen kuuluva aita naulataan kasaan ennen asentamista asennusohjeita seuraten.

4. Leikkimökin katto

Katon asennus aloitetaan pohjarakenteen poraamisesta paikalleen. Tämän jälkeen valmis kattolevy asetetaan päälle ohjeiden mukaisesti ja naulataan kiinni rakenteeseen. Katon reuna kasataan ja kiinnitetään tässä vaiheessa kattoon. Myös huopakaton asennus leikkimökkiin sujuu kädenkäänteessä, kun hankit samalla kertaa leikkimökin kanssa mökkiin sopivat katemateriaalit ja kattotarvikkeet valikoimastamme. Kun leikkimökin katto on katettu, eivät rajummatkaan ukkoskuurot pääse keskeyttämään leikkituokiota.

6. Leikkimökin viimeistely ja maalaus

Nyt kun leikkimökki on valmis ja pystyssä on mielikuvituksen vuoro tulla esiin! Leikkimökki toimitetaan maalaamattomana, joten leikkimökin tekeminen omanlaiseksi onnistuu helposti maaleilla ja koristeilla. Leikkimökin pintaan on hyvä käyttää maaleja ja kyllästeitä jotka estävät puupinnan värimuutokset ja suojaavat sään vaikutuksilta. Tässä vaiheessa leikkimökin rakennusta voivat lapset tulla mukaan ja päättää minkälaisen mökin he haluavat. Leikkimökillä on rajattomia mahdollisuuksia muuttua vaikkapa kioskiksi, prinsessalinnaksi taikka merirosvomajaksi. Tee siis leikkimökistä omanlainen ja sisusta lapsen maun ja vision mukaan!

5. Leikkimökin ovi ja ikkuna

Viimeisenä on vuorossa valmiiden ikkunoiden ja oven asentaminen paikalleen. Oven karmit ja ovi ruuvataan oviaukkoon, sekä ikkunat ja ikkunakarmit asetetaan kiinni seiniin. Samalla ikkunoiden kukkalaudat voi naulata kasaan ja asentaa paikoilleen.

Tarvikkeita leikkimökin rakentamiseen
  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Leikkimökin huolto ja kunnostus lisää käyttöikää

Jotta mökkileikit jatkuisivat vuodesta toiseen onnistuneina ja turvallisesti, tee leikkimökille vuosittaisia kuntotarkastuksia.

  1. Tarkista leikkimökin alustan materiaalin kunto ja pidä silmälle mahdollista osien ruostumista ja puuosien lahoamista. Kiinnitä erityisesti huomiota mökin kaiteisiin ja oven heloihin.
  2. Öljyä liikkuvat osat ja vaihda vioittuneet tai kuluneet osat uusiin. Muista käyttää korjaamiseen vain samanlaisia osia, jotka kuuluivat mökkipakettiin!
  3. Säännöllinen leikkimökin maalaus pidentää mökin käyttöikää huomattavasti.
  4. Tarkasta katon kunto, jotta saat paikattua mahdolliset vuotokohdat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
  5. Kiristä ruuvit ja pultit aina tarvittaessa sekä noin kuuden kuukauden välein.

Monikäyttöinen lasten leikkimökki – mitä teen leikkimökillä lasten kasvettua?

Leikkimökillä tarjoat lapsellesi tai lapsenlapsellesi lukuisia ikimuistoista leikkihetkiä, joissa lapsi pääsee käyttämään mielikuvitustaan. Leikkimaja tarjoaa lapsille mukavan paikan leikkiä ja viihtyä pihalla. Me Bauhausissa tarjoamme helposti rakennettavat ja pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivat leikkimökit, mutta leikin suunnan pääsevät lapset luomaan itse. Voit myös koittaa meidän asennuspalvelua jos leikkimökin rakentaminen itse ei onnistu.

Lapset ihastuvat varmasti hauskoihin ja monipuolisiin leikkipaikkoihin, joissa tekemistä riittää. Täydennä leikkimökkiä myös esimerkiksi hiekkalaatikolla, uima-altaalla, leikkitelineellä, keinulla tai liukumäellä ja luo paras leikkipaikka kesäpäivien iloksi! Luo kokonaisuus, josta omat ja naapurin lapset nauttivat koko kesän!

Kun lapset kasvavat ulos leikkimökin käytöstä, jatkokäytön kehittely on seuraava ilon aihe. Esimerkiksi parvella varustettu Palmakon Tom -leikkimökki toimii myös hauskana kanalana. Ota kuitenkin huomioon mökkikohtaiset painorajoitukset, kun mökki siirtyy aikuisten käyttöön.