Lattialaatta kestää kovempaakin kulutusta. Kuvassa betonikuosinen lattialaatta Beton Tendance.

Laatat ovat käytännöllisiä ja helppohoitoisia lattian ja seinien päällysteitä, jotka kestävät hyvin kulutusta. Laatta on perinteisesti kylpyhuoneen, WC:n ja saunatilojen pintamateriaali, mutta laatoilla, boordeilla ja verhoilukivillä luot kauniit ja yksilölliset lattia- ja seinäpinnoitteet niin keittiöön, makuu- kuin olohuoneeseenkin. 

Laatat ovat käytännöllisiä ja helppohoitoisia lattian ja seinien päällysteitä, jotka kestävät hyvin kulutusta. Valitessasi laattoja, on tärkeää ottaa huomioon laattoihin kohdistuva kulutus sekä niiden ulkonäön sopiminen muuhun sisustukseen. Kun tila on kerran laatoitettu, harva uudelleen laatoittaa lattiansa vain trendien vaihtumisen tähden. Valitsemiesi laattojen tulisi kestää aikaa ja katseita.

Lue 5 vinkkiämme laattojen valintaan ja ihastu tuotevalikoimaamme

 1. Valitessasi laattoja, ota huomioon tilan ulkoasu ja tunnelma. Älä noudata trendejä orjallisesti, vaan nouki vallitsevista laattatrendeistä omaan tyyliisi sopivat elementit luodaksesi aikaa kestävän kokonaisuuden. Pidä mielessäsi, että valitessasi laattaa luot kokonaisuutta. Laatan on toimittavana suurena pintana ja sen on sovittava muuhun sisustukseen. 
 2. Ota huomioon tila valitaksesi oikean laattatyypin. Erityisesti lattialaattojen tulee kestää hyvin niihin kohdistuvaa kulutusta ja niiden täytyy olla turvallisia niin villasukan alla kuin märkinä.
 3. Laatoitettavan tilan koko vaikuttaa laattojen koon ja värin valintaan. Laatoilla leikittelemällä voit vaikuttaa huoneen tilantuntuun ja tunnelmaan. Laattojen koko tuo myös omat tekniset vaatimuksensa. 
 4. Ota huomioon laattoihin kohdistuva kulutus ja niiden kestävyys. Vinkki: lattialaatat toimivat myös seinälaattoina, mutta seinälaatat eivät kestä lattialaattoina niihin kohdistuvaa kulutusta.
 5. Käytä laattojen kiinnitykseen ja huoltoon oikeita tarvikkeita. Esivalmistele huolella, varmista laatoitettavan pinnan tasaisuus, mittaa ja sommittele miten laatat tulevan asettumaan. Perehdy laastinvalmistajien ohjeisiin ja noudata työstöaikojen ohjeita.  Jos olet lainkaan epävarma laatoittamisesta, ota yhteys ammattilaiseen.

Millaisen laatan valitsen – väri- ja laattavalinnat suureen ja pieneen tilaan

Kuten muutkin kodin pintamateriaalit, vaikuttavat laatoitetut lattiat ja seinät kodin yleisilmeeseen ja tunnelmaan. Ulkonäkö on usein tärkein asia laattoja valitessa. Lattiapinnan laatoitus ja kylpyhuoneen kaakelointi on kuitenkin työläitä prosesseja. Valitse laatoitus, joka on oman makusi mukainen ja kestää näin aikaa. Älä kuitenkaan pelkää toteuttaa rohkeitakaan ideoitasi.

Leikittele laatoilla: yhdistele kokoja, muotoja ja värejä – luo raitoja, ruutuja ja kuvioita. Olohuoneen katseenvangitsija syntyy laatoittamalla yksittäisen kohdan tai vaikkapa kokonaisen seinän lempilaatoillasi. Myös ladontatyylillä sekä saumojen värillä on suuri merkitys lopputulokseen, esimerkiksi kalanruotomosaiikilla luot kätevillä toisiinsa kiinnitettävillä paloilla tyylikkään tehoste-efektin.

Laatan koko vaikuttaa mm. saumojen määrään, helppohoitoisuuteen sekä asennukseen. Laatan koolla voidaan myös vaikuttaa laatoitettavan tilan kokovaikutelmaan ja tunnelmaan. Halutaanko perinteisesti ottaa isompaa laattaa isoon tilaan, vai kenties luoda tilantuntua valitsemalla pienemmät laatat isoon tilaan. Pieni tila voi olla järkevää laatoittaa suurilla laatoilla ja kapeilla saumauksilla, sillä suuren yhtenäisen pinnan tekeminen tuo tilantuntua.

Suunnittelussa kannattaa miettiä, miten laatat sopivat laatoitettavan alueen mittoihin. Ota huomioon laatoitettavan seinän tai lattian koko erityisen tarkasti, jos tarkoituksena on käyttää isoja laattoja. Tilan yleisilme kärsii helposti, mikäli laattajako ei toimi ja kulmiin joudutaan leikkaamaan ohuita laattasuikaleita. Erilaisia laattoja samaan pintaan yhdistäessä pitää muistaa, että laatan koko eli kaliiberi voi vaihdella muutaman millimetrin ilmoitetusta ja erilaiset laatat voivat olla myös eri paksuisia.

Huomioi myös tehosteraitojen vaikutus muuhun laattajakoon, etenkin jos aiot käyttää raitoja vaakasuuntaan.

Laatan värin valinnassa kannatta huomioon, että saumauslaastin väri vaikuttaa kokonaisuuteen. Muista myös että yksittäinen laatta näyttää erilaiselta kun se on osana suurta pintaa. Valaistus voi muuttaa laatan värisävyä yllättävän paljon. Suunnittelussa on hyvä ottaa kuinka valo osuu laattaan, tuleeko tilaan luonnonvaloa vai valaistaanko keinovalolla. Myös sisätilan katon väri on hyvä huomioida kun luodaan kokonaisuutta.

Laatoissa voi esiintyä värivaihtelua. Laattojen värivaihtelua merkitään V-arvolla - mitä suurempi V-arvo, sitä enemmän laatoissa on värivaihtelua. Tästä syystä on tärkeää huomioida, että samalle pinnalle laatoitettavat laatat ovat samasta polttoerästä. Tällöin laattojen värisävy on yhtenäinen koko pinnalla.  Laattoja ostaessa kannattaa ottaa huomioon myös riittävät työvarat määrissä, koska samaa valmistuserää ei välttämättä saa enää myöhemmin ja eri valmistuserän laatoissa voi olla sävyeroa. 

Kokeile erilaisia ladontatyylejä rohkeasti. Kuvassa seinälaatta Metro musta.

Oikeat laatat lattialle, seinille ja ulkotiloihin

Laattoja valitessa on hyvä huomioida niiden tekniset ominaisuudet, esim. kosteuden- ja pakkasenkestävyys, liukkaus ja kulutuksenkestävyys. Laattojen selvinä etuina muihin lattia- tai seinämateriaaleihin on niiden pitkäikäisyys ja kulutuksenkesto. Laattojen kanssa voit myös päästää luovuutesi valloilleen sekä luoda upeita ja yksilöllisiä seinä- ja lattiapinnoitekokonaisuuksia. Tässä vain mielikuvitus toimii rajana.

Laattoja vertaillessa on hyvä tunnistaa, että osa laatoista vaatii enemmän hoitoa näyttääkseen siistiltä. Esim. kiiltävän mustassa laatassa roiskeet näkyvät helposti. Kylpyhuoneessa taas joillakin alueilla kalkkinen vesi voi jättää laatan pintaan vaaleat jäljet, mikä näkyy erityisesti tummissa laatoissa, jos laattapintaa ei kuivata kunnolla suihkun jälkeen.  Eteisessä ja kodinhoitohuoneessa, laatan helppohoitoisuus ja kestävyys ovat erittäin tärkeitä. Suomen oloissa märät kelit ja kura on hyvä ottaa huomioon laatan ominaisuuksia ja väriä mietittäessä.

Laatoitetussa tilassa lattialämmitys lisää mukavuutta sekä nopeuttaa lattian kuivumista. Jos haluat laattalattian alle lattialämmityksen, varmista aina laatan yhteensopivuus lattialämmityksen kanssa. Laattoja asennettaessa ulkotilaan, on tärkeää huomioida myös laatan karheus (vähintään R11) liukkauden välttämiseksi sekä pakkasenkestävyys, jottei laatta hajoa pakkasen vaikutuksesta. Ulkoportaisiin asennettaessa kannattaa myös miettiä halutaanko laattaan valmis uritus liukastumisten estämiseksi.

Lattialaatat kylpyhuoneeseen ja koko kodin lattiavalinnaksi

Helppohoitoiset ja käytännölliset lattialaatat kruunaavat monen tilan. Lattialaatta voi olla oiva valinta erityisesti lemmikkitalouksiin tai lapsiperheisiin, jossa lattian tulee voida pestä vaivattomasti. Lattialaatat voidaan asentaa myös seinille, mutta seinälaattojen valmistustavat eivät usein riitä antamaan laatoille riittävän kovaa pintaa ja rakenteellista lujuutta kestämään lattiassa. Esimerkiksi keraamiset puujäljitelmä laatat näyttävät hyvinkin samanlaiselta kuin laminaatti tai parketti, mutta niiden etuina ovat vedenkestävyys ja vaivaton puhdistettavuus. Harmione Tammi -lattialaatassa on mustesuihkukuvioinnin ansiosta uniikki kuviointi jokaisessa laatassa, joten saat luotua laatoilla luonnollisen lattiapinnoitteen.

Puukuosinen lattialaatta tarjoaa parkettimaisen ulkonäön laattojen veden- ja naarmunkestävyydellä. Kuvassa tyylikäs puukuosinen lattialaatta Saloon Silver.

Laatoilla on paljon hyviä ominaisuuksia lattiamateriaaliksi. Keraamisten laattojen elinikä on pitkä ja ne kestävät hyvin kulutusta, kuten lasten leikkejä sekä lemmikkien kynsiä. Materiaalina laatta on huoleton ja vaivaton valinta, jonka uusimista ei tarvitse hetkeen pohtia. Laatat kestävät hyvin kosteutta ja vettä, joten keittiössä tai eteisessä ei tarvitse varoa roiskeita. Laattalattia on myös helppo pitää puhtaana. Keraaminen laatta on myös ympäristötietoisen valinta, sillä sitä voidaan kierrättää tuotantoprosessissa ja keraamista jätettä käytetään mm. tietöiden pohjana.

Lattialaattoja on lukemattomissa eri kuoseissa ja ne toimivat kodin joka tilassa. Valitsemalla esimerkiksi kuusikulmaisen laatan perinteisen neliönmallisen laatan sijaan, luot mielenkiintoisia pintoja. Yhdistelemällä ja leikittelemällä eri kuoseilla, laattajaoilla tai väreillä luot kauniin ja yksilöllisen lattiapinnoitteen. Useat lattialaatat toimivat hyvin lattialämmityksen kanssa ja lisäävät käyttömukavuutta.

Lattialaattoja valitessa on hyvä miettiä käyttökohdetta sekä tarvittavaa kulutuksenkestävyyttä. Esimerkiksi kengät jalassa kuljettavassa tilassa kuten eteisessä vaaditaan enemmän kulutuksenkestävyyttä, joten sinne kannattaa valita korkeamman kulutuksenkestävyyden omaava lattialaatta kuin taas olohuoneeseen tai kettiöön. Eteiseen kannattaa myös valita hieman suurempaa lattialaattaa, jotta likaa kerääviä saumoja olisi mahdollisimman vähän.

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Seinälaatoilla luot kestäviä seinäpinnoitteita

Tyylikkäillä ja minimalistisilla seinälaatoilla voit luoda näyttäviä kokonaisuuksia. Kuvassa kohokuvioitu Gaia-seinälaatta sekä kivijäljitelmäinen, mattapintainen Gaia-seinälaatta.

Käytännöllisillä ja helppohoitoisilla seinälaatoilla laatoitat keittiön, kylpyhuoneen, WC:n tai muiden tilojen seinät tyylikkääksi ja kestäväksi seinäpinnoitteiksi. Luo mielenkiintoisia katseenvangitsijoita laatoittamalla vain osa seinää tai käyttämällä useaa erilaista laattavalintaa seiniin. Seinälaatoista löytyy laaja valikoima eri tyylisiä laattoja kuten stuktuuripintaista, betoni- ja puukuosista sekä matta- ja kiiltäväpintaista -erilaisia kuviointeja ja värejä unohtamatta. Leikittele eri laatoilla ja luo täysin omanlaisesi kokonaisuus! Esimerkiksi tällä koristeellisella, marokkolaistyylisellä laatalla tuot kotiisi boheemia tunnelmaa. 

Muista myös, että saumavärillä on huomattava vaikutus lopputulokseen! Valikoimastamme löydät myös näkemykseesi sopivat saumalaastit.

Mosaiikkilaatat luovat näyttäviä katseenvangitsijoita

Mosaiikkilaatta Hexagon Musta soveltuu kauniisti keittiön välitilaan.

Mosaiikkilaattoja voidaan käyttää seinä- ja lattialaattoina luomaan kaunis ja yksilöllinen pinta kodin eri tiloihin. Esimerkiksi tyylikäs Mix musta -lasimosaiikki tai luonnonläheinen, aidoista luonnonkivistä valmistettu valkoinen luonnonkivimosaiikki ovat helppoja ja upeita tehoste-elementtejä seinä- tai lattialaattojen yhteydessä. Mosaiikeilla voit luoda esimerkiksi kauniita yksityiskohtia tai raitoja isompien pintojen yhteyteen. Mosaiikkilaatat sopivat erinomaisesti käytettäväksi keittiön välitilassa. 

Mosaaiikit on helppo asentaa, sillä mosaiikkipalat on sidottu yhteen lasikuituverkolla tai paperilla toisiinsa. Valitse vaaleisiin ja läpikuultaviin lasimosaiikkeihin valkoinen kiinnityslaasti, sillä usein tumma laasti paistaa läpi. Luonnonkivimosaiikki on myös suositeltavaa kyllästää suoja-aineella, jotta mahdollinen lika ei pääse imeytymään kiven huokosiin. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi Softacaren kivisuoja

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Verhoilukivet tuovat tunnelmaa sisustukseen

Verhoilukivillä luot tyylikkään ja tunnelmallisen seinäpinnan moniin eri kohteisiin sisälle tai ulos. Kuvassa verhoilukivi Slim musta.

Luonnonkivinen verhoilukivi on kestävä elementti seinäpinnoitteeksi ja antaa tilalle rustiikkisen vaikutelman. Luonnonkiviset verhoilukivet ovat aina hiukan eri kokoisia ja mallisia, joten lopputuloksesta tulee aina uniikki. Useiden verhoilukivet ovat himmeästi kiiltäviä, joten niillä voi luoda erityisen kauniin katseenvangitsijan saunatilan hämyiseen valoon. Jos verhoilukiveä asennetaan saunaan, käytetään luokan S2 - kiinnityslaastia, jossa on enemmän liima-aineita ja kuituja. Huomiothan, että verhoiltava seinämateriaali kestää verhoilukiven painon. Esimerkiksi perinteinen kipsilevy tulee vahvistaa lujalevyllä ennen verhoilua.

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Kylpyhuoneen laattojen valinta

Aztecan upeilla marmorikuvioisilla sekä kuvioiduilla tehostelaatoilla luot upean harmonisen kylpyhuoneen.

Kylpyhuoneen laattojen täytyy olla turvalliset myös vedestä liukkaana, jolloin laattojen liukkaudenestosuosituksen on oltava vähintään R10. Märkätiloissa laattojen valintaan vaikuttaa muun muassa lattian kallistukset ja suihkukaivon paikka. Perinteisesti kylpyhuoneen lattialaattana on suosittu 10 x 10 cm kokoista lattialaattaa, jotta kaadot viemäriin on helpompi tehdä neljästä suunnasta.  Jos kuitenkin haluat esimerkiksi trendikkäät suuret lattialaatat suihkutilaan, on suihkukaivon tällöin sijaittava seinän vieressä (linjakaivo) ja kaato tehdään vain yhteen suuntaan. Perinteisesti kylpyhuoneeseen on valittu valkoiset laatat tilan tunnun lisäämiseksi, mutta hyvin valaistussa kylpyhuoneessa tummatkaan laatat eivät pienennä tilaa.  Kylpyhuoneen laattojen valinnassa kannattaa myös miettiä, onko tarvetta esimerkiksi laatoitettaville väliseinille tai saippuahyllysyvennyksille. Muista huomioida että märkätiloissa tarvitaan myös vedeneristys!

Vinkki! Kokeile tehdä kohokuvioisella tai muulla erikoiskuvioidulla laatalla tehosteseinä suihkujen taakse. Saat seinästä tällöin näyttävän katseenvangitsijan.

Luo arjen luksusta ja kylpylätunnelmaa omaan kylpyhuoneeseesi valitsemalla Carrara Bianco marmorikuvioisen seinälaatan tai muun luonnonkivilaatan. Kylpyhuoneet ja wc-tilat ovat usein neliömäärältään pieniä, joten laadukkaiden materiaalien käyttö pysyy edullisena. Tutustu myös muihin kylpyhuonetuotteisiimme luodaksesi unelmiesi kylpyhuoneen.

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Keittiön ja välitilan laatoitus

Epookkityyliset laatat soveltuvat katseenvangitsijoiksi keittiön välitilaan tai lattiaan. Kuvassa seinä- ja lattialaatta Epoque harmaa.

Laatoilla voit tuoda väriä ja ilmettä keittiöön. Laattalattia on helppo pitää puhtaana roiskeista, mikä puoltaa laatan valintaa koko kodin lattiavalintana. Keittiön välitilassa kannattaa suosia pinnaltaan lasitettua laattaa, jotta siitä on helppo pyyhkiä roiskeet pois. Laattoja saa monissa eri kuoseissa ja ne toimivatkin hyvin lähes minkä tahansa tilan päällysteenä.

Keittiön välitilan laatoitus toimii katseenvangitsijana, ja pelkästään välitilan pinnan uusimisella voit tehdä helpon ja huokean kasvojen kohotuksen keittiöllesi. Esimerkiksi mustalla Florentine-mosaiikilla luot graafisen ilmeen keittiöösi.

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Miten valitsen oikean laatan - laattojen valintaan vaikuttaa laattojen kulutuskestävyys

Mikäli laattoihin tulee kohdistumaan paljon kulutusta, on laattojen kestävyys otettava huomioon. Esimerkiksi lasitetuilla keraamisilla laatoilla on käytössä PEI-luokitus, jolla määritetään laattojen kulutuskestävyyttä. PEI-luokitus on viisitasoinen, jossa PEI 1 -luokkaan kuuluvat laatat sopivat vain hyvin kevyeen kulutukseen, kuten kylpyhuoneeseen. Vastaavasti PEI 5 -luokan laatat kestävät jo erittäin kovaa kulutusta ja sopivatkin esimerkiksi teollisiin tiloihin. 

Tavarataloissamme ja verkkokaupassamme myytävät laatat ovat pääsääntöisesti vähintään PEI 3 -luokan laattoja.

Kulutuskestävyys-luokitus (PEI) Kohde
PEI 1 Hyvin kevyt kulutus. Esim. kylpyhuoneet, olohuone, makuuhuone (tilat, joissa ei käytetä kenkiä)
PEI 2 Kevyt kulutus. Esim. wc-tilat, sauna, takkahuone
PEI 3 Kodin kaikkiin tiloihin sekä esim. terassit, hotellihuoneet
PEI 4 Melko raskas kulutus. Esim. liiketilat, toimistot ja hotellit
PEI 5 Kova kulutus. Esim. huoltoasemat, teollisuustilat

 

Lasittamattomien laattojen kestävyys ilmaistaan MOHS-asteikolla. Siinä asteikkoon kuuluu kymmenen helposti tunnistettavaa mineraalia, jotka on luokiteltu asteikolla 1–10. Asteikon edellinen mineraali naarmuttaa sitä asteikolla alempana olevaa seuraavaa materiaalia.

Kulutuskestävyys-
luokitus (MOSH)
Selite
Timantti: 10 Kidesärmä leikkaa lasia
Korundi: 9 Naarmuttaa helposti kvartsia ja heikosti topaasia
Topaasi: 8 Naarmuttaa kvartsia
Kvartsi: 7 Naarmuttaa lasia ja maasälpää
Maasälpä: 6 Veitsi ei pysty, mutta mineraali naarmuttaa heikosti lasia
Apatiitti: 5 Veitsen kärki naarmuttaa heikosti
Fluoriitti: 4 Veitsen kärki naarmuttaa
Kalsiitti: 3 Veitsen kärki uurtaa helposti
Kipsi: 2 Kynsi naarmuttaa
Talkki: 1 Kynsi uurtaa helpost

 

Lattialaattoja kategorisoidaan myös eri liukkauksilla. Laatoilla on usein liukkaudenestoluokitus (R-luokitus), joka kertoo lattialaatan liukkaudenestoluokituksesta suhteessa lattian kaltevuuteen (testattu öljytyillä pinnoilla, jalkineet jalassa). Liukkaudenestoluokitus kannattaa ottaa huomioon tiloissa, joissa pidolla on merkitystä, kuten esimerkiksi portaikossa.

Liukkaudenesto-luokitus (R) Kohde
R9 Normaali pinta, kaltevuus 6-10˚. Esim. ruokailuhuoneet, asuintilat, kodin keittiöt
R10 Normaali/karhea pinta, kaltevuus 10-19˚. Esim. varastotilat, sisäänkäynnit, portaat, wc- ja pesutilat
R11 Karhea pinta, kaltevuus 19-27˚. Esim. pesulat, kulkutilat ulkona
R12 Hyvin karhea pinta, kaltevuus 27-35˚. Esim. suurkeittiöt, teollistuustilat, pikaruokalat
R13 Hyvin/äärimmäisen karhea pinta, kaltevuus yli 35˚. Esim. teollisuustilat

 

Huomioi laattoja valitessa myös värivaihtelu. Värivaihtelusta kertoo V-arvo.

Värivaihtelu (V) Selite
V1 Laatan värivaihtelua ei ole tai se on vähäistä. Laatan valinta voidaan tehdä yhtä laattaa tarkastelemalla.
V2 Laatan värivaihtelu on vähäinen. Valinnassa kannattaa tarkastella muutamaa saman erän laattaa.
V3 Laatan värivaihtelu on merkittävä. Laatan valinnassa kannattaa tarkastella suurta määrää saman erän laattoja.  
V4 Laatan värivaihtelu on äärimmäinen. Laatan valinnassa kannattaa tarkastella suurta joukkoa saman erän laattoja. Laatan designista riippuen pakkauksessa voi olla esimerkiksi eri värejä.

 

Laattojen saumaus sekä asennus- ja hoitotarvikkeet

Laatoituksen jälkeen laatat saumataan useasta tärkeästä syystä. Laattojen luonteeseen kuuluu valmistusmenetelmästä johtuen pienet mittapoikkeamat, jotka saadaan tasoitettua  jättämällä laattojen väleihin raot. Saumat helpottavat laattapintojen puhdistamista, kun lika ei pääse laattojen väleihin, vaan se jää sauman pinnalle. Saumat estävät myös veden ja kosteuden pääsyn laatoituksen alle. Lisäksi saumat antavat lopullisen silauksen laatoituskokonaisuuksille, tekevät pinnoista yhtenäisiä ja korostavat tai hillitsevät laattojen ladonnan ”rytmiä”.

Laattojen valinnan lisäksi voit myös luoda erilaisia tunnelmia sauman väreillä ja koolla. Saumaväri voi toimia kontrastivärinä luoden aivan erilaisen tunnelman, kun esimerkiksi laatan kanssa yhtenäisen värinen sauma luo yhtenäisyyden tunnun ja avaruutta.

Löydät laajasta valikoimastamme laastit, saumalaastit, silikonit, suoja-aineet sekä laatoitustyökalut laattojen asennukseen ja hoitoon. Tässä kappaleessa esitellyt tuotteet ja tuoteryhmät ovat vain esimerkkejä laattojen asennustarvikkesta, eivätkä sovellu sellaiseenaan ohjeeksi laattojen asennukseen. Laattojen asennuksessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, mikäli sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta laatoituksesta.

Kaipaatko apua laattojen asennukseen? Tutustu remontti- ja asennuspalveluihimme »

Kiinnityslaastit

Laattojen kiinnitykseen on saatavilla erilaisia kiinnityslaasteja. Tutustu verkkokaupan kiinnityslaastien valikoimaan »

Saumalaastit

Saumalaastia käytetään laattojen saumaukseen. Muista, että saumalaastin värillä on huomattava merkitys lopputulokseen! Huomiothan, että sauma näyttää usein tummemmalta asennusvaiheessa. Kuivuessaan sauma vaalenee hieman. Katso verkkokaupan saumalaasti-valikoimaamme »

Esimerkkinä Kiilto 10 kg Valkoinen (10) -saumalaasti, joka on värillinen sementtisideaineinen laasti kaakeli- ja klinkkerilaattojen saumaukseen seiniin ja lattioihin sisä- ja ulkotiloissa.

Silikonit

Silikonia käytetään keraamisten laattojen liikuntasaumoihin, keraamisten pintojen nurkkasaumoihin sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisiin saumoihin. Silikoni tarttuu hyvin keraamiseen laattaan, lasiin, metalleihin, puuhun sekä useimpiin muovi- ja maalipintoihin.

Silikonin asennuksessa on tärkeää huomioida, että kiinnitysalusta on puhdas ja kuiva. Silikonimassa levitetään puristimen avulla ja pinta tasoitetaan puulastalla tai työhön soveltuvalla saumauskumilla. Työn viimeistely on tehtävä heti, koska kuivunut massa voidaan poistaa vain mekaanisesti. Silikonia on saatavissa useissa väreissä. 

Katso silikoni-valikoimamme »

Suoja- ja hoitoaineet

Saumojen sekä laattojen hoitoon ja suojaukseen on saatavilla myös erilasia suoja- ja hoitoaineita.

Esimerkkinä kiillon saumasuoja. Saumasuoja Kiilto Seal 0,5 l on suoja-aine, joka tekee keraamiset laatat, kiven sekä saumausaineet likaa ja vettä hylkiviksi. Ei muodosta kalvoa eikä ohjeen mukaan käsitelty pinta ole liukas.

Laatoitustyökalut

Muista myös laatoitustyökalut, kuten laastikammmat ja lattiahiertimet.

Tutustu verkkokaupan laatoitustyökalujen valikoimaan »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta