Ilmat lämpenevät ja mökkikausi tekee tulojaan. Mökin kunto on tärkeää tarkistaa keväisin, jotta mahdolliset ongelmat saadaan kiinni heti niiden synnyttyä. Moni talven tekemä tuho on havaittavissa paljaalla silmällä ja muilla aisteilla, jos vain tiedät mitä etsiä. Listasimme sinulle kevätajan tarkistuslistan, joka auttaa sinut havaitsemaan mökillä tapahtuneet vauriot ennen kuin on liian myöhäistä.

 PIHAPIIRI

Ovatko talven myrskyt tehneet tuhojaan puihin tai piharakennuksiin? Suunnitteletko jo pihan kunnostustöitä ja pihakalusteiden uusimista kesälle? 

 Tarkista terassin, kalusteiden ja laiturin kunto. Pese puupinnat ja kalusteet sekä käsittele ne hoitoöljyillä. Pehmenneet laudat kielivät siitä, että laudoitus olisi hyvä uusia tulevana kesänä. Pehmeät kohdat on helppo havaita piikillä koputtelemalla. Jos terassia ei vielä mökillä ole, niin olisiko nyt viimein oikea aika pation rakennukselle?

VINKKI!  Sään- ja lahonkestävät LunaComp-komposiittilaudat ovat huoltovapaita sekä ympäristöystävällisiä terassilautoja.

Vaihda kalusteet. Mikäli kalusteesi tuntuvat jo aikansa eläneiltä, niin vaihda ne uusiin. Laajasta puutarhakalustevalikoimastamme löydät eri materiaaleista valmistettuja sekä eri kokoisia kalusteryhmiä. Mieti käyttötarkoitusta, joudutko välillä esimerkiksi siirtämään kalusteita pois mm. pihapelien edestä. Lue lisää täältä kalusteiden valinnasta ja hoidosta.

Kuullote Teknos Woodex Aqua Classic soveltuu hyvin ulkokäyttöön. Se suojaa puupintoja kosteudelta, likaantumiselta ja sävytettynä auringon UV-säteilyltä.

Tutki mökin julkisivun kuntoa. Lohkeileva maalipinta ennustaa julkisivun maalausta ja lievästi tummuneet lauta- tai hirsipinnat kannattaa pestä homeenpuhdistusaineella

Huolellinen esikäsittely- ja pohjustustyö oikeanlaisilla käsittelyaineilla ennen maalausta pidentää mökin käyttöikää. Pehmennyt laudoitus on syytä uusia kokonaan, jottei kosteus pääse imeytymään rakenteisiin.

Terassilaudat ja terassipuut  Katso kaikki »

LÄMPÖ-, VESI-, ILMA JA SÄHKÖJÄRJESTELMÄT (LVIS)

Uponor mökkikaivo varastoi jäteveden sisältämän rasvan ja kiintoaineen.

Tyhjennä pihakaivo pohjia myöten vedestä ja puhdista kertynyt pohjasakka. Kaivoveden laatu kannattaa selvittää ajoittain laboratoriotestillä. Jos putkistojen tekninen käyttöikä lähentelee 30-50 vuotta, on korkea aika suunnitella putkistojen uusimista.

 

Tarkista viemärien toiminta, puhdista lavuaarien hajulukot sekä mahdolliset putkien tukokset. Kutsu ammattilainen avuksi, jos putket ovat päässeet jäätymään talvella.


Varmista, että pintavedet ja sadevedet ohjautuvat oikein pois mökin vierustoilta. Puhdista sadevesisäiliöt tarpeen vaatiessa.


Käy läpi sähköjärjestelmät. Varmista että sähköjärjestelmät ovat ehjiä ja että esimerkiksi jyrsijät tai routa ole päässeet tekemään tuhojaan talven aikana.

Sadevesikaivot ja salaojaputket  Katso kaikki »
  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

KATTO

Katonpesuaine Nilfisk Roof Cleaner vain levitetään katolle ja jätetään odottamaan sadeveden huuhtelua.

Tarkistuta katon kunto. Katon kunto vaikuttaa koko mökin kuntoon. Pidä silmäsi auki hapertuneiden tiivisteiden, ratkeilleen piipun läpiviennin tai kertyneen sammaleen varalta. Sammaleen saa poistettua helposti harjalla sekä sammaleenpoistoaineella ja katon pienet paikkaustyötkin voi usein tehdä itse.

SISÄTILAT

Lattiamaali Tikkurila Betolux Akva soveltuu sisälattioiden maalaamiseen ja kuivuu nopeasti.

Varmista sisäilman laatu. Ummehtunut tuoksu mökissä voi kertoa kosteusvaurioista tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Pieni peruslämpö mökissä talviaikana pitää yllä ilmanvaihtoa ja ehkäisee hajun syntymistä. Mökille kannattaa myös hankkia Solarventin-aurinkopuhallin, joka estää mökin ummehtuneen hajun, parantaa sisäilmaa sekä lämmittää aurinkoenergian voimalla.

 

Pidä kuivana. Kevään tullen mökin rakenteet kannattaa kuivattaa lämmityksen ja tuuletuksen avulla. Savuhormin suojaaminen sadehatulla pitää hormin kuivana ja ilmavirran hyvänä.

VINKKI! Tarkista myös räystäiden puhtaus!

Sadevesi ei pääse kerääntymään katolle, kun räystäät ovat puhtaat lehdistä ja oksista. Muista aina työturvallisuus, turvavaljaiden käyttö katolle kiivetessä sekä kattoturvatuotteet pelastavat monelta murheelta. Räystäiden puhdistus onnistuu myös turvallisesti maan tasalta käsin esimerkiksi Fiskarssin räystäskourun puhdistajalla.

VINKKI! Jos mökillesi ei ole vedetty sähköjohtoja, katolle voi olla toimiva ratkaisu sijoittaa aurinkopaneeleja. Aurinkopaneelilla voitat mökille riittävän määrän sähköä vaikka vain puhelimen akun lataukseen tai suuremmalla aurinkokennopaketilla tuot sähköt koko talouteen. Aurinkopaneeli on myös kätevä keino ylläpitää mökissä peruslämpöä mökin ollessa tyhjillään.

Aurinkopaneelit  Katso kaikki »

SEINÄT

Eristyspohjamaali Tikkurila Multistop torjuu oksakohtien aiheuttamat värjäytymät.

Tutki sisäseinien pintoja. Tummat kohdat mökin sisäseinissä ja yläpohjatilassa auttavat paikallistamaan mahdolliset vuotokohdat katossa. Kiinnitä erityisesti huomiota savupiippujen ja tuuletushormien paikkeisiin, sekä ikkunoiden vierustoihin ja alusiin. Kun vuotokohdan huomaa ajoissa, onnistuu paikkaus usein tiivistysmassalla ja pursotuspistoolilla.

 

Muista konsultoida asiantuntijan kanssa aina tarpeen vaatiessa saadaksesi selville ongelman laajuuden.

PALOTURVALLISUUS

Jauhesammutin Housegard 2 kg A13 on tärkeä turvaväline mökillä.

Varmista takan ja hormien kunto. Nuohooja puhdistaa hormit kolmen vuoden välein, mutta myös vauriot takassa tai hormissa ovat syy kutsua apua. Tulisijan puhdistus noesta onnistuu helposti itse tuhkalapiolla ja tuhkasankolla tai kätevästi tuhkaimurilla.

 

Pidä huolta turvalaitteista. Varmista palovaroittimien ja häkävaroittimien toimivuus sekä uusi paristot ja laitteistot tarvittaessa. Onhan mökistä myös tarvittavat sammutusvälineet helposti saatavilla?

Varmista paloturvallisuus  Katso kaikki »

Mökin tarkistuslistan avulla pidennät mökkisi käyttöikää, mutta voit myös suunnitella tulevia kunnostustöitä. Samalla voit suunnitella mahdollisia uudistuksia ja laajennuksia kesälle. Ihanaa mökkikautta!