Kodin paloturvallisuusvälineet

Tulipalot voitaisiin useimmiten estää ennalta, sillä yleensä ihmisen oma virheellinen toiminta on edesauttanut tulipalon syttymistä. Voit suojata kotiasi parhaiten toimimalla paloturvallisesti sähkölaitteiden, tulisijojen ja kynttilöiden kanssa. Yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä onkin juuri viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat, joten riski ei ole vähäpätöinen.

Huolellisuuden lisäksi sinulta tulee löytyä kotoa useampikin paloturvallisuusväline. Palovaroitin on tietenkin ehdoton hankinta useampana kappaleena, mutta kotoa on hyvä löytyä myös muita sammutustuotteita.

Olemme koonneet tähän artikkeliin ne tärkeimmät paloturvallisuustuotteet, jotka on hyvä löytyä joka kodista. Ne löydät tietenkin myös BAUHAUSin kattavasta valikoimasta!

Palo- ja häkävaroittimet ovat halpa henkivakuutus

Palo- ja häkävaroittimet ovat varmin tapa turvata itsesi ja muut samassa taloudessa asuvat mahdollisen tulipalon tai vaikkapa tukkeutuneen hormin varalta. Niillä on molemmilla omat toimintaperiaatteensa, joten häkävaroittimella ei esimerkiksi voi korvata palovaroitinta eikä toisinpäin. Myös niiden sijoittamisessa on eroja. Lue alta näiden varoittimien erot sekä niiden oikeaoppinen sijoittaminen.

Palovaroittimet varoittavat tulipalosta tehokkaasti

Palovaroitin on lakisääteinen varuste jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa, eikä suotta. Se havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua ja herättää sinut vaikkapa keskellä yötä, jolloin saat aikaa pelastautua ja kutsua apua. Savu voi olla tultakin vaarallisempaa, sillä siihen tukehtuu ennen kuin liekit ehtivät kohdalle. Pienessäkin palonalussa savu täyttää asunnon muutamassa minuutissa, jolloin pelastautuminen voi olla jo liian myöhäistä.  On siis tärkeää, että kodistasi löytyy vähintään yksi palovaroitin.

Palovaroitin Housegard Pebble Link 2-p

Kun sarjaan kytkettävistä palovarottimista yksi havaitsee savua kaikki sarjaan kytketyt palovarottimet hälyttävät. Kuvassa Palovaroitin Housegard Pebble Link 2-p.

Häkävaroitin varoittaa vaarallisesta häkäsavusta tai kaasuvuodosta

Häkä eroaa normaalista savusta siten, että sitä ei voi nähdä, haistaa eikä maistaa. Se on kuitenkin erittäin myrkyllinen kaasu, joka voi aiheuttaa tajunnanmenetyksen hyvinkin nopeasti. Talouksissa, joista löytyy takka, on siis hyvä löytyä myös häkävaroitin. Häkävaroitin on myös kaasuvaroitin eli se kuuluu myös kaasuhellan omistajien talouteen tai esimerkiksi loistavasti veneeseen.

Muista kuitenkin, että häkävaroitin EI korvaa palovaroitinta. Eikä palovaroitin myöskään korvaa häkävaroitinta. Markkinoilta kyllä löytyy molempien varoittimien yhdistelmä, joka pystyy havaitsemaan sekä savun, häkäsavun että kaasun.

Oikeaoppinen häkävaroittimien ja palovaroittimien kiinnitys ja testaus on tärkeää

Palovaroittimet suositellaan sijoittamaan kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Omakoti- ja rivitalojen ylemmissä kerroksissa palovaroitin sijoitetaan makuuhuoneiden lisäksi portaikon yläpuolelle. Jokaisessa kerroksessa olisi kuitenkin oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Vältä palovaroittimen asentamista ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin, koska niissä palovaroittimet voivat vikaantua.

Keittiöön ja pesutiloihin ei muutenkaan kannata asentaa palovaroitinta, sillä uunista tai saunasta leijuva vaaraton höyry saattaa muutoin laukaista virhehälytyksen. Näihin tiloihin sopivat optiset palovaroittimet. Optiset palovaroittimet havaitsevat vain suuret savuhiukkaset, joita muodostuu kytevissä paloissa. Näin ollen normaali höyry ei aiheuta hälytystä. Löydät valikoimastamme palo- ja häkävaroittimien lisäksi myös optiset palovaroittimet.

Häkävaroitin tulee sijoittaa hieman eri tavalla kuin palovaroitin, sillä häkä käyttäytyy eri tavalla kuin savu. Häkävaroitinta ei siis saa sijoittaa palovaroittimen tapaan keskelle kattoa, vaan joko kattoon 30 senttimetrin päähän seinästä tai seinään 15 senttimetrin päähän katosta.

Palo- ja häkävaroittimien toiminta on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä silloin, kun olet ollut pidempään poissa kotoa tai vapaa-ajan asunnolta. Paristo kannattaa vaihtaa välittömästi, jos varoitin alkaa harvakseen piippailla. Se on merkki siitä, että pariston virta on loppumassa. Varoitin voi myös lakata toimimasta esimerkiksi pitkän käyttöiän uuvuttamana. On suositeltavaa vaihtaa varoitin välittömästi uuteen, jos hälytysääni ei kuulu testattaessa moitteettomasti.

Palovaroittimen hankinnasta ja toimintakunnosta vastaa asunnon haltija eli asukas. Laki ja vakuutukset ovat aina puolellasi, jos huolehdit omasta velvollisuudestasi. Pidä huoli palo- ja häkävaroittimistasi, niin nekin pitävät huolen sinusta!

Palo- ja häkävaroittimet  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Palosammuttimet, sammutuspeitteet ja sammutusspray auttavat, kun tuli on irti

Tulipalo on helpointa sammuttaa alkuvaiheessa. Siksi kotona on hyvä olla riittävä määrä alkusammutusvälineitä helposti saatavilla. Parhaiten alkusammutus onnistuu joko käsisammuttimen tai sammutuspeitteen avulla. Älylaitteiden yleistyttyä niiden akkupaloihin on myös kehitetty omat, kätevät sammutussprayt.

Käsisammuttimia käytetään alkusammutukseen tilanteissa, joissa palon laajeneminen on mahdollista estää nopealla toiminnalla ennen pelastuslaitoksen saapumista. Käsisammutin sopii mallista riippuen sähkölaite- ja rasvapaloihin. Muistathan, että vesi ei kelpaa sähkölaitteiden eikä palavan rasvan sammuttamiseen!

On suositeltavaa hankkia kotiin vähintään 6 kg:n sammutin. Löydät valikoimastamme laadukkaat ja luotettavat, CE-merkityt jauhe-, vaahto- ja hiilidioksidikäsisammuttimet. Jauhesammuttimet sopivat myös rasvapaloihin, joihin vaahtosammutin ei sovi. Jos haluat hankkia vain yhden käsisammuttimen, joka varmasti toimii kaikkiin paloihin, hanki jauhesammutin.

Sammutuspeite tai liekinsuojamatto on myös luotettava kodin alkusammutusväline. Se soveltuu hyvin esimerkiksi sähkölaite- ja kattilapalojen alkusammutukseen. Se on myös hyvä olla käsillä, jos syystä tai toisesta käsisammuttimen kanssa ilmenee ongelmia. Sammutuspeite on myös kätevä, mikäli vaatteet ovat tulessa, koska tällöin välttyy suihkuttamasta käsisammuttimella ihmistä päin. Sammutuspeitteitä on syytä olla vähintään yksi, ja mikäli asut omakotitalossa, on hyvä sijoittaa vähintään yksi peite jokaiseen kerrokseen.

Pidä sammutuspeite käden ulottuvilla erityisesti keittiössä.

Sammutusspray on puolestaan kätevä hankinta sammuttamaan kodin älylaitteiden paloja. Sammutusspray on kokonsa puolesta kätevä alkusammutin, sillä se riittää vallan hyvin pienten älypuhelimien tai tablettien litium-ioniakkujen sammuttamiseen.

Katso alta video, joka esittelee oikeaoppisen tulipalon sammuttamisen sammutuspeitteen avulla.

Sammuttimet ja sammutuspeitteet  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Suunnittele poistumistiet huolella ja hanki niitä varten näkyvät huomiokyltit

Kaikkien asukkaiden on hyvä tuntea kodin poistumisreitit tulipalotilanteessa. Ellei tulipalo ole reitin varrella, voidaan käyttää normaalia poistumistietä. Jos pelastautuminen ei ole sitä kautta mahdollista, perheenjäsenten on tiedettävä vaihtoehtoiset pelastautumisreitit. Poistumisteiden on oltava myös esteettömät, sillä aikaa pelastautumiseen voi pahimmassa tapauksessa olla vain pari, kolme minuuttia. Sopikaa myös yhteisestä kokoontumispaikasta. Sillä tavoin näette, että kaikki ovat päässeet turvaan.

Löydät BAUHAUSista laajan valikoiman erilaisia huomiokylttejä mm. poistumisreittien suunnitteluun sekä kodin alkusammutusvälineiden nopeaan löytämiseen. Älä jätä mitään sattuman tai pelkän muistin varaan, sillä tosipaikan tullen saattaa panikoitua eikä pysty ajattelemaan kunnolla. Tätä tilannetta varten huomiokyltit ovat tukena ja turvana ohjaamassa ulos talosta.

Tutustu valikoimamme huomiokyltteihin ja tilaa verkkokaupastamme suoraan kotiisi tai tule myymälään ostoksille! Alla muutamia esimerkkejä huomiokylteistämme:

Paloturvakaapit suojaavat tärkeän omaisuuden tulipalon sattuessa

Tulipalon sattuessa ihmishenkien pelastaminen on tärkeintä. Tuskin kukaan haluaa jäädä etsimään muita tavaroita tulipalon hetkellä, eikä siihen usein ole edes aikaakaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tulessa tuhoutuneita tärkeitä dokumentteja ja muita tavaroita tule sureneeksi jälkeenpäin. Tärkeät ja arvokkaat tavarat on siis hyvä suojata erikseen erityiseen paloturvakaappiin.

Paloturvakaapit nimensä mukaisesti kestävät jopa tunnin ajan roihuavaa tulta ja suojaavat näin esimerkiksi kalliit korut, passit ja muut henkilöpaperit sekä esimerkiksi tärkeät valokuvat. Paloturvakaappi toimii samalla myös kassakaappina, sillä sen saa kätevästi lukittua numeroyhdistelmän avulla. Yhden kaapin avulla saat arvotavarasi suojaan niin tulipalolta kuin murtovarkailtakin. BAUHAUSin laajasta valikoimastamme löydät jämäkät ja sertifioidut palonkestävät turvakaapit omaisuutesi turvaksi. Tutustu ja tilaa!

Älä tingi kotisi turvallisuudesta, vaan hanki laadukkaat sammutusvälineet sekä palo- ja häkävaroittimet. Mitä huolellisimmastakin takan tai sähkölaitteiden käytöstä voi seurata onnettomuus, joten varmistu, että ulottuvillasi on aina oikeat paloturvallisuustuotteet. Tietenkin BAUHAUSilta!