Kevään muistilista puutarhan hoitoon (huhti-touko)

Keväinen aurinko paistaa – miten täydellinen hetki aloittaa puutarhan kunnostustyöt! Säätiedotusten lupaillessa jopa kymmenen asteen lämpötiloja ei voisi olla sopivampaa hetkeä vetää puutarhahanskat käteen ja kaivaa tarvittavat tarvikkeet esiin. Myös puutarhatöissä on tärkeää muistaa, että hyvin suunniteltu työ on puoliksi tehty! Tässä pieni muistilista keväisiin puutarhatöihin.

1. Leikkaa vanhat oksat koristepensaista pois, jotta pensaat pääsevät parempaan kasvuun, kun vanhat oksat eivät ole varjostamassa terveiden oksien kasvua. Vanhat oksat kannattaa leikata poikki niiden tyvestä, ja oksat tunnistaa siitä, että ne ovat kuivan ja ränsistyneen oloisia ja usein väriltään vaaleita, eikä niissä ole elon merkkejä lehtisilmuista. Sopiva aika vanhojen oksien leikkaamiseen on alkukeväällä, ennen kuin lehtisilmut ovat puhjenneet – tuolloin myös vanhojen versojen ravinteet ovat palautuneet pensaan juuristoon. Samalla, kun leikkaat vanhat oksat pois, pensasta on hyvä harventaa siten, että yhdelle pensasmetrille jää noin 15–20 versoa. Lisäksi yli kaksimetriset versot kannattaa typistää lyhyemmiksi.

Riittävän terävillä pensassaksilla saat hienoa ja tarkkaa jälkeä. Kuvassa Pensassakset Gardol 58 cm.

2. Poista perennapenkistä edellisen vuoden vanhat versot. Kuolleiden versojen leikkaus on kannattavaa tehdä, mutta niitä poistaessa on hyvä pitää mielessä, että versojen leikkaaminen lisää kesänaikaista lannoituksen tarvetta. Yksi keino riittävän lannoituksen varmistamiseksi on  jättää leikatut verson jäänteet silputuksi lannoitteeksi perennapenkkiin.

3. Kun edessä on uusien kasvien valinta puutarhaan, kannattaa ottaa huomioon kasvupaikan maaperä, kasveille sopiva valon määrä sekä se, mitkä kasvit kestävät läpi talven niille halutussa sijoituspaikassa. Perennojen istuttamisessa on hyvä huomioida se, että eri aikoina kukkivia perennoja voi istuttaa omiksi ryhmiksi alueen eri puolille, jolloin kukintaa on luvassa koko kesän ajaksi. Monivuotiset kasvit eli lehtipuut, lehtipensaat ja köynnökset sekä marjapensaat ja hedelmäpuut istutetaan istutusmultaan. Ikivihreät kasvit istutetaan aina happamaan kasvualustaan. Puita ja pensaita istuttaessa sekä kukkaistutuksissa maan peittämiseen on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja, jotta rikkakasveille ei jää kasvutilaa.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailman havu- ja rodovalikoimaan.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailman puu- ja pensasvalikoimaan.

4. Leikkaa tuijat tarpeen mukaan keväällä ennen kasvukautta. Rungollisia, muotoon leikattuja tuijia on syytä leikata parikin kertaa vuodessa. Tuijien leikkauksessa on syytä muistaa, että niistä ei saa leikata pois liikaa, jotta kasvien muoto ei pääse kärsimään. Jos taas tuijat kasvavat ahtaassa tilassa, niiden kokoa kannattaa rajoittaa tekemällä leikkaus hyvissä ajoin, jotta ne mahtuvat kasvamaan optimaalisesti. Tuijan latvuksen ulko-osan ruskea väri voi tarkoittaa ahavaa tai sienitautia, kun taas latvuksen sisäosan neulasten ruskettuminen voi johtua vain valon puutteesta tai neulasten vanhenemisesta. Tuijia leikatessa on syytä leikata pois ruskeat osuudet siten, että mukaan tulee myös senttimetrin verran kasvin tervettä osaa. Tuijien kylvössä ja ylläpidossa kannattaa käyttää erityisesti tuijille soveltuvaa Tuijamultaa.

5. Pitkän kasvatusajan vaativat lajit, kuten muun muassa persilja ja juurekset, tulisi kylvää aina luomuruokamultaan. On tärkeää pitää mielessä, että mikäli kyseessä on yksivuotisten kasvien ulos istuttaminen, ne on tarvittaessa syytä suojata kylmien öiden varalta esimerkiksi hallaharsolla. Näin voit varmistua siitä, että kasvit eivät pääse paleltumaan.

Voit myös aloittaa esikasvatuksen sisätiloissa, jos haluat varmistaa sadon onnistumisen. Kuvassa Taimikasvatuslaatikko 38 x 24 x 16 cm.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailman yrtti- ja kesäkukkavalikoimaan.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailman perenna- ja ruusuvalikoimaan.

6. Torju puutarhan tuhohyönteiset jo ennakkoon kasvinsuojeluaineella. Tämä varhain keväällä, silmujen puhkeamisen aikaan yli 7 °C:n lämpötilassa käytettävä kasviöljypohjainen ruiskute sopii hyvin sekä lehtikirvojen, omenakemppien että hedelmäpuupunkkien torjuntaan marjapensaista, hedelmäpuista sekä koristepuista ja -pensaista. 

7. Heti maan sulettua kalkitse ja lannoita pensaat, perennat ja hedelmäpuut Puutarhan kevät -lannoitteella, joka auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan vaihtelevissa sääolosuhteissa. Lannoite sisältää tasapainoisesti kaikkia puutarhakasvien tarvitsemia ravinteita, ja se saa kasvien kehityksen nopeutumaan keväällä sekä auttaa niitä kasvamaan ja kukkimaan runsaasti koko kesän ajan.

8. Havukasvit puolestaan voit lannoittaa happaman maan kasveille tarkoitetulla Puutarhan Rodo ja ikivihreät -lannoitteella, jonka sisältämät rauta ja magnesium vahvistavat kasvien vihreää väriä ja ylläpitävät maan sopivaa happamuutta. Lannoitus on helppoa ja vaivatonta, ja vain kourallinen käyttövalmiita ja pölyttömiä lannoiterakeita per neliömetri riittää koko kesäksi.

9. Varmistat nurmikon reippaan kasvun käyttämällä keväällä Nurmikon kevät ja kesä -lannoitetta, joka tekee nurmikosta kauniimman ja vihreämmän. Kasviperäisten kierrätysraaka-aineiden ja kivennäisaineiden seoksesta valmistetun seoksen raaka-aineet hoitavat maaperää sekä lisäävät hyvien mikrobien toimintaa parantaen sitä kautta maan rakennetta sekä raviten nurmikkoa nopeasti.

10. Sammaleista pääset eroon ripauksella Nurmikon sammal pois -lannoitetta, joka poistaa sammaleen nurmikolta nopeasti ja tahraamatta, hoitaen samalla nurmikkoa. Patentoitu kotimainen lannoite sekä hoitaa kasvualustaa, ravitsee nurmikkoa että vaikuttaa pitkään, puutarhan kivipintoja tahraamatta.

Pihan lannoitteet  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

GreenCare

Kaikki edellä mainitut laadukkaat puutarhatuotteet tulevat kotimaiselta GreenCarelta. GreenCare on pitkän linjan puutarhanhoidon asiantuntija, jonka valikoimaan kuuluvat muun muassa mullat, kasvualustat, lannoitteet, kalkit, koriste- ja kuorikatteet sekä nurmikon hoitotuotteet. Kaikissa GreenCaren tuotteissa yhdistyvät laatu, helppous sekä asiantuntijuus. Löydät BAUHAUSin laajasta GreenCare-valikoimasta monipuoliset onnistumisen eväät puutarhanhoitoon.

GreenCareGreenCare

Hanki tarvitsemasi puutarhavälineet BAUHAUSista

Lannoitteiden, multien, katteiden ja hoitotuotteiden lisäksi löydät BAUHAUSista myös kaikki tarvitsemasi puutarhavälineet. Valikoimamme puutarhasakset, oksasakset ja oksasahat ovat tarpeellisia välineitä jokaisessa kotipuutarhassa, ja ne ovat ergonomisia sekä helppokäyttöisiä. Oksasaksilla ja pensassaksilla trimmaat pensaat ja pensasaidat kuntoon käden käänteessä, kun taas oksasahan avulla selviydyt vahvempienkin oksien katkaisusta. Pensasleikkurit ja oksasilppurit puolestaan ovat käteviä ja aikaa säästäviä apulaisia suuremmilla piha-alueilla. BAUHAUSilta löytyvien laadukkaiden kottikärryjen avulla kärräät puutarhajätteen näppärästi kompostiin.

Sadetin takaa puutarhan riittävän veden saannin kuivanakin kesänä. Kuvassa Sadetin Neptun 252 m².

Jokaisesta puutarhasta on myös hyvä löytyä toimiva kasteluratkaisu. Nurmikko, kasvit ja kukat kukoistavat ja voivat hyvin, kun niitä kastellaan riittävästi. Valikoimastamme löydät niin pienempään kastelun tarpeeseen soveltuvat kastelukannut ja suihkepullot kuin puutarhaletkut ja paineruiskut, joiden avulla voi näppärästi kastella suurempiakin pinta-aloja. Ja hankkimalla meiltä laadukkaan sadettimen säästyt puutarhan kastelemiselta, kun pystyt vaivatta valitsemaan, mitä aluetta sadetin milloinkin kastelee.

Puutarhatyökalut  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Vinkki nurmikon perustamiseen ja talvivaurioiden korjaamiseen

Uuden nurmikon perustaminen on varma keino saada ilmeeltään uljas nurmikko pihamaata kaunistamaan. Kun aikeissa on istuttaa nurmikko, nurmikonsiementä valitessasi huomioi ensiksi, onko pihamaasi nurmikon sijainti enemmän aurinkoinen (Olonurmikko) vai varjoisa (Varjonurmikko). Arvioi lisäksi, kuinka kova kulutus nurmikolla on, eli käytetäänkö sitä esimerkiksi lasten pelien ja leikkien merkeissä (Pelinurmikko). Myös kylvöksen kosteudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää. Älä anna kastellun kylvöksen kuivahtaa missään vaiheessa, jotta nurmikko pääsee kasvamaan tasaisesti ja jotta lopputulos on mahdollisimman kaunis. Kastelun jälkeen on myös hyvä tarkistaa, että maa on varmasti kastunut tarpeeksi syvältä. Jos taas uuden nurmikon istuttamisen sijaan olet aikeissa tehdä vanhasta nurmikostasi entistä kukoistavamman, lue BAUHAUSin kattava artikkeli nurmikon hoidosta ja onnistut varmasti!

Täydennä puutarhasi istuttamalla hyötykasveja kasvimaahan

Puutarhaan panostaminen todella kannattaa, sillä siitä saa tehtyä todella kauniin ja kukoistavan suhteellisen vähäisellä vaivalla. Edellä lueteltuja vinkkejä noudattamalla teet kotipuutarhastasi viihtyisän keitaan, jonka kasveja ihaillen pihamaalla on mukava nauttia esimerkiksi kahvihetkistä kesäaikaan. Mikäli sinulta ei vielä löydy kasvimaata, sen perustaminen voi olla kotipuutarhasi päivityksen seuraava askel. Kasvimaahan istutetut hyötykasvit palkitsevat kasvattajansa sadollaan, tuoden herkullisen lisän moniin eri ruokalajeihin. BAUHAUSin artikkelista ”Kasvimaan perustaminen” saat tervetulleita vinkkejä helposti kasvatettavien kasvien valinnasta lähtien aina kasvimaan perustamiseen ja ylläpitoon.

Tutustu laajaan kasvivalikoimaamme

Tiesitkö, että verkkokaupassamme on esillä vain pieni osa laajaa kasvivalikoimaamme? Löydät kattavan listauksen tavaratalojemme vakiokasvivalikoimasta oheisesta linkistä.

Huomioithan, että valikoima sekä saatavuus voivat vaihdella tavarataloittain ja toimitusten mukaan. Tuotteet myynnissä vain tavarataloissa niin kauan kuin tuotteita riittää.