Kylpyhuoneremontin ABC

Kylpyhuoneella ja sen toimivuudella on erityisen merkittävä rooli niin aamun askareissa kuin iltarutiineissakin. Onko kylpyhuoneesi toimiva ja viihtyisä vai olisiko nyt kylpyhuoneremontin aika? Listasimme pääpiirteittäin kylpyhuoneremontin vaiheet, joita seuraamalla voit luoda unelmiesi kylpyhuoneen! Myös kylpyhuoneremontin hinta ja kesto askarruttavat monia – lue, mistä kylpyhuoneremontin hinta koostuu ja mikä on remontin arvioitu kestoaika.

Kylpyhuoneremontin vaiheet

 

 1. Remonttikartoitus. Kun edessä on kylpyhuoneen remontti, hyvä ja toimiva remonttisuunnitelma syntyy listaamalla kaikki remonttiisi liittyvät toiveet ja tarpeet. Ammattilaisen suorittamassa remonttikartoituksessa käydään läpi toiveesi ja tavoitteesi remontin laajuutta, budjettia ja aikataulua koskien. 

 

 1. Asbestikartoitus. Asbestikartoituksen voi tehdä vain siihen erikoistunut yritys ja se on pakollinen toimenpide, joka on tehtävä kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin asuntoihin ennen niihin tehtävää laajempaa, erilaisia purkutöitä sisältävää remonttia. Ennen asbestikartoituksen tekemistä on oltava tiedossa, mitkä osat kohteesta remontoidaan ja mitä elementtejä remontin yhteydessä joudutaan purkamaan. Kartoituksen tekevälle ammattilaiselle esitetään purkusuunnitelman lisäksi myös remontoitavan kohteen pohjapiirustus.
 1. Kodin suojaus. Ennen kylpyhuoneremonttia on tärkeää suojata muu koti kylpyhuoneesta tulevalta remonttipölyltä sekä muulta mahdolliselta roskalta, jotka kantautuvat helposti kodin eri tiloihin. Näin vältyt jatkuvalta siivoukselta remontin aikana, ja säilytät kodin lattiapinnat sekä siisteinä että hyvässä kunnossa. Suojaus käy kätevästi erilaisilla suojausmateriaaleilla, kuten lattiasuojalla, suojapahvilla tai remonttipaperilla.
 1. Valvonta. Muistathan huomioida myös vakuutukset sekä oman kotivakuutuksesi että käyttämäsi rakennusyrityksen osalta. Myös valvonta on suositeltavaa kaikissa tee se itse -projekteissa. Valvonnan avulla varmistat, että remontti tulee suoritetuksi hyvän rakennustavan ja materiaalivalmistajien työohjeiden mukaisesti, ja ettei se aiheuta vahinkoja rakennukseen ja kiinteistöön.
 1. Sähkö- ja putkityöt. Sähkötyöt täytyy ja putkityöt kannattaa aina jättää ammattilaisille myös kylpyhuoneen tee se itse -projekteissa. Muistathan myös varmistaa tekijän pätevyyden, kokemuksen ja vakuutukset. Vaikka putkityöt eivät olekaan luvanvaraisia, vaan niitä voi käytännössä tehdä kuka tahansa, ammattilaisen tekemänä ne sujuvat varmemmin oikeaoppisesti ja vältyt mahdollisilta yllätyksiltä.
 1. Purku. Kylpyhuoneen purku on mahdollista suorittaa osaksi itse, mikäli kohteessa ei ole asbestia, mutta ennen purkutöihin ryhtymistä täytyy ottaa huomioon vakuutusasiat, mahdolliset putki- ja sähkötyöt sekä vedeneristys, jotka vaativat alan ammattilaisen apua. Purkutyöt voidaan aloittaa sähkö- ja putkipurkujen jälkeen. Ennen purkamista otetaan talteen kalusteet, joille on käyttöä jatkossakin, ja loput kannattaa kuljettaa mahdollisimman nopeasti kierrätyskeskukseen, jotta ne ovat poissa jaloista remontin aikana.
 1. Pohjatyöt. Kun kylpyhuoneen rakenne on todettu kestäväksi, pinnat hoidetaan siihen kuntoon, että vesieristykselle saadaan sopiva asennusalusta. Pohjatöihin kuuluvat esimerkiksi seinien tasoitus ja lattian levytys sekä mahdollisesti myös lattialämmityksen asennus ja lattiavalun teko. Mahdollinen lattialämmityskaapeli tulee asentaa ennen kuin aletaan muotoilla lattian kaatoja, joiden tehtävänä on ohjata veden kulkua kylpyhuoneen lattiaa pitkin kohti lattiakaivoa. Kallistusta tulisi olla metrin matkalla vähintään senttimetrin verran ja lattiakaivon välittömässä läheisyydessä mielellään tuplasti. Kaatojen muotoilu on vaativa työvaihe, johon voi olla hyvä saada apua ammattilaiselta. Pohjatyöt vaativat myös ammattimaisen putkimiehen, joka asentaa valmiudet vesikalusteiden ja viemäröinnin asennukselle.
 1. Vedeneristys. Tehokas ja turvallinen vedeneristys on kylpyhuoneen ammattimaisen remontoinnin kulmakivi, ja tämä toimenpide tehdään pohjatöiden valmistuttua. Kun märkätiloissa on toimiva vedeneristys, se estää haitallista kosteutta karkaamasta kodin muihin tiloihin, mikä on ratkaiseva tekijä terveen ja puhtaan sisäilman kannalta. Kylpyhuoneen vedeneristystä on mahdollista lähestyä itse vedeneristysjärjestelmän toimittajalta saatavien työohjeiden ja video-ohjeiden avulla, mutta helpoiten ja varmimmin se onnistuu alan ammattilaisen suorittamana, sillä vesieristeen alustaan kiinnittäminen, sopivan materiaalipaksuuden löytäminen sekä tasaisen pinnan aikaansaaminen voivat olla hyvinkin vaativia toimenpiteitä etenkin vasta-alkajalle. Huomioithan myös, että useimmat taloyhtiöt vaativat sertifioidun ammattilaisen suorittamaan vedeneristystyöt. Varmista siis tarkemmat kylpyhuoneremontin vesieristykseen liittyvät määräykset suoraan taloyhtiöltä.
 1. Laatoitus ja saumaus. Pohjatöiden laatu ja ennen kaikkea seinäpintojen kohtisuoruus vaikuttavat merkittävästi laatoituksen ja saumauksen vaikeusasteeseen – kun pohjatyöt on toteutettu laadukkaasti, laatoitus ja saumaus sujuvat sulavasti. Kylpyhuoneen laatoitus ja saumaus vaativat taitoa, sillä etenkin suorien saumojen aikaansaaminen voi olla hyvinkin haastavaa ensi yrittämällä, mutta nämä toimet ovat opittavissa, joskin itse tehdessä niihin on hyvä varata riittävästi aikaa. Ennen laatoituksen aloittamista on syytä suunnitella laattajaot huolella, jotta lopputuloksesta tulee virheetön ja tyylikäs. Ennen laatoitusta mahdollinen lattialämmitys on kytkettävä pois päältä, jotta saumalaasti ei pääse kuivumaan liian nopeasti. Otathan huomioon, että kylpyhuoneen laatoituksessa käytettävä saniteettisilikoni asennetaan vasta laattapinnan puhdistuksen jälkeen. Kauniit lattialaatat ja seinälaatat, kuten myös laatoituksessa ja saumauksessa tarvittavat tarvikkeet, löydät kätevästi BAUHAUSista.

Kylpyhuoneen laatat  Katso kaikki »

 

 1. Kalustus. Kalustus on purkutöiden ohella kylpyhuoneremontin helpoin työvaihe. Vesikalusteiden asennus kannattaa jättää putkimiehen tehtäviksi, mutta kaapit voi asentaa itsekin melko vaivattomasti. Tämän päivän laajan tuotetarjonnan ansiosta kylpyhuoneen voi kalustaa oman maun mukaisesti peilikaapista ja allaskaapista lähtien aina suihkuun ja suihkukulmaan asti. Etenkin kylpyhuoneen pinta-alan ollessa rajallinen on kalusteiden toimiva sijoittelu erittäin tärkeää. BAUHAUSin kokeneilta suunnittelijoilta saat kullanarvoisia vinkkejä käytännöllisiin kalusteratkaisuihin. Tutustu myös BAUHAUSin asennuspalveluun, joka hoitaa muun muassa BAUHAUSista ostettujen suihkukaappien ja hanojen asennuksen puolestasi!
 1. Loppukatselmus. Kun edellä mainitut työvaiheet ovat takana päin, pääset ihailemaan lopputulosta ja nauttimaan uudenkarheasta kylpyhuoneestasi!

Kylpyhuonekalusteet  Katso kaikki »

Kylpyhuoneremontin hinta

Kylpyhuoneremontin hinta muodostuu useasta eri tekijästä, kuten esimerkiksi kylpyhuoneen kunnosta ja koosta, asunnon rakennusvuodesta sekä työvoiman määrästä ja remonttiin valittavista materiaaleista. Vanhemmat kylpyhuoneet tarvitsevat yleisesti ottaen enemmän korjauksia, mikä luonnollisesti näkyy kylpyhuoneremontin hinnassa. Kun teetät kylpyhuoneremontin ammattilaisella, vältyt epämieluisilta harha-askelilta tehden remonttikartoituksen ja suunnitellen remonttisi yhdessä asiantuntevan ammattilaisen kanssa.

Meillä BAUHAUSilla kylpyhuoneremontin hinta koostuu seuraavista asioista: purkutyöt, pohjatyöt, pintamateriaalit, kalusteet, rakennusmateriaalit ja -tarvikkeet, työn suorittava ammattilainen, remonttiin käytetyt työtunnit sekä valvonta.   

Kylpyhuoneremontin kesto

Kylpyhuoneremontin kesto riippuu sekin monesta tekijästä, mutta yleisesti sen kestoksi arvioidaan noin 3–4 viikkoa. Kun remonttitoimet, jotka ovat tehtävissä itse, tehdään ilman ammattilaisen apua, niihin kannattaa varata reilummin aikaa, sillä ammattilaisen työtahti on huomattavasti nopeampi.

Muita remontin kestoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kylpyhuoneen kunto ja koko, tarvittavat testit (esimerkiksi asbestinäyte) sekä kylpyhuoneremontin laajuus eli se, onko kyse vain ns. pienestä pintaremontista vai onko suunnitelmana tehdä kylpyhuoneeseen myös rakenteellisia muutoksia.

Tee kylpyhuoneestasi ajan hammasta kestävä

Uutuuttaan kiiltävä kylpyhuone on kodin jokaisen asukkaan mieleen. Ja sellaisena sen haluaa mielellään pitääkin mahdollisimman pitkään. Teetpä kylpyhuoneeseen remontin sallituilta osilta itse tai teetät sen kokonaan ammattilaisella, ennen remontoinnin pariin ryhtymistä ja kalusteiden valintaa on hyvä perehtyä siihen, kuinka voit taata uusille kylpyhuonekalusteillesi mahdollisimman pitkän käyttöiän. BAUHAUSin artikkelista ”Takaa kylpyhuonekalusteellesi pitkä ja onnellinen elämä” saat käytännöllisiä ja tervetulleita vinkkejä muun muassa kalusteiden erilaisten materiaalien vaatimuksista sekä kalusteiden kuivaamisesta ja suojaamisesta roiskevedeltä.

Kylpyhuoneen sisustus  Katso kaikki »