Laminaatin asennus

Laminaatit ovat kestävä, helppo ja parkettia huomattavasti edullisempi tapa päällystää lattia. Laminaattilattia on helppo asentaa itse ja se voidaan myös yleensä asentaa helposti kelluvasti jo olemassa olevan lattian päälle. Muistathan, että laminaattilattia soveltuu ainoastaan kuiviin tiloihin. Pienet roiskeet eivät kuitenkaan haittaa, sillä laminaatti ei niistä helposti hätkähdä, mikä tekee siitä parkettia huomattavasti huolettomamman materiaalin. Laminaattien saumojen suojaksi on saatavilla myös asennuksessa levitettävää kosteussuojaa, joka varmistaa materiaalin kosteuden kestävyyden.

Miten laminaatti sitten asennetaan? Asennustyö ei ole lainkaan vaikeaa, ja myös vasta-alkaja oppii työn helposti, etenkin kun otat käyttöösi alta löytyvät BAUHAUSin ohjeet ja vinkit laminaatin asennukseen. Halutessasi nähdä kaikki alla luetellut työvaiheet omin silmin tai saadaksesi vinkkejä jalkalistojen asennukseen tai laminaatin asennukseen lämpöpatterin ympärille, ohjeiden lukemisen lisäksi voit katsoa oheisen ohjevideon.

Valitse näistä  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Laminaatin asennusohjeet:

Esivalmistelutyöt

Löydät valikoimastamme kaikken tarpeellisen laminaattilattian asennukseen.

1. Ennen laminaatin asennusta määritellään laminaatin ja askeläänieristyksen materiaalin tarve. Tätä varten on tarpeen laskea pinta-ala huoneesta, johon laminaatti asennetaan. Saatuihin mittoihin lisätään vielä noin kymmenen prosentin leikkuuvara.

2. Laminaatin asennukseen tarvitaan laminaatin lisäksi myös kiiloja, muovia, alumiiniteippiä sekä tarvittaessa materiaalia askeläänieristykseen. Ennen asennustöihin ryhtymistä on tärkeää pitää suljettuja laminaattipakkauksia vähintään 48 tunnin ajan samassa lämpötilassa, mikä huoneessa tulee olemaan asennuksen aikana, jotta puu ennättää sopeutua huoneen lämpötilaan.

3. Lajittele laminaatti riittävässä valaistuksessa puun syiden kulkusuunnan sekä värisävyjen mukaisesti. Ennen asennuksen aloittamista varmista, että lattiapohja on puhdas, kuiva ja kestävä. Mikäli lattiaa peittää kokolattiamatto, se on poistettava kokonaan, sillä se ei sovellu pohjaksi laminaatille.

4. Tarkastele lattiapohjan kuntoa ja ominaisuuksia. Pohjan on oltava mahdollisimman tasainen, eikä siinä saa olla yli kolmen millimetrin epätasaisuuksia yhtä metriä kohden. Mikäli epätasaisuuksia löytyy, on ne tasoitettava ennen laminaatin asennusta.

5. Jos laminaatti asennetaan betonin, sementin tai kivilaattojen päälle, on lattialle ensiksi levitettävä kosteuden kestävä suojamuovi suojaamaan laminaattia alta tulevalta kosteudelta. Aloita muovin asentaminen huoneen toiselta seinältä. Koska muovin on oltava kymmenen senttimetriä pitempi kuin lattian, molemminpuolisen kymmenen sentin ylijäämän varmistamiseksi vedä muovia toiselle seinälle noin 20 senttimetrin verran ja kiinnitä se seinään teipillä. Paina muovi kiinni lattian ja seinän väliseen kulmaan ja rullaa se vastapäiselle seinälle, jossa leikkaat muovin irti rullasta mattoveistä apuna käyttäen. Irrota seuraavaksi teippi seinästä ja levitä muovi lattialle koko pituudeltaan siten, että muovi ulottuu kymmenen senttimetriä jokaiselle seinälle. Puiset lattiapohjat, kuten puulaudat, lastulevyt tai OSB-levyt, eivät vaadi kosteuseristystä.

6. Mikäli laminaatissa itsessään ei ole askeläänieristystä, levitä lattialle erillinen askeläänieriste ennen laminaatin asennuksen aloittamista.

Laminaatin asennukseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Laminaatin asentamisen vaiheet

Laminaatti on helppo tapa asentaa tilaan kestävä ja edullinen lattia.

1. Esivalmistelujen jälkeen voit aloittaa laminaattien asennuksen. Laminaattien asennussuunta on mahdollisuuksien mukaan pituussuunta voimakkainta valonlähdettä, kuten ikkunaa, kohti. Laminaatit voi asentaa halutessaan joko kuvioon tai ilman tunnistettavaa kuviota.

2. Aseta ensimmäinen lauta huoneen vasempaan nurkkaan siten, että urospontti asettuu seinää vasten. Aseta seuraavaksi yksi kiila laudan sekä kummankin seinän väliin – myös silloin, kun siirryt seuraavaan lautaan. Laminaatin etäisyyden seinästä ja muista kiinteistä elementeistä on oltava 12–15 millimetriä.

3. Aseta seuraavaksi toisen laudan urospontti 30 asteen kulmassa edellisen laudan päädyn naarasponttiin, ja laske lauta lattiaa vasten. Aseta kiila lautojen liitoskohdan ja seinän väliin, ja työnnä lauta kiilaa vasten kohti seinää.

4. Rivin viimeinen lauta vaatii yleensä sahausta sopivan mittaiseksi. Tässä tapauksessa aseta uusi lauta seuraavan lautarivin päätyyn naaraspontti seinää kohti siten, että laudan toinen sivu on kiinni edellisessä lautarivissä ja toinen pää kiinni seinässä. Ota avuksesi mittaukseen suorakulma, ja aseta sen reuna edellisen lautarivin viimeksi asennetun laudan naaraspäähän. Saadaksesi ensimmäisen lautarivin päähän täsmälleen sopivan pituisen laudan, merkitse tuon laudan naaraskohta piirtämällä sahausviiva uuteen lautaan. Näin varmistat rivin viimeisen laudan ja seinän väliin jäävän edellä mainitun 12–15 millimetrin etäisyyden. Katkaise lauta pistosahalla siihen piirrettyä sahausviivaa pitkin, ja käytä suojalaseja sahauksen aikana. Kiinnitä leikattu osa ensimmäisen lautarivin päätyyn.

5. Mikäli sahasit ensimmäisen rivin viimeisen laudan sopivan mittaiseksi, aloita toinen lautarivi sahatusta laminaatista ylijääneellä osalla asettaen sen urospontti edellisen lautarivin ensimmäisenä asennetun laudan sivulla olevaan naarasponttiin. Tämän palan tulisi kuitenkin olla vähintään 30 senttimetrin pituinen. Jatka samalla tavalla, asentaen jokainen toisen rivin laudoista urospontti ensimmäistä lautariviä kohti. Katkaise viimeinen lauta sopivaan mittaan samalla tavalla kuin edellä ja kiinnitä se toisen rivin päätyyn. Nyt toisen rivin sivun urospontti on kokonaan ensimmäisen rivin naaraspontin päällä. Rivin asennuksen aloitussuunnasta aloittaen kohota toista lautariviä, kunnes urospontti liukuu sisälle naarasponttiin. Laskiessasi rivin alas lattiaa vasten liitos loksahtaa paikalleen. Käy koko rivi läpi, kunnes rivissä ei ole saumoja eikä kohoumia, ja kunnes se on täysin kiinni ensimmäisessä rivissä.

6. Jatka muiden lautarivien työstämistä samalla tavalla. Mikäli asennat laminaattia betonin, sementin tai kivilaattojen päälle, huolehdi, että tulet levittäneeksi ajoissa uuden muovin lattiapohjaan, sillä sen tulee asettua noin 20 senttimetriä edellisen muovin päälle. Leikkaa uusi muovi irti rullasta ja teippaa muovit yhteen pituussuunnassa alumiiniteipillä.

7. Kun edessä on viimeisen lautarivin asennus, laudat vaativat yleensä sopivaksi sahaamista leveyssuunnassa. Aseta viimeisen rivin ensimmäinen lauta viimeistä riviä edellisen rivin päälle seinän viereen kääntäen sen ensiksi taustapuoli ylöspäin. Työnnä lauta ponttisivu edellä seinään ja merkitse katkaisukohta laudan molempiin päihin. Näin tulet automaattisesti ottaneeksi huomioon seinän ja laminaatin välille jäävän riittävän etäisyyden. Siirrä seuraavaksi molemmat merkinnät laudan etupuolelle. Yhdistä merkinnät toisiinsa piirtämällä niiden välille viiva, ja katkaise laminaatti sopivaksi pistosahalla. Asenna kavennettu lauta lattiaan ja jatka samalla tavalla viimeisen rivin loppujen lautojen kanssa.

Katso videolta työohje laminaatin asennukseen.

Remontoi kotisi BAUHAUSin vinkkejä hyödyntäen

Innostuitko ajatuksesta hankkia kotiisi tai johonkin huoneistasi ihka uuden laminaattilattian? Sen asentaminen sujuu vaivatta omin käsin edellä mainittuja ohjeita noudattamalla, kun käytössäsi on oikeat työvälineet. Mikäli haluat remontoida laajemminkin ja uusia laminaattien lisäksi myös kodin laatoituksia, BAUHAUSin artikkelista ”5 vinkkiä laattojen valintaan – Näin luot aikaa ja käyttöä kestävän tilan” saat opastusta laattojen valintaan. Ja jos taas haluat kohentaa kotisi ilmettä mahdollisimman pienellä vaivalla, artikkelistamme ”Sisämaalausvinkit ankean seinän selätykseen” löydät sisämaalaukseen tarpeellisia vinkkejä esimerkiksi maalin valinnan suhteen.

Näiden avulla onnistut  Katso kaikki »
 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta