Lämpöä viileneviin iltoihin

Syksyn pimeys ilman valoa ja lämpöä? Ei kiitos! Puuttuuko sinulta takkahuone tai hormi? Ei huolta! Nykyisiä takkoja voidaan onneksi sijoittaa aiempaa useampiin tiloihin, ja takkahuoneen sijaan ne sopivat myös vaikkapa olohuoneeseen tai keittiöön. Tai miltä kuulostaisi viettää laiskaa sunnuntaipäivää sängyssä takan loimuavaa tulta ihastellen? Halutessa takka voidaan asentaa jopa katetulle terassille tai lasitetulle parvekkeelle, jossa se tarjoaa miellyttävää tunnelmaa vuodesta toiseen. Tässä BAUHAUSin artikkelissa käymme läpi takan tarjoamia etuja sekä takan hankinnassa ja asennuksessa huomioitavia seikkoja.

Miksi takka on kannattava hankinta?

Takka on kannattava hankinta monestakin eri syystä. Ensinnäkin takka tuo kotiin tervetullutta omavaraisuutta sekä varmuutta lämmitykseen. Syksyllä ulkolämpötila voi pudota jopa 20 astetta, mikä vaikuttaa nopeasti myös kodin sisätiloihin. Tällöin lisälämmön saaminen kotiin on enemmän kuin tervetullutta. Takan avulla voidaan tasata nopeita lämpötilavaihteluja sekä säästää myös pitkällä aikavälillä huomattavia summia sähkölaskuissa. Lisäksi tulisija on myös hyvä vakuutus sähkökatkon varalle. Ja kukapa ei nauttisi elävän tulen tuomasta lämmöstä ja tunnelmasta kodissaan!

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi on huomioitava myös se, että uudet ympäristöystävälliset takat polttavat puut mahdollisimman puhtaasti päästöjen minimoimiseksi. Puhtaasti palaminen edistää myös tehokkaasti takan energiatehokkuutta. Puulla lämmittäminen on hiilineutraali lämmitystapa, sillä esimerkiksi takassa palava puu vapauttaa saman verran hiilidioksidia kuin mitä elävä puu on itseensä sitonut.

Mitä kannattaa ottaa huomioon takan ostamisessa?

 

Kun olet aikeissa hankkia takan, huomiota kannattaa kiinnittää muutamaan seikkaan. Ensimmäinen niistä on se, että mitä painavampi takka on kyseessä, sitä paremmin se varaa lämpöä itseensä. Kevyttakka sekä kamiina ovat hyviä ratkaisuja tilan kuin tilan nopeaan lämmitykseen, ja niiden lämmönvarauskykyä voidaan lisätä erikseen asennettavilla betoni- ja kivimassoilla.

Varaava takka on erityisen tehokas kodin lämmittäjä, mistä johtuen se on suosittu valinta takkatyypiksi. Nopeasti lämmittävä kiertoilmatakka puolestaan ottaa viileän sisäilman sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä sekä palauttaa lämmitetyn ilman takan yläosan aukoista takaisin huoneeseen. Kooltaan pienempi kiertoilmatakka sopii lämmön ja tunnelman tuojaksi myös makuuhuoneeseen.

Lämpöä kotiin  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Voiko meille asentaa takan?

Takan voi hyvin asentaa muihinkin kuin uudisrakennuksiin. Takan hankintaa suunnitellessa on kuitenkin syytä huomioida se, että mikäli asuinkiinteistösi on saneerauskohde, takalle tulee hakea toimenpidelupa paikallisesta rakennusvalvonnasta, paitsi siinä tapauksessa, että kiinteistössä on jo olemassa vanha tulisija, joka puretaan pois uuden tieltä. Muutoin takan asennukselle ei ole rajoitetta.

Nykypäivän hormiratkaisujen ansiosta takka voidaan asentaa lähestulkoon minne tahansa, kunhan piipun läpivienti osuu kattoristikoiden väliin. Lattiaa ei tarvitse erikseen vahvistaa, mikäli kyseessä on takka, joka painaa hormeineen alle 300 kg. Jos lattiapintana toimii valettu laatta, takan paino voi olla enintään 400 kg. Suomessa takan saa asentaa itse, joskin jotkut takkavalmistajat vaativat takuusyistä asennusta valtuutetun asentajan suorittamana.

Muista nämä seikat takan asennuksessa

 

 1. Korvausilma. Takkatuli tarvitsee toimiakseen vetoa, joka täytyy erityisen ilmatiiviissä talossa varmistaa korvausilmalla. Tämän asian voi ajaa joko raollaan oleva ikkuna, ilmanvaihtopuhallin tai takkaan sisälle luotu alipaine.
 2. Paloturvallisuus. Huomioi takan sijoittamisessa tuotekohtaiset turvaetäisyydet, jotta takka on varmasti riittävän kaukana palavista materiaaleista. Takan edustan on oltava palamatonta materiaalia, kuten lasia. Päivitä myös tarvittaessa kodin palovaroittimet ja käsisammutin kuntoon.
 3. Hormi. Takan voi asentaa joko vanhaan hormiin tai halutessa uuden hormin voi asentaa samalla kertaa. Jos uutta hormia ei tarvita, takan asennus onnistuu varsin vikkelästi, jopa parissa tunnissa – muistathan kuitenkin puhdistaa hormin samalla kerralla.
 4. Sijoitus. Mitä keskeisemmällä paikalla tulisija on, sitä laajemmalle se levittää lämpöä. Uutta hormia asentaessa täytyy pitää mielessä paloturvallisuus sekä se, etteivät olemassa olevat sähköjohdot tai putket tule katon rakenteissa hormin tielle. Tulisijan ja hormin perustuksen tulee myös olla riittävän kantava, kosteudelta eristetty ja liikkumaton. Erityisesti alle 300 kg painavat, sirot kiertoilmatakat on helppo asentaa alustalle kuin alustalle.
 5. Lupa-asiat. Vaikka uuden takan voisikin asentaa vanhan tilalle ilman erillisiä lupia, ei vara venettä kaada. Siksi kannattaa varmistaa oman asuinkunnan rakennusvalvonnasta, tarvitsetko mahdollisesti rakennus- tai toimenpidelupaa uuden takan ja hormin asentamiseen. Hae myös muutostyölupa taloyhtiöltäsi ja konsultoi asennustöistä ammattilaisen kanssa ennen asennuksen pariin ryhtymistä.

Vinkki!

Valitse takka lämmitettävän tilan mukaan. Ollessasi kahden vaiheilla valitse pienempi, jotta liian suuri takka ei lämmitä tilaa paahtavan kuumaksi.

Erilaiset takkatyypit ja takkatarvikkeet BAUHAUSin valikoimassa

BAUHAUSista löydät kätevästi erilaiset laadukkaat takat ja kamiinat kotisi tai mökkisi lämmittämiseen. Löydät meiltä kompaktit ja painoltaan kevyet, myös pienempiin tiloihin vaivatta mahtuvat kevyttakat useina eri malleina ja tyylikkäissä ilmeissä. Valikoimamme tunnelmalliset kamiinat puolestaan ovat nappivalintoja lämmön ja tunnelman luojiksi niin kotiin kuin mökillekin. Tarjoamme kamiinoja eri väreissä, minkä ansiosta voit valita niiden joukosta parhaiten omaan makuusi ja sisustustyyliisi sopivan vaihtoehdon.

Perinteisten tulipesien eli takkojen ja kamiinojen lisäksi valikoimamme sisältää myös modernit, suositut sähkötakat. Klassisesti ja ajattomasti muotoiltu sähkötakka on paloturvallinen ratkaisu, joka toimii nimensä mukaisesti sähköllä. Kyseessä on tunnelmaa tupaan kuin tupaan tuova sisustustakka, joka on varustettu ajastimella, kaukosäätimellä sekä eri lämpöasetuksilla mallista riippuen. Sähkötakka sijoitetaan vaivattomasti lattialle, ja se on heti valmis käyttöön. Vaikka sähkötakassa ei leimuakaan aito liekki, toimii se tehokkaana tunnelman luojana niin makuuhuoneessa, olohuoneessa kuin mökkituvassakin.

Mikäli valinnaksesi päätyy sähkötakan sijaan oikea takka tai kamiina, sellaista ostaessa kannattaa myös hankkia tärkeimmät takkatarvikkeet, joiden avulla pidät takkasi tai kamiinasi takuulla hyvässä kunnossa. Esimerkiksi tuhkalapio on ehdoton hankinta jokaiselle takan tai kamiinan omistajalle tuhkien kätevään ja turvalliseen poistamiseen tulipesästä. Monipuolinen takkavälinesarja on kannattava hankinta, sillä se sisältää sekä tuhkalapion että myös muut takan ja kamiinan hoidossa tarpeelliset työvälineet – takkaharjan, pihdit ja kohennuskoukun. Tulitiilet puolestaan ovat kannattava hankinta kamiinan tulipintojen korjaamiseen. Kaikki nämä takkatarvikkeet, kuten myös muun muassa savupellit ja takkapuukorit sekä monet muut takkatarvikkeet ostat kätevimmin BAUHAUSista – vaikkapa näppärästi heti takan tai kamiinan ostamisen yhteydessä.

Muista paloturvallisuus ennen tulisijan asentamista

Lämpöä ja tunnelmaa tarjoavasta takasta tai kamiinasta tulee helposti joka kodin sydän. Mikään ei ole mukavampaa kuin istahtaa nojatuoliin takkatulen ääreen lämmittelemään lumitöiden jälkeen tai nauttia vapaapäivänä kaikessa rauhassa kupillinen aamukahvia tunnelmallisen takkatulen ääressä. Tulisijojen ollessa kyseessä ei voi liikaa korostaa, kuinka tärkeää on noudattaa paloturvallisuutta. Jo ennen takan tai kamiinan hankintaa kannattaa varmistaa, että kotoa löytyy sekä käsisammutin että riittävästi palovaroittimia. BAUHAUSin artikkelista ”Joka kodin paloturvallisuus” löydät hyödyllistä tietoa niin palo- ja häkävaroittimista kuin alkusammutusvälineistä.