Ohje parkettilattian asennukseen

Perinteinen parketti on varma ja kestävä valinta joka kodin lattiapäällysteeksi. Parketti tuo kodin sisustukseen sekä kauniin ja ajattoman puun ilmeen että ihastuttavan luonnollisuuden tunnun. Lisäksi puinen parkettilattia myös nostaa asuntosi arvoa sekä tarjoaa lattioillesi yksilöllisen, pitkäikäisen ja käyttöä kestävän pinnan. Parketin ehdottomiin etuihin kuuluu myös se, että kyseessä on ekologinen materiaali, joka voidaan käsitellä useita kertoja lattian kuluessa. Tosin esimerkiksi harjattu, mattapintaiseksi lakattu parketti kestää hyvin kovempaakin kulutusta, joten lattia ei kovin äkkiä kaipaa toimenpiteitä.

Mutta miten parkettilattia sitten asennetaan? Parketin asentaminen onnistuu käsistään kätevältä täysin omin neuvoin, ja myös vasta-alkaja voi ryhtyä puuhaan, kun käytössä ovat selkeät ohjeet sekä oikeat materiaalit ja laadukkaat työvälineet. Alta löydät BAUHAUSin suuntaa-antavat ohjeet ja vinkit kelluvan parkettilattian asennukseen. Mikäli haluat nähdä kaikki alla luetellut työvaiheet visuaalisesti tai haluat saada vinkkejä jalkalistojen asennukseen tai parketin asennukseen lämpöpatterin ympärille, katso oheinen ohjevideo, jolta näet asennusohjeet vaihe vaiheelta.

Löydä lempiparkettisi  Katso kaikki »

Parkettilattian asennusohjeet:

Esivalmistelutyöt

1. Ennen asennukseen ryhtymistä tarvitset sekä riittävän määrän parkettia että työkaluista vasaran, lyöntikiilan, mattoveitsen, asennusraudan ja kiiloja sekä pyörösahan ja porakoneen.

2. Mikäli asennat parketin betonin päälle, asenna parketin alle ensiksi 0,2 millimetrin paksuinen höyrynsulkumuovi. Levitä muovi lattialle ja vedä se sileäksi. Huolehdi, että muovin sivut nousevat noin kymmenen senttimetriä jokaiselle seinälle. Ensimmäisen muoviliuskan asennettuasi ota seuraava liuska ja asettele se siten, että se sijoittuu noin kolmekymmentä senttimetriä ensimmäisen liuskan päälle, ja vedä muovi sitten sileäksi.

3. Levitä seuraavaksi kahden millimetrin vahvuinen korkkieriste lattiapohjaan askeläänieristeeksi sekä pieniä pohjan epätasaisuuksia tasoittamaan. Aloita nurkasta ja rullaa ensimmäinen liuska paikalleen lattiaan, ja jatka samalla tavalla peittäen eristeellä loput lattiasta. Ota huomioon, että mahdollinen lattiaa peittävä kokolattiamatto ei sovi askeläänieristeeksi.

Parketin asennukseen  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Parketin asentaminen

1. Esivalmistelutöiden jälkeen voit aloittaa parketin asennuksen. Aloita asennus huoneen oikeasta nurkasta sijoittaen sinne ensimmäinen parkettilauta päätyseinään päin katsottuna vaakatasoon, urospontti seinää vasten. Jatka lauta laudalta asettamalla urospontti sisälle naarasponttiin, kunnes koko rivi on valmis. Jätä parkettilattian ja seinien väliin 10–15 millimetrin rako, jotta lattia pääsee joustamaan lämpötilaerojen mukaan. Aseta kiiloja laudan ja kummankin seinän väliin.

Aseta kiiloja laudan ja kummankin seinän väliin.

2. Aseta toinen lauta kiinni ensimmäisen laudan päätyyn, ja aseta kiila seinää vasten lautojen liitoskohtaan. Jotta liitoskohdat tulevat samalle tasolle, paina lautojen liitoskohtaa vasten kiinni lyhyt pätkä parkettia. Toisen laudan asennettuasi laita kiila myös sen toisen pään ja seinän väliin, ota esille vasara ja liitoskiila, ja naputtele vasaralla liitoskiilaa toisen laudan päähän, jotta lauta kiinnittyy ensimmäiseen lautaan.

Kiinnitä laminaatit toisiinsa varovasti naputtelemalla.

3. Rivin viimeinen lauta on yleensä leikattava lyhyemmäksi. Aseta uusi lauta ensimmäisen lautarivin viereen laudan pääty seinää vasten, ja mittaa seinän ja edellisen asennetun laudan välinen etäisyys. Vähennä tästä mitasta 10–15 millimetriä. Merkitse saamasi mitta uuden parkettilaudan toiseen päähän. Sahaa ylimääräinen osa parkettia pois pyörösahalla, ja asenna sitten ensimmäisen rivin viimeinen osa edellisen parkettilaudan päätyyn, ja aseta jälleen lyhyt parketin pätkä kahden viimeisen laudan liitoskohtaa vasten. Sahatessa muista käyttää suojalaseja. Aseta kiilat paikoilleen seinän ja parketin väliin. Kiinnitä asennusrauta viimeisen parkettipätkän päätyyn, ja naputtele rivin viimeiset parketit kevyesti kiinni toisiinsa. Aseta lopuksi kiilat myös viimeisen parketin päätyyn, ja poista lyhyet parkettipätkät ensimmäisen rivin lautojen liitoskohdista.

Kiinnitä rivin viimeinen parkettilevy paikoilleen asennusraudan avulla.

2. Aloita toinen rivi edellisestä rivistä ylijääneellä kappaleella. Paina lauta kiinni uraan pituussuunnassa, ja aseta kiila seinän ja laudan väliin. Huomioi tässä kohtaa, että laudan on oltava lautarivin päädyissä vähintään 20 senttimetrin mittainen ja parkettilautojen liitoskohdissa vähintään 50 senttimetrin mittainen.

5. Ota sitten seuraava parkettilauta ja kiinnitä sen pääty toisen rivin ensimmäisen laudan päätyyn. Mikäli tarpeen, naputtele laudat kiinni toisiinsa lyöntikiilalla. Aseta jälleen lautojen liitoskohtaa vasten pieni parketin pala, ja naputtele laudat yhteen lyöntikiilaa ja vasaraa apuna käyttäen.

5. Asenna kaikki loput parkettilaudat edellä kuvatulla tavalla. Viimeisen rivin kohdalla parketteja tarvitsee yleensä sahata kapeammiksi. Mittaa ensin seinän ja edellisen lautarivin laudan välinen etäisyys, ja vähennä mitasta 10–15 millimetriä. Merkitse saamasi mitta uuteen lautaan. Ota mitta samalla tavalla myös uuden laudan toista päätä varten, ja sahaa lopuksi pois ylimääräinen osa parkettia. Napsauta sopivaksi leikattu osa paikalleen asettaen se rivin päätyyn, kiilat seinää vasten. Jatka samalla tavalla, kunnes viimeinen rivi on valmis.

Parketin asennus oviaukkojen kohdalle

1. Oviaukkojen kohdalla on mahdollista sahata ovenkarmista sen verran pois, että parketti mahtuu sen alle. Aseta parkettilaudan kappale ovenkarmin eteen lattialle etupuoli alaspäin, ja parkettia mittana käyttäen sahaa karmi sopivalle korkeudelle. Naputtele yli jäävä karmin osa varovasti irti karmista vasaran ja meisselin avulla. Imuroi sahanpurut pois karmin alta ja ympäriltä.

2. Aseta seuraavaksi liitosprofiili ovenpieltä vasten ja leikkaa mattoveitsellä askeläänieristeestä pois profiilin kokoinen osa. Ylimääräisen eristeen poistettuasi laita alempi profiili paikalleen karmia vasten ja merkitse profiiliin poranreiät tulppia varten. Poraa reiät, imuroi niistä pois betonipöly ja naputtele tulpat kevyesti reikien sisään vasaralla. Ota esille ruuvinväännin ja kiristä sillä ruuvit paikoilleen.

3. Ovenkarmin kohdalle asettuva parkettilauta asennetaan työntämällä se ovenkarmin alle lyöntikiilan ja vasaran avulla. Kaikki muutkin parkettilaudat asennetaan samoin, profiilia vasten, ja lopuksi ruuvataan suojus kiinni alempaan profiililistaan. Profiili asennetaan myös silloin, kun oviaukon molemmin puolin on parkettilattia.

Katso videolta ohjeet ja vinkit parkettilattian asennukseen.

Laadukkaat parketit ja asennustarvikkeet BAUHAUSista

Kaunis ja laadukas parketti on ilo sekä silmälle että jalalle. Kun valitset parkettiesi toimittajaksi BAUHAUSin, tulet hankkineeksi laadukasta parkettia, joka palvelee pitkään käytössä. Laajasta valikoimastamme löydät varmasti juuri omaan kotiisi ja haluamaasi huoneeseen sopivan parkettivaihtoehdon, ja pääset valitsemaan omasi useista eri puulajeista, väreistä ja mitoituksista.

Parkettiostoksilla ollessasi muistathan, että voit ostaa meiltä samalla kätevästi myös kaikki tarvitsemasi parketin asennustarvikkeet, joiden avulla on ilo ryhtyä parketin asennuspuuhien pariin. Mikäli työkalupakistasi ei löydy jo valmiiksi mattoveistä ja vasaraa, niistä tulee takuulla olemaan hyötyä myös monissa muissa kodin remonttipuuhissa. Kiilat, lyöntikiila ja asennusrauta puolestaan ovat valmiina myös mahdollisia tulevia lattia-asennuksia varten. Pyörösahalla sahaat parketin lisäksi myös useita muita kohteita, ja porakoneesta on apua monessa – esimerkiksi taulujen seinään kiinnittämisessä sekä lukuisissa huonekalujen kokoamispuuhissa ja erilaisissa asennustöissä.

Päästä sisäinen remontoijasi valloilleen BAUHAUSin avustuksella

Parkettilattian asennuspuuhiin on mukava ryhtyä, kun käytössä ovat laadukkaat materiaalit ja asennustarvikkeet. Ja vaikka puuha ei olisikaan entuudestaan tuttua, edellä mainittuja ohjeita noudattamalla asennat parketin vaivatta omin käsin. Jos kuitenkin yhä epäröit parketin asentamista itse, tutustu BAUHAUSin asennuspalveluihin

Mikäli haluat piristää kotisi ilmettä kerralla kunnolla, mutta mahdollisimman pienellä vaivalla, jo yhden seinän maalaaminen tai tapetointi tuo tervetulleen, raikkaan tuulahduksen tilaan kuin tilaan. BAUHAUSin artikkeli ”Sisämaalausvinkit ankean seinän selätykseen” tarjoaa useita näppäriä vinkkejä sisämaalaukseen muun muassa maalin valinnan suhteen. Artikkelistamme ”Tapetin valinta” puolestaan löydät laajan kuvauksen erilaisista tapettityypeistä. Artikkelimme ”Ohje tapetointiin” taas tarjoaa käteviä ja tarpeellisia vinkkejä sekä tapetin menekin laskemiseen että itse tapetointiin.