Ohjeet terassin käsittelyyn

Kevät on vihdoin täällä ja pian ovat myös kauan odotetut terassikelit! Nyt on siis korkea aika huolehtia terassi kesäkuntoon pitkän talven jäljiltä. Listasimme tähän artikkeliin käytännölliset ohjeet, joiden avulla terassin öljyäminen ja terassin pesu ennen öljyämistä hoituvat vaivattomasti, vain käden käänteessä. Paras ajankohta terassin huoltamiselle on ennen koivun siitepölykauden alkua tai heti sen jälkeen, eikä puu saa olla liian kosteaa huoltamisen aikana. Kun nämä seikat on otettu huomioon, terassin öljyäminen sujuu muitta mutkitta seuraavia helppoja työvaiheita noudattaen.

Mitä tarvitset terassin pesuun?

  • Terassipesuaine tai homepesuaine. Terassipesuaine puhdistaa tehokkaasti terassin laudoituksesta niin lian, noen, sammalen, jäkälän kuin levänkin, minkä lisäksi se ehkäisee tehokkaasti uusien kasvustojen muodostumista terassin laudoitukselle. Homepesuaine puolestaan poistaa laudoituksesta sekä lian että pintahomeen, ja ehkäisee samalla tehokkaasti niin homeen kuin muun ei-toivotun kasvuston muodostumista laudoitukseen.
  • Tehokas terassipesuri on erinomaisen kätevä apulainen terassin pesussa, ja terassin öljyämistä edeltävän pesun lisäksi sitä voi hyödyntää myös kesäkauden aikana mahdollisesti tarvittavissa terassin ylläpitopesuissa. Terassipesuri varmistaa huomattavasti ergonomisemman työasennon ja tehokkaamman pesun, kun vältyt käyttämästä varrellista harjaa saadaksesi terassin laudoituksen puhtaaksi liasta. Terassin lisäksi hyödyllistä terassipesuria oi käyttää myös kuistin laudoituksen tehokkaaseen pesuun.
  • Suojamuovi on tärkeä tarvike terassin ympäristön suojaamiseksi ennen sen käsittelyn sisältämien puuhien pariin ryhtymistä, mikäli terassin ympärillä on alueita, joille et halua päätyvän ei-toivottuja öljyroiskeita.
  • Terassiöljy tai puuöljy. Nämä molemmat öljyt ovat tuotteita, jotka viimeistelevät terassin ilmeen kauniilla tavalla. Molempia öljyjä on saatavana eri sävyissä, joiden joukosta voi valita parhaiten omiin mieltymyksiin ja oman pihamaan ilmeeseen sopivan vaihtoehdon. Kauniin ilmeen tarjoamisen lisäksi öljyllä käsitteleminen suojaa myös terassin rakenteita sateen ja auringonpaisteen aiheuttamilta halkeilulta, tikkuuntumiselta sekä haalistumiselta, parantaen näin sekä terassin ulkonäköä että käyttömukavuutta.
  • Sivellin, sieni tai terassiöljylasta. Voit levittää terassi- tai puuöljyn terassin laudoitukselle siveltimellä tai sienellä, tai vaihtoehtoisesti ottaa avuksesi erityisesti terassin öljyämiseen kehitetyn terassiöljylastan, jonka avulla sekä terassilautojen että niiden välien öljyäminen sujuu tehokkaalla tavalla. Lastan avulla öljy on vaivaton levittää niin terassin laudoitukseen, lautojen väleihin kuin portaisiin.

Hyvin hoidettu terassi houkuttelee viettämään aikaa ulkona.

Uupuuko pihaltasi terassi? Ei huolta, sen rakentaminen on helppoa!

Milloin terassin käsittely kannattaa tehdä?

Terassin maalaus ja öljyäminen kannattaa aina ajoittaa kesäkaudelle, jolloin sää on kaikkein suotuisin ja suvaitsevaisin terassin huoltamiseen. Öljyämisen ajankohtaa suunnitellessa on hyvä kuitenkin välttää pahinta koivun siitepölykautta. Ihanteellisin aika terassin öljyämiselle on poutainen kesä- tai kevätpäivä. Kuten maalaamista, myös öljyämistä kostealla kelillä tai suorassa auringonpaisteessa kannattaa aina välttää. Terassin pintamateriaaliin kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota. Lämpökäsitelty puu kannattaa öljytä mahdollisimman pian terassin asennuksen jälkeen, kun taas painekyllästetyn puun täytyy kuivua vähintään puoli vuotta ennen materiaalin öljyämistä.

Terassin öljyäminen – terassin laudoituksen ja portaiden käsittely

1. Poista ensiksi sekä terassin laudoituksen että portaiden pinnasta kaikki irtonainen aines, lika ja pöly harjaten ne huolellisesti irti puisilta pinnoilta esimerkiksi lakaisuharjan tai katuharjan avulla. Näin helpotat terassin pesua, kun näkyvin lika ja roskat eivät ole häiritsemässä pesupuuhia.

2. Pesupuuhiin ryhtyessäsi pese terassilaudat ja terassin portaat ensiksi terassipesuaineella ja huuhtele sen jälkeen pesuaine huolellisesti pois kaikilta pinnoilta. Terassin pesussa voit käyttää apuna joko tehokasta terassipesuria tai sen sijaan varrellista pesuharjaa, mikäli pesuria ei ole käytössä.

Terassin pesu sujuu kätevästi terassipesurilla. Kuvassa Terassipesuri Kärcher T 7 Plus  

3. Pesun jälkeen tarkista, onko terassi päässyt tikkuuntumaan. Jos puumateriaalin pinnalta löytyy tikkuja, hio terassi hiomapaperilla ennen öljyämisen aloittamista. Hionta on aina syytä tehdä puun syiden suuntaisesti.

4. Kun terassi on pesty, anna sen kuivua vähintään 4 tuntia, mielellään kokonainen vuorokausi ennen terassiöljyn tai puuöljyn levittämistä laudoitukselle. Ennen öljyämisen pariin ryhtymistä varmista kuitenkin, että päivän sääennuste lupaa poutaa, eikä luvassa ole suoraa auringonpaistetta terassille. Ennen öljyämistä on myös tärkeää pitää mielessä, että mitä kuivempi pinta, sitä paremmin öljy pääsee imeytymään terassin puisiin rakenteisiin.

5. Ennen öljyämisen aloittamista suojaa myös talon seinä, sokkeli, ovi ja muut mahdolliset terassia ympäröivät ja suojatuiksi haluamasi pinnat suojamuovilla, jotta ne välttyvät mahdollisilta epämukavilta öljyroiskeilta. Suojamuovi on helppo ja vaivaton asentaa paikalleen ja se tarjoaa tehokkaan suojauksen terassia ympäröivälle alueelle.

6. Päätä haluamasi terassiöljyn väri. Toisin kuin peittävämmän ilmeen tarjoavalla terassimaalilla, terassiöljyllä laudoitukselle voi luoda kevyen, kauniin ja luonnollisen ilmeen puumateriaalille antavan värikerroksen. Terassiöljyä on saatavana harmaana, ruskeana ja mustana, kuten myös erilaisissa värisävyjen variaatioissa. Muista sekoittaa värillinen terassiöljy ennen käyttöä tasaisen pintavärin saavuttamiseksi, ja sekoittaminen on tärkeää myös aika ajoin kesken öljyämistä, jotta väripigmentti ei pääse uppoamaan öljypurkin pohjalle. Öljyä löytyy tarvittaessa myös värittömänä vaihtoehtona, joka on sopiva valinta siinä tapauksessa, jos haluat terassin luonnollisen ominaisvärin jäävän kauniisti näkyville.

7. Levitä öljy terassin laudoitukselle ja portaille tasaisin vedoin joko siveltimellä, sienellä tai terassiöljylastalla, muutama lauta kerrallaan. Sieni ja sivellin ovat perinteisempiä vaihtoehtoja, kun taas terassiöljylasta on astetta tehokkaampi apuväline, jonka sisältämä sieni ylettyy kätevästi myös laudoituksen välisiin rakoihin. Käsittele koko lauta päästä päähän yhtäjaksoisesti, jotta terassista tulee tasaisen värinen. Halutessasi voit käyttää lastan apuna jatkovartta, joka parantaa huomattavasti työskentelyn ergonomiaa. Öljy kannattaa levittää aina puun syiden suuntaisesti. Muista myös öljytä terassin lautojen poikkisahatut päät erityistä huolellisuutta noudattaen mahdollisimman kauniin lopputuloksen aikaansaamiseksi.

8. Jos puu imee paljon öljyä, toista käsittely. Tasaisen ja kauniin lopputuloksen varmistamiseksi on tärkeää pyyhkiä mahdollinen imeytymätön öljy pois sekä laudoituksen että portaiden pinnoilta, ennen kuin jätät terassin kuivumaan.

9. Anna terassin ja portaiden kuivua noin 1–2 vuorokautta varmistaen, että laudoituksen pinta on täysin kuiva ennen terassilla astelemista tai terassikalusteiden takaisin paikoilleen nostamista. Parhaan lopputuloksen varmistamiseksi on aina tärkeää muistaa välttää käsitellyn pinnan mekaanista rasitusta ensimmäisten päivien aikana, joten kalusteiden paikoilleen nostamisessa maltti on valttia.

10. Puhdista lopuksi öljyämisessä käyttämäsi työvälineet ja käsittele jätteet pakkauksissa lukevien ohjeiden mukaisesti. Muistathan, että tyhjä, kuiva pakkaus voidaan kierrättää.

Terassin käsittelyn jälkeen on aika inspiroitua erilaisista tervetulleista terassi-ideoista. Tutustu seuraavaksi tyylikkäimpiin terassikalusteisiin ja niiden hoito-ohjeisiin.

Tuotteet terassin käsittelyyn  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Inspiroidu ja tuunaa terassikalusteet uuteen uskoon

Kun hankit terassin pesua ja öljyämistä varten kerralla käyttöösi laadukkaat ja kuhunkin työtehtävään optimaalisesti sopivat työvälineet, nautit sekä sujuvasta työskentelystä että välineistä, jotka palvelevat käytössäsi huomattavan pitkään, aina terassikaudesta toiseen. BAUHAUSista löydät vaivatta kaikki tarvitsemasi välineet niin terassin pesuun, hiontaan kuin öljyämiseen – yhden ja saman katon alta.

BAUHAUSin valikoimasta löydät uudet terassikalusteet jos vanhat kalusteesi ovat avun ulottumattomissa. Kuvassa Tuoli Maja taittuva harmaa.

Haluatko laittaa kerralla koko terassialueen kuntoon ja tehdä terassista toimivan, viihtyisän keitaan, jossa on ilo viettää mukavia kesäpäiviä? BAUHAUSin artikkelista ”Puutarha- ja terassikalusteiden ”tee se itse” -ideoita” löydät käteviä ideoita ja vinkkejä olemassa olevien terassikalusteiden kunnostamiseen vanhan pintamateriaalin poistamisesta ja kalusteiden öljyämisestä lähtien aina kalusteiden maalaukseen asti.

Terassikalusteet  Katso kaikki »