Piha syyskuntoon

Kun päivät alkavat syyskuussa kunnolla lyhentyä, sateet lisääntyvät ja sää viilenee, on aika laittaa piha syyskuntoon. Kasvukauden tullessa loppuun on tärkeää tehdä tarvittavat hoitotoimenpiteet, jotta puutarhan kasvit selviävät pitkien talvikuukausien yli. Syksyn pohjatöillä myös varmistetaan, että kasvit lähtevät taas keväällä kunnolla kasvamaan.

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia pihan ja puutarhan tärkeimpiä syystöitä, joista huolehtimalla huolehdit myös pihasi hyvinvoinnista pitkälle seuraavaan vuoteen.

Kasvien talvisuojaus

Yksi tärkeimmistä syksyn huoltotoimenpiteistä varsinkin loppusyksystä on kasvien suojaaminen kylmältä säältä. Lisäksi kosteuden haihtuminen kuivassa talvi-ilmassa tekee kasveille erityisen hallaa. Lumi toimii kätevänä eristeenä, mutta sen satamista saattaa joutua odottelemaan useita kuukausia.

Monet puutarhan kasvit ja kukat tulee suojata yöpakkasilta joko siirtämällä ne sisätiloihin tai levittämällä niiden suojaksi kasvien suojaharso. Tätä ennen kasvit kannattaa kastella hyvin, jotta vettä on riittävästi saatavilla. Monet suosituimmista puutarhan kasveista, kuten erilaiset ruusut, eivät ole tottuneet kasvamaan Suomen kylmässä ilmastossa. Erityisesti tällaiset lajit tulee suojata hyvin. Levitä niiden juurille katetta 5–10 senttimetrin paksuinen suojakerros esimerkiksi kuivista lehdistä, kuorikatteesta tai havuista. Herkimmät yksilöt tarvitsevat suojakseen suojaharson. Myös talvivihannat kasvit kannattaa suojata harsolla pitkälle kevääseen asti. Lämmin kevätaurinko saattaa haihduttaa kosteuden pois lehdiltä, mutta kasvit eivät pysty ottamaan jäisillä juurillaan maasta vielä vettä. Harso estää veden haihtumisen ja kasvien kuivumisen. Myös tällaisten kasvien juurille voi levittää suojaavaa kuorikatetta.

Lumisessa maisemassa on kookosmatolla suojattu pensas.Lumisessa maisemassa on kookosmatolla suojattu pensas.

Suojakankaalla suojaat pensaat ja puut pakkasen lisäksi esimerkiksi peuroilta ja jäniksiltä. Kuvassa Kookossuojamatto 1,5 x 1 m.

Ruukuissa kasvavat ulkokukat ovat alttiina kylmyydelle, sillä niiden juurilla ei ole maan tuomaa suojaa. Vie siis ruukut mahdollisimman lähelle talon seiniä tai suojaa ne hyvin. Aseta ne eristävän alustan päälle ja kääri kylmältä suojaavaan harsoon. Tietyt kasvit on otettava suojaan pois ulkoa. Pelargonia ei kestä pakkasta, joten se on tuotava sisään talven ajaksi. Myös Välimeren alueen kasvit, kuten oliivipuu, eivät kestä Suomen pakkasta. Tuo ne sisään, mutta huolehdi riittävästä kastelusta sekä valosta esimerkiksi kasvilampun avulla.

Suojaa näillä  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Tavaratalojen saatavuus
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Nurmikon hoito syksyllä

Nurmikon hoitoon syksyllä liittyy olennaisesti haravointi, lannoitus sekä oikein mitoitettu ruohonleikkuu. Haravointia kannattaa harrastaa säännöllisesti, sillä liian paksu lehtikerros voi altistaa nurmikon taudeille ja kosteudelle, jonka vuoksi se voi alkaa kasvaa sammalta. Mikäli näin on päässyt tapahtumaan, pääset sammaleesta yleensä eroon erityisillä sammaleen poistoon tarkoitetuilla aineilla.

Älä intoudu haravoimaan koko pihaa täysin paljaaksi. Haravoi lehdet pensaiden ja puiden alta, mutta jätä niitä kukkapenkkien päälle. Ne toimivat hyvänä, luonnonmukaisena lannoitteena sekä kuten edellä mainittua, suojaavat pensaiden juuria kosteuden haihtumiselta. Voit myös silputa haravoidut lehdet ja jättää ne nurmikolle maatuvaksi lannoitteeksi. Sama koskee myös leikattua ruohosilppua. Älä kuitenkaan jätä silppua isokokoiseksi silloin, jos sitä on hyvin paljon. Liian tiivis ruohosilppu voi myös edesauttaa sammaleen kasvua, kun kosteus ei pääse silpun alta haihtumaan kunnolla.

Beigeen takkiin pukeutunut mies puhaltaa lehtiä kasaan lehtipuhaltimella. Syksyisellä pihalla näkyy taustalla keltaiseen takkiin pukeutunut nainen haravoimassa lehtiä.Beigeen takkiin pukeutunut mies puhaltaa lehtiä kasaan lehtipuhaltimella. Syksyisellä pihalla näkyy taustalla keltaiseen takkiin pukeutunut nainen haravoimassa lehtiä.

Lehtipuhallin on kätevä apu pihan siivoamisessa.

Anna ruohon kasvaa asteittain hieman pidemmäksi kuin kesällä. Levitä nurmikolle lannoitetta syksyn aikana, niin varmistat ravinteiden saamisen talvikuukausienkin ajaksi. Syksyn haravointi- ja ruohojätteet on helpointa kompostoida. Kompostia kannattaa käännellä ja kastella hyvin syksyn aikana, ennen kuin se ehtii jäätyä. Voit myös käyttää kompostissa erityistä kompostiherätettä, joka huolehtii kompostin pienelijöiden ravinnonsaannista ja nopeuttaa näin kompostoitumisprosessia. Tutustu BAUHAUSin kompostivaihtoehtoihin, joilla syystyöt sujuvat kätevästi.

Pihajätteiden kompostointiin  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Pihan kasvien syyslannoitus ja kalkitseminen sekä taimien istuttaminen

Syksyllä pihan kasvit kannattaa lannoittaa, jotta juurille riittää ravintoa pitkien talvikuukausien ajaksi. Näin varmistat, että kukat ja kasvit lähtevät taas keväällä hyvin kasvamaan. Haravoidut lehdet käyvät lannoitteeksi esimerkiksi kukkapenkkiin, mutta puille ja pensaille kannattaa käyttää niille sopivia lannoitetuotteita. BAUHAUSista ostettavien lannoitetuotteiden lisäksi hevosenlanta on myös mitä mainiointa ravintoa kasveille. Nopeammin kasvavat kasvit tarvitsevat enemmän lannoitetta kuin hitaasti kasvavat lajikkeet, joten muista mitoittaa ravinteet oikein.

Tiesitkö muuten, että syksy on myös mitä loistavinta aikaa kasvien istuttamiselle? Kyllä vain! Mikäli olet miettinyt uusien puiden istuttamista pihaasi, niiden taimien istuttaminen kannattaa ajoittaa syksylle. Syksyllä maa on nimittäin vielä tarpeeksi lämmintä, mutta yleensä erityisen kosteaa. Kasvuolosuhteet ovat siis mitä loistavimmat. Älä jätä istuttamista ihan loppusyksyyn, jotta taimet ehtivät varmasti juurtua ennen talvipakkasia.

Uusien taimien kasvupaikat voi kalkita, mutta muutoin pihaa ei erityisesti tarvitse kalkita syksyllä, mikäli pihamaa ei ole happamoitunut liikaa kesän aikana. Varmuuden vuoksi ei kannata kalkita, vaan jättää se suosiolla kevääseen. Muista myös, että tietyt kasvit, kuten pensasmustikka, alppiruusu, hortensia sekä atsalea, eivät pidä kalkista.

Syyslannoitukseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Oksien harventaminen

Syksyllä saattaa myös tehdä mieli harventaa isoiksi kasvaneita pihan puita. Huomioi kuitenkin, että puita tai pensaita ei kannata harventaa turhaan eikä varsinkaan liikaa. Leikkuupinnat kun ovat otollisia paikkoja esimerkiksi lahosienien kasvulle. Paras hetki puiden ja pensaiden harventamiseen on kevät, mutta toki erittäin huonokuntoiset ja vaurioituneet kasviosat voi leikata pois syksylläkin. Myös toisiaan hankaavat oksat voi leikata pois.

Valitse leikkaukseen sinulle sopivat välineet. Puutarhasakset riittävät pienempien oksien leikkaamiseen, suurimpia varten kannattaa ottaa oksasakset käteen. Mikäli leikattavia puita on paljon, oksasilppuri voi olla kätevä ostos. Sen avulla saat oksat nopeammin pienemmiksi kappaleiksi. Muistathan, että mahdollisesti vielä eläviä oksia ei saa laittaa kompostiin, etteivät ne lähde kasvamaan siellä.

Ylhäältä päin kuvattu kuva miehestä joka leikkaa teleskooppivarrella varustetulla pensasleikkurilla puun oksia.Ylhäältä päin kuvattu kuva miehestä joka leikkaa teleskooppivarrella varustetulla pensasleikkurilla puun oksia.

Teleskooppivarrella varustetulla oksaleikkurilla pääset käsiksi korkeallakin oleviin kuolleisiin oksiin. Kuvassa Oksaleikkuri Gardena Starcut 410 Plus.

Puusavottaan  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Kasvihuoneen talvikuntoon laittaminen

Mikäli pihaltasi löytyy kasvihuone, sinun tulee huolehtia myös sen talvikuntoon laittamisesta. Aloita ensin kasvihuoneen puhdistuksesta. Siivoa mahdolliset kuolleet ja huonokuntoiset kasvit sekä vanhat varret ja muut roskat pois. Puhdista myös pinnat ja pese kasvihuoneen lasit. On tärkeää, ettei kasvihuoneessa ala kasvaa taudinaiheuttajia kuolleissa kasvinosissa tai likaisilla pinnoilla. Puhtaaseen kasvihuoneeseen on myös mukavampaa istuttaa kasveja uudestaan keväällä.

Kun sisällä on puhdasta, voit siirtyä puhdistamaan ja tarkastamaan kasvihuonetta ulkoa. Puhdista ensin räystäskourut lehdistä ja muusta roskasta. Tarkasta sitten, että kasvihuoneen rakenteet ovat kunnossa. Tutki erityisesti seinien mutterit, sillä kovalla tuulella ne saattavat löystyä seinien heiluessa. Myös katon vinottain kulkevien tukien täytyy olla vahvat, jottei katto painu sisään. Varmista myös, että ikkunat, kattoluukut ja ovet pysyvät kiinni kovallakin tuulella ja että kasvihuone on tiivis. Poista automaattisten ikkunanavaajien sylinterit, jotta ikkunat eivät lähde avautumaan itsekseen. Sylinterit voivat myös jäätyä kovalla pakkasella, joten niiden poisto talven ajaksi myös pidentää niiden käyttöikää.

Se, miten hyvin kasvihuone kestää esimerkiksi syysmyrskyä riippuu täysin siitä, miten se on rakennettu. Mikäli epäilet sen kuntoa myrskyn sattuessa, voit asettaa katon alle tukia pitämään kattoa kasassa. Varmista myös, että kasvihuone seisoo tukevasti maassa. Voit myös suojata kasvihuoneesi esimerkiksi pressulla, joka on kiinnitetty maahan. Pressu ottaa vastaan suurimman tuulen ja sateen voiman ja lisäksi estää melko hyvin lumen kertymisen katolle. Mikäli kasvihuoneen katolle pääsee kuitenkin kertymään lunta, tulee se poistaa välittömästi. Etenkin märkä lumi on todella painavaa ja riskinä on, että katto romahtaa. Suojapeitteet ja muut suojausmateriaalit löydät kätevimmin BAUHAUSista.

Älä jätä kasvihuonettasi talvella oman onnensa nojaan vaan käy säännöllisesti katsomassa, että siihen ei ole tullut vaurioita ja että se on edelleen tiivis. Kun valmistelet pihasi huolellisesti talven varalle voit olla varma, että kevätauringon taas paistaessa kasvisi heräävät jälleen eloon.

Talon seinän vieressä on muovinen kasvihuone, joka kätkee sisäänsä viherkasveja. Kuvassa näkyy syksyisiä ruskalehtiä maassa sekä puiden oksilla.Talon seinän vieressä on muovinen kasvihuone, joka kätkee sisäänsä viherkasveja. Kuvassa näkyy syksyisiä ruskalehtiä maassa sekä puiden oksilla.

Kasvihuone suojaa hallanarat kasvit.

Lehtien keruuseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut hendrerit nisi sit amet libero tempus, at pulvinar justo vehicula. Donec pellentesque augue at mi luctus, vitae facilisis leo dignissim. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. 

CTA