Haaveiletko omasta puutarhasta, muttet omista valtavaa pihaa? Perunan kasvatus, kesäkukkien hoito tai yrttipuutarhan loihtiminen parvekkeelle tai pienellekin pihalle on täysin mahdollista! Tässä vinkit ihanan kesäkeitaan luomiseen parvekkeelle sekä parhaat puutarhaideat pihalle.

1. Ideointi

Mitä haluat juuri sinun puutarhaasi? Haaveiletko lähiruoan kasvattamisesta, kukilla koristellusta ulkotilasta tai kenties molemmista? Viihtyisä puutarha syntyy erilaisten kasvien, yrttien ja puiden yhdistämisestä. Yrtit ovat palkitseva valinta, kun tuoreiden yrttien nouto kesäiseen drinkkiin tai ruokaan onnistuukin omasta puutarhasta. Kesäkukkien väriloisto puolestaan piristää ja lisää kesäistä tunnelmaa. Puut ja köynnökset viimeistelevät puutarhasta viihtyisän kesäkeitaan, jossa vierähtää helposti tunti jos toinenkin.

2. Kasvien valinta

Aloita puutarhan rakentaminen hyvällä suunnitelmalla ja selvitä mihin ilmansuuntaan parvekkeesi tai pihasi avautuu. Puutarhan kasvit ja yrtit tarvitsevat valoa n. 6-8 tuntia päivässä kukoistaakseen. Mikäli puutarhasi sijainti on etelään päin se saattaa tarvita aurinkoisina päivinä varjostusta, kun taas pohjoiseen katsova puutarha tarvitsee mahdollisesti avukseen kasvivalaisimia. Itään ja länteen osoittavat pihat ja parvekkeet saavat tyypillisesti juuri sopivasti valoa päivän aikana. Valitse siis kasvit ja kukat puutarhaasi tulevan valon ja lämpötilan perusteella.

LÄMPÖTILA

Lasitettu parveke

Lasitetulla parvekkeella on kasvihuonemaiset olosuhteet. Valitse lasitetulle parvekkeelle kasveja, jotka viihtyvät lämpimässä. Esimerkiksi:

Tomaatti

Basilika

Paprika

Chili

Mansikka

Hedelmäpuut

VINKKI

Kuumina kesäpäivinä muista avata lasitetun parvekkeen ikkunat kokonaan tai raolleen, jottei parvekkeen lämpötila nouse liian kuumaksi kasveille!

Avoin parveke/piha

Avoin parveke/piha on sään armoilla. Valitse avoimeen puutarhaan kasveja, jotka kestävät sään vaihteluita. Esimerkiksi:

Havukasvit

Orvokit ja tuijat

Peruna

Herne

Puksipuut

Begoniat

VINKKI

Muista kastella avoimella parvekkeella tai pihalla olevaa puutarhaa myös paljon, sillä tuuli lisää kastelun tarvetta.


AURINGONVALO

Aurinkoinen puutarha

Aurinkoiseen puutarhaan sopivat loistavasti yrttitarhat sekä paksulehtiset kasvit. Esimerkiksi:

Pelargonit

Samettikukat

Palmut

Laventeli

Rosmariini

Timjami

Tomaatit

Varjoisa puutarha

Varjoisaan puutarhaan sopivat mainiosti monivuotiset sekä suurilehtiset kasvit. Esimerkiksi:

Muratti

Saniaiset

Orvokit

Tuijat

Havukasvit

 

Puolivarjoisessa puutarhassa viihtyvät muun muassa persilja ja minttu.

 

Kasvit ja tarvikkeet  Katso kaikki »
 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 6. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 7. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 11. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 12. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 13. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

3. Kasvien istutus

Älä pelkää yhdistellä eri kasveja ja yrttejä samoihin ruukkuihin. Useimmat lajit viihtyvät hyvin samassa mullassa ja samalla säästät tilaa puutarhassasi. Muista yhdistää kasvit niiden kastelutarpeiden mukaan, jolloin eri yrttien ja kasvien hoitaminen onnistuu kerralla mutkitta.

Muista myös puutarhakasvien lannoitus. Kesäkukat kukoistavat oikean mullan ja hyvän lannoituksen johdosta. Yrttien ja vihannesten lannoituksessa puolestaan kannattaa olla maltillinen, jottei lannoitus vaikuta sadon makuun ja tautien leviämiseen. Lannoita siis kukat kunnolla ja kasvit kohtuudella.

 

Selvitä mikä multa sopii parhaiten valitsemillesi kasveille:

4. Istutusalustan valinta

Yrteille, vihanneksille ja kesäkukille sopii useimmiten n. 20 cm syvä kasvualusta, kun taas pensaille ja pienille havuille tarvitsee suuremman n. 60 cm syvän kasvualustan. Ruukut ovat helppo tapa tehdä puutarhasta tyylikäs, mutta jos haluat maksimoida puutarhan viihtyisyyden kokeile kasvien asettelua myös amppeleihin ja istutuslaatikoihin. Vain mielikuvitus on rajana eri kasvualustojen valinnassa!

Useimmat kasvit tarvitsevat salaojituksen ruukkuunsa, joka hidastaa veden haihtumista ja poistaa myös liiallisen veden ruukusta. Salaojitus on helppo tehdä - laita vain kerros soraa ruukun pohjalle ennen mullan laittoa. Voit käyttää soraa, simpukoita tai kiviä myös mullan pinnalla, jolloin saat samalla viimeistellyn ilmeen kasveille.

 

5. Asettelu parvekkeelle tai pihalle

Viimeinen askel unelmiesi puutarhan loihtimisessa on kasvien ja yrttien asettelu pihalle tai parvekkeelle. Pienellekin parvekkeelle mahtuu useita kasveja ja ruukkuja, kun otat käyttöön koko tilan. Amppelit, seinäruukut ja hyllyt luovat uusia ulottuvuuksia parvekkeelle, kun taas eritasoiset puutarhalaatikot, kasvihyllyköt ja kukkalaatikot tuovat tilaa ja tyyliä pihalla tai terassilla sijaitsevaan puutarhaan. Viimeistele pihan puutarha kauniilla pihakivillä ja -laatoilla.  Lue lisää pihan viimeistelystä.

 

Kaikki mitä tarvitset unelmiesi puutarhan loihtimiseen löydät kätevästi saman katon alta BAUHAUSista. Tutustu laajaan valikoimaamme verkkokaupassamme bauhaus.fi tai tule ostoksille tavarataloon ja ihastu!

Puutarha tarvikkeet  Katso kaikki »