Pihakivet ja -laatat tuovat ilmettä ja ryhtiä pihallesi. Pihakivillä saa kätevästi rakennettua myös kauniita kulkureittejä tai jaettua pihaa eri osioihin.

Pihakiviä ja pihalaattoja löytyy erikokoisina, muotoisina ja pintaisina. Oivia kohteita kiveykselle ovat esim. oleskelutasanteet, patiot, pihakäytävät ja autotallin edustat sekä huoltopihat. Valintaan vaikuttaa oleellisesti se, kuinka kovalle kulutukselle pinnoitettava alue joutuu. Yhdistämällä eri pihakiviä ja -laattoja, saat kasattua varmasti uniikin ja upean pihakiveyksen. Hyvä lopputulos syntyy kuitenkin huolellisella suunnittelulla.

Pihakivipäällysteen valintaan vaikuttaa oleellisesti, kuinka kovalle kulutukselle pinnoitettava alue joutuu. 

Oleskelualueiden ja jalan liikuttavien pihakäytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin laatat. Kiviä käyttämällä kiveysten reunoista saadaan kaartuvia ja kiveyksen pinnasta tulee elävämpi. Myös käytävät ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina. Autotallin edusta, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihatiet vaativat kantavan ja kulutusta kestävän pintamateriaalin. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Pihalaattoja käytettäessä laattojen paksuuden tulee olla vähintään 80 mm. Huoltopiha kannattaa päällystää pihakiveyksellä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuus syistä. Sekä tomuttaminen että jätesäiliön liikuttaminen tasaisella kiveyksellä on helpompaa. Päällysteeksi sopii pihakivetys tai -laatoitus.

Pihakivet ja pihalaatat

Pihatiet, autotallin edusta, pysäköintialue, käytävät ja polut sekä oleskelu- ja grillialueet ovat yleisimpiä pihakivillä päällystettäviä alueita. Pihakivetys sopii hyvin myös alueille, joilla kasvit eivät viihdy. Istutusten ja nurmialueiden rajaaminen pihakivillä tai betonisilla reunakivillä vähentää kitkemistä ja helpottaa nurmikon leikkausta. Pihakiveys on helppo pitää puhtaana. Lehtien ja roskien harjaus ja tarvittaessa pesu, esimerkiksi painepesurilla pitää kiveyksen siistinä. Pihakivetys kestää kosteutta, pakkasta ja kulutusta sekä hyvin pohjustettuna myös autolla ajoa.

Haluatko upean pihan nopeasti ja helposti? Laatoilla toteutat suurenkin alueen käden käänteessä valmiiksi. Laatat sopivat erinomaisesti myös sokkelin viereen sekä yhdistettäviksi pihakiviin. 

Esimerkkejä valikoimastamme

Kaarrekivet, nurmikon reunakivet, vesikourut ja porraskivet

Nurmikon reunakiven avulla nurmikko pysyy kurissa, eikä leviä kiveyksen saumoihin.

Valikoimastamme myös nurmikivet, kaarrekivet sekä porraskivet täydentämään ja viimeistelemään kiveystä. Kaarrekivillä saat luotua pihallesi pyöreitä muotoja ja kaarteita. Myös kaivonkannen ympärille soveltuva kaarrekivi luo pihaasi viimeistellyn jäljen. 

Porraskivi on tarkoitettu portaiden tekoon. Esimerkiksi Lakka porraskivi on mitoitettu niin, että rapun nousuksi tulee automaattisesti luonteva 15 cm. Meiltä myös vesikourut, joilla ohjataan sadevedet haluttuun suuntaan.

Esimerkkejä valikoimastamme

Pihakivien asennus

Pihakivet voit asentaa myös itse. Muistathan kuitenkin suojaimien käytön asennuksessa! Suojalasit, kuulosuojaimet, hengityssuojaimet, haalarit ja työkäsineet ovat tarpeen, jotta betoni tai betonipöly ei pääsisi ärsyttämään ihoa ja voitaisiin suojautua leikkaamisen aiheuttamalta melulta. 

Omakotitalon jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla leveitä. 1,2 metrin leveys riittää, että kaksi henkilöä voi kohdata vaivattomasti. Pienimmät polut voivat olla jopa vain puolen metrin levyisiä. Riittävä sisäänajotien leveys on noin 3 metriä ja pysäköintialueelle on hyvä varata vähintään 2,5 x 5 m. Oleskelualueet ja patiot mitoitetaan niin tilaviksi, että puutarhakalusteet mahtuvat väljästi alueelle. Kalustetulla patiolla pitää myös pystyä liikkumaan vaivatta.

Ohjeita nuodattamalla saat siistin kiveyksen, joka on pitkäikäinen. Kivipohjaisissa tuotteissa on luontaisia värieroja, joten yhdistä asennusvaiheessa kiviä eri lavoilta tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

1. Kivettävä alue mitataan ja merkitään maastoon. Pohjatyöt ja routaeristykset tehdään tulevaa kiveystä laajemmaksi. Kaivettu alue täytetään kantavilla maa-aineksilla, soralla tai murskesoralla. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksin täryttämällä. 80-100 kg:n tärytin käy myös kiveyksen tiivistämiseen viimeistelyvaiheessa

2. Kantavan kerroksen päälle levitetään noin 3 cm:n asennushiekkakerros hienoa hiekkaa tai kivituhkaa, raekoko esim. 0-8 mm. Asennushiekkakerros tasataan suoran oikolaudan avulla.heessa

3. Kivien latominen aloitetaan kiinteästä rakenteesta. Asennus tehdään valmiilta päällystepinnalta. Liikkumista asennushiekalla tulee välttää. Pihakiveys vaatii usein kivien leikkaamista. Helpoimmin leikkaaminen onnistuu giljotiinityyppisellä katkaisulaitteella. Tasaisemman leikkauspinnan saa timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella tai kivisahalla.

4. Linjalanka varmistaa kiveyksen saumojen suoruuden. Lankaa käytetään apuna koko ladontatyön ajan. Tarvittavat oikomiset tehdään välittömästi.

5. Reunakivet tukevat ja viimeistelevät kiveyksen. Kivet ja laatat kannattaa latoa useasta lavasta samaan aikaan mahdollisten sävyerojen tasaamiseksi.

6. Valmis kiveys saumataan hienolla hiekalla. Hiekka harjataan kiveyksen saumoihin ja lopuksi valmis kiveys tiivistetään täryttimellä. Tärytyksen jälkeen saumoihin harjataan tarvittaessa lisää saumaushiekkaa. Huom. laatoista tehtyä kiveystä ei tärytetä!

Hoito-ohjeet

Oikein ja huolella asennettuna pihakiveys kestää vaativissa sääoloissa, sateessa ja pakkasessa ilman vaativaa huoltoa. Roskien ja lehtien harjaus sekä tarvittaessa pesu painepesurilla pitää kiveyksen siistinä, neuvoo Lakan Betoni Oy.

Lumi ja jää poistetaan käsin tai koneellisesti kevyellä kalustolla. Suolausta ei tule käyttää, sillä se lyhentää päällysteen kestoikää. Betonipintaan mahdollisesti muodostunut kalkkihärmä poistuu aikaa myöten itsestään, tai sen poistumista voidaan nopeuttaa painepesurilla.

"Huolella asennettu pihakiveys kestää vaativissa sääoloissa ilman vaativaa huoltoa"

- Lakan Betoni Oy

Painaumat tai kohoumat, jotka kiveykselle mahdollisesti ovat syntyneet, korjataan poistamalla kivetystä, tasaamalla alusta ja asentamalla poistetut kivet tai laataat uudelleen paikoilleen. Pihakivi- tai laattapäällysteiden auki kaivaminen ei jätä rumia korjausjälkiä.