Kodin suuri turvaopas: Yleiset ohjeet

Koti on ihmisen turvapaikka, joka toivottavasti tarjoaa paikan paeta niin sanottua pahaa maailmaa. Kun kotiovi sulkeutuu, voimme vihdoin rentoutua ja olla omia itsejämme rakkaiden ihmisten ympäröimänä.

Kuitenkaan me emme ole täysin turvassa omassa kodissammekaan. Meitä voi kohdata onnettomuus myös omien neljän seinän sisällä. Tulipalo on yksi yleisimmistä onnettomuuksista, samoin erilaiset tapaturmat esimerkiksi pudotessa. Emme tietenkään halua pelotella sinua, mutta sinun kannattaa varustautua ja valmistua siihen, että jotakin voi sattua.

Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeitä kodin turvaohjeita, joiden avulla voit estää suuremmat onnettomuudet sekä tarpeen vaatiessa myös ohjata pelastushenkilökunnan paikan päälle.

Suunnittele kotisi pelastussuunnitelma

Kun vaara uhkaa, on päästävä pakenemaan mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi tulipalo voi levitä uskomattoman nopeasti, eikä aikaa jää paljon. Tosipaikan tullen ihminen saattaa myös herkästi mennä paniikkiin eikä ajatus kulje kunnolla. On siis tärkeää varmistua jo etukäteen siitä, miten hätätilanteessa pääset mahdollisimman nopeasti ulos asunnostasi ja hälytettyä apua.

Sinun kannattaa siis suunnitella kotisi pelastussuunnitelma siltä varalta, että sinun on jätettävä kotisi hyvin nopeasti. Mitkä kotisi paikat ovat sellaisia, että siellä voi syttyä tulipalo? Keittiö ainakin, sekä sauna ja mahdollinen takkahuone. Mitä kautta pystyt pelastautumaan nopeimmin, mikäli näissä huoneissa syttyy tulipalo? Ulko-oville johtavat käytävät ja huoneet kannattaa pitää mahdollisimman esteettöminä, jotta niistä pääsee poistumaan hätätilan sattuessa nopeasti. Valtava kenkämeri eteisessä ei ole suotavaa. Kannattaa myös miettiä vaihtoehtoisia pelastautumisreittejä, mikäli et pääsisi pelastautumaan ulko-oven kautta. Pystytytkö pakenemaan esimerkiksi ikkunasta tai parvekkeelle odottamaan palokunnan saapumista? Nämä kaikki asiat sinun tulee miettiä valmiiksi, sillä kiireessä ei ole enää aikaa pähkäillä.

Pystyt varmasti itse ohjaamaan palokunnan tai poliisin kotiisi, mutta sinun kannattaa myös varmistautua siitä, että pelastushenkilökunta varmasti löytää asunnollesi nopeasti. Talonumero täytyy löytyä selkeästi talosi ulkopuolelta, jotta palokunta tai ambulanssi osaa kurvata oikean talon pihaan. Talon numerokyltti ei esimerkiksi saa olla hautautunut minnekään kasvuston alle. Tutustu talonumerovalikoimaan BAUHAUSin valikoimassa.

Huomio- ja varoituskyltit  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Palo- ja häkävaroittimen sijoitus

Palovaroitin on lainmukaisesti pakollinen varuste joka kodissa. Niitä täytyy olla riittävä määrä sijoitettuna kotiisi, jotta sinulle jää mahdollisimman paljon aikaa joko yrittää sammuttaa palo tai paeta ulos asunnostasi. Riittävä määrä palovaroittimia on yksi palohälytin 60 neliömetriä kohti.

Palovaroitin asennetaan kattoon, mieluiten keskelle huonetta, sille sinne savu yleensä nousee ensimmäisenä. Palovaroitin tulee lisäksi asentaa vähintään puolen metrin päähän kaikista kohteista, jotka voisivat estää savun leviämisen kattoon asti. Tällaisia ovat esimerkiksi nurkat ja kattoparrut.

Useasti tulee ajatelleeksi, että paras paikka palovaroittimelle on keittiö, saunan yhteydessä oleva pesuhuone tai takkahuone. Näissä tiloissahan on suurin riski tulipalolle. Palohälytintä ei kuitenkaan kannata sijoittaa näihin tiloihin, sillä kokatessa syntyvä käry sekä vesihöyry ja heikko, takasta nouseva savu saattavat vain laukaista turhan hälytyksen. Tällaisiin tiloihin kannattaa hankkia taukotoiminnolla varustettu palohälytin, jonka saa esimerkiksi saunan lämmityksen ja kokkauksen ajaksi hetkellisesti pois päältä.

Pienikokoinen palovaroitin vie katossa vain vähän tilaa ja näin se sulautuu sisustukseen helposti. Kuvassa Optinen palovaroitin Housegard Pebble Mini SA702.

Palovaroitin kannattaa asentaa ainakin eteiseen tai käytävään, jota kautta olisi ensisijaisesti tarkoitus poistua asunnosta. Palovaroitin kannattaa myös sijoittaa jokaiseen tilaan, jossa nukutaan, jotta sen ääneen varmasti herää ajoissa. Myös ison asunnon olohuone, jossa on esimerkiksi TV, on hyvä paikka palovaroittimelle.

Palovaroittimen lisäksi häkävaroitin on hyvä olla kotitalouksissa, josta löytyy takka tai kaasuhella. Häkä on hajutonta eikä sitä välttämättä havaitse ennen kuin on jo liian myöhäistä. Häkävaroitin tulee siis sijoittaa takkahuoneeseen tai keittiöön, josta löytyy kaasulaitteita, mutta ei samalla lailla kattoon kuin palovaroitin. Häkä on hieman kevyempää kuin ilma, joten se ei välttämättä nouse suoraan ylös. Häkävaroitin sijoitetaan kattoon vähintään 30 senttimetrin päähän seinistä, tai vaihtoehtoisesti seinään vähintään 15 senttimetrin päähän katosta. Muista, että häkävaroitin ei korvaa palohälytintä.

Palo- ja häkävaroittimet Katso kaikki »

Takan ja kiukaan turvallinen käyttö

Kodin sähkölaitteiden sekä tulisijojen käytössä tulee olla erityisen huolellinen, sillä tulipalon riski on aina korkea. Takan ja kiukaan turvallinen käyttö onnistuu ainoastaan silloin, kun turvaohjeista ja säännöllisestä huollosta pidetään kiinni.

Älä koskaan kuivata mitään saunan kiukaan jälkilämmössä sen lähellä tai varsinkaan sen päällä. Tekstiilit ja varsinkin tekokuituiset vaatteet leimahtavat helposti liekkiin, kunhan lämpötila vain nousee tarpeeksi kuumaksi. Varmista myös, että saunan kaiteet ovat tukevasti kiinnitetyt sekä riittävällä etäisyydellä itse kiukaasta. Varmista kiukaan huolto-ohjeista, kuinka usein kiuaskivet tulee vaihtaa, ja noudata tätä ohjetta. Tarkkaile myös saunan liitosjohtojen kuntoa. Mikäli epäilet, että kiukaan toiminnassa on jotakin vikaa, sammuta kiuas välittömästi älä käytä sitä ennen kuin ammattilainen on sen tarkastanut.

Suojakaide lisää turvallisuutta kiukaan ympärillä. Kuvassa Valaistu Suojakaide Harvia LED Glow HTRT3L.

Myös takkaa lämmitettäessä on oltava hyvin varovainen. Takan lähellä ei saa olla mitään, mikä voisi syttyä tuleen. Takassa ei myöskään saa polttaa mitään muuta kuin luonnollisia, palavia materiaaleja, kuten puuta ja paperituotteita.

Tulipalon lisäksi toinen akuutti vaara takan käytössä on mahdollinen häkämyrkytys. Koska häkää ei pysty havaitsemaan ilmasta, sen muodostuminen on pyrittävä estämään. Säännöllinen nuohous sekä tulisijan puhdistaminen auttavat pitämään takan kunnossa ja sen käytön turvallisena. Nuohooja huolehtii hormien kunnollisesta vedosta, jolloin häkää ei pääse leviämään huoneeseen. Takan arinat kannattaa puhdistaa sekä tuhkapesä pestä jokaisen käytön jälkeen.

Uunin eduspellit ja -lasit  Katso kaikki »

Huolehdi kodin sammuttimet kuntoon

Hyvästä huollosta ja huolellisuudesta huolimatta tulipalo voi silti päästä syttymään kotona. Tähänkin tulee varautua, sillä tarpeeksi pienen tulipalon pystyy vielä sammuttamaan omin voimin. Huolehdi, että kotoa löytyy tärkeimmät sammuttimet eli sammutuspeite sekä palosammutin. Ne ovat tärkeitä, sillä palavia sähkölaitteita tai palavaa öljyä tai muuta rasvaa ei saa sammuttaa vedellä. Pannussa palavan öljyn voi myös yleensä onnistua tukahduttamaan nopeasti toisen, samankokoisen pannun avulla. Kun suljet palavan pannun toisen pannun sisään, tuli ei saa happea vaan sammuu.

Tästä huolimatta kotitaloudesta tulee löytyä vähintään yksi sammutuspeite sekä palosammutin. Tutustu huolellisesti niiden käyttöohjeisiin, jotta osaat varmasti käyttää niitä tulipalon syttyessä. Testaa, että saat palosammuttimen varmasti toimimaan, sillä tulipalon sattuessa ei ole aikaa opetella. BAUHAUSin valikoimasta löydät monipuolisesti erilaisia sammutustuotevaihtoehtoja.

Pidä keittiössä aina sammutusvälineet käden ulottuvilla. Sammutusspray Housegard FireStopper AD6-C 600 ml soveltuu alkusammutukseen.

Huomioi myös, että mikäli sinulta löytyy kaasulla toimivia laitteita, sinun tulee hankkia jauhesammutin vaahtosammuttimen sijaan. Vaahtosammutin ei nimittäin sovellu kaasupalojen sammuttamiseen. Jos haluat varmistua, että sammutin on varmasti oikeaa laatua, valitse jauhesammutin. Se toimii niin sähkö- ja kaasupalojen kuin myös orgaanisten materiaalien palojen sammutukseen. Myös palamattomalla aineella varustettu sammutuspeite sopii hyvin sähkölaitteiden tai rasvapalon sammuttamiseen. Se on myös kätevä silloin, jos esimerkiksi vaatteet sattuvat syttymään palamaan. Näin palavan henkilön voi nopeasti kääriä mattoon ja käskeä kierimään maassa maton kanssa, jotta palo tukahtuu.

Vaikka koti tuntuisi maailman turvallisemmalta paikalta, ei tähän tunteeseen kannata tuudittautua liikaa. Tulipalot, tapaturmat ja muut onnettomuudet vaanivat meiltä myös kotona. Ei ole kuitenkaan mitään syytä alkaa pelätä, vaan ainoastaan varautua pitäen hyvää huolta kaikista kodin sähkö- ja kaasulaitteista sekä hankkimalla kunnon palovaroittimet sekä sammutusvälineet käden ulottuville. Parempi katsoa kuin katua, niin kotisi pysyy jatkossakin turvallisena. BAUHAUS auttaa sinua pitämään kotisi turvallisena parhaalla tavalla.

Sammutusvälineet  Katso kaikki »