Kasvimaan perustaminen

Raikkaat salaatit, mehevät kesäkurpitsat ja makoisat herneet sekä monet muut hyötykasvit on helppo kasvattaa omassa kasvimaassa. Kun aikeissa on kasvimaan perustaminen, pihasta kannattaa valita aurinkoinen paikka, sillä hyötykasvit tarvitsevat auringonvaloa vähintään kuusi tuntia päivässä. Hyötykasvit kasvavat parhaiten kuohkeassa ja multavassa maassa, ja kasvualusta on hyvä muokata sopivaksi ennen kasvimaan perustamista. 

Ennen maaperän muokkausta kasvimaan paikalta tulee hävittää huolellisesti monivuotiset rikkakasvit, kuten muun muassa peltokorte, juolavehnä ja vuohenputki, jotta ne eivät jää kilpailemaan kasvimaalle istutettavien viljelyskasvien kanssa valosta, vedestä, ravinteista ja kasvutilasta. Rikkakasvit kerätään pois juurineen, ja niiden kasvualusta käännetään lapion avulla. On syytä muistaa, että rikkakasvit lähtevät helposti uuteen kasvuun pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta, mistä johtuen huolellisuus on tarpeen. 

Maanparannus on keino parantaa maaperän ominaisuuksia siten, että kasvit kasvavat mahdollisimman hyvin ja tuottavat hyvän sadon. Maanparannus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kylmään ja tiiviiseen savimaahan lisätään lämmintä ja läpäisevää hiekkaa, ja hiekkamaahan puolestaan lisätään savipitoista maata. Mikäli maaperä ei ole riittävän multavaa, siihen kannattaa lisätä kompostia tai muuta eloperäistä ainetta maaperän kalkitsemisen ja lannoittamisen lisäksi.

Helppo kasvimaa – Kasvit ja kalkitus

Kasvatettavista kasvilajeista riippumatta kasvimaan kalkitus on aina tärkeää toteuttaa jo maaperän muokkausvaiheessa. Kasvimaan kalkitus mahdollistaa ravinteiden liukoistumisen maaperästä kasvien käyttöön, vähentäen samalla haitallisten aineiden liukoisuutta. Lisäksi kalkitus parantaa maaperän rakennetta ja kasvien juuristoja sekä varmistaa runsaamman ja maukkaamman sadon.

Jos hyötykasvien kasvattaminen ei ole entuudestaan tuttua puuhaa, varmin ratkaisu on perehtyä viljelypuuhiin perustamalla helppo kasvimaa. Tämä tarkoittaa sitä, että valitset kasvimaalle aluksi nopeasti itäviä ja helposti kasvatettavia kasveja. Kun olet aikeissa perustaa kasvimaan, BAUHAUSista löydät tarvitsemasi työkalut ja tarvikkeet.

Helpot kasvit pihalle

Kasvimaan perustamisen sijaan joitakin hyötykasveja voi laittaa kasvamaan myös pihalle. Kun suunnitelmissa ja etsinnässä ovat helpot kasvit pihalle, nopeasti itävät ja kasvavat kasvit, kuten erilaiset yrtit ja pinaatti, ovat varmoja valintoja pihalla kasvattamiseen. Monien valinta pihalle istutettavien kasvien viljelyyn on viljelylaatikko, johon voi istuttaa halutunlaisia hyötykasveja.

Nurmikolle on laitettu mullalla täytetty lavakaulus. Multaan on istutettu vihreitä kasveja.Nurmikolle on laitettu mullalla täytetty lavakaulus. Multaan on istutettu vihreitä kasveja.

Puisen lavakauluksen avulla saa helposti reunustettua istutukset. Kuvassa Lavakaulus 60 x 80 x 20 cm maalaamaton.

Helpot kasvimaan kasvit

Helpot kasvimaan kasvit ovat takuuvarma valinta vasta-alkajalle, kun aikeissa on perustaa kasvimaa ensimmäistä kertaa. Kun etsinnässä ovat helpot kasvit kasvimaalle, kasvimaan perustamisen voi aloittaa esimerkiksi salaattia ja pinaattia istuttamalla. Salaatin kasvatuksessa on helppo onnistua siitä syystä, että se viihtyy viileässäkin säässä. Lehtisalaatti etenkin on erityisen tuottelias, sillä se tarjoaa satoa jopa kolmessa viikossa. Pinaatti on toinen esimerkki nopean sadon tuottavista hyötykasveista. Myös herne ja härkäpapu ovat vasta-alkajille helppoja lajeja kasvattaa. Herne itää nopeasti vaatien kasvuoloiltaan huomattavan vähän, ja härkäpapu kestää herneen tavoin hyvin vaihtelevia säätiloja.

Myös suurin osa yrteistä on helppo kasvattaa, ja niitä voi napsia kotikeittiössä käytettäviksi pitkin kesää. Avomaankurkku kestää viileää kasvihuonekurkkua paremmin, mistä johtuen myös se on ihanteellinen lajike viljelyä aloittavalle. Eksoottisemmista lajikkeista helposti kasvatettavia ovat mangoldi ja mizuna. Mangoldi on koristeellinen lehtivihannes, jota on saatavilla eri väreissä. Mizuna eli japaninkaali puolestaan tuottaa satoa huomattavan nopeasti ja tarjoaa miedon, maukkaan makuelämyksen.

Teepaitaan pukeutunut mies istuttaa yrttejä Biolanin yrttimullalla täytettyyn kasvilaatikkoon. Taustalla Biolanin yrttimultapussi.Teepaitaan pukeutunut mies istuttaa yrttejä Biolanin yrttimullalla täytettyyn kasvilaatikkoon. Taustalla Biolanin yrttimultapussi.

Yrttimulta sisältää kasvualustasammalta, joka lisää kasvualustan ilmavuutta ja siten parantaa juurten hyvinvointia. Kuvassa Biolan yrttimulta 24 l.

Kaunis kasvimaa – Kasvimaan ylläpito

Kaunis kasvimaa on saavutettavissa muutamilla perustavanlaatuisilla hoitotoimenpiteillä. Kastelu on yksi tärkeimmistä kasvimaan ylläpitoon liittyvistä hoitotoimista etenkin kasvukauden alussa juurten ollessa pieniä sekä kuivina kausina. Vettä kannattaa varata etukäteen kastelukannuihin ja astioihin, joissa se lämpenee ja hapettuu sopien kasteluvedeksi. 

Kasvien harventaminen säännöllisin väliajoin on sekin erityisen tärkeää, jotta kasveilla on riittävästi kasvutilaa. Myös multaaminen kuuluu kasvimaan ylläpitoon, ja se tarkoittaa mullan kokoamista haralla tai kuokalla kasvin tyvelle. Multaaminen on tärkeää etenkin perunoille, porkkanoille, purjosipulille, herneille, pavuille ja kaaleille. BAUHAUSista hankit kätevästi työkalut ja tarvikkeet kasvimaan ylläpitoon.

Henkilö punaisessa ruutupaidassa, harmaissa housuissa ja keltaisissa tennareissa muokkaa maaperää Möyhennin Gloria GardenBoy:lla. Taustalla on puutarha ja laaja nurmikenttä.Henkilö punaisessa ruutupaidassa, harmaissa housuissa ja keltaisissa tennareissa muokkaa maaperää Möyhennin Gloria GardenBoy:lla. Taustalla on puutarha ja laaja nurmikenttä.

Möyhennin sopii moneen, niin kitkentään, maaperän kuohkeuttamiseen kuin lannoitteiden sekoittamisen pintamultaan. Kuvassa Möyhennin Gloria GardenBoy.

Kasvimaan lannoitus

Luonnonmukaisten lannoitteiden käyttämisen ohella myös kasvimaan kalkitus on tehokas keino parantaa maaperän kasvukuntoa. Kasvimaan kalkitus keväällä viljelyskauden alussa on tehokkainta, mutta halutessaan sen voi tehdä myös kasvimaan syysmuokkauksen yhteydessä. Kun kasvimaa on perustettu, sille on hyvä tehdä ylläpitokalkitus muutaman vuoden välein.

Henkilö punaisessa paidassa, harmaissa housuissa ja kumisaappaissa levittää heittämällä Biolan Puutarhakalkkia suoraan Biolan Puutarhakalkki-säkistä. Taustalla on punainen kottikärry.Henkilö punaisessa paidassa, harmaissa housuissa ja kumisaappaissa levittää heittämällä Biolan Puutarhakalkkia suoraan Biolan Puutarhakalkki-säkistä. Taustalla on punainen kottikärry.

Rakeistettua kalkkia on helppo käsitellä ja levittää. Kuvassa Biolan puutarhakalkki 25 kg.

Kasvimaan pH-mittaus

Jo ennen maanparannusta ja muokkausta kannattaa mitata kasvimaan pH eli happamuus. Mittaaminen käy kätevästi puutarhamyymälöistä ja apteekeista saatavilla pH-liuskoilla. Useimmat hyötykasvit viihtyvät maaperässä, jonka pH on 6–7 poikkeuksena peruna, jolle ihanteellinen pH-arvo on 5,5–6. Mikäli maaperän pH-arvo on liian matala tai korkea, jotkut ravinteista muuttuvat vaikealiukoiseen muotoon, jolloin kasvit eivät pysty ottamaan niitä maasta.

Korotettu kasvimaa

Korotettu kasvimaa tarkoittaa kasvimaan perustamista avomaan sijaan kohopenkkiin, joka perustetaan kompostin tapaan kerrostamalla päällekkäin eloperäisiä aineksia. Tämän ansiosta kasvimaan pohja alkaa toimia kompostin tapaan. Kuohkealla ja ravinteikkaalla korotetulla kasvimaalla viihtyvät erityisen hyvin paljon lämpöä tarvitsevat kasvit.

Puutarhakuokka Gardena Combisystem:iä käytetään salaattipenkin muokkaamiseen.Puutarhakuokka Gardena Combisystem:iä käytetään salaattipenkin muokkaamiseen.

Valitse tiuhaan istutetun kohopenkin maanmuokkaukseen riittävän kapeat työvälineet. Kuvassa Gardena Combisystem -puutarhakuokka, jonka työleveys on 9 cm, ja se sopii erinomaisesti kasveja säästävään puutarhanhoitoon tiheissä riveissä ja penkeissä.

Kasvimaan perustaminen savimaalle

Kasvimaan perustaminen savimaalle onnistuu hyvin, etenkin kun tiiviiseen savimaahan lisätään reilusti hiekkaa maaperän rakennetta keventämään. Savimaa on ravinteikas maalaji, jolla on erinomaiset kyvyt pidättää vettä. Kasvimaata savimaalle perustaessa kasvimaa kannattaa muotoilla kohopenkeiksi, jotka sekä lämpenevät että kuivuvat nopeasti.

Savimaalla viihtyvät kasvit

Mikäli olet aikeissa perustaa kasvimaan savimaalle, kasvit kannattaa valita maa-ainekselle sopivista lajikkeista. Savimaalla viihtyvät kasvit tuottavat hyvän sadon saadessaan tehokkaasti ravinteita maaperästä. Savimaalla viihtyviä hyötykasveja ovat muun muassa salaatit, kurpitsat ja persilja.

Kuvassa näkyy lähikuva käsistä, jotka istuttavat salaatteja BioProffa 2x1 m -rikkaruohomattoon tehtyihin reikien läpi multaan.Kuvassa näkyy lähikuva käsistä, jotka istuttavat salaatteja BioProffa 2x1 m -rikkaruohomattoon tehtyihin reikien läpi multaan.

Rikkaruohomatto estää rikkaruohoja kasvamasta ja säilyttää kosteuden maaperässä luoden erinomaiset kasvuolosuhteet. Kuvassa Rikkaruohomatto BioProffa 2x1 m.

Savimaan parannus

Savimaan parantaminen onnistuu sekoittamalla maaperään hiekkaa, joka tuo savimaan rakenteeseen lämpöä ja läpäisevyyttä. Savimaan parannusta voidaan tehdä myös lisäämällä saviseen maaperään kompostia tai muita kasviperäisiä aineksia. Kateviljely ja vihantalannoitus ovat nekin savimaan parannuskeinoja.

Savimaan kukkapenkki

Useat koristekasvit viihtyvät mainiosti savisessa maaperässä. Savimaan kukkapenkkiin voi istuttaa muun muassa useimmiten väriltään sinistä siperiankurjenmiekkaa. Isoukonkello on näyttävä koristekasvi valkoisine tai sinisine terttumaisine kellokukintoineen, ja sekin sopii savimaalle istutettavaksi, kuten myös perinnekasvina tunnettu tiikerililja sekä kesä-heinäkuun vaihteessa kukkiva morsionruusu.

Hyötypuutarhan perustaminen

Kuten edellä mainittiin, hyötypuutarhan perustaminen ei ole kovinkaan monimutkaista, ja mikäli puuha ei ole entuudestaan tuttua, ensikertalaisen on hyvä aloittaa edellä mainituista helpoista lajikkeista. BAUHAUSista löydät tarvitsemasi työkalut ja tarvikkeet hyötypuutarhan perustamiseen.

Helppo hyötypuutarha

Helppo hyötypuutarha on monen vasta-alkajan toiveissa, kun hyötykasvien kasvattaminen ei ole vielä käynyt tutuksi. Olitpa aikeissa sijoittaa pienen hyötypuutarhasi terassille tai parvekkeelle, helppoja ja nopeakasvuisia hyötykasveja, kuten yrttejä ja pinaattia, valitsemalla pääset alkuun vaivattomasti.

Puutarhassa on valkoisten tuolien ympäröimä valkoinen pöytä, jonka ääressä pieni lapsi kastelee vihreällä kastelukannulla kukkaruukkua. Pöydän päällä on multaa, kukkasipuleita sekä muovinen lapio ja hara.Puutarhassa on valkoisten tuolien ympäröimä valkoinen pöytä, jonka ääressä pieni lapsi kastelee vihreällä kastelukannulla kukkaruukkua. Pöydän päällä on multaa, kukkasipuleita sekä muovinen lapio ja hara.

Puutarhakäsineet suojaavat sormet ja pitävät kynnenaluset puhtaina istutustöissä. Kuvassa Puutarhakäsineet Gardol lapsille sininen.

Hyötypuutarha terassille

Kompaktin kokoisen hyötypuutarhan voi perustaa kätevästi myös terassille. Hyötypuutarha terassille voidaan perustaa joko erillisiin kukkaruukkuihin tai yhtenäiseen viljelylaatikkoon. Kasvilaatikot terassin hyötypuutarhan perustamiseen löydät kätevästi ja edullisesti BAUHAUSista.

Lähikuva mustasta altakasteluruukusta, jonka säiliöön kaadetaan vettä mustalla kastelukannulla.Lähikuva mustasta altakasteluruukusta, jonka säiliöön kaadetaan vettä mustalla kastelukannulla.

Istuttamalla kasvit altakasteluruukkuun kasvien kastelutarpeen seuraamiseen ei tarvitse käyttää yhtä paljon aikaa. Altakasteluruukussa olevat kasvit on pidettävä suojassa sateelta, sillä ylimääräinen sadevesi ei pääse valumaan niistä pois. Kuvassa Altakasteluruukku Elho Insert 44 cm.

Hyötypuutarha parvekkeelle

Hyötykasvien kasvattaminen parvekkeella on kätevä vaihtoehto kerrostaloissa asuville, joilla ei ole käytössään pihaa tai terassia. Hyötypuutarha parvekkeelle voidaan muodostaa kauniista kukkaruukuista, ja ruukkuja voi sijoitella niin pöydälle kuin hyllykköön, jossa on tilaa useammalle ruukulle. Kukkaruukut ostat näppärästi BAUHAUSin upeasta valikoimasta.

Puutarhassa on akaasiapuusta valmistettu 3-tasoinen Kukkahylly Sunfun ja sen hyllyillä ruukuissa mausteita ja viherkasveja. Ympärillä on kolme eri näköistä matalaa pöytää.Puutarhassa on akaasiapuusta valmistettu 3-tasoinen Kukkahylly Sunfun ja sen hyllyillä ruukuissa mausteita ja viherkasveja. Ympärillä on kolme eri näköistä matalaa pöytää.

Taitettava kukkahylly sopii pieneenkin tilaan ja on helppo taittaa syrjään sesongin jälkeen. Kuvassa Kukkahylly Sunfun 3-tasoinen.

Oletko punninnut kasvimaan perustamisen ja kasvihuoneen pystyttämisen välillä, tai mahdollisesti jo päättänyt pystyttää kasvihuoneen? Siinä tapauksessa suosittelemme lukemaan BAUHAUSin artikkelin ”Kasvihuoneen valintaopas”.

Lorem ipsum  Katso kaikki »