Miten tapetoidaan seinä? Pienellä työllä piristät kotisi ilmeen tai muutat kokonaan tyyliä, kun valitset oikeanlaiset tapetit.  Voit myös kokeilla tapetointia ihan uudella tavalla; yhdistä samalle tai viereiselle seinälle rohkeasti eri kuoseja, kuvioita ja värejä tai laita tapetit poikittain – tyyli on vapaa. Tai ehkäpä jollekin seinälle fototapetti ? Fototapetilla tuot kotiisi elämää; kaupunkeja, luontoa tai kauniita maisemia. Myös sisustustarrrat  ja kontaktimuovit löydät valikoimastamme!

Tapetin menekki

Tapetin menekin laskennessa lasketaan montako vuotaa tapettia seinälle tarvitaan ja kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan. Aluksi on laskettava tapetoitavan seinän korkeus ja leveys. Tapettirullien koot voivat vaihdella, mutta yleisin tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Muistathan että nämä ohjeet ovat vain avuksi tapentoinnin suunnitteluun ja todellisuudessa menekki voi vaihdella tilanteen ja kohteen mukaan.

Menekkiesimerkkiseinän koko 5 x 2,5 m

Seinän leveys on 5 m ja korkeus 2,5 m sekä tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Voimme näin ollen jakaa tapettirullan pituuden seinän korkeudella, jolloin saamme laskettua montako vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan korkeussuunassa (10,05 m / 2,5 m = 4,02 vuotaa).

 Tapettirullan pituus Seinän korkeus Vuotaa/tapettirulla
 10,05 m 2,5 m 4,02

 

Tapettirullan leveys on 0,53 m, jolloin voimme laskea seinän leveyden perusteella montako vuotaa tarvitaan leveyssuunnassa (5 m / 0,53 m = 9,43 vuotaa).

 Tapettirullan pituus Seinän korkeus Vuotaa/tapettirulla  
0,53 m 5 m 9,43

 

Esimerkkitapauksessa yhteen seinään tarvitaan 9,43, eli n. 10 vuotaa. Yhdestä tapettirullasta saamme 4,02 vuotaa, joten seinään tarvitaan 10 / 4,02 = 2,48 tapettirullaa.

Tarve (vuodat) Tapettirulla (vuodat) Tapettirullaa
10 4,02 2,48

 

Näin voimme todeta, että 5 x 2,5 m seinää varten tarvitaan 2,48 tapettirullaa, eli pyöristettynä 3 tapettirullaa. Varaa kuitenkin aina vähintään yksi ylimääräinen rulla, sillä tapetoidessa voi tulla yllätyksiä vastaan!

Kuvioidussa tapetissa on muistettava tapetin tasakohdistus, jolloin tapettia tarvitaan yleensä hieman enemmän. Muista myös tarkistaa ennen tapetointia, että tapetit ovat kaikki samaa erää, koska tapettien painoerissä voi olla sävyeroja.

Seuraavat tapetoinnin ohjeet ovat suuntaa-antavia:

  1. Jaa huoneen ympärysmitta 53 cm:llä niin saat tarvitsemasi vuotamäärän. Esim. 12 m: 0,53 m = 22,64 eli 23 vuotaa.
  2. Kun kyseessä on tavallinen ei-kuviollinen tapetti, lisää tapetoitavan pinnan neliömetrimäärään vielä 3%.
  3. Tapettivuodat leikataan pari senttiä seinän korkeutta lyhyemmiksi. Jos jalkalistoja ei poisteta, vuotien tulee ulottua niiden päälle. Käytä aina terävää veistä, tylsä ruttaa tapetin.
  4. Tapetin pää asetetaan pöydän reunan mukaisesti. Tapetti rullataan pöydälle suoraksi ja leikataan veitsellä linjaimen avulla.
  5. Vuotia leikataan monta kappaletta kerrallaan. Nippu asetetaan pöydän reunalle ja päällimmäinen vuota toiselle reunalle. Näin liisteri ei töhri pöytää.
  6. Liisteriä tai liimaa levitetään vuodalle leveällä siveltimellä. Liisteriä pitää olla koko pinnalla tasaisesti, ei liikaa eikä liian vähän. Varmista etenkin reunojen liisteröinti.
  7. Vuodan molemmat päät taitetaan kaksin kerroin. Paperitapettien pitää tämän jälkeen antaa vettyä muutama minuutti. Sopiva vettymisaika kerrotaan tapetin tuoteselosteessa.
  8. Taitettua vuotaa kannatellaan keskikohdasta. Sen yläpää nostetaan seinälle ja kohdistetaan luotilangan merkintöihin tai viereiseen vuotaan. Seuraavaksi avataan alempi taite. Kun yläpää on asetettu tarkasti paikalleen, vuodan alaosakin asettuu oikein.
  9. Vuota painetaan seinään tasoitusharjalla tai -lastalla. Sillä vedetään tasaisesti ylhäältä alaspäin ja keskeltä ulospäin.
  10. Saumasta pursuava liisteri poistetaan heti puhtaalla, kostealla rievulla. Sauman voi viimeistellä saumarullalla.

Katso videolta ohjeet tapetointiin, liisterin levitykseen siveltimellä ja koneella sekä vinkit boordin asennukseen. Muista myös tapetointitarvikkeet.