Mikä tapettivaihtoehto sopii minulle? Kuinka paljon tapettia tarvitaan? Mitä eroa on eri tapeteilla? Mitä eri symbolit tarkoittavat?

Tapeteilla piristät helposti kotisi ilmettä tai muutat vaikka koko asunnon tyyliä! Yhdistä samalle tai viereiselle seinälle rohkeasti eri kuoseja, kuvioita ja värejä tai laita tapetit poikittain – tyyli on vapaa. Voit myös yhdistää maalipinnat ja tapetin tai korostaa erilaisia pintoja ja luoda leikkisän tai klassisen vaikutelman ja kaikissa mahdollisissa väreissä. Tai ehkäpä jollekin seinälle fototapetti? Fototapetilla tuot kotiisi elämää; kaupunkeja, luontoa tai kauniita maisemia.

Tässä artikkelissa paneudutaan eri tapettityyppeihin ja tapettien ominaisuuksiin, menekkiin ja asennukseen sekä oikeanlaisen tapetin valintaan. Lue vinkit ja hae inspiraatiota kodin sisustukseen! Eri tapettityypeillä on omat ominaisuutensa, asennustapansa sekä käyttötarkoituksensa.

Paperitapetti kiinnitetään seinään liisterillä. Kuvassa  Imaginarium Flamingo -paperitapetti.

Paperitapetti

Paperitapetti kiinnitetään seinälle perinteisesti liisterillä. Asentaessa liisteri levitetään tapettivuodalle ja annetaan sen vettyä, jonka jälkeen tapetti on valmis asennettavaksi. Monet laadukkaat paperitapetit kestävät kostealla pyyhkimisen.

Edullinen paperitapetti sopii allergikon kotiin ja se on ympäristöystävällinen valinta. Se on myös helppo irrottaa tarvittaessa. Paperitapetit sopivat kaikkiin kodin huoneisiin – niin olohuoneeseen kuin makuuhuoneeseen.

Paperitapetin etuna on, että se tarjoaa hengittävän vaihtoehdon seinille. Paperitapetti onkin erinomainen vaihtoehto esimerkiksi saneerauskohteisiin, kun seinille halutaan antaa uudenlainen ilme.

Tutustu paperitapettien verkkokauppavalikoimaan.

Kuitutapetin asennus on helppoa ja nopeaa. Kuvassa  Kuitutapetti Rantaniitty Vaalea/hopea .

 

Kuitutapetti eli non-woven

Kuitutapetti eli non-woven -tapetti on kestävä ja peittävä valinta seinien uusiimiseen tai korostamiseen. Se kestää hyvin tai erittäin hyvin pesua ja valoa. Kuitutapetti on helppo kiinnittää, joten se onkin erinomainen valinta aloittelevalle remontoijalle. Kuitutapetin ei tarvitse vettyä paperitapetin tavoin ennen kiinnitystä seinälle, vaan kiinnittämiseen käytetään non-woven liimaa, joka levitetään suoraan seinään. 

"Non-woven tapetin kiinnitys tapahtuu helposti suoraan seinään levitettävällä liimalla"

Kuitutapetti on valmistettu polyesterikuidun ja selluloosan seoksesta. Vinyylipintaisen kuitutapetin voi pestä kostealla sienellä tai harjalla. Tarkista kuitenkin aina tapettikohtaiset symbolit tapettirullasta, jotta osaat käsitellä tapettia oikein. Kuitutapetit ovat usein erittäin peittäviä eikä niiden kanssa yleensä jää selkeitä saumoja seinään.

Tutustu kuitutapettien verkkokauppavalikoimaan.

Vinyylitapetti kestää hyvin puhdistusta. Kuvassa  Kohovinyylitapetti Tiili .

Vinyylitapetti

Vinyylitapetin pinnassa on ohut kalvo, mikä tekee siitä hieman kuitu- ja paperitapettia kestävämpää. Kalvon ansiosta kuitutapetit kestävät muita tapetteja paremmin hankaavaa puhdistusta – varmista kuitenkin tapetin ominaisuudet verkkokauppamme tuotetiedoista, asiakaspalvelustamme tai rullalta.

Tapetin pohjamateriaali vaikuttaa tapetin kiinnitykseen: vinyylitapetti liisteröidään paperitapetin tavoin, mikäli sen pohjamateriaalina on paperi. Mikäli pohjamateriaali on kuitua, tapetoidaan se kuitutapetin tavoin.

Tutustu vinyylitapettien verkkokauppavalikoimaan.

Valokuvatapetilla loihdit upean tunnelman tilaan kuin tilaan. Kuvassa  Non-Woven 8-os. Woodland at Dawn -fototapetti.

Valokuvatapetti

Fototapetti – joka tunnetaan myös nimellä maisematapetti tai valokuvatapetti on luova ja persoonallinen vaihtoehto kodin tai julkisen tilan sisustukseen. Valokuvatapetilla on helppo luoda vaikuttavaa ilmettä esimerkiksi makuu- tai olohuoneeseen.

Valikoimastamme löydät valtavasti eri kuva-aiheita ja kokoja – niin värillisinä kuin mustavalkoisina. Muistathan, että valokuvatapettien asennuksessa tulee noudattaa erityistä tarkkuutta.

Katso valokuvatapettien verkkokauppavalikoima.

Lasikuitutapetti on kestävä ja ympäristöystävällinen valita seinien pinnoitukseen. Kuvassa vihreäksi maalattu Sandudd Naru 1774-14 -lasikuitutapetti.

Lasikuitutapetti

Lasikuitutapetit ovat erittäin kestävä valinta, joten niitä käytetään niin kotitalouksissa kuin julkisissakin tiloissa. Lasikuitutapetit ovat yleisemmin valkoisia ja tekstuuripintaisia – ja voit maalata ne juuri sellaisiksi kuin haluat!

Tapetti on erittäin paloturvallinen ja se sopii allergikoille. Lasikuitutapetti on kuitenkin hankala poistaa seinästä; suosittelemme levittämään tasoitetapettia seinän päälle, mikäli seinä halutaan tapetoida uudelleen tai maalata.

Katso lasikuitutapettien verkkokauppavalikoima.

Maalaustapetti on valintasi, kun haluat seinästä tietyn värisen, etkä halua tinkiä värivalinnasta tapettia etsiessä. Kuvassa vaaleansiniseksi maalattu  Sandudd Naru 1774-14 -maalaustapetti.

Maalaustapetti

Maalaustapeteista löytyy monia tekstuurimalleja. Maalaustapetti on yleisimmin valkoinen ja se on tarkoitettu maalattavaksi sisustusmaalilla. Tapetin voi myös maalata kosteudenkestävällä maalilla, jolloin tapetin pintaan muodostuu vedenkestävä pinta.  Maalaustapetti maalattuna on lasikuitutapettia helpompi irrottaa seinästä. Tapetti on valmistettu polyesterikuidusta, eikä se sisällä lasikuitua.

Tutustu maalaustapettien verkkokauppavalikoimaan.

Tapettiboordi toimii kauniina tehosteena esimerkiksi seinässä tai katonrajassa. Se on myös oiva ratkaisu jakamaan erivärisiä tai -kuvioisia seiniä.

Tapettiboordit

Boordit ovat kuvioituja kapeaita koristelistoja, jotka yleensä asennetaan joko katonrajaan tai seinän keskitasolle. Tapettiboordeja käytään yleensä tapettiseinän viimeistelyyn, rajauukseen ja viimeistellyn lopputuloksen saavuttamiseen. Tutustu boordivalikoimaan.

Tasoitetapetilla ja vahvikekankaalla kunnostat katot ja seinät helposti ennen maalausta.

Tasoitetapetti

Tasoitetapetilla saat helposti sileän pinnan tapetointia tai maalausta varten. Se sopii epätasaisen seinäpinnan tasaamiseen tapetointia varten. Tasoitetapetti peittää pienet epätasaisuudet ja sopii esimerkiksi vanhan lasikuitutapetin päälle asennettavaksi. Tutustu tasoitetapettien verkkokauppavalikoimaan.

Tapettien symbolit

Tapetti kestää kevyttä pyyhkimistä (tuore liisteri voidaan poistaa kevyesti pyyhkimällä)
Kestää pyyhkimistä kostealla sienellä ja miedolla pesuaineella
  100% pesunkesto, voidaan pestä kostealla sienellä tai pehmeällä harjalla ja miedolla pesuaineella
 

 Kestää pesua harjalla

  Vapaa kohdistus, tapetissa ei ole kohdistettavaa kuvioita
  Tasakohdistus, kuvio on tapetissa samassa kohdassa molemmissa reunoissa
  Vuorokohdistus, kuvio vaihtelee molemmissa reunoissa
  Tapetointisuunta vaihtuu, joka toinen vuota käännettävä ylösalaisin