Tapetin valinta

Mikä tapettivaihtoehto sopii minulle? Kuinka paljon tapettia tarvitaan? Mitä eroa on eri tapeteilla? Mitä eri symbolit tarkoittavat?

Tapeteilla piristät helposti kotisi ilmettä tai muutat vaikka koko asunnon tyyliä! Yhdistä samalle tai viereiselle seinälle rohkeasti eri kuoseja, kuvioita ja värejä tai laita tapetit poikittain – tyyli on vapaa, ja voit päästää vapaasti mielikuvituksesi valloilleen. Voit myös yhdistää maalipinnat ja tapetin samaan huoneeseen tai korostaa erilaisia pintoja ja luoda leikkisän tai klassisen vaikutelman kaikissa mahdollisissa väreissä. Tai ehkäpä valitset jollekin seinälle fototapetin? Fototapetilla tuot kotisi seinille elämää: kaupunkeja, luontoa tai kauniita maisemia.

Minkä tapettivaihtoehdon valitsen?

Eri tapettityypeillä on omat ominaisuutensa, asennustapansa sekä käyttötarkoituksensa. Tässä artikkelissa paneudutaan eri tapettityyppeihin ja tapettien ominaisuuksiin, menekkiin ja asennukseen sekä oikeanlaisen tapetin valintaan. Lisäksi artikkelissa perehdytään tapetin sävyn ja kuvioinnin valintaan. Lue BAUHAUsin vinkit ja saa inspiraatiota kotisi sisustukseen!

Paperitapetti

Paperitapetti kiinnitetään seinälle perinteisesti liisterillä. Tapettia asentaessa liisteri levitetään tapettivuodalle, jonka annetaan vettyä, minkä jälkeen tapetti on valmis asennettavaksi. Jotkut laadukkaat paperitapetit kestävät kostealla pyyhkimisen, mutta suurimmassa osassa paperitapetteja kostealla pyyhkimistä kannattaa välttää.

Paperitapetti kiinnitetään seinään liisterillä. Kuvassa Imaginarium Flamingo-paperitapetti.

Edullinen paperitapetti sopii myös allergikon kotiin ja se on ympäristöystävällinen valinta. Se on myös helppo irrottaa tarvittaessa. Paperitapetit sopivat kaikkiin kodin huoneisiin – niin olohuoneeseen kuin makuuhuoneeseen.

Paperitapetin etuna on se, että se tarjoaa hengittävän vaihtoehdon seinille. Paperitapetti onkin erinomainen vaihtoehto esimerkiksi saneerauskohteisiin, kun vanhan rakennuksen seinille halutaan antaa uudenlainen ilme.

Tutustu BAUHAUSin paperitapettien verkkokauppavalikoimaan, josta löydät paperitapetteja erilaisilla kauniilla värisävyillä ja kuvioinneilla. Löydät meiltä myös tapettiliisterit sekä liisteritelat paperitapetin kiinnittämiseen.

Kuitutapetti eli non-woven

Kuitutapetti eli non-woven-tapetti on kestävä ja peittävä valinta seinien uusimiseen tai korostamiseen. Se kestää pesua ja valoa joko hyvin tai erittäin hyvin. Kuitutapetti on helppo kiinnittää, minkä ansiosta se on erinomainen valinta aloittelevalle remontoijalle. Kuitutapetin ei tarvitse vettyä paperitapetin tavoin ennen kiinnitystä seinälle, joten liisterin sijaan sen kiinnittämiseen käytetään non-woven-tapeteille sopivaa seinäliimaa, joka levitetään suoraan seinään.

Kuitutapetin asennus on helppoa ja nopeaa. Kuvassa Kuitutapetti Rantaniitty Vaalea/hopea.

 

"Non-woven-tapetin kiinnitys tapahtuu helposti suoraan seinään levitettävällä liimalla"

Kuitutapetti on valmistettu polyesterikuidun ja selluloosan seoksesta. Vinyylipintaisen kuitutapetin voi pestä kostealla sienellä tai harjalla. Tarkista kuitenkin aina tapettikohtaiset symbolit tapettirullasta, jotta osaat käsitellä tapettia oikein. Kuitutapetit ovat usein erittäin peittäviä eikä niiden kanssa yleensä jää selkeitä saumoja seinään.

Tutustu BAUHAUSin kuitutapettien verkkokauppavalikoimaan. Meiltä löydät kattavan valikoiman non-woven-tapetteja kauniissa väreissä, sekä aikuisten että lasten makuun sopivissa kuoseissa. Samalla hankit meiltä kätevästi myös seinäliiman non-woven-tapetin kiinnittämiseen.

Vinyylitapetti

Vinyylitapetin pinnassa on ohut kalvo, mikä tekee siitä hieman kuitu- ja paperitapettia kestävämmän. Kalvon ansiosta vinyylitapetti kestää muita tapetteja paremmin hankaavaa puhdistusta – varmista kuitenkin tapetin ominaisuudet verkkokauppamme tuotetiedoista, asiakaspalvelustamme tai tapettirullasta.

Vinyylitapetti kestää hyvin puhdistusta. Kuvassa Kohovinyylitapetti Tiili.

Vinyylitapetin pohjamateriaali vaikuttaa tapetin kiinnitykseen: vinyylitapetti liisteröidään paperitapetin tavoin, mikäli sen pohjamateriaalina on paperi. Mikäli taas pohjamateriaali on kuitua, se tapetoidaan kuitutapetin tavoin.

Tutustu BAUHAUSin vinyylitapettien verkkokauppavalikoimaan, ja hanki meiltä samalla myös liisteri tai seinäliima sen mukaan, kumpi niistä sopii valitsemallesi vinyylitapetille.

Valokuvatapetti

Fototapetti, joka tunnetaan myös nimellä maisematapetti tai valokuvatapetti, on luova ja persoonallinen vaihtoehto kodin tai julkisen tilan sisustukseen. Valokuvatapetilla on helppo luoda vaikuttavaa ilmettä esimerkiksi makuu- tai olohuoneeseen. Valokuvatapetti kiinnitetään joko kuituliisterillä tai kuitutapetille sopivalla seinäliimalla.

Valokuvatapetilla loihdit upean tunnelman tilaan kuin tilaan. Kuvassa Non-Woven 8-os. Woodland at Dawn -fototapetti.

Fototapettien valikoimastamme löydät valtavasti eri kuva-aiheita ja kokoja – niin värillisinä kuin mustavalkoisina. Muistathan, että valokuvatapettien asennuksessa tulee noudattaa erityistä tarkkuutta.

Katso BAUHAUSin valokuvatapettien valloittavan upea verkkokauppavalikoima. Joidenkin valikoimaamme kuuluvien fototapettien mukana toimitetaan niiden kiinnittämiseen sopiva liisteri.

Lasikuitutapetti

Lasikuitutapetit ovat erittäin kestävä valinta, joten niitä käytetään niin kotitalouksissa kuin julkisissakin tiloissa. Lasikuitutapetit ovat yleisemmin valkoisia ja tekstuuripintaisia – ja voit maalata ne juuri sellaisiksi kuin haluat!

Lasikuitutapetti on kestävä ja ympäristöystävällinen valita seinien pinnoitukseen. Kuvassa vihreäksi maalattu Sandudd Naru 1774-14 -lasikuitutapetti.

Lasikuitutapetti on erittäin paloturvallinen ja se sopii myös allergikoille. Tapetti kiinnitetään lasikuitutapetille tarkoitetulla liimalla. Lasikuitutapetti on kuitenkin hankala poistaa seinästä; suosittelemme levittämään tasoitetapettia seinän päälle, mikäli seinä halutaan tapetoida uudelleen tai maalata.

Katso BAUHAUSin lasikuitutapettien verkkokauppavalikoima, ja tilaa samalla meiltä myös lasikuitutapettiliima tapetin kiinnittämiseen.

Maalaustapetti

Maalaustapeteista löytyy monia tekstuurimalleja. Maalaustapetti on yleisimmin valkoinen ja nimensä mukaisesti se on tarkoitettu maalattavaksi sisustusmaalilla. Tapetin voi myös maalata kosteudenkestävällä maalilla, jolloin tapetin pintaan muodostuu vedenkestävä pinta. Näin aikaansaadaan vedenkestävä tapetti, joka sopii erinomaisesti kosteisiin tiloihin. Maalaustapetti kiinnitetään seinään liisterillä ja maalattuna se on lasikuitutapettia helpompi irrottaa seinästä. Tapetti on valmistettu polyesterikuidusta, eikä se sisällä lasikuitua.

Maalaustapetti on valintasi, kun haluat seinästä tietyn värisen, etkä halua tinkiä värivalinnasta tapettia etsiessä. Kuvassa vaaleansiniseksi maalattu  Sandudd Naru 1774-14 -maalaustapetti.

Tutustu BAUHAUSin maalaustapettien verkkokauppavalikoimaan, ja hanki samalla meiltä liisteri tapetin seinään kiinnittämiseksi.

Tapettiboordit

Tapettiboordi toimii kauniina tehosteena esimerkiksi seinässä tai katonrajassa. Se on myös oiva ratkaisu jakamaan erivärisiä tai -kuvioisia seiniä.

Boordit ovat kuvioituja kapeita koristelistoja, jotka yleensä asennetaan joko katonrajaan tai seinän keskitasolle. Tapettiboordeja käytetään yleensä tapettiseinän viimeistelyyn, rajaukseen ja viimeistellyn lopputuloksen saavuttamiseen. Useimmat tapettiboordit ovat itseliimautuvia, mikä tekee niiden kiinnittämisestä vaivatonta. Tutustu BAUHAUSin boordivalikoimaan.

Tasoitetapetti

Tasoitetapetilla ja vahvikekankaalla kunnostat katot ja seinät helposti ennen maalausta.

Tasoitetapetilla saat helposti sileän pinnan tapetointia tai maalausta varten. Se sopii epätasaisen seinäpinnan tasaamiseen tapetointia varten. Tasoitetapetti peittää pienet epätasaisuudet ja sopii esimerkiksi vanhan lasikuitutapetin päälle asennettavaksi. Useimmat tasoitetapetit kiinnitetään lasikuitutapettiliimalla. Tutustu BAUHAUSin tasoitetapettien verkkokauppavalikoimaan, ja hanki meiltä kätevästi myös lasikuitutapettiliima.

Tapettien symbolit

Tapetti kestää kevyttä pyyhkimistä (tuore liisteri voidaan poistaa kevyesti pyyhkimällä)
Kestää pyyhkimistä kostealla sienellä ja miedolla pesuaineella
  100% pesunkesto, voidaan pestä kostealla sienellä tai pehmeällä harjalla ja miedolla pesuaineella
 

 Kestää pesua harjalla

  Vapaa kohdistus, tapetissa ei ole kohdistettavaa kuvioita
  Tasakohdistus, kuvio on tapetissa samassa kohdassa molemmissa reunoissa
  Vuorokohdistus, kuvio vaihtelee molemmissa reunoissa
  Tapetointisuunta vaihtuu, joka toinen vuota käännettävä ylösalaisin

Tapetin menekki

Tapetin menekki lasketaan sillä perusteella, kuinka monta vuotaa tapettia seinälle tarvitaan ja kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan. Menekin laskennassa liikkeelle lähdetään laskemalla tapetoitavan seinän korkeus ja leveys. Tapettirullien koot saattavat vaihdella, mutta yleisin tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Muistathan, että nämä ohjeet on tarkoitettu ainoastaan avuksi tapetoinnin suunnitteluun ja että todellisuudessa menekki voi vaihdella tapettirullan koon ja kohteen mukaan.

Menekkiesimerkki – tapetoitavan seinän koko 5 x 2,5 m

Tapetoitavan esimerkkiseinän leveys on 5 m ja korkeus 2,5 m. Tapettirullan koko on 0,53 x 10,05 m. Tapetin menekki lasketaan siten, että tapettirullan pituus jaetaan seinän korkeudella. Näin saadaan laskettua, kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan korkeussuunnassa (10,05 m / 2,5 m = 4,02 vuotaa).

Tapetin sävyn ja kuvioinnin valinta

Tapetin sävyä ja kuviointia harkitessa kannattaa ensiksi päättää, halutaanko tapetin olevan yksivärinen vai kuvioitu. Seuraavaksi voidaan siirtyä värimaailman päättämiseen. Tapetin sävyn valinta menee tuskin koskaan pieleen, jos liikkeelle lähdetään tapetoitavan huoneen sisustuksen värimaailmasta. Suosittua on myös tapetoida yksi tai kaksi seinää halutun värisellä tapetilla tehosteseinän aikaansaamiseksi ja jättää loput seinät huokumaan hillittyä maalipintaa.

Tapetin väristä voi varmistua hankkimalla suunniteltua tapettia pieni mallipala, jota voi mallata tapetoitavaan seinään. Pientä mallipalaa apuna käyttäessä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että koko seinälle levitettynä tapetin värisävy näyttää mallipalaa vahvemmalta ja syvemmältä noin 10–15 prosentin verran.

Kuvioitua tapettia seinille halutessa valittavissa on monenlaista pientä ja suurempaa kuviota. Rohkeat ja persoonalliset kuviot tuovat tapetoitavaan tilaan luonnetta ja syvyyttä, kun taas säännölliset kuviot soveltuvat rauhallisiin tiloihin. Suuremmalla kuvioinnilla saa tilan tuntua pienempäänkin huoneeseen, kun taas pienikuvioinen tapetti tekee tilasta intiimin.

Kun olet aikeissa tapetoida kodissasi, BAUHAUSin artikkelista ”Ohje tapetointiin” saat sekä tarkempaa apua tapetin menekin laskemiseen että käteviä tapetointivinkkejä.

Kaipaavatko kotisi seinät jotakin piristystä?

Tapetilla uudistat huoneen ilmettä helposti!

Näitä suosittelemme  Katso kaikki »