Yllättikö talvi? Tee pihastasi turvallinen!

Pihan turvallisuus on tärkeää jokaisena vuodenaikana, mutta erityisesti talvella, jolloin kelit ovat liukkaat. Jo pelkkä lumi lisää pihan liukkautta, mutta kylmemmillä keleillä muodostuva jää tekee alustasta erityisen vaarallisen. Pihateiden hiekoitus on vain vähän aikaa vievä puuha, mutta pihaa hiekoittamalla voi säästyä monilta ikäviltä onnettomuuksilta, mistä johtuen hiekoitusta ei kannata koskaan jättää tekemättä.

Hiekoitussepeliä voidaan käyttää pihateiden lisäksi myös portailla ja pihakiveyksillä, ja keväällä jään sulettua sepelin voi lakaista kätevästi esimerkiksi kukkapenkkiin. Etenkin portaiden hiekoittaminen on erittäin tärkeää, sillä portaissa kaatuminen on hyvin yleistä talvisaikaan, mikäli ne on jätetty pelkälle jääpinnalle hiekkaa lisäämättä. Hiekoitetuilla portailla ja pihateillä on huomattavasti mukavampi kulkea, kun jokaisen askeleen ottamista ei tarvitse varoa kieli keskellä suuta. BAUHAUSista löydät hiekoitussepelit, joiden avulla teet pihateistäsi ja portaistasi huomattavasti turvallisemmat, ja voit varomisen sijaan keskittyä talvesta nauttimiseen.

Piha talvikuntoon

Hiekoittamisen lisäksi pihan talvikunnossapitoon kuuluvat tietysti keskeisesti myös säännöllisesti tehdyt lumityöt. Talvi tulee monesti yllättäen, ja ennen kuin huomaatkaan, lunta on kasautunut jo kolattavaksi asti. Tästä syystä on tärkeää pitää varusteet lumitöihin valmiina talven tuloon, jotta ne ovat helposti saatavilla heti, kun lumitöiden pariin on päästävä ensimmäisen kerran. Lumilapio kuuluu perustavanlaatuisiin lumenluontivälineisiin, ja sen avulla on helppo puhdistaa portaat ja kapeat pihapolut lumesta. Lumikolalla puolestaan pihalta pystyy luomaan kerralla huomattavasti suurempia lumimääriä. Lumikolan valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että tulee valinneeksi rakenteeltaan riittävän kevyen mallin, jotta kola itsessään ei tee jo valmiiksi raskaista lumitöistä entistä raskaampia.

Käden ulottuvilla oleva lumilapio pelastaa ensilumen saapuessa. Kuvassa Lumentyönnin Fiskars X-series 53 cm.

Mikäli pihapiiri on kooltaan suurempi, lumitöitä ei kuitenkaan kannata tehdä lumikolalla, vaan sen sijaan lumitöiden parissa jaksamiseen kannattaa panostaa hankkimalla lumilinko, jolla voidaan siirtää huomattavasti suurempia lumimääriä paikasta toiseen. Lumilinkoa voi toki käyttää pienemmilläkin pihoilla, kunhan tontilla vain on riittävästi tilaa lingottavan lumen kasaamiseen. BAUHAUSista löydät kätevästi sekä lumilapiot, lumikolat että lumilingot laadukkaasta ja kattavasta valikoimasta.

Lumitöitä tehdessä on tärkeää muistaa olla kasaamatta lunta isoja kasoja talon vierustalle, jotta talon rakenteet eivät pääse altistumaan turhille kosteusvahingoille. Lisäksi paikat, joihin lumi kolataan tai lingotaan, kannattaa miettiä jo ennalta siten, että talviselle pihamaalle jää riittävästi tilaa sekä liikkumiseen että erilaisiin puuhiin. On huomattavasti miellyttävämpää tehdä erilaisia mukavia talviaktiviteetteja pihalla, kun käytössä on riittävästi tilaa, ja kun lumikasat eivät ole sijoitettuna vääriin paikkoihin.

Lumen pudottaminen katolta on lumenluonnin ja hiekoituksen ohella sekin hyvin tärkeä pihan turvallisuutta parantava tekijä. Katolta putoavat lumimassat ovat nimittäin yllättävän raskaita ja siten myös vaarallisia, jos kattoa ei puhdisteta lumesta kertaakaan talven aikana. Tästä syystä lumenpudotus kannattaa tehdä aina, kun lunta on päässyt kertymään katolle runsaammin. Katolle noustessa on aina erityisen tärkeää muistaa, että käytössä ovat asianmukaiset turvavaljaat ja putoamissuojaimet, ellei pudotusta tehdä tikkailta käsin pitkävartista lumenpudotinta apuna käyttäen.

Lumityövälineet Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Haravointi syksyllä vai keväällä?

Talvisaikaan satavan lumen lisäksi pihan turvallisuutta koettelevat myös syksyisin puista tippuvat lehdet, jotka nekin tekevät helposti pihateistä ja portaista liukkaat. Kun lehdet haravoidaan pihasta haravalla ja puhdistetaan portailta katuharjalla, pihan turvallisuus on taattu myös syysaikaan. Etenkin suuremmalla pihamaalla lehtien kasaamiseen kuluvaa aikaa voidaan säästää käyttämällä haravan sijaan kätevää lehtipuhallinta, jonka avulla lehdet voi puhaltaa kasoihin. Kasoista ne on siirrettävissä kätevästi haravan avulla kottikärryyn ja kuljetettavissa kompostiin. Toinen vaihtoehto lehtipuhaltimelle on käyttää lehti-imuria, joka nimensä mukaisesti imee lehdet sisäänsä siirtäen ne laitteeseen kiinnitettävään erilliseen keräyspussiin. Sekä laadukkaat haravat, lehtipuhaltimet että lehti-imurit löydät kätevimmin BAUHAUSista.

Lorem IpsumLorem Ipsum

Onko valintasi lehtipuhallin vai lehti-imuri? Kummatkin löydät BAUHAUSin valikoimasta.

Moni miettii, kannattaako piha haravoida syksyllä vai keväällä. Syksyllä haravointi on kannattavaa etenkin pihateiltä juuri siitä syystä, että lehdet eivät kastuessaan pääse yllättämään liukkaudellaan. Syksyllä piha kannattaa haravoida vasta sitten, kun puut ovat pudottaneet lehtensä, jotta haravointia ei tarvitse toistaa. Jos piha on haravoitu huolellisesti ennen lumipeitteen tuloa, keväällä piha on siisti lehdistä. Toiset kuitenkin suosivat pihan haravointia vasta keväällä, sillä pihalle syksyllä jätetyt lehdet ovat hyväksi nurmikolle.

Haravat ja lehtienkerääjät Katso kaikki »

Uusien taimien suojaaminen

Se, tehdäänkö haravointi syksyllä vai keväällä, on siis puhtaasti makuasia. Nurmikon leikkuussa puolestaan on syytä pitää kiinni yhdestä tietystä ohjenuorasta – nurmikko kannattaa leikata säännöllisin väliajoin, jotta sen hyvinvoinnista voidaan varmistua, minkä lisäksi vältytään myös liialta leikkuujätteeltä yhtä leikkuuta kohden. Leikkaa ruoho sopivaan mittaan ruohonleikkurilla tasaisin väliajoin, ja pääset nauttimaan kauniista pihapiiristä koko kesäkauden ajan.

Varjostusverkon voi laittaa paikalleen jo syksyllä ja poistaa kun routa on sulanut. Kuvassa Varjostusverkko 20 m².

Pihasta huolehtimiseen kuuluu olennaisesti myös nuorten taimien suojaus talven tuhoilta. Etenkin nuoret havukasvit kannattaa suojata useamman vuoden ajan istutuksesta, jotta ne eivät kuivu, pääsevät juurtumaan kunnolla sekä kasvattamaan juurensa syvälle maaperään. Koska keväät ovat muuttuneet entistä kuivemmiksi ja tuulisemmiksi, nykyisin uusien havukasvien taimien kuivumisen riski on entistä suurempi. Havukasvien suojaamiseen sopii yhtä hyvin niin varjostuskangas kuin säkkikangaskin, jotka suojaavat kasveja myös tuulelta ja auringonpaisteelta. Havupuiden taimien lisäksi myös nuorten hedelmäpuiden rungot kannattaa suojata pakkashalkeamilta peitteellä, kunnes puut ovat saavuttaneet parin metrin korkeuden.

Suojaa kasvit säältä Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Tavaratalojen saatavuus
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Valaise pihasi

Pihan turvallisuuteen liittyen talvisaikana on huomioitava myös yksi seikka – asianmukainen valaisu. Etenkin kaikkein pimeimpien talvikuukausien aikana ulkona on joko pimeää tai hämärää lähestulkoon kellon ympäri, joten valaisusta on todellista hyötyä. Kun piha on valaistu tehokkailla valaisimilla, voidaan välttyä monilta vahingoilta, kuten kompastumisilta, liukastumisilta ja esineisiin törmäämiseltä. Lisäksi pihan valaiseminen parantaa pihapiirin turvallisuutta myös siten, että se pitää tehokkaasti hämäräpuuhien parissa viihtyvät pitkäkyntiset pois tontilta. Mitä paremmin valaistu pihamaa on, sitä korkeammaksi asiattomien vierailijoiden kiinni jäämisen riski kasvaa. Pihan valaiseminen laadukkailla valaisimilla on suhteessa hyvin pieni investointi, kun huomioon otetaan se, miten monta etua sillä on tarjottavanaan turvallisuuden kannalta.

Valaise piha turvalliseksi Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Pihavalaisimet

Pihavalaisinten tehtävänä on antaa näkyvyyttä pihamaalle, minkä lisäksi ne myös luovat valollaan ympärilleen ihastuttavaa tunnelmaa. Ulkovalot seinään kiinnitettävinä malleina tarjoavat tehokkaan valaistuksen kätevästi esimerkiksi ulko-oven läheisyyteen, minkä ansiosta vältyt etsiskelemästä avaimia pimeässä, tai pystyt näkemään portaille muodostuneen jääkerroksen. Pihalyhdyt puolestaan ovat kauniita yksityiskohtia esimerkiksi nurmikolle, ja ne valaisevat ympäristönsä kauniilla valolla. Lisäksi pihalyhdyt sopivat erinomaisesti myös pihateiden varrelle pystytettäviksi.

Liiketunnistimella toimiva valaisin tuo valoa kun sitä tarvitaan. Kuvassa Ulkoseinävalaisin Philips Arbour Liiketunnistimella 6 W LED Antrasiitti.

Ulkovalojen ja pihalyhtyjen lisäksi toimivia ratkaisuja pihan valaisemiseksi ovat erilaiset ulkokäyttöön suunnitellun valosarjat, jotka näyttävät kauniilta ripustettuna esimerkiksi talon terassille, kuistille, pensaisiin tai puihin. Jos esimerkiksi haluat jouluvalot pihalle ripustamalla ne puuhun, voit luoda upean joulupuun haluamallasi valosarjalla. On kuitenkin tärkeää varmistua siitä, että valot sopivat ulkokäyttöön, sillä sisäkäyttöön suunnitellut valosarjat menettävät tehonsa ja lakkaavat toimimasta pakkasasteiden lisääntyessä. Lisää valaistusvinkkejä saat artikkelistamme ”Valmistaudu pimeään”, jossa kerromme sekä sisälle että ulkotiloihin sopivien valaistusratkaisujen hyödyistä.

Riippumatta siitä, millaisia valaistusratkaisuja haluat pihamaallesi hankkia, BAUHAUSista löydät upean valikoiman ulkovalaisimia. Ulkokäyttöön suunniteltujen valaisinten valikoimastamme löytyy runsain määrin valinnanvaraa niin mallien ja ilmeiden kuin kokojen ja käyttötarkoitusten suhteen. Hanki nyt laadukkaat pihavalaisimet BAUHAUSista, ja parannat pihasi turvallisuutta ja toimivuutta vähäisellä vaivalla.