Onko haaveissasi oman terassin rakentaminen – avullamme onnistut! Terassi tarjoaa tilaa, toiminnallisuutta ja tyylikästä ulkonäköä.

Terassilla viihdytään, syödään, nautitaan ulkoilmasta sekä pidetään juhlia. Terassi sopii kotiin ja mökille – ja sen voi rakentaa helposti myös itse! Yleensä terassi kannattaa tehdä tuulettuvaksi rakenteeksi, mutta se voidaan tehdä myös maanvaraiseksi esim. hiekkapedille. Talon yhteyteen rakennettava terassi ei yleensä edellytä rakennuslupaa, mutta ennen rakentamista asia kannattaa tarkistaa kotikunnan rakennustarkastajalta.

TERASSIN RAKENTAMINEN: TARVIKKEET

Terassin rakentamiseen tarvitaan terassisista riippuen puutavarat runkoon ja kansilaudoitukseen, materiaalit perustukseen (esim. pilarihakot ja betoni), kulmaraudat ja muut metalliosat sekä asennus- ja kiinnitystarvikkeet (ruuvit ja/tai naulat). Muista myös tarvittavat koneet ja työkalut.

Terassin asennus- ja kiinnitystarvikkeiksi käytetään ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja sekä kuumasinkittyjä nauloja. Asennuksessa voidaan tarvita myös esim. pilari- ja palkkikenkiä sekä kulmarautoja

Jos terassin ulkonäkö kärsii ruuvien näkyvyydestä, terassiruuvit on mahdollista myös piilokiinnittää. BAUHAUSista löydät laadukkaat ja helppokäyttöiset terassiruuvien piiloasennukseen suunnitellut työkalut.

MIKSI VALITA PAINEKYLLÄSTETTY PUU?

Suomen sääolosuhteet asettavat ulkotilojen puurakenteet erittäin kovalle rasitukselle. Suojaamatonta puuta uhkaavat sinistyminen, home-ja lahottajasienet sekä bakteerit. Siveltävä puunsuoja-aine ei yksistään tarjoa puulle riittävää suojaa. Painekyllästäminen parantaa merkittävästi puumateriaalin lahonkestävyyttä: Painekyllästetty puu kestää ulkokäytössä 3-5 kertaa kauemmin kuin kyllästämätön puu. Kun halutaan varmistaa rakenteen kestävyys ja pitkä käyttöikä, painekyllästetty puu on varma valinta.

Löydät valikoimastamme kotimaiset painekyllästetyt terassilaudat, jossa suoja-aine on tunkeutunut laholle alttiin pintapuukerroksen läpi.

 

Terassilaudat ja terassipuut  Katso kaikki »

TERASSIN RAKENTAMINEN

TERASSIN RAKENTAMINEN: PERUSTUS

Terassin perustus on terassin rakentamisen aloituspiste. Mikäli alusta on tiivis ja routimaton, perustukseksi voi riittää betonisista pihalaatoistapilariharkoista ja/tai valubetonista valmistetut perustukset. Mikäli maaperä on routivaa tai pehmeää, pyydä rakennusalan ammattilaiselta apua oikea perustamistavan valinnassa. Terassi voidaan tehdä myös maanvaraiseksi esim. hiekkapedille.

Terassin perustus on terassin rakentamisen aloituspiste. Mikäli alusta on tiivis ja routimaton, perustukseksi voi riittää betonisista pihalaatoista, pilariharkoista ja/tai valubetonista valmistetut perustukset. Mikäli maaperä on routivaa tai pehmeää, pyydä rakennusalan ammattilaiselta apua oikea perustamistavan valinnassa. Terassi voidaan tehdä myös maanvaraiseksi esim. hiekkapedille.

1. Aseta betoniset pihalaatat (500 x 500) terassin kulmiin. Varmista pitkän laudan ja vatupassin avulla, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella. Tee vastaavanlainen pilaripiirustus myös takasivun puoleen väliin ja etusivulle 1,5 metrin etäsyydelle kulmasta (tuet portaille).

2. Asenna pilariharkot pihalaattojen päälle piirroksen mukaisesti.

3. Täytä pilarin ontto keskiosa valmisbetonimassalla. Upota 6 mm harjateräksestä katkaistut 360 mm pituiset pätkät tuoreeseen betonimassaan, 4 kpl/pilari.

 

TERASSIN RAKENTAMIEN: RUNKO

4. Seuraavana vuorossa on terassin runko. Aseta rungon ulkokehän lankut (etu- ja takasivu sekä päädyt) paikoilleen ja naulaa lankut toisiinsa kiinni 5” nauloilla, kolme naulaa / liitos.

5. Mittaa ja merkitse välipalkkien paikat (500 mm välein) ja ruuvaa palkkikengät kiinni RST-ruuveilla 4 x 40, 8 ruuvia / palkkikenkä.

6. Asenna välipalkit paikoilleen palkkikenkiin ja ruuvaa kiinni, 4+4 ruuvia / pääty.

7. Aseta kaiteiden pystytolpat ja kiinnitä runkoon 90 x 90 x 2,5 x 65 kulmaraudoilla, ruuvit RST 4 x 40, 4+4 kpl / kulmarauta.

HUOM! Portaiden pielissä tolpat jatkuvat n. 300 - 400 mm rungon alapinnasta alaspäin, jotta portaat voidaan kiinnittää tolppiin. Näin sekä kaiteesta että portaista tulee tukevammat

TERASSIN RAKENTAMINEN: LAUDAT

Ennen kuin asennat terassilaudat, tarkista rungon ristimitta. Mittaa ensin etäisyys rungon vasemmasta etukulmasta oikeaan takakulmaan ja sen jälkeen oikeasta etukulmasta vasempaan takakulmaan. Siirrä tarvittaessa runkorakennetta etureunasta niin, että molemmat mittauslukemat ovat samoja, silloin runko on ”ristimitassaan”

8. Aloita kansilautojen asennus terassin etureunasta. Tee ensimmäisiin lautoihin tarvittavat lovet kaidetolppien kohdalle.

  • Käytä terassiruuveja 5 x 60, kaksi ruuvia / liitos. Laudan päädyissä kannattaa porata ruuvien reiät valmiiksi, näin estetään laudan halkeaminen ruuvaus kohdasta.
  • Sopiva lautojen väli saadaan esim. asettamalla timpurin kynä kansilautojen väliin. Mikäli laudat ovat märkiä (=painavia), kannattaa käyttää pienempää väliä, sillä laudat kutistuvat leveyssuunnassa kuivuessaan

Ensimmäisen laudan kiinnityksen jälkeen voit edetä myös niin, että kiinnität viimeisen laudan terassin takareunaan ja asetat väliin jäävät laudat niin, että kaikki raot ovat yhtä suuria. Näin varmistut siitä, että viimeistä lautaa ei tarvitse kaventaa halkaisemalla.

TERASSIN RAKENTAMINEN: PORTAAT

9. Kun rakennat terassin portaat, sahaa reisilankut oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne toisiinsa esim. kansilaudoituksesta jääneillä hukkapätkillä. Tee kolme samanlaista elementtiä, kiinnitä yksi portaiden keskelle tueksi.

10. Asenna betoniset 300 x 300 pihalaatat maahan niin, että ne jäävät portaiden reisilankkujen alle tukemaan porras rakennetta piirroksen mukaan.

- Ruuvaa Reisilankut kiinni kaidetolppiin.

- Ruuvaa kansilaudat ja otsalaudat kiinni RST-ruuveilla 5 x 60, kaksi ruuvia / liitos.

TERASSI AIDAN KOKOAMINEN JA PYSTYTYS PYSTYTOLPPIIN

1. Ala- ja yläjuoksut - Katkaise ala- ja yläjuoksut (1) oikean pituisiksi (tolppien välinen etäisyys -42 mm) ja aseta ne terassin kansilaudoituksen päälle.

2. Pystyrimat - Katkaise pystyrimat (2) ‚ (21 x 45 mm) 800 mm pituisiksi ja aseta ne paikoilleen pystyrimojen päälle kuvan mukaisesti.

3. Toiset ala- ja yläjuoksut päälle ja ruuvaa kiinni - Aseta toiset ala- ja yläjuoksut (3) paikoilleen pystyrimojen päälle ja ruuvaa kiinni 4 x 55 ruuveilla, 2+2 kpl /rima

4. Päätyrimat - Katkaise päätyrimat (2 kpl 21 x 95 mm) 800 mm pituisiksi ja ruuvaa (4) ne kaide-elementin molempiin päihin.

5. Kiinnitä kaide-elementti pystytolppiin - Ruuvaa kaide-elementti päätyrimoista kulmatolppiin.

6. Kaiteen päällyslauta - Katkaise kaiteen päällyslauta (21 x 120 mm) oikean pituiseksi ja ruuvaa paikalleen.

TERASSIN MAALAUS JA PINTAKÄSITTELY

 Painekyllästetty puu harmaantuu ulkona auringonvalon vaikutuksesta kuten muutkin puumateriaalit. Pintakäsittely elävöittää painekyllästetyn puun pintaa ja helpottaa sen puhtaanapitoa, lahonkestävyyden kannalta se ei ole välttämätöntä. Katso artikkelimme terassin käsittelystä lisäohjeita varten!

Usein puupinnan harmaantuminen on toivottava ominaisuus, sillä luonnollisen patinoitunut harmaa puu sopii suomalaiseen maisemaan, kallioihin ja saaristoon. Tällöin puupinnan voi ensin antaa rauhassa harmaantua auringossa 1-3 vuotta. Tämän jälkeen puu voidaan käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla.

TERASSI-IDEAT: SISUSTUS

Kun DIY terassi on valmis, sitä voi alkaa sisustamaan. Terassilla vietetään paljon aikaa kesäisin, joten terassi kannattaa sisustaa mieluisaksi. Terassi on mainio paikka ottaa aurinkoa tai vaikka lukea kirjaa. Ulkosohvat ovat erittäin mukavia auringossa makoiluun. Myös grillaus tai illanvietto ruuan ja juoman parissa on oiva käyttö terassille.

Katso valikoimastamme erilaisia grillejä ja terassikalusteita ja inspiroidu oman terassin sisustamiseen! Auringon paistaessa liian kovaa kannattaa myös luoda terassille suojattu alue aurinkosuojilla. Juhlatunnelman tai tunnelmallisien iltojen luomiseen on helppoa ripustaa terassille myös valosarjoja.

PUUTAVARAN VALINTAOPAS

Painekyllästettyä puuta käytetään monipuolisesti kaikessa piha- ja ympäristörakentamisessa. Erinomaisen lahonkestävyytensä vuoksi painekyllästetty puu soveltuu vaativiin käyttöolosuhteisiin; maa-, vesi- tai betonikosketukseen. Sen käyttö on suositeltavaa, mikäli puurakenne on jatkuvasti alttiina säärasitukselle tai mikäli rakenne on hankala korjata. Painekyllästetyllä puulla on kaksi suojausluokkaa: A-luokka ja AB-luokka. 

A-luokan painekyllästetty puu soveltuu maa- tai vesikosketuksessa oleviin kohteisiin, ja se sopii esim. terassin runkomateriaaliksi.

AB-luokan painekyllästetty puu on tarkoitettu ainoastaan maanpinnan yläpuolisiin rakenteisiin, ja se sopii esim. terassien tai patioiden kansilaudoitukseen.

Tutustu myös Kestopuu ry:n terassilaskuriin, jossa voi muokata terassin kokoa ja muotoa sekä valita kansilaudalle eri leveyksiä ja varastopituuksia. Laskuri laskee puutavaran ja kiinnikkeiden menekin. Syöttämällä materiaalien hintoja ohjelmaan, laskuri laskee terassin kustannusarvion: kestopuu.fi/terassilaskuri

Huomioithan, että painekyllästettyä puuta ei tule käyttää asuinrakennuksen sisätiloissa.