Puutarha- ja terassikalusteiden

”tee se itse” -ideoita

Oletko haaveillut puutarha- tai terassikalusteista, jotka täydentäisivät pihamaasi tai terassisi täydellisesti? Helpoin ja nopein tapa sisustaa terassi tai takapiha kauniilla kalusteilla on tietysti ostaa terassi- tai puutarhakalusteet valmiina, mutta käsistään kätevä voi myös rakentaa ne itse hankkimalla kalusteiden rakentamiseen sopivaa lautaa ja muuta materiaalia sekä työkaluja ja tarvikkeita meiltä BAUHAUSista. Tee itse terassikalusteet ja saat terassillesi täsmälleen makuasi vastaavat kalusteet. Sama pätee myös silloin, kun kyseessä ovat puutarhakalusteet – tee itse ja pääset täydentämään pihamaasi kalusteilla, jotka sopivat omiin käyttötarkoituksiisi ja mieltymyksiisi.

Kolmas vaihtoehto valmiiden terassi- ja puutarhakalusteiden ostamisen ja niiden alusta asti itse tekemisen lisäksi on kunnostaa jo olemassa olevat ulkokalusteet. Tämä on helpoin tapa saada terassille tai takapihalle kesäkaudeksi kalusteet, jotka miellyttävät omaa silmää, vastaavat omia käyttötarpeita ja täydentävät kauniisti pihan tai terassin. Esimerkiksi puutarhakalusteiden maalaus ja terassikalusteiden maalaus on helppo tapa saada vanhoille kalusteille uusi, raikas ilme. BAUHAUSista löydät runsaasti erilaisia tuotteita kunnostustöitä varten.

Terassikalusteiden kunnostaminen

Terassikalusteiden tee se itse -kunnostusprojekti on aina tärkeää aloittaa pesemällä kalusteet. Tämä on olennainen työvaihe, jota ei kannata ohittaa, sillä kalusteiden puhdas pinta on edellytys niille tehtävän uuden pintakäsittelyn onnistumiselle. Pesu kannattaa tehdä terassikalusteille erityisesti kehitetyllä pesuaineella, ja mikäli kalusteisiin on päässyt muodostumaan hometta, ne on myös hyvä käsitellä homeenpoistoaineella. Terassikalusteiden kunnostamista suunnitellessa on hyvä muistaa, että toimivat tarvikkeet ovat ratkaisevassa asemassa jokaisessa työvaiheessa.

Tuotteet vaivattomaan puhdistukseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Vanhan pintamateriaalin poistaminen

Kalusteiden pesemisen jälkeen niiden kannattaa antaa kuivua kunnolla, minkä jälkeen niistä hiotaan pois mahdolliset pystyyn nousseet puukuidut. Mikäli kaluste on maalattu jo aiemmin, myös irtoava tai lohkeileva maali kannattaa hioa pois kalusteen pinnasta joko hiomapaperilla tai hiomakoneella. Hionnan jälkeen on tärkeää pyyhkiä hiontapöly pois kalusteista, jotta kalustemaalin tai kalusteöljyn levitys onnistuu mahdollisimman hyvin. Mikäli mahdollinen vanha kalusteöljy puolestaan halutaan poistaa kalusteesta ennen sen öljyämistä, se irtoaa useimmiten jo kalusteen pesuvaiheessa, kun pesemiseen käytetään terassikalusteiden pesuainetta ja pesu suoritetaan perusteellisesti. 

Suojalaseilla varustautunut mies sinisessä paidassa ja beigeissä housuissa hioo eurolavoista rakennettua sohvaa Ryobi ONE+ R18BS-0 18V nauhahiomakoneella. Taustalla on vehreä nurmikko, omakotitalo sekä puita. Sää on kesäisen aurinkoinen.Suojalaseilla varustautunut mies sinisessä paidassa ja beigeissä housuissa hioo eurolavoista rakennettua sohvaa Ryobi ONE+ R18BS-0 18V nauhahiomakoneella. Taustalla on vehreä nurmikko, omakotitalo sekä puita. Sää on kesäisen aurinkoinen.

Euro-lavoista rakennettu puutarhasohva on hyvä hioa ennen maalin tai öljyn lisäämistä. Kuvassa Ryobi ONE+ R18BS-0 18V nauhahiomakone. Lavapehmusteet viimeistelevät sohvan.

Tehokkaaseen tasoitukseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Terassikalusteiden öljyäminen

Kun esivalmistelutyöt on tehty, terassikalusteet voi pintakäsitellä joko öljyämällä tai maalaamalla. Jos kalusteen pintaa ei haluta peittää tietyllä värisävyllä, vaan sen sijaan puun syiden halutaan jäävän näkyville, öljyämällä kalusteeseen saa kauniin kiillon ilman, että kalusteen alkuperäinen puunsävy peittyy. On kuitenkin hyvä muistaa, että öljyttävien kalusteiden saama uusi ilme voi vaihdella värisävyltään kalusteen alkuperäisestä värisävystä, puulajista, puun kovuudesta ja aikaisempien käsittelykertojen määrästä riippuen. Tästä syystä öljyä voi aluksi sivellä huomaamattomaan paikkaan, kuten kalusteen pohjaan, mikäli öljytyn pinnan lopullisesta värisävystä halutaan saada varmuus.

Kuvassa on huone, jossa on vaaleaa puuta oleva lattia ja puisia, rustiikkisia huonekaluja. Seinällä on puun oksistoa kuvaava valokuvataulu. Taulun edessä on seinään kiinnitetty, tuppeensahatusta tammilaudasta rakennettu penkki.Kuvassa on huone, jossa on vaaleaa puuta oleva lattia ja puisia, rustiikkisia huonekaluja. Seinällä on puun oksistoa kuvaava valokuvataulu. Taulun edessä on seinään kiinnitetty, tuppeensahatusta tammilaudasta rakennettu penkki.

Myös itsetehdyt huonekalut kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa pitkän iän takaamiseksi. Kuvassa tuppeensahattu tammilauta.

Mikä on sitten paras öljy terassikalusteiden öljyämiseen? Eri puutyypeille on olemassa omat puuöljynsä, ja esimerkiksi lämpökäsiteltyihin puukalusteisiin kannattaa aina käyttää sävytettyä kalusteöljyä. Sillä ei ole kuitenkaan väliä, onko jo öljytty kaluste käsitelty aikaisemmin vesiohenteisella tai liuoteohenteisella kalusteöljyllä, sillä kumpaa tahansa voi käyttää molempien öljytyyppien päälle. Omille terassikalusteille sopivin kalusteöljy löytyy eri öljyjen tarkempia tuotekuvauksia tutkailemalla BAUHAUSin verkkosivustolla.

Ihanteellista on terassikalusteiden öljyäminen säätilassa + 15–20 °C, joten paras ajankohta öljyämiselle on yleisesti ottaen touko-kesäkuu ja syyskuu. Ennen kuin terassikalusteiden tai puutarhakalusteiden öljyäminen aloitetaan, öljy kannattaa sekoittaa hyvin ennen käyttöä ja myös säännöllisin väliajoin käytön aikana. Tämä siitä syystä, että puuöljyn väripigmentit painuvat helposti purkin pohjalle, mistä johtuen kalusteeseen voi tulla värieroja, jollei öljyä sekoiteta välillä. Kalusteet voi öljytä omien mieltymysten mukaan joko siveltimellä tai sienellä. Öljytessä on tärkeää muistaa, että öljyn tulee antaa imeytyä hyvin kalusteeseen, ja imeytymätön öljy kannattaa pyyhkiä pois kalusteen pinnalta noin puolen tunnin kuluttua öljyämisestä.

Puutarhakalusteiden öljyäminen

Kun kyseessä ovat puutarhakalusteet, niiden öljyämiseen pätevät edellä luetellut terassikalusteiden öljyämisvinkit. Terassin tarjoaman suojan ulkopuolelle jäävien puutarhakalusteiden kohdalla on kuitenkin otettava huomioon niiden altistuminen vaihteleville säätiloille. Mikäli siis kyseessä ovat ympäri vuoden pihalla tai puutarhassa säilytettävät kalusteet, niiden öljyäminen säänkestävällä öljyllä on tärkeää, joten niille kannattaa valita kalvoa muodostamaton kalusteöljy. Paras öljy puutarhakalusteiden öljyämiseen löytyy helpoimmin tutustumalla verkkosivustollamme tarjolla olevien erilaisten ulkokalusteöljyjen tarkempiin tuotekuvauksiin.

Kuvassa on ruskea sälerimasta valmistettu puutarhapenkin selkänoja, joka on käsitelty Tikkurilan Valtti Kaluste- ja Terassiöljyllä. Taustalla erilaiset kasvit muodostavat verheän ympäristön.Kuvassa on ruskea sälerimasta valmistettu puutarhapenkin selkänoja, joka on käsitelty Tikkurilan Valtti Kaluste- ja Terassiöljyllä. Taustalla erilaiset kasvit muodostavat verheän ympäristön.

Kuvan puutarhapenkki on käsitelty valmiiksi värillisellä Tikkurilan Valtti Kaluste- ja Terassiöljyllä

Öljyllä puupinnat uuden veroiseksi  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 11. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 12. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Terassikalusteiden maalaus valkoiseksi

Mikäli haluat terassikalusteillesi väritykseltään täysin uuden ilmeen, öljyämisen sijaan voit maalata ne haluamasi värisiksi. Valkoiset terassikalusteet ovat vuosi vuodelta suositumpia, ja yhä useampi haluaa maalata esimerkiksi puunväriset kalusteensa valkoisiksi. Terassikalusteiden maalaus valkoiseksi tekee aiemmin puunvärisistä tai sitä tummemmista kalusteista ilmeeltään erittäin raikkaat, ja värin vaihtaminen tummemmasta vaaleampaan tuo täysin uudenlaisen ilmeen koko terassille. Onpa kyseessä sitten puunväristen tai ruskeiden terassikalusteiden maalaus valkoiseksi, kalusteiden maalaaminen sujuu suhteellisen nopeasti ja lopputuloksesta tulee onnistunut, kun noudatat muutamia perusohjeita.

Valkoiset klappituolit ovat puunvärisen pöydän ympärillä laatoitetun alueen päällä. Pöydällä on aikakausilehtiä, mehuhannu, pieni ruukkukasvi sekä lyhty. Taustana on ruusupensaspuutarha.Valkoiset klappituolit ovat puunvärisen pöydän ympärillä laatoitetun alueen päällä. Pöydällä on aikakausilehtiä, mehuhannu, pieni ruukkukasvi sekä lyhty. Taustana on ruusupensaspuutarha.

Valkoinen väri raikastaa terassikalusteiden ilmettä.

Terassikalusteiden maalaus

Öljyämisen tavoin myös terassikalusteiden maalaus säätila huomioon ottaen on kannattava veto. Paras mahdollinen maalaussää terassikalusteille on lämmin, pilvipoutainen sää päivinä, joina lämpömittarin lukema on + 15–20 °C. Yölämpötilan puolestaan olisi hyvä olla vähintään + 10 astetta, jotta maali pääsee kuivumaan riittävän hyvin. Tästä syystä terassikalusteet kannattaa maalata yleensä touko-, kesä- tai syyskuussa.

Terassikalusteista kannattaa aina puhdistaa pois pöly ja lika sekä poistaa mahdollinen vanha, hilseilevä maali hiomalla ennen maalauksen aloittamista. Myös homeenpoistoaineella käsittely on hyvä tehdä, vaikkei kalusteen pinnassa olisikaan näkyvää hometta. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva ja lämmin, mutta ei kuitenkaan kuuma. Terassikalusteita ei kannata maalata suorassa auringonpaisteessa eikä päivinä, joina säätiedotus on luvannut sadetta. Ihanteellisin aika päivästä on aloittaa maalaustyöt aamukasteen häivyttyä, ja maalaaminen kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista. Myös maalin kuivuessa ulkona tulee olla kuivaa ja lämmintä. Mikäli lämpötila ja ilmankosteus poikkeavat ihanteellisista olosuhteista, maalin kuivumisaika pitenee huomattavasti.

Ennen terassikalusteiden maalausta maali kannattaa sekoittaa huolellisesti, ja sekoittaminen on kannattavaa myös säännöllisin väliajoin itse maalauksen aikana, sillä maalin väripigmentit painuvat helposti maalipurkin pohjalle. Maalaamiseen kannattaa valita erikokoisia siveltimiä, mikäli maalattavassa kalusteessa on kapeampia ja leveämpiä pintoja. Maalatessa on hyvä huomioida, että maalattava pinta saattaa tarvita useampia käsittelykertoja. Maalipinnan tulee kuitenkin aina antaa kuivua kunnolla ennen uudelleenmaalausta. Kalustemaalin valinta riippuu maalattavan kalusteen materiaalista, ja sopivaa maalia valitessa kannattaa aina tutustua huolellisesti kunkin maalin tarkkoihin tuotetietoihin, jotka löytyvät kätevästi verkkosivustoltamme.

Väriä terassikalusteisiin  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Puutarhakalusteiden maalaus

Puutarhakalusteiden maalaus noudattaa pääpiirteittäin samoja linjauksia kuin edellä luetellut terassikalusteiden maalausohjeet. Etenkin pihamaalla ympäri vuoden säilytettävien puutarhakalusteiden kohdalla on kuitenkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että tulee valinneeksi säänkestävän maalin. Öljyttyjen puutarhakalusteiden maalaus ei ole suositeltavaa, vaan maalaamisen sijaan ne kannattaa mieluummin käsitellä uudella öljykerroksella kauniimman ja tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Onpa kyseessä terassi- tai puutarhakalusteiden maalaus, käyttötarkoitukseen sopivan maalin lisäksi myös tarvittavat tarvikkeet kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen maalauspuuhiin ryhtymistä.

Kuvassa näkyy punaisilla työhanskoilla verhoillut kädet, joissa toisessa on salvian vihreään maaliin kastettu maalipensseli ja toisessa maalipurkki. Taustalla näkyy osittain maalattu tuoli, jonka pohjaväri on vaalea puu.Kuvassa näkyy punaisilla työhanskoilla verhoillut kädet, joissa toisessa on salvian vihreään maaliin kastettu maalipensseli ja toisessa maalipurkki. Taustalla näkyy osittain maalattu tuoli, jonka pohjaväri on vaalea puu.

Oikean kokoiset maalausvälineet helpottavat ja nopeuttavat maalaustyötä.

Kunnon välineet maalausprojektiin  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

BAUHAUSista löydät maalausurakkaasi sujuvoittamaan paljon erilaisia vaihtoehtoja. Kaipaako ulkokalusteidesi tee se itse -kunnostuksen lisäksi kenties myös vanha terassisi uusimista? Lue artikkelimme ”Terassin rakentaminen – DIY-terassi kesää varten” saadaksesi toimivia vinkkejä uuden, upean terassin rakentamiseen. Tai jos etupihasi tai puutarhasi kaipaa kohennusta tulevaan kesäkauteen, artikkelistamme Viimeistele pihasi pihakivillä ja laatoilla” löydät inspiraatiota tehdäksesi pihastasi tai puutarhastasi entistä kauniimman.