Lataa

Kattovalaisimet

Oikeanlaisella kattovalaisimella on merkittävä vaikutus niin sisustuksellisesti, kuin hyvinvoinnin kannalta. Kattovalaisimilta edellytetään ennen kaikkea huoneen kokonaisvaltaista valaistusta, mutta myös tyylikästä muotoilua. Kun tila on hyvin valaistu, niin silmätkään eivät kipeydy askareissa tai lukiessa. Kattovalaisimet luovat tunnelmaa kodinvalaistukseen ja ovat kätevä valaistusratkaisu. Kattovalaisin sopii useaan eri tilaan ja kattovalaisimia on valittavana eri tyyppisiä ja mallisia jokaisen makuun. Oli tarpeenasi sitten olohuoneen valaisin tai makuuhuoneen valaisin, löydät sen varmasti laajasta valikoimastamme.

Kattovalaisimet: Valon ja tyylin yhdistelmä

Kattovalaisimet ovat paljon enemmän kuin pelkkiä valonlähteitä. Ne ovat tärkeä osa kodin sisustusta, ja niillä on merkittävä rooli sekä esteettisesti että hyvinvoinnin kannalta. Kattovalaisimien avulla voit luoda huoneeseen haluamasi tunnelman ja varmistaa, että tila on riittävästi valaistu, jolloin silmät eivät rasitu esimerkiksi lukemisen tai askareiden parissa.

Kattovalaisimilta odotetaan paitsi tehokasta ja kattavaa valaistusta, myös tyylikästä muotoilua. Ne ovat olennainen osa huoneen sisustusta ja voivat toimia jopa sen keskipisteenä. Valaisimen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten huoneen koko, sisustustyyli ja valaistuksen tarve.

Laajasta kattovalaisimien valikoimasta löydät varmasti sopivan vaihtoehdon jokaiseen tilaan ja tarpeeseen. Tarjolla on erilaisia tyyppejä ja malleja, jotka sopivat niin moderniin kuin perinteiseenkin sisustukseen. Olipa kyseessä sitten olohuoneen, makuuhuoneen tai keittiön valaisin, meiltä löydät varmasti sopivan ratkaisun.

Kattovalaisimet eivät ainoastaan valaise tilaa, vaan ne myös luovat tunnelmaa ja viimeistelevät huoneen ilmeen. Ne ovat kätevä ja monipuolinen valaistusratkaisu, joka sopii jokaiseen kotiin.

Valitse oikea kattovalaisin kodin eri tiloihin - vinkkejä valaisimen valintaan

Kattovalaisin on yksi kodin tärkeimmistä valaistusratkaisuista, sillä se luo perusvalon ja vaikuttaa tilan tunnelmaan. Oikean kattovalaisimen valinta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä eri tiloissa tarvitaan erilaisia valaistusratkaisuja. Oikean kattovalaisimen valinta kodin eri tiloihin vaatii harkintaa ja huomioon otettavia seikkoja. Tärkeintä on miettiä tilan tarpeita ja toiminnallisuutta sekä valita valaisin, joka luo halutunlaisen tunnelman. Panosta laadukkaisiin ja energiatehokkaisiin valaistusratkaisuihin, jotka kestävät aikaa ja ovat turvallisia käyttää. Muista myös kiinnittää huomiota asennukseen ja sijoitteluun, jotta valo jakautuu tasaisesti ympäri tilaa.

Olohuone

Olohuoneessa kannattaa panostaa tunnelmalliseen ja monipuoliseen valaistukseen. Valitse kattovalaisin, joka levittää valoa tasaisesti ympäri huonetta. Keskellä olevat riippuvalot tai katossa roikkuvat spottivalot luovat miellyttävän tunnelman. Lisää tarvittaessa myös lattiavalaisimia tai pöytälamppeja lisätunnelman luomiseksi.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa kannattaa suosia pehmeää ja rauhoittavaa valoa. Valitse kattovalaisimeksi esimerkiksi himmennettävä lamppu, jolla voit säätää valon voimakkuutta halutessasi. Myös sängyn molemmille puolille asetetut yöpöytälamput ovat hyvä lisä makuuhuoneeseen.

Keittiö

Keittiössä tarvitaan hyvin toimivaa ja tehokasta valaistusta. Valitse kattovalaisimeksi esimerkiksi led-valo, joka luo kirkkaan ja tasaisen valon. Keittiössä on myös hyvä olla erillinen työvalaistus, esimerkiksi alakaappien alle asennetut led-nauhat tai spottivalot.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneessa tarvitaan sekä yleisvaloa että peilin ympärille suunnattua valoa. Valitse kattovalaisimeksi kosteutta kestävä lamppu, joka levittää valoa tasaisesti ympäri tilaa. Peilin yläpuolelle kannattaa asentaa erillinen peilivalo tai käyttää peilikaapissa olevia valoja.

Lastenhuone

Lastenhuoneessa voi leikitellä väreillä ja muodoilla. Valitse kattovalaisimeksi esimerkiksi värikäs riippuvalo tai hauska lastenmalli, joka tuo iloa ja pirteyttä huoneeseen. Huomioi myös turvallisuus ja varmista, että valaisin on lapsiturvallinen eikä pääse roikkumaan liian matalalle.

Eteinen

Eteisessä tarvitaan toimivaa ja kirkasta valaistusta. Valitse kattovalaisimeksi esimerkiksi himmennettävä lamppu, jolla voit säätää valon voimakkuutta tarpeen mukaan. Lisää tarvittaessa myös seinävalaisimia tai pöytälamppeja lisätunnelman luomiseksi.

 

Kattovalaisinten asennusvinkit - näin saat valot loistamaan oikealla tavalla

Kattovalaisimet ovat tärkeä osa kodin sisustusta ja valaistusta. Ne tuovat tilaan tarvittavaa valoa sekä luovat tunnelmaa ja ilmettä. Kattovalaisinten asentaminen voi kuitenkin olla haastavaa, jos ei tiedä mitä ottaa huomioon. Kattovalaisinten asentaminen voi olla haastavaa, mutta hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla toteutettu asennus takaa onnistuneen lopputuloksen. Muista aina turvallisuus ja tarvittaessa pyydä apua ammattilaiselta. Kun valot loistavat oikealla tavalla, ne luovat kodin tunnelmaa ja viihtyisyyttä.

1. Suunnittele etukäteen 

Ennen kuin ryhdyt asentamaan uutta kattovalaisinta, suunnittele etukäteen mihin kohtaan haluat sen sijoittaa. Mieti myös millainen valoteho ja tyyli sopivat kyseiseen tilaan parhaiten. Hyvä suunnittelu auttaa välttämään turhia virheitä ja takaa onnistuneen lopputuloksen.

2. Valitse oikeankokoinen valaisin

Valitse kattovalaisimen koko huoneen kokoon nähden sopivaksi. Liian pieni tai liian suuri valaisin voi häiritä tilan harmoniaa ja vaikuttaa epäsopivalta. Yleinen ohje on, että huoneessa tulisi olla noin 30-40 cm tyhjää tilaa seinän ja valaisimen välissä.

3. Huomioi korkeus 

Kattovalaisimen korkeus on tärkeä tekijä asennuksessa. Valaisin ei saa olla liian matalalla, jotta se ei häikäise tai aiheuta pään kolhimista. Toisaalta valaisin ei myöskään saa olla liian korkealla, jolloin sen valoteho voi jäädä heikoksi. Yleinen suositus on, että kattovalaisimen alareunan tulisi olla noin 2-2,5 metrin korkeudella lattiasta.

4. Asenna asianmukaiset kiinnitystarvikkeet 

Varmista ennen asennusta, että sinulla on tarvittavat kiinnitystarvikkeet ja työkalut valmiina. Kattovalaisimet voivat painaa melko paljon, joten varmista että kiinnitys kestää niiden painon. Mikäli et ole varma miten valaisin tulisi kiinnittää kattoon turvallisesti, kannattaa pyytää apua ammattilaiselta.

5. Varmista sähköasennusten turvallisuus 

Kun asennat kattovalaisinta, varmista aina sähköasennusten turvallisuus. Irrota ensin virta päältä ja tarkista että kyseisen sähköpiirin sulake tai katkaise laite on pois päältä ennen kuin ryhdyt työhön. Jos et ole varma omista sähköasennustaidoistasi tai et tunne itseäsi riittävän päteväksi, kannattaa aina pyytää apua sähköalan ammattilaiselta.

6. Sijoita valaisin oikeaan kohtaan

Kattovalaisimen sijoittaminen oikeaan kohtaan on tärkeää, jotta se valaisee tilan halutulla tavalla. Yleensä keskelle huonetta tai ruokapöydän yläpuolelle sijoitettu kattovalaisin toimii hyvin. Jos kyseessä on esimerkiksi keittiön työtasoalue, kannattaa harkita useamman pienemmän valaisimen asentamista tasaisesti alueelle.

7. Valitse sopiva valonlähde 

Valonlähde vaikuttaa suuresti kattovalaisimen antamaan valoon ja tunnelmaan. Valitse siis sopiva lamppu tai led-valo, joka vastaa tarpeitasi ja luo haluamasi ilmeen tilaan. On myös hyvä ottaa huomioon energiatehokkuus ja pitkäikäisyys valoa valittaessa.

8. Kokeile erilaisia asennuskorkeuksia 

Jos et ole varma mikä olisi paras korkeus kattovalaisimelle, voit kokeilla eri vaihtoehtoja ennen lopullista kiinnitystä. Näin voit löytää juuri sinun tilaasi parhaiten sopivan korkeuden.

 

Kattovalaisinten huolto ja puhdistus - pidennä niiden käyttöikää

Kattovalaisimet ovat tärkeä osa kodin tai toimiston valaistusta. Ne tarjoavat valoa ja luovat tunnelmaa tilaan, mutta niiden käyttöikä voi lyhentyä, jos niitä ei huolleta ja puhdisteta säännöllisesti. Annamme tässä vinkkejä kattovalaisinten huoltoon ja puhdistukseen, jotta voit pitää ne hyvässä kunnossa ja pidempään käytössä.

Ensimmäinen askel kattovalaisinten huoltamisessa on niiden sammuttaminen ja irrottaminen sähköverkosta. Tämä varmistaa turvallisen työskentely-ympäristön ja estää sähköiskun vaaran. Ennen kuin aloitat minkäänlaisen huoltotoimenpiteen, muista myös suojata lattia tai työpinta esimerkiksi sanomalehdellä tai muulla suojaavalla materiaalilla.

Yksi yleinen ongelma kattovalaisimissa on pölyn kerääntyminen niiden pinnalle. Pölykerros voi heikentää valotehoa ja aiheuttaa häikäisyä. Puhdistaaksesi valaisimen pinnan, voit käyttää pehmeää liinaa tai mikrokuituliinaa kostutettuna vedellä tai miedolla pesuaineella. Vältä voimakkaiden kemikaalien käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa valaisimen pintaa. Pyyhi pinta varovasti ja anna sen kuivua ennen kuin kytket valaisimen takaisin päälle.

Toinen tärkeä huoltotoimenpide on polttimoiden vaihtaminen. Polttimot kuluvat ajan myötä ja niiden vaihtaminen säännöllisesti pitää valotehon tasaisena. Ennen polttimon vaihtamista varmista, että se on jäähtynyt kokonaan, jotta vältät palovamman vaaran. Käytä suojakäsineitä tai liinaa, kun käsittelet uutta polttimoa, jotta estät rasvan tai öljyn siirtymisen sen pinnalle.

Kattovalaisinten lasiosien puhdistus voi olla hieman haastavampaa, mutta se on silti tärkeää tehdä säännöllisesti. Lasit voivat kerätä likaa ja rasvaa, mikä heikentää niiden läpinäkyvyyttä ja valonläpäisykykyä. Voit käyttää lasinpuhdistusainetta tai mietoa saippuavettä lasien puhdistukseen. Välttämättömän kemikaalien käytön lisäksi voit myös pyyhkiä lasit pehmeällä liinalla tai paperilla poistaaksesi ylimääräisen kosteuden.

Jos kattovalaisimesi sisältää erilaisia osia, kuten koristeita tai kristalleja, kiinnitä erityistä huomiota niiden puhdistukseen. Käytä pehmeää harjaa tai vanupuikkoa, jotta voit päästä käsiksi vaikeasti tavoitettaviin paikkoihin. Vältä liiallista voimankäyttöä, jotta et vahingoita herkkiä osia.

Lopuksi, kun olet suorittanut kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet, voit kiinnittää valaisimet takaisin paikoilleen ja kytkeä ne päälle. Huolellinen huolto ja puhdistus pitää kattovalaisimesi hyvässä kunnossa ja pidemmän aikaa käytössä. Muista myös tarkkailla valaisinten kuntoa säännöllisesti ja korjata mahdolliset viat tai vauriot välittömästi.

Kattovalaisinten huolto ja puhdistus ovat tärkeitä toimenpiteitä niiden käyttöiän pidentämiseksi. Pidempi käyttöikä tarkoittaa parempaa valotehoa ja tunnelmaa tilassa sekä säästettyjä rahoja uusien valaisimien ostamisen sijaan. Muista siis irrottaa valaisimet sähköverkosta ennen huoltotoimenpiteitä, puhdistaa ne varovasti pehmeällä liinalla tai miedolla pesuaineella sekä vaihtaa polttimot tarpeen mukaan. Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä voit nauttia kattovalaisimiesi valosta vielä pitkään.

Valitse tavaratalo Jatka ostoksia
Espoo Valitse Valittu
Rusthollarinkatu 6 02270 Espoo 020 6300 830 Ma - Pe 8:00 - 20:00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.espoo@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Lahti Valitse Valittu
Simolanmutka 5 15680 Lahti 020 6300 850 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.lahti@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Oulu Valitse Valittu
Kaakkurinkulma 2 90410 Oulu 020 6300 840 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.oulu@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Tampere Valitse Valittu
Palmrothintie 4 33950 Pirkkala 020 6300 820 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.tampere@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Turku Valitse Valittu
Kuloistentie 1 21280 Raisio 020 6300 810 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.turku@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Vantaa Valitse Valittu
Tammiston kauppatie 19 01510 Vantaa 020 6300 800 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.vantaa@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja