Helpot ohjeet kompostointiin -

Kekkilän kompostoreilla onnistut

Uuden jätelain myötä kompostointi on entistä fiksumpaa jokaisessa kotitaloudessa. Kompostoimalla kodin biojätteestä tehdään ravinteikasta multa-ainesta ja samalla säästyy rahaa jätemaksuissa. Myös puutarhasta syntyy paljon maatuvaa jätettä, joka kannattaa kierrättää kompostoimalla. Kompostorin tyhjentäminen on ajankohtaista keväisin ja syksyisin, kun kompostimullalla on käyttöä puutarhassa ja tilaa tarvitaan tulevan talven biojätteille.

Näin onnistut yksinkertaisimmillaan:

  1. Täytä kerroksittain kompostoria. Laita vuorotellen biojätettä ja kosteutta imevää Kekkilä Komposti- ja huussikuiviketta. Näin kompostorin sisältö pysyy ilmavana, ja jätettä hajottavilla pieneliöillä on riittävästi happea ja ravintoa.
  2. Huolehdi ilmanvaihdosta. Jos täytät kompostoria kerroksittain, säännöllistä sekoitusta tai ilmastusta tarvitaan vähän, sillä ilma kiertää kompostorissa luonnollisesti. Vaihtoehtoisesti kompostia voi ilmastoida möyhimällä muutaman viikon välein.
  3. Varmista sopivat ravinnesuhteet. Puutarhajäte on usein kuivaa eli hiilipitoista. Typpeä saa lisättyä esim. kanankakalla. 
  4. Lisää kosteutta lisäämällä vettä tai kuivuutta kompostikuivikkeella. Puutarhajätteen kanssa yleisin ongelma on liika kuivuus, keittiöjätteen taas kosteus. Sopiva kompostimassa on kostea, mutta ei valuvan märkä.

Ympärivuotista kotitalousjätteen kompostointia Kotikompostorissa

Kotona syntyvä biojäte kannattaa kompostoida lämpökompostorissa, esimerkiksi Kekkilä Kotikompostori Kestävä+. Kekkilä Kotikompostori on erinomainen lämpökompostori kotitalousjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Tuotteen valmistuksessa on käytetty kierrätysmuovia, sillä on paksusti paksu lämpöeristys ja Kekkilä antaa tuotteelle 25 vuoden runkotakuun rekisteröityessä.

Kompostoitumista pystyy ylläpitämään talvella käyttämällä runsaammin Komposti- ja huussikuiviketta, sillä se eristää.

Jätteen maatuminen on lämpökompostorissa nopeampaa ja sen lämmöneristävyys mahdollistaa käytön ympäri vuoden. Kompostoriin kannattaa kaataa jätteet sellaisenaan. Esimerkiksi biopussit eivät hajoa kotikompostoreissa liian alhaisien lämpötilojen vuoksi.

Jos komposti jäätyy talvella, käyttöä voi jatkaa normaalisti ja antaa massan sulaa rauhassa. Massan voi myös sulattaa laittamalla lämmintä vettä täynnä olevan kanisterin kompostorin sisälle. Jäätyminen tekee kompostille kuitenkin pelkästään hyvää, sillä se tappaa esimerkiksi kaikki haitalliset taudinaiheuttajat. Kompostoituminen jatkuu normaaliin tapaan lämpötilan noustessa. 

Kompostoitumista pystyy ylläpitämään talvella käyttämällä runsaammin Komposti- ja huussikuiviketta, sillä se eristää. Myös lumikerros kompostorin ympärillä tarjoaa eristystä kylmää vastaan. Kompostivirkisteen käyttö talvella joka käyttökerralla on suositeltavaa, sillä se nopeuttaa kompostoitumisprosessia ja ylläpitää sitä kylmän talven yli. 

Puutarhajätteen kompostointi Puutarha- ja mökkikompostorissa

Puutarhajätettä syntyy ainoastaan osan vuodesta, joten sen kompostointiin riittää usein kevyemmin eristetty kompostori, kuten Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+. Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori on kevyesti eristetty kompostori kaikkien maatuvien jätteiden tehokkaaseen kompostointiin. Pyöreä muoto sulautuu ympäristöön ja tekee rakenteesta kestävän.

Puutarhajätettä ovat muun muassa erilainen kasvijäte, ruoho sekä pensaiden ja puiden oksat. Puutarhakompostimassan voi jättää talven yli kompostoriin ja sen voi keväällä taas herätellä kuuman veden ja virkisteen yhdistelmällä. 

Milloin komposti on kypsää?

Komposti on kypsää, kun sen lämpötila on laskenut aktiivisen kompostoitumisvaiheen jälkeen ympäristön tasolle. Kompostoitumisprosessin ollessa kiivaimmillaan, lämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä.

 Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa.

Kompostimassan kypsyminen jatkuu kompostorin lämpötilan laskettua edelleen ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille.

Oli kyse kotikompostorista tai puutarhakompostorista, kannattaa niihin tyhjennyksen yhteydessä jättää pieni määrä kompostimassaa, sillä silloin uuden jätteen kompostoitumisprosessi alkaa helpommin. Tyhjentäminen kannattaa tehdä syksyisin ja keväisin, jolloin kompostimullalla on käyttöä puutarhassa.

Kompostimultaa voi käyttää puutarhassa sekä lannoitukseen että maanparannukseen. Sen raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu, kuinka lannoittavaa kompostimulta on. Voit myös itse tehdä oman multasekoituksen ja käyttää kompostia hyödyksi siinä. 

Kekkilä puutarhatuotteet; Katso kaikki »