Löydä oma kasvisi

Kasvit ilahduttavat varmastikin jokaista meistä kauniilla vehreydellään, kasvatetaanpa niitä ulkona tai sisällä. Sisätiloissa kasvatettavat sisäkasvit tuovat asuintiloihin tervetullutta viihtyisyyttä, ja parhaimmillaan kasvit voivat muodostaa merkittävän osan kodin sisustuksesta. Sisäkasveista on kuitenkin muitakin etuja kuin niiden silmälle tarjoama ilo. Kasvit nimittäin kykenevät poistamaan huoneilmasta erilaisia epäpuhtauksia, kuten formaldehydejä, asetonia ja tolueenia, sekä monia muita. Moni ei tule ajatelleeksikaan, että asuintilojen ilmaan tulee erilaisia epäpuhtauksia muun muassa kalusteista, kankaista ja maaleista. Sisäkasvit ovat kätevä tapa torjua näitä ei-toivottuja vieraita jokaisessa kodissa.

Sisäkasvien hoitaminen ei loppujen lopuksi vie kovinkaan paljon aikaa, vaan ne pärjäävät melkoisen vähäisellä huomiolla suhteutettuna niiden tarjoamaan iloon ja edellä mainittuun käytännön hyötyyn. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että sisäkasveille riittää kastelu noin kerran viikossa sekä lannoittaminen silloin tällöin. Kasveista on toki hyvä nyppiä säännöllisesti pois kuolleet tai huonokuntoiset lehdet, jotta ne eivät pääse estämään kasvin muiden osien kasvua ja hyvinvointia. Kesäkauden aikana sisäkasvit on myös hyvä tarkistaa välillä erilaisten ötököiden varalta. Kaiken kaikkiaan näihin toimenpiteisiin menee kuitenkin huomattavan vähän aikaa.

Kun aikeissa on hankkia uusia sisäkasveja kotia kaunistamaan, liikkeelle voi lähteä siitä, millainen ilme ja tunnelma kotiin halutaan saada aikaan. Tarjontaa on tänä päivänä runsaasti, joten sisäkasveista löytyy vaivatta jokaiseen kotiin ja mieltymykseen sopivia vaihtoehtoja. BAUHAUSista löydät laajan kasvivalikoiman sekä ulos että sisätiloihin istutettavia kasveja.

Tutustu laajaan kasvivalikoimaamme

Tiesitkö, että verkkokaupassamme on esillä vain pieni osa laajaa kasvivalikoimaamme? Löydät kattavan listauksen tavaratalojemme vakiokasvivalikoimasta oheisesta linkistä.

Huomioithan, että valikoima sekä saatavuus voivat vaihdella tavarataloittain ja toimitusten mukaan. Tuotteet myynnissä vain tavarataloissa niin kauan kuin tuotteita riittää.

Suomessa parhaiten menestyvät sisäkasvit

Suomen talveen kuuluu olennaisena osana pitkä pimeä ajanjakso, joten meillä parhaiten menestyvät sisäkasvit ovat sellaisia, jotka eivät säikähdä pimeää ja selviytyvät myös pimeästä kaamoksesta, jolloin niille ei ole päivänvaloa juurikaan tarjolla. Suomalaisten suosituimmat sisäkasvit ovatkin sellaisia kukkia ja viherkasveja, jotka selviytyvät niitä ympäröivistä olosuhteista vaivatta ympäri vuoden.

Kukkivista kasveista yksi meillä suosituimpia ja parhaiten menestyviä on hortensia, joka tunnetaan suurikokoisista kukinnoistaan. Hortensia voi kasvattaa joko valkoisia, sinisiä, violetteja tai vaaleanpunaisia kukkia, ja värikkäät hortensiat tuovat kodin sisustukseen mukavasti väriä. Hortensia on kasvina hyvin sopeutuva tarkoittaen sitä, että se voidaan sijoittaa niin ikkunanlaudalle kuin syvemmällekin huoneeseen. Näin ollen hortensia on varma ja huoleton valinta jokaiselle, joka on vasta perehtymässä sisäkasvien upeaan ja ihmeelliseen maailmaan.

Hortensia ilahduttaa niin ulkona kuin sisällä.

Viherkasvien joukosta löytyy runsain määrin lajikkeita, jotka viihtyvät hyvin vähävaloisissa olosuhteissa. Esimerkiksi värikkäillä ja kuviollisilla lehdillään ihastuttavat maijat lukeutuvat tällaisiin viherkasveihin. Maijan voi sijoittaa hämärään tilaan, mutta sitä ei kuitenkaan kannata laittaa kaikkein pimeimpään nurkkaan eikä myöskään suoraan auringonvaloon, jotta liiallinen valo ei pääse haalistamaan sen upeita lehtiä. Myös kirjovehka tunnetaan ihastuttavan kirjavista lehdistään. Kirjovehka viihtyy pimeämmässäkin tilassa, eikä se vaadi edes ikkunoita kanssaan samaan huoneeseen. Tästä syystä kirjovehkan voi halutessaan sijoittaa jopa kylpyhuoneeseen. Maijojen tavoin myös kirjovehkat kannattaa suojata liialta auringolta.

Helppohoitoiset sisäkasvit

Mikäli sisäkasvien kasvattaminen ja hoitaminen ei ole entuudestaan tuttua puuhaa, ensimmäiseksi kasviksi kannattaa valita mahdollisimman helppohoitoinen yksilö. Jokainen sisäkasvi vaatii kuitenkin jonkin verran hellyyttä ja huolenpitoa, kuten kastelua sekä sopivan valaistuksen. Mehikasvit, kuten erilaiset kaktukset, lukeutuvat helppohoitoisiin sisäkasveihin, sillä ne viihtyvät kuivuudessa ja kaipaavat vettä harvemmin. Toinen vähäisellä kastelulla selviävä lajike on hidaskasvuinen rahapuu. Rahapuun lehdet varastoivat itseensä vettä, mistä johtuen kasteluväli voi olla hyvinkin pitkä. Isoanopinkieli on kolmas esimerkki vähäiseen kasteluun tyytyvistä sisäkasveista, ja rahapuun tavoin se varastoi vettä paksuihin lehtiinsä.

Ilmaa puhdistava viirivehka voi hyvin hoidettuna kukkia useita kertoja vuodessa. Kuvassa Viirivehka Spathiphyllum P13.

Myös viirivehkat kuuluvat helppohoitoisiin sisäkasveihin, joskin ne vaativat vettä edellä mainittuja lajikkeita enemmän. Viirivehkaa ei tosin kannata kastella liikaa, jotta sen kasvualusta pääsee kevyesti kuivahtamaan kastelukertojen välissä. Jos viirivehkan kastelussa noudattaa tätä neuvoa, se saattaa palkita omistajansa hyvästä hoidosta kasvattamalla näyttävän kukinnon. Viime aikoina suosiotaan ovat kasvattaneet helppohoitoiset tillandsiat eli ilmakasvit, jotka ovat juurettomia kasveja. Tillandsiat ottavat kosteuden ilmasta, joten ne eivät tarvitse multaa, ja niiden kastelemiseksi riittää kevyt sumuttelu aika ajoin. Ilmakasvit kannattaa kuitenkin upottaa muutaman viikon välein hetkeksi veteen, jossa on hyvä olla kasvukauden aikana hieman lannoitetta.

Ilmakasvi elää ilman kasvualustaa (multaa) sillä se ottaa ravinteet ja kosteuden suoraan ilmasta. Kuvassa Tillandsia lajitelma.

Pitkäikäiset sisäkasvit

Edellä mainitut sisäkasvit, kuten myös monet muut monivuotiset kasvit, ovat pitkäikäisiä ja ilahduttavat siten omistajaansa vuodesta toiseen. Pitkäikäisen kasvin etuna on se, ettei kasvia tarvitse uusia tuon tuosta, ja kasvua voi ihailla kausi toisensa perään. Vaikka useat pitkäikäiset kasvit ovatkin helppohoitoisia, kunkin kasvin yksilöllisiin hoito-ohjeisiin kannattaa perehtyä huolella jo kasvia ostaessa, jotta kasvi ilahduttaa vehreydellään mahdollisimman pitkään.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailman laajaan viherkasvivalikoimaan.

Isot ja näyttävät kasvit

Isot sisäkasvit tuovat näyttävän lisän huoneeseen kuin huoneeseen. Kun esimerkiksi olohuonetta koristaa suurikokoinen, näyttävä sisäkasvi, jo yksikin kasvi riittää tuomaan tilaan raikkaan tuulahduksen ja ihastuttavan kosketuksen luontoon. Kooltaan isoja sisäkasveja on saatavilla tänä päivänä kattavassa kirjossa. Valinnaksi voi päätyä esimerkiksi jättipeikonlehti, limoviikuna, varjoviikuna, kookospalmu tai kultapalmu tai moni muu näyttävän kokoinen kasvi. BAUHAUSista löydät niin helppohoitoisia, pitkäikäisiä kuin isoja ja näyttäviäkin sisäkasveja.

Isoilla kasveilla luot kotiin viidakkomaista tunnelmaa.

Hyötykasvien kasvattaminen

Viherkasvien lisäksi parhaiten menestyviin sisäkasveihin lukeutuvat myös hyötykasvit eli yrtit ja vihannekset. Kasvimaan tai kasvihuoneen sijaan useita hyötykasveja voi kasvattaa myös sisätiloissa. Syötävien kasvien kasvatus on antoisaa puuhaa, sillä itse kasvatettujen hyötykasvien maukkaasta mausta pääsee nautiskelemaan lisäämällä niitä lukuisiin eri ruokalajeihin sekä salaatteihin. Ikkunalaudalla voi kasvattaa esimerkiksi erilaisia syötäviä versoja ja oraita sekä valkosipulia ja yrttejä.

Kasvivalaisin tulee avuksi hyötykasvien kasvattamisessa talvisaikaan. 
Kuvassa Kasvivalaisin Airam Herby 10W.

Joitakin hyötykasveja voi kasvattaa ikkunalaudalla läpi vuoden, joskin kaikki hyötykasvit aloittavat kiivaimman kasvuvaiheensa keväällä valon määrän lisääntyessä ja kasvutahti luonnollisesti hidastuu syksyn tullen ja päivien pimetessä. Hyötykasveja ikkunalla kasvattaessa on hyvä huomioida se, että ikkunan ilmansuunta vaikuttaa olennaisesti kasvien saaman valon määrään. Kodin eteläpuolen ikkunalla viljelyn voi siis aloittaa aikaisemmin kuin muihin ilmansuuntiin suuntautuvilla ikkunoilla.

Yrttien kasvattaminen

Ikkunalaudalle voi perustaa vaikkapa oman yrttitarhan. Yrttien kasvattamisessa voi päästää luovuuden valoilleen, ja oman pienen hyötypuutarhan voi muodostaa esimerkiksi peltipurkeista. Yrtit eivät vaadi kasvaakseen kasvilamppujen valoa, jos kodin ikkunat suuntaavat länteen tai etelään. Ikkunan ääressä menestyviin yrtteihin kuuluvat muun muassa basilika, persilja, tilli, oregano, mintut, rosmariini, timjami ja sitruunamelissa sekä monia muita. BAUHAUSista löydät useita eri yrttejä oman upean yrttipuutarhasi perustamiseen.

BAUHAUSin puutarhamaailmasta löydät runsaan valikoiman erilaisia yrttejä ja kesäkukkia.

Parvekekukat

Parvekkeelle voi laittaa kasvamaan erilaisten hyötykasvien lisäksi myös kauniita parvekekukkia. Parvekekukkia valitessa voi tulla mieleen kysymys, onko lasitettu parveke liian kuuma kasveille. Koska kesäaikaan lämpötila saattaa nousta lasitetulla parvekkeella huomattavan korkeaksi, laseja on tarpeen raottaa aina aurinkoisella säällä, jotta kasvit saavat ilmanvaihtoa eivätkä kärsi paahteesta.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi kaunis köynnös parvekkeelle sijoitettuna? Muita parvekkeelle sopivia kukkia ovat orvokit ja begoniat, jotka tuovat kauniilla väreillään parvekkeelle iloista ilmettä, sekä voimakastuoksuinen petunia, jota on orvokin ja begonian tavoin saatavana useassa eri värissä. Kurjenpolvet puolestaan ovat sekä miellyttävän tuoksuisia että helppohoitoisia parvekekukkia. Lajikkeesta riippumatta parvekekukat lisäävät parvekkeen viihtyisyyttä huomattavasti ja toivottavat ihanasti tervetulleeksi. Kauniit parvekekukat saat kätevimmin BAUHAUSista.

Kesäkukilla luot runsaan kesäkeitaan parvekkeelle.

Muista myös ruukut  Katso kaikki »