Miten valita sisämaali?

Maalaaminen on kätevä tapa saada huoneeseen uusi ilme, kun vanha maali on kulunut tai ei enää miellytä silmää värisävyllään. Seinien maalaaminen sekä tarjoaa seinille suojan että luo huoneeseen halutunlaista tunnelmaa. Mutta mikä maali sopii sisäseinien maalaamiseen? Sisätiloissa seinien maalaamiseen sopii sisämaali, joita on saatavilla tänä päivänä sadoissa eri väreissä. Jo pelkästään valkoisia sisämaaleja valmistetaan monissa eri sävyissä, ja tämä siitä syystä, että pienikin vivahde-ero maalissa tuo seinään joko erilaisen kylmyyden tai lämmön asteen. Tämän ansiosta seiniin voi saada täsmälleen halutunlaisen värivivahteen ja huoneeseen toivotunlaisen tunnelman.  

Sisämaalit eroavat toisistaan siten, että sävytetty maali kestää auringon UV-säteilyä sävyttämätöntä maalia paremmin. Tästä syystä valoisiin huoneisiin, joissa on tarkoitus pitää verhoja auki valoisana vuodenaikana, kannattaa valita mieluummin sävytetty maali. Esimerkiksi erittäin suosittu maalarinvalkoinen sisämaali on monen valinta siitä syystä, että se ei kellastu auringonpaisteessa samalla tavoin kuin sävyttämätön valkoinen maali. Lisäksi sävytys parantaa maalin peittävyyttä ja auttaa myös erottamaan maalatut ja maalaamattomat pinnat toisistaan paljaalla silmällä. Valinnaksi voi tietysti päätyä myös sävyttämätön valkoinen maali, mikäli seinät eivät altistu suoralle auringonpaisteelle. Kunhan otat tämän seikan huomioon, muutoin voit päästää mielikuvituksesi vapaasti valloilleen sisämaalin valinnassa.

Oikean sävyn löytäminen

Sisämaalin värisävyn valinnassa liikkeelle kannattaa lähteä tilaan halutusta tunnelmasta sekä siitä, halutaanko värisävyn olevan kylmä tai lämmin, tai jotakin siltä väliltä. Voit myös pohtia sitä, mitkä värisävyt miellyttävät eniten omaa silmääsi. Värisävyn valinnan voi myös tehdä tilasta löytyvien huonekalujen, tekstiilien ja sisustuselementtien värisävyjen tai vaikkapa lattiapinnan värin mukaan.

Täyshimmeä maali tuo rauhallisen tunnelman. Kuvassa sävytettävä Sisämaali Teknos Biora Balance.

Jos taas suunnitelmissa on uusia kerralla koko huone, värivalinnassa voi käyttää enemmänkin luovuutta. Mikäli olet aikeissa tapetoida huoneesta seinän tai useamman, maalattavan seinäpinnan värisävy on helppo kartoittaa tapetin värin perusteella. On hyvä pitää mielessä, että maaleja on saatavilla erilaisilla kiiltoasteilla, himmeänä, puolihimmeänä ja täyshimmeänä, ja joitakin maaleja myös puolikiiltävänä. BAUHAUSista löydät kaikkia näistä upeasta värivalikoimasta.

Sisämaalaus

Ennen sisämaalauksen pariin ryhtymistä on hyvä tehdä koemaalaus maalaamalla pieni alue maalattavan seinän huomaamattomasta kohdasta – esimerkiksi paikasta, jonka eteen tullaan sijoittamaan esimerkiksi taulu, sohva tai muu sisustuselementti. Tämä kannattaa tehdä siitä syystä, että sisämaalin lopullisesta ja realistisesta värisävystä voidaan varmistua, sillä maalin väriin vaikuttavat sekä maalattava seinäpinta, tilan koko että luonnonvalon ja valaisimien tarjoaman valon määrä, suunta ja värisävy. Esimerkiksi pienemmässä ja hämärämmässä huoneessa tietty värisävy näyttää tummemmalta kuin suuremman ja valoisemman huoneen seinillä. Kun sopiva maalisävy löytyy, maalin merkki, valmistaja, värisävy ja kiiltoaste kannattaa merkitä muistiin, jotta täsmälleen sama sävy löytyy vaivattomammin, mikäli haluat myöhemmin tehdä ylläpitomaalauksen samalla värisävyllä.

Rust-Oleum Little Stars vesiohenteisen seinämaalin älykäs teknologia muuttaa seinän sisäilmaa puhdistavaksi pinta-alaksi. Kuvassa Sisäilmaa Puhdistava Seinämaali Rust-Oleum Little Stars Taikahuilu.

Sisämaalaus onnistuu melkoisen vaivattomasti, kun muutamat perusasiat ovat kunnossa. Sisämaalaukseen voi valita maalin monien erilaisten vesiohenteisten sisämaalien joukosta. Esimerkiksi ilmaa puhdistavat maalit ovat nimensä mukaisesti maaleja, jotka puhdistavat sisäilmaa aldehydejä sitovalla ominaisuudellaan. Tällaisen maalin valitsemalla voit parantaa sisäilman laatua kätevällä tavalla. Kun maali on valittu, päästään itse maalauksen pariin. Mikäli seinää ei ole aiemmin maalattu, se kannattaa pohjamaalata, sillä pohjamaali parantaa pintamaalin tarttumista huomattavasti, minkä lisäksi se hidastaa pintamaalin kuivumista ja sitä kautta mahdollistaa pidemmän työskentelyajan pintamaalaamiseen. Muiden sisämaalien tavoin löydät myös laadukkaat pohjamaalit kätevästi BAUHAUSista.

Mikäli seinien sijaan aikomuksena on maalata sisäkalusteita, kalkkimaali on kätevä valinta huonekalujen maalaamiseen. Kalkkimaali on varsin helppokäyttöinen, sillä sitä ei tarvitse pohjustaa muutoin kuin mahdolliset rasvatahrat poistamalla sekä mahdollisen vanhan, lohkeilevan maalin pois hiomalla.

Upeat sisämaalit  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Kosteiden tilojen maalaaminen

Kosteiden tilojen maalauksessa on tärkeää, että tulee valinneeksi käyttötarkoitukseen sopivan maalin. Kuivien ja kosteiden tilojen maalaamiseen kehitetyt maalit eroavat toisistaan siten, että kosteiden tilojen maaleihin on lisätty homehtumista estävää lisäainetta, joka ehkäisee sekä homeen muodostumista että sienien kasvua homeelle ja sienille varsin otollisissa kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Lisäksi maali on suunniteltu kestämään hyvin toistuvaa puhdistamista.

Kulahtaneet kaakelit saavat edullisesti uuden ilmeen kaakelimaalilla. Kuvassa Kaakelimaali Seinille V33 Powder Pink.

Ennen maalaustöihin ryhtymistä on hyvä ottaa huomioon, että kylpyhuoneen pinnat jaetaan kosteisiin ja märkätiloihin. Jälkimmäisillä tarkoitetaan pintoja, joita pitkin vesi valuu suihkun käytön tai muun peseytymisen aikana. Myös märkätilan voi maalata kosteiden tilojen maaleilla, mutta maalipinnan päälle suositellaan asennettavaksi joko laatoitus tai muovitapetti. Kosteiden tilojen maaleja on saatavana erilaisissa väreissä, kuten myös eri kiiltoasteilla himmeästä aina puolikiiltävään.

Seinämaalien lisäksi kosteiden tilojen maaleja on saatavana myös kaakelimaalina. Kaakelimaali on tarkoitettu kosteiden tilojen laattojen maalaamiseen, ja sillä saa laattoihin helposti uuden ilmeen vähäisellä vaivalla ilman, että laattoja tarvitsee vaihtaa uusiin. BAUHAUSista löydät myös kaakelimaalit.

Kaakelimaalit  Katso kaikki »

Mitä teet ennen kuin maalaat?

Ennen maalaamista kannattaa suorittaa muutama tärkeä työvaihe, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja laadukas. Seinän puhdistamisen lisäksi mahdolliset kolot kannattaa kitata, ja mikäli seinä kaipaa tasoitusta, myös hionta on tärkeä työvaihe ennen maalin levittämistä. Maalattavan seinän läheisyydessä olevat huonekalut ja seinän viereinen lattia kannattaa aina suojata suojapaperilla tai -muovilla, ja listojen, valokatkaisijoiden ja pistorasioiden ympärykset puolestaan maalarinteipillä. Kaikki näistä tarvikkeista löytyvät BAUHAUSista.

Vanhan tapetin poistaminen

Mikäli maalattavalla seinäpinnalla on entuudestaan tapetti, sen voi joko poistaa ennen maalauksen aloittamista tai valita toisen vaihtoehdon, joka on tapetin päälle maalaaminen. Mikäli haluat poistaa vanhan tapetin kokonaan ja päästä maalaamaan suoraan seinäpintaan, tapetinpoistoaine on tehokas keino saada tapetti irti seinäpinnasta. Kun tapetinpoistoaine on vaikuttanut ja tapetti vettynyt, tapettivuodat irtoavat helposti. On hyvä huomioida, että mikäli seinässä on useita tapettikerroksia, poistoainetta voidaan joutua lisäämään useampaan kertaan. Mikäli seinään jää pieniä tapettisuikaleita, ne saa irti teräväreunaista teräslastaa varovasti apuna käyttäen.

Seinän puhdistaminen

Ennen pohjamaalin tai pintamaalin levittämistä maalattavat seinät kannattaa aina ensiksi puhdistaa huolellisesti pölystä, liasta ja rasvasta kostealla siivousliinalla tai sienellä, joka on kastettu veteen ja yleispuhdistusaineeseen. Sitkeämpien rasvaläikkien poistamiseen voidaan tarvita rasvanpoistoainetta. Ennen maalaamista pestyn seinän kannattaa antaa kuivua kuivaksi.

Seinän tasoittaminen

Mikäli maalattavalla pinnalla on koloja, ne kannattaa aina tasoittaa kittaamalla. Näin maalipinta saa tasaisemman ilmeen ja lopputuloksesta tulee kauniimpi. Kolot täytetään kitillä lastan avulla ääriään myöten ja ylimääräinen kitti poistetaan seinästä kevyesti lastaa painamalla. Pienempien kolojen peittämiseen käyvät pienemmät lastat ja suurempien peittämiseen puolestaan suurikokoisemmat lastat. Kittaamisen jälkeen kitattujen kohtien on hyvä antaa kuivua rauhassa.

Seinän hiominen

Seinän tasoittamisen jälkeen kaikki kitatut pinnat kannattaa aina hioa ennen maalaamista. Tämä siitä syystä, että tasoitustyön lopputuloksesta tulisi mahdollisimman tasainen, ja etteivät kitatut kohdat erotu rumasti maalipinnan alta. Pienempien alueiden hionta onnistuu käsin hiekkapaperilla, mutta laajemmille pinnoille kätevämpi ratkaisu on varrellinen hiontatyökalu. Mikäli seinä vaatii hiomista, hiontapöly on tärkeää muistaa poistaa seinän pinnasta huolellisesti esimerkiksi pölyharjalla, jotta se ei pääse sekoittumaan seinämaaliin.

Välineet esityöhön  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Tarvikkeet kaikkiin edellämainittuihin työvaiheisiin, kuten myös tarvitsemasi maalaustarvikkeet, löydät kätevästi BAUHAUSista. Artikkelistamme ”Sisämaalausvinkit ankean seinän selätykseen” puolestaan löydät muistilistan sisämaalauksen tärkeimmistä vaiheista sekä muutamia ehdotuksia valikoimastamme löytyvistä laadukkaista sisämaaleista.