“Sekajätettä lautalla Viroon ja Ruotsiin. 24 kiloa ruokaa roskiin ja tämäkin vain yhdeltä henkilöltä. Ilta on taas vilahtanut kännykän sinistä näyttöä scrollatessa. Puolison sekajätteisiin heittämät banaaninkuoret käynnistävät tutuksi tulleen palopuheen taloyhtiömme laiminlyömästä jätelajittelusta. Puoliso kävelee ulos keittiöstä silmiään pyörittäen. Palaan lukemaan jätteiden vaikutuksesta ilmastonmuutoksen nopeutumiseen, kun puoliso tyrkkää eteeni BAUHAUSin tarjouslehden. Sivulta loistaa keltaisella tussilla ympäröitynä bokashi-keittiökompostori. Googlaan heti bokashien käyttöä koskevan keskustelupalstan, jossa kirjoitetaan biojätteen katkuisia viestejä bokashiin kelpaavista jätteistä, tieteellistä prosessia fermentoitumisen takana ja ilmoituksia loman ajaksi haussa olevista bokashin pissattajista. Siis mitä?”

ME AUTAMME

sinua muuttamaan jätteet mullaksi

Bokashointi on biojätteiden muuntamista esikompostointimateriaaliksi helposti, siististi ja ekologisesti. Bokashi-komposti on erinomainen ratkaisu jos taloudessa ei ole mahdollisuutta biojätteiden kierrättämiseen tai jos haluaa hyödyntää biojätteensä.

Siisti ja lähes hajuton kompostori säilyy vaikka olohuoneen nurkassa. Normaalisti ruuantähteet mädäntyvät, mutta bokashissa ne hapetetaan ilmatiiviissä rasiassa bokashirouheen avulla. Kahden viikon fermentoitumisprosessin lopputuloksena saadaan ensiluokkaista esikompostointimateriaalia, sillä biojäte säilyttää tärkeät ravintoaineensa.

VINKKI

Bokasheja on aina oltava kaksi, joita täytät vuorotellen.

Bokashi-kompostorit  Katso kaikki »

Mitä bokashiin saa laittaa?

 V 

  • Kasviperäiset tuotteet
  • Viljatuotteet
  • Pieniä määriä lihaa,
    maitotuotteita ja hiivaa
  • Kahvinporot ja teepussit
  • Valmisruuat
  • Kala
  • Kananmunat
  • Pienet luut

X 

  • Nestemäiset biojätteet 
  • Isot luut
  • Tuhka
  • Eläinten jätökset
  • Sanomalehti- ja muu
    jätepaperi

 

 

BAUHAUS ohjeet Bokashi–keittiökompostorin käyttöön

1. Kerää jäte astiaan ja muista pilkkoa suuremmat ruuantähteet pienemmiksi. Älä päästä bokashiin turhaa ilmaa vaan lisää sopiva orgaaninen jäte kerran päivässä tai harvemmin.

2. Lisää rouhe valmistajan ohjeen mukaan aina kun lisäät jätettä kompostoriin aktivoidaksesi fermentoitumisprosessin.

3. Tiivistä jäte. Käytä tiivistyslastaa tai vastaavaa jätteen tiivistämiseksi kompostorissa. Valuta fermentoitumisneste eli pissata bokashi säännöllisesti hanasta purkkiin tai viemäriin välttyäksesi ruuantähteiden mätänemiseltä tai hajuhaitoilta.

4. Kun bokashi-ämpäri on täynnä, sulje se ilmatiiviisti ja pidä avaamattomana vähintään kahden viikon ajan. Jatka nesteen valuttamista säännöllisesti. Bokashin voi antaa olla kansi tiukasti kiinni vaikka kuukausia ennen jatkokäsittelyä. Valmis fermentoitunut jätemassa sopii puutarhakompostoriin, multatehtaaseen tai biojätekeräykseen.


VINKKI

Oikein toimiessaan Bokashi tuoksuu hieman happamalta tai omenaiselta. 

Bokashirouheen sisältämät luonnon mikro-organismit käynnistävät fermentoitumisprosessin Bokashi-keittiökompostorissa. Koska bokashin maitohappoprosessi tapahtuu ilmatiiviissä tilassa, on tärkeää säilyttää biojätteet bokashin täyttökertojen välissä toisessa astiassa. 

 

Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Tyylikkään designinsa ja kompaktin kokonsa ansiosta se sopii vaikka tiskipöydälle. Biokeruuastian kannessa on aktiivihiilisuodatin, joten sen käyttö on täysin hajutonta. Tiivis rakenne pitää banaanikärpäset loitolla. Kun bokashi-keittiökompostori avataan vain kerran päivässä, maksimoidaan fermentoitumisen tehokkuus. Bokashineste säilyy hyvin patenttikorkillisessa pullossa odottamassa lannoitusta.

VINKKI

Laimennettu bokashi-neste (laimennussuhde 1:200-1:1000) sopii kasvien ravinteeksi tai laimentamattomana viemäriin putkien puhdistusaineeksi. Neste on myös erinomainen kompostikiihdytin.

Mitä tarvitsen bokashin kaveriksi?


Tee-se-itse bokashi-multatehdas BAUHAUSin vinkeillä

Tarvitset: 

-Valmista bokashi-jätettä

-Vanhaa multaa tai turvetta

-Kuiviketta

-Multalaatikoksi puutarhakompostori, ison kannellisen saavin tai kannellisen ämpärin

VINKKI

Jätelain mukaan tässä vaiheessa kyse on vielä biojätteestä, joten multatehtaan on oltava jyrsijäsuojattu.

Tee näin:

1. Laita multalaatikon pohjalle kosteutta imevää ainetta, esim. sanomalehteä tai aktiivihiiltä tai puhkaise saaviin reiät ylimääräisen kosteuden poistamiseksi.

2. Kaada pohjalle vanhaa multaa. Tähän käy hyvin esim. ruukkujen vaihdossa tarpeettomaksi jäänyt multa.

3. Lisää Bokashi-massa ja sekoita sen joukkoon suhteessa saman verran vanhaa  multaa.

4. Lisää pinnalle hajulukoksi multaa.

5. Aseta kansi ilmatiiviisti päälle.

6. Noin kahden viikon kuluttua sinulla on ravinteikasta multaa kasviesi iloksi.

VINKKI

Bokashi-massa muuttuu mullaksi lämmön vaikutuksesta, mutta voit huoletta laittaa jo talvella multakoulun aluille vaikkapa parvekkeelle odottamaan lämpimiä säitä.