Mitä on bokashointi?

Bokashointi on biojätteiden muuntamista esikompostointimateriaaliksi helposti, siististi ja ekologisesti. Siistiä ja täysin hajutonta kompostoria voi käyttää vaikka olohuoneen nurkassa. Bokashoinnin ydin on fermentoiminen eli maitohappokäyminen. Se tapahtuu ilmatiivissä kompostorissa Bokashirouheen avulla. Kun fermentoituminen on kahden viikon kuluttua päättynyt, orgaaninen materiaali on säilyttänyt kaikki tärkeät ravintoaineensa mitkä tavallisessa kompostoinnissa tuhoutuisivat. Lopputuloksena saadaan ensiluokkaista ja laadukasta esikompostointimateriaalia sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä.

Bokashi-keittiökompostoriin sopivat biojätteet

Bokashi-kompostointiin kelpaavat lähes kaikki orgaaniset kotitalousjätteet. Isommat palat on hyvä pilkkoa pienempiin osiin fermentoitumisprosessin nopeuttamiseksi.  

Bokashirouheen sisältämät luonnon mikro-organismit käynnistävät fermentoitumisprosessin Bokashi-keittiökompostorissa

 Bokashiin voit laittaa:

  • Hedelmät ja vihannekset
  • Valmisruuat
  • Raaka ja kypsennetty liha
  • Juusto
  • Kala
  • Jogurtti
  • Kananmunat
  • Pienet luut
  • Leipä
  • Kahvinporot
  • Teepussit
  • Paperinenäliinat
  • Kuihtuneet kukat

 Ei kuitenkaan näitä:

  • Etikka
  • Mehu
  • Maito
  • Öljy
  • Vesi
  • Isot luut
  • Tuhka
  • Eläinten jätökset
  • Sanomalehti- ja muu jätepaperi

Bokashi –keittiökompostorin käyttö

Kerää jäte. Lisää sopiva orgaaninen jäte kerran päivässä tai harvemmin Bokashi-keittiökompostoriin. Päivän mittaan kertyvät jätteet säilyvät tyylikkäässä BioProffa Biokeruuastiassa. Fermentointiprosessin varmistamiseksi pilko jäte palasiksi ennen lisäämistä. Älä turhaan availe Bokashi-kompostorin kantta ettei kompostoriin mene turhaan ilmaa.

Lisää rouhe. Lisää 20 ml (1-2 rkl)  hyödyllisiä mikrobeja sisältävää Bokashirouhetta aina kun lisäät jätettä kompostoriin. Täysin luonnonmukainen rouhe aktivoi fermentoitumisprosessin. Rouheen tilalla tai ohessa voi käyttää myös Em-Active Emma-mikrobiliuosta, joka sisältää samoja mikrobeja kuin bokashirouhe.

Tiivistä jäte. Käytä tiivistyslastaa tai vastaavaa jätteen tiivistämiseksi kompostorissa.

Valuta fermentoitumisneste. Valuta neste säännöllisesti pois keittiökompostorista. Laimennettu neste (laimennussuhde 1:200-1:1000) sopii kasvien ravinteeksi tai laimentamattomana viemäriin putkien puhdistusaineeksi. Neste on myös erinomainen kompostikiihdytin.

Kompostoi jätemassa. Kun Bokashi-keittiökompostori on täynnä, sulje se ilmatiiviisti ja pidä avaamattomana vähintään kahden viikon ajan. Jatka fermentointinesteen valuttamista säännöllisesti. Bokashi-kompostorin voi antaa olla kansi tiukasti kiinni vaikka kuukausia ennen jatkokäsittelyä.  Valmis fermentoitunut jätemassa sopii puutarhakompostoriin, multatehtaaseen tai biojätekeräykseen. Huom! Jätelain mukaan tässä vaiheessa kyse on vielä biojätteestä, joten multatehtaan on oltava jyrsijäsuojattu – esim. puutarhakompostori.

Biokeruastia on keittiökompostoinnin kätevä apuväline

Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Tyylikkään designinsa ja kompaktin 5 litran kokonsa ansiosta se sopii vaikka tiskipöydälle. Biokeruuastian kannessa on aktiivihiilisuodatin, joten sen käyttö on täysin hajutonta. Tiivis rakenne pitää banaanikärpäset loitolla.

Biokeruuastia toimii niin ahkeran kokkaajan kierrätysseuralaisena kuin kodeissa, joissa bioroskis täyttyy hitaammin. Biokeruuastia on erinomainen myös mökille, veneeseen ja puutarhajuhliin! Biokeruuastiasta jätteet voi viedä kerralla kompostiin, biojätekeräykseen tai tyhjentää bokashikompostoriin. Kun bokashi-keittiökompostori avataan vain kerran päivässä, maksimoidaan fermentoitumisen tehokkuus. 

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta