Ilmalämpöpumpun valinta

Ilmalämpöpumpun suosio on noussut suureksi viime vuosien aikana, eikä ihme, sillä ilmalämpöpumpun hyödyt ovat hyvin monipuolisia. Se toimii niin ilmastointi- kuin lämmityslaitteena, säästää jopa useita satoja euroa vuotuisessa sähkölaskussa sekä vielä puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa.

Varsinkin ensimmäistä ilmapumppuaan harkitseville sen käyttöönottoon ja asennukseen liittyy usein paljon kysymyksiä. Millainen on sopivin ilmalämpöpumppu juuri omiin tarpeisiin? Kuinka paljon ilmalämpöpumppu kuluttaa? Kuinka paljon sen avulla voikaan säästää sähköä? Miten se asennetaan?

Olemme koonneet BAUHAUSin asiantuntijoiden kanssa tähän artikkeliin vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin ilmalämpöpumppuja koskien. Kannattaa siis tutustua niihin kunnolla ennen kuin lähdet ilmalämpöpumppuostoksille.

Ilmalämpöpumpun hyödyt

Ilmalämpöpumput suurin hyöty on sen monipuolisuus niin lämmityksessä kuin jäähdytyksessäkin. Hellekesät eivät ole enää Suomessakaan mikään harvinaisuus, vaan jopa meillä elohopea saattaa nousta yli kolmeenkymmeneen päiväkausiksi. Vaikka helle tunnetusti hellii, liika on kuitenkin liikaa, kun yöllä ei meinaa saada nukuttua tai kotitoimistolla työskentely on hikistä.

Ilmalämpöpumpun avulla saat viilennettyä asuntosi tai huoneesi juuri sopivaksi kesähelteilläkin. Sen avulla pystyt nukkumaan ja työskentelemään sekä ihan vain oleskelemaan asunnossasi mukavan viileässä ja raikkaassa ilmassa.

Syksyn ja talven tullen ilmalämpöpumpusta löytyy apu herkästi paleleville sekä kylmissä olosuhteissa sijaitseviin asuntoihin, joiden sähkökulut muuten hipoisivat taivaita. Ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan riitä koko asunnon tai talon ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan tukee olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää.

Lämpötilan saa helposti muutettua juuri omien mieltymysten mukaisesti nappia painamalla. Sinun ei tarvitse siirrellä patteria kakkoselta kolmoselle ja katsoa, mitä lämpötilalle tapahtuu. Ilmalämpöpumppu optimoi juuri halutun lämpötilan asteen tarkkuudella. Nykyaikaisia malleja voi hallinnoida jopa älypuhelimien sovelluksilla. Näin esimerkiksi kesämökin lämmitys ja viilennys hoituvat kätevästi etänä. Hyvä ilmalämpöpumppu onkin ekologinen valinta, sillä sen avulla pystyt säästämään sähkölaskussasi. Se ei ainoastaan tunnu kukkarossasi, vaan myös ympäristö kiittää tästä valinnasta.

Ilmalämpöpumppu takaa kesän parhaimmat yöunet.

Mikä on hyvä ilmalämpöpumppu juuri sinulle?

Juuri sinulle sopiva ilmalämpöpumppu riippuu tarpeistasi ja asunnon koosta sekä sen sijainnista. Mitä isompi talosi on ja mitä kylmemmässä paikassa asut, sitä tehokkaamman ilmalämpöpumpun tarvitset. Mikäli tarve on esimerkiksi pieneen kerrostalohuoneistoon tai kesämökille, et mitä luultavimmin tarvitse malliston järeintä ilmalämpöpumppua.

Ilmalämpöpumppu sopii parhaiten sähkö- tai öljylämmitteisiin taloihin ja asuntoihin, joissa energiankulutus on suurta. Näin hyödyt eniten ilmalämpöpumpun tarjoamasta sähkönsäästöstä. Kaukolämmitteisiin asuntoihin ilmalämpöpumppu taas sopii vallan mainiosti ilmastointilaitteeksi.

Kannattaa jutella ammattilaisen kanssa siitä, millainen on juuri sinun asuntoosi sopiva ilmalämpöpumppu. Oikein valittu ja oikeaan paikkaan asennettu ilmalämpöpumppu on kaikkein tehokkain ja myös kaikkein ekologisin ja taloudellisin valinta.

Ilmalämpöpumppu on erityisesti nelijalkaisten perheenjäsenten pelastus kesähelteillä.

Kuinka paljon ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä?

Ilmapumpun sähkönkulutus riippuu sen energiatehokuudesta, tehosta ja käyttötiheydestä. Mitä tehokkaampi pumppu ja mitä useammin sitä käyttää, sitä enemmän se tietenkin kuluttaa. Keskiarvoisesti oikein asennettu ilmalämpöpumppu kuluttaa noin 4 000 kilowattituntia vuodessa normaaleissa talvi- ja kesäolosuhteissa. Kylminä talvina ja kuumina kesinä käyttö varmasti lisääntyy ja samoin siis sähkönkulutus. Leudot talvet ja viileät kesät taas vähentävät käyttökustannuksia.

Kannattaa myös muistaa, että ilmalämpöpumppu tosiaan tukee asunnon nykyistä lämmitysjärjestelmää. Se siis kannattaa laskea pari astetta pienemmälle. Muutoin käytössäsi on kaksi täydellä teholla toimivaa lämmitysjärjestelmää, eikä kunnollisia säästöjä välttämättä pääse syntymään.

Asunnon viilentäminen on lisäksi kalliimpaa kuin sen lämmittäminen, sillä kesällä sisään ikkunoiden kautta tulviva auringonvalo lämmittää asuntoa jatkuvasti. Sähkönkulutuksen kannalta ei siis välttämättä kannata pyrkiä pitämään asunnon lämpö 18 asteessa pitkän hellejakson aikana, vaan tyytyä hieman lämpimämpään asuntoon.

Valitse siis mahdollisimman energiatehokas ilmalämpöpumppu ja varmistu siitä, että se tulee varmasti asennetuksi oikein ja oikeaan paikkaan. Näin sähkönkulutus pysyy mahdollisimman pienenä paukkupakkasilla ja helteilläkin.

WIFI-toiminnolla varustettujen ilmalämpöpumppujen hallinta ja seuranta onnistuu mistä vain.

Ilmalämpöpumpun kaveriksi  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää?

Se, kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää sähköä, riippuu myös asunnon koosta ja sijainnista. Oikein asennettu, tehokas ja energiatehokkuudeltaan parasta A-luokkaa oleva ilmalämpöpumppu voi säästää jopa 40 % sähkölaskusta, mikä näkyy jo varmasti lompakossa. Joissakin tutkimuksissa on päästy keskimäärin 2 000–3 000 kilowatin vuosisäästöihin.

Karkeasti ottaen ilmalämpöpumpun avulla voi säästää parisen sataa euroa vuodessa, korkeilla sähkön hinnoilla jopa enemmänkin. Pumppu siis todennäköisesti maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Laadukas ilmalämpöpumppu on myös pitkäikäinen, joten siinä mielessä ilmalämpöpumpun hinnassa ei kannata liikaa tinkiä.

Täytyy muistaa, että tässä puhutaan yleisesti ottaen lämmitykseen liittyvästä sähkönkulutuksesta. Leutoina talvina, mutta kuumina kesinä, ilmalämpöpumppua voi joutua käyttämään enemmän talon viilennykseen, jolloin sen sähkönkulutus jälleen nousee.

Muut tuotteet viilennykseen  Katso kaikki »

Kuinka kylmällä ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumpun kylmänsietokyky riippuu hieman mallista. Tutustu siis ensimmäiseksi oman ilmalämpöpumppusi pakkasrajaan. Tätä rajaa kannattaa kunnioittaa, jottei pumppu hajoa. Sen voi esimerkiksi sammuttaa pakkasrajan ylittyessä ja laittaa päälle uudestaan, kun sää jälleen lauhtuu.

Ole kuitenkin varovainen uudelleenkäynnistyksessä, varsinkin jos pumppu on ollut käyttämättömänä pitkän pakkasjakson ajan. Odota tällöin, että pakkanen laskee reilusti alle kymmenen asteen, sillä uudelleenkäynnistys hyvin kylmällä voi myös vaurioittaa pumpun toimintakykyä. Mitä uudempi ilmalämpöpumppu, sitä tehokkaammin se toimii kylmissäkin olosuhteissa. Pari vuotta vanha ilmalämpöpumppu kestää jopa lähemmäs kolmekymmentä pakkasastetta, kun taas kymmenvuotias pumppu vain noin puolet tästä. Kaukana sijaitseviin lämmityskohteisiin, esimerkiksi pohjoisiin mökkeihin, kannattaa hankkia etänä ohjattava malli. Tällöin pumput voi laittaa päälle ja pois tarpeen mukaan. Paukkupakkasilla ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan usein pysty lämmittämään tehokkaasti yksin, vaan tarvitsee tuekseen sähkö- tai muun lämmitysjärjestelmän. Mitä pohjoisempana kotisi sijaitsee, sitä tehokkaampi ilmapumppu tulee hankkia, jotta se lämmittää tehokkaasti myös kovilla pakkasilla.

Ilmalämpöpumpun myötä kylmät varpaat jäävät unholaan.

Kaveriksi kodin lämmitykseen  Katso kaikki »

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asennus tulee ehdottomasti teettää ammattilaisilla, jolla on lupa tehdä kylmä- ja sähköasennuksia. Ensikertalainen pääsee helpoiten alkuun, kun tilaa sekä laitteen että asennuksen samalla kertaa liikkeestä. Esimerkiksi BAUHAUSista ostat vaivattomasti sekä ilmalämpöpumpun että perusasennuksen. Asiaan enemmän vihkiytyneet hankkivat usein ilmalämpöpumpun itse ja tilaavat sitten asennuksen liikkeestä.

Et tarvitse ilmapumpun asennukseen mitään erityistä lupaa, mikäli asut omakotitalossa. Rivi- ja kerrostaloasunnoissa asujien täytyy hankkia lupa ilmalämpöpumpun asennukselle taloyhtiön hallitukselta. Kuitenkaan mitään lupaa kaupungilta tai kunnalta et tarvitse asennusta varten.

Ammattilainen varmistaa, että hankit varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopivan ilmalämpöpumpun, että se tulee asennettua oikein ja lisäksi oikeaan kohtaan. Tällöin pumpun toiminta on kaikkein tehokkainta ja siitä saa eniten irti vähällä sähkönkulutuksella. Asennusta varten kannattaa varata useampi tunti aikaa, sillä siihen kuuluu useita työvaiheita kylmä- ja kondenssiaineiden putkien poraamisesta ja sisä- ja ulkoyksiköiden kiinnittämiseen. Mikäli möhkälemäinen ilmalämpöpumpun sisäyksikkö hirvittää, voi sen päälle hankkia myös suojaavan kotelon.

Asentajan antaessa huolto-ohjeet ja laskun käteen ei ilmapumppua sovi jättää oman onnensa nojaan. Pumppua pitää huoltaa säännöllisesti esimerkiksi puhdistamalla sisäsuodatin parin viikon välein. 2–3 vuoden välein ilmapumppu kannattaa huollattaa, jotta se varmasti pysyy toimintakuntoisena pitkään. Ilmalämpöpumppu on hieman hintava investointi, joka kuitenkin oikein asennettuna ja huollettuna yleensä maksaa itsensä Suomen oloissa takaisin muutamassa vuodessa. Lämmityskulujen pienentämisen lisäksi ilmalämpöpumppu on erityisen mukava hellekeleillä viilentäen huoneistoa tehokkaasti. Mikäli sinulla on kysyttävää ilmalämpöpumpuista tai sen asennuksesta, älä epäröi kääntyä BAUHAUSin asiantuntijoiden puoleen!

Ilmalämpöpumpun takuu edellyttää, että pumpun asennuksen suorittaa UKES:n hyväksymä asentaja.

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

Ammattitaitoinen asentaja hakusessa?

BAUHAUSin asennuspalvelu tarjoaa ratkaisun, ilman asentajan etsimisen ja pohtimisen tuottamaa harmia. Me hoidamme luotettavasti asennuksen puolestasi alusta loppuun.