Kasvihuoneen valinnassa on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Lue vinkkimme kasvihuoneen ja lisätarvikkeiden valintaan sekä kasvihuoneen ylläpitoon.

Oma kasvihuone on monen kodin viherpeukalon suuri unelma. Kasvihuoneessa on helppo kasvattaa monipuolisesti erilaisia kasveja ja kukkia sekä luonnonmukaisia, edullisia ja ennen kaikkea maukkaita kotipuutarhan herkkuja. Omien vihannesten, yrttien ja marjojen kasvattaminen on palkitsevaa. Kasvattamalla hyötykasvisi itse saat aterioihisi taatusti tuoreita, puhtaita ja ravinteikkaita raaka-aineita, suoraan luonnosta. Tutustu laajaan kasvihuonevalikoimaamme sekä lue vinkit kasvihuoneen valintaan ja sijoitukseen!

Kasvihuoneet ovat puutarhanhoidon trendien keihäänkärkeä. Tänä päivänä ne ovat nostamassa suosiotaan etenkin nuorten aikuisten keskuudessa ja kasvihuone halutaankin yleensä asettaa näkyvälle paikalle pihaan. Kasvihuoneen halutaan olevan myös eri tarpeisiin mukautuva, sillä se ei välttämättä ole vain kasvatusta varten, vaan se voi toimia myös huvimajana. Pienimpiä kasvihuoneitamme ovat parvekkeelle asetettavat kasvualustat ja minikasvihuoneet, joissa voi kasvattaa niin kukkia, vihanneksi kuin yrttejä

Kasvihuoneen sijoituspaikka

Kasvihuoneelle kannattaa aina valita valoisa, lämmin ja tuulensuojainen sijainti. Kuitenkin olisi hyvä välttää sellaista sijoituspaikkaa, johon aurinko pääsee paistamaan koko päivän. Mikäli pihapiiristä ei löydy kasvihuoneelle muuta sijoituspaikkaa kuin jatkuvalle suoralle auringonvalolle altistuva sijainti, kasvihuoneen varjostaminen varjostuskankaalla voi olla aiheellista. Mahdollisiin kasvihuonetta varjostaviin rakenteisiin ja puihin on myös hyvä kiinnittää huomiota, jotta huone ei jää liiaksi varjoon auringolta. Kasvihuoneen sijoituspaikan valinnassa tulee ottaa lisäksi huomioon sijoituspaikan pinta-ala sekä sitä ympäröivät kulkureitit. Kasvihuoneen ympärille kannattaa jättää riittävästi kulkutilaa, jotta sen luokse pääsee vaivattomasti myös kottikärryillä ja jotta esimerkiksi talvella lumet saadaan luotua kätevästi pois kasvihuoneen katolta.

Kasvihuoneet  Katso kaikki »

Polykarbonaatti eristää lämpöä

Viime vuosina kasvihuonelevyissä on lasin haastajaksi vahvasti noussut kestävä polykarbonaatti. Vaikka lasiseinillä varustettu kasvihuone on toki edelleen edullinen valinta, kestävyydessä ja toiminnallisuudessa se kuitenkin häviää polykarbonaatille. Polykarbonaatti eristää lämpöä lasia huomattavasti tehokkaammin, ja siksi kasvukausi kestää pidempään kuin lasiseinillä varustetuissa kasvihuoneissa. Auringonpaahteessa lasihuonetta pitää varjostaa, kun taas polykarbonaattikennolevy hajottaa tehokkaasti kohtisuoraa valoa.

Palram-Canipian kaikki kasvihuoneet valmistetaan säänkestävästä, UV-käsitellystä polykarbonaatista. Kuvassa Kasvihuone Palram-Canopia Oasis 3,95 m² (247 x 213 cm).

Lujat, alumiinirunkoiset kasvihuoneemme ovat polykarbonaattilevyillä varustettuja, ja niiden kirkkaat ruudut läpäisevät hyvin valoa, mutta eivät lähes lainkaan UV-säteitä. Polykarbonaatti on materiaalina iskunkestävä, kevyt ja taipuisa ja siten myös huomattavasti helpompi asentaa. BAUHAUSin kattavat, polykarbonaattilevyillä varustetut kasvihuonepaketit sisältävät sokkelin, räystäät sekä kattoluukun.

Polykarbonaattilevyt ja kennolevyt  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Kasvihuoneen pesu

Koska siistitty kasvihuone pitää tuholaiset ja kasvitaudit loitolla ja näin ollen myös kasvit terveempinä, se on hyvä pestä kunnolla vähintään kerran vuodessa, mielellään kuitenkin sekä ennen satokautta että sen jälkeen. Akryyli- ja polykarbonaattirakenteisten kasvihuoneiden pesuun käytetään lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta. Tämä siitä syystä, että vahvojen pesuaineiden käyttö voi vahingoittaa levyjen pintaa. Kuivalla liinalla tai paperilla pyyhkimistä tulisi myös välttää.

Syksyllä, satokauden päätyttyä, kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvijätteet ja tarvittaessa myös multa. Multa vaihdetaan noin 1–3 vuoden välein. Jos satokauden aikana kasvihuoneessa on huomattu kasvitauteja, multa tulisi vaihtaa kokonaan uuteen satokauden loputtua. Muuten mullan vaihto riippuu siitä, kuinka paljon kasvihuoneessa kasvatetut kasvit ovat sitä kuluttaneet. Mullan lannoittaminen ensimmäisenä vuonna ja sen ehostaminen voivat hyvin riittää. Kasvihuoneen ulkopintojen puhdistaminen jätetään keväälle. Talvella ja myrskyisellä säällä kasvihuoneen suojana suositellaan käytettävän joko myrsky-/talvisuojaa tai kevytpeitettä.

Millainen kasvihuone kannattaa valita?

Kasvihuoneen koon valintaan vaikuttaa ensinnäkin sille käytössä oleva pinta-ala pihapiiristä. Lisäksi valinta voi riippua myös siitä, millaisia kasveja siinä halutaan kasvattaa ja kuinka paljon. Yrteille ja muutamalle pensastomaatille riittää kooltaan pienikin hyötykasvihuone, kun taas kasvihuonekurkut ja runkotomaatit vaativat jo enemmän tilaa optimaalisen kasvun saavuttamiseksi. Jos pihamaan tilasta ei ole puutetta, kannattaa valita melko iso huone. Tällöin ei tarvitse miettiä kasvivalintoja etukäteen ja tilaa löytyy myös työskentelyyn ja lisävarusteille, kuten kasvihuonepöydille ja lämmittimille. Isossa kasvihuoneessa lämpötilan säätely on myös helpompaa kuin pienessä. Kooltaan isomman kasvihuoneen etuna on myös se, että vaikka aloittaisitkin pienemmillä viljelyksillä, ajan saatossa voit kasvattaa viljelmiä huonetta uusimatta.

BAUHAUSin valikoimasta löydät sopivan kokoiset kasvihuoneet kaikkiin tarpeisiin. Kuvassa Kasvihuone Palram-Canopia Hybrid 2,2 m² (185 x 121 cm) harmaa.

BAUHAUSin kattavasta kasvihuoneiden valikoimasta löydät vaivatta juurin omiin käyttötarpeisiisi sopivimman vaihtoehdon. Kooltaan suuri, näyttävä kasvihuone sekä tarjoaa runsaasti kasvatustilaa erilaisille kasveille että ihastuttaa upealla olemuksellaan niin talon asukkaita kuin vieraita ja ohikulkijoitakin. Valikoimastamme löytyy pinta-alaltaan reilun kokoisia kasvihuoneita väritykseltään niin vaaleilla kuin tummemmilla rungoilla, joten voit valita niiden joukosta juuri omaan makuusi sekä talosi ja muun pihapiirisi ilmeeseen sopivimman vaihtoehdon.

Jos taas etsinnässä on pieneen tilaan kasvihuone, löydät meiltä myös pinta-alaltaan kompaktin kokoiset kasvihuoneet erivärisillä rungoilla. Pienempien kasvihuoneidemme joukossa on niin terassille tai parvekkeelle sopivia minikokoisia kasvihuoneita kuin hieman kookkaampia malleja, jotka vievät pihamaan pinta-alasta ainoastaan alle kahdesta neliömetristä neljään neliömetriä. Onpa valintasi sitten lasia muistuttavilla polykarbonaattiseinillä tai polyeteenimuovista valmistetulla huppumaisella seinäratkaisulla varustettu kasvihuone, meiltä löydät molempia näistä malleista edullisin hinnoin.

Lisätarvikkeet kasvihuoneeseen

Erikseen ostettavat kasvihuonepöydät ja hyllyt ovat tarpeellisia etenkin kooltaan suuremmissa kasvihuoneissa, joita ei ole valmiiksi varustettu hyllyillä. Erilliset hyllyt ja pöydät voidaan sijoittaa täysin mieltymysten mukaisesti toimivaksi kokonaisuudeksi, joka taipuu parhaiten omiin käyttötarpeisiin. Tarvittaessa pöytiä ja hyllyjä voi myös kätevästi siirtää paikasta toiseen. Kasvihuonelämmitin puolestaan pitää kasvihuoneen lämpimänä kylminä kausina. Lämmittimet vaihtelevat ominaisuuksiltaan siten, että ne on suunniteltu tarjoamaan lämmitys tietyn kokoiselle pinta-alalle. Lisäksi lämmittimiä on saatavana niin termostaatilla varustettuina malleina kuin lamppuöljyä käyttävinä malleina.

Kasvihuonepöytien, hyllyjen ja lämmittimien lisäksi kasvihuoneeseen on saatavilla monia muitakin käteviä lisätarvikkeita, joista automaattiset helpottavat huomattavasti kasvihuoneen arkea. Tarvikkeista ehdoton suosikki on automaattinen luukun avaaja, joka avaa ja sulkee tuuletusluukun lämpötilan mukaan. Automaattinen avaaja vähentää kasvitautien leviämistä ja kasvien lakastumista kuumina kesäpäivinä. Automatisoitu kastelujärjestelmä pitää taas mullan tasaisen kosteana ja huolehtii kastelusta puutarhurin lomaillessa.

Kuvassa oleva Automaattiavaaja kasvihuoneisiin työntää kasvihuoneen luukun auki 17-25°C lämpötilassa.

BAUHAUSista löydät näppärästi edellä mainittujen tarvikkeiden lisäksi myös monet muut kasvihuonetarvikkeet, joiden avulla varustat oman kasvihuoneesi palvelemaan parhain päin omissa kasvatustarpeissasi. Ripustuskoukut ovat käteviä kasvihuoneen sisustusratkaisuja, sillä niiden avulla saa vaivatta tuettua kasvien taimia, ja koukkujen paikkaa on myös helppo vaihtaa tarpeen vaatiessa. Kätevän varjostuskankaan avulla puolestaan suojaat tarvittaessa kasvisi suoralta auringonvalolta.

Kasvihuonetarvikkeet  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Tavaratalojen saatavuus
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Laita koko pihapiirisi kerralla paraatikuntoon

Kaipaatko pihapiiriisi uuden kasvihuoneen lisäksi myös muuta loistoa? Mikäli tarve niin vaatii, laita pihamaan nurmikko kuntoon, ja pääset nauttimaan kesäpäivästä toiseen upeasta pihakokonaisuudesta sekä uljaine kasvihuoneineen että säihkyvine nurmikkoineen. BAUHAUSin artikkelista ”Vanhastakin nurmikosta saa upean ruohomaton” saat käteviä vinkkejä sekä vanhan nurmikkosi elvyttämiseen että nurmikon optimaaliseen hoitoon. Näitä ohjeita noudattamalla nautit kauniista nurmikosta kesäkaudesta toiseen. Jos taas haaveissasi on täydentää pihaasi kauniilla pihakivetyksellä ja laittaa piha kertaheitolla todelliseen paraatikuntoon, artikkelistamme ”Viimeistele pihasi pihakivillä ja laatoilla” löydät hyödyllisiä neuvoja pihakivien valintaan, asennukseen ja hoitoon.