Ruohonleikkurin huoltaminen

Ruohonleikkurin huoltaminen on toimenpide, joka kannattaa tehdä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa leikkurin mahdollisimman pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Sopiva ajankohta ruohonleikkurin huollolle on joko kesäkauden alkaessa tai päättyessä. Kun kyseessä on työnnettävän ruohonleikkurin huoltaminen, sen perustavanlaatuisiin huoltotoimenpiteisiin kuuluvat tulpan puhdistus, öljynvaihto, ilmansuodattimen tarkistus – mahdollisesti myös puhdistus ja vaihto – sekä terän tarkistus ja teroitus. Työnnettäviä ruohonleikkureita on saatavilla sekä akkukäyttöisinä, sähkökäyttöisinä että polttomoottorikäyttöisinä malleina.

Ajettavan ruohonleikkurin huoltaminen poikkeaa hieman tavallisen leikkurin huoltotoimenpiteistä. Kun käytössä on ajettava ruohonleikkuri, ennen kesäkauden alkua on tärkeää varmistua akun varauksesta ja kunnosta sekä renkaiden ilmanpaineesta ja kunnosta. Lisäksi vuosittain on syytä tarkistaa myös moottorin öljymäärä, hydrostaatin öljymäärä sekä voimansiirtohihnojen ja ohjauksen kunto. Näillä huoltotoimenpiteillä voidaan varmistua siitä, etteivät ajettavan ruohonleikkurin kalliit komponentit hajoa ajamaan lähdettäessä.

Ruohonleikkurin öljyt ja polttoaineet

Sekä ruohonleikkurin öljyn että polttoaineen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Seuraavaksi kerromme, millaiset polttoaineet ja öljyt ovat sopiva valinta ruohonleikkureille.

Mitä polttoainetta ruohonleikkuriin?

Yleinen mieleen tuleva kysymys uuden leikkurin omistajalla on, mitä bensaa ruohonleikkuriin tulisi valita. Ruohonleikkurin polttoaineena käytetään bensiiniä, ja yleinen suositus leikkureihin on 98E5-bensiini. Useimmat maahantuojat eivät suosittele 95-oktaanisen bensiinin käyttöä ruohonleikkureissa sen viime vuosina muutetun koostumuksen vuoksi. Koska ruohonleikkurit ovat yleensä nelitahtikoneita, 98-oktaanisen bensiinin lisäksi niissä voi käyttää myös pienkoneille tarkoitettua 4-tahtibensiiniä.

Mitä öljyä ruohonleikkuriin?

Kun edessä on ruohonleikkurin öljynvaihto, sopiva valinta on yleensä 4-tahtiöljy, sillä useimmissa leikkurimalleissa on nelitahtimoottori. Mutta koska ruohonleikkureita myydään tänä päivänä monina eri malleina, ennen öljyn hankintaa on hyvä varmistaa sekä omaan leikkuriin sopivan öljyn laatu että leikkurin öljytilavuus huoltokirjasta. Kätevä keino nelitahtimoottorilla varustetun leikkurin öljynvaihdossa alkuun pääsemiseksi on hankkia BAUHAUSista ruohonleikkurin starter kit, joka on setti bensiinikäyttöisen ruohonleikkurin käyttöönottoon. Setti sisältää kaksi pulloa 4-tahtiöljyä, öljyimurin sekä viiden litran kanisterin.

Leikkurin omistajaa voi askarruttaa, pitääkö ruohonleikkurin öljyt vaihtaa joka vuosi. Ruohonleikkurin öljy kannattaa vaihtaa kerran vuodessa, ja se on kätevintä tehdä vuosittaisen huollon yhteydessä. Koska öljynvaihto on sotkuista puuhaa, työympäristö kannattaa suojata mahdollisilta öljyroiskeilta ennen puuhaan ryhtymistä. Yksinkertainen tapa tyhjentää ruohonleikkurin öljysäiliö on imeä vanha öljy pois täyttöaukon kautta tarkoitukseen sopivalla pumpulla. Toinen vaihtoehto, jota usein suositellaan ruohonleikkureiden käyttöoppaissa, on valuttaa vanha öljy pois leikkurin pohjassa sijaitsevan öljypropun kautta. Näin toimiessa on hyvä muistaa, että joissakin ruohonleikkurimalleissa proppuun pääsee käsiksi ainoastaan terän irrottamalla. Propun avaamiseen puolestaan tarvitaan neliöpäisen räikkäavaimen jatkovarsi tai sovitinkappale. Joissakin ruohonleikkureissa propun saa auki myös jakoavaimella.

Ruohonleikkurin peseminen ja terän tarkistaminen

Ruohonleikkurin huoltotoimenpiteisiin kuuluvat myös leikkurin peseminen ja terän tarkistaminen. Näitä työvaiheita ei kannata jättää väliin ruohonleikkurin huollossa, sillä molemmilla niistä on huomattava vaikutus leikkurin toimivuuteen ja sitä kautta myös käyttöikään.

Lorem IpsumLorem Ipsum

Leikkurin teriin kuivunut leikkuujäte irtoaa vesiruiskulla.

Ruohonleikkurin peseminen

Huoltotoimiin kannattaa sisällyttää aina ruohonleikkurin peseminen. Tämä koskee sekä leikkurin alustaa ja osia että myös päällisosaa – puhdasta ja siistiä ruohonleikkuria on huomattavasti mukavampi käyttää. Ruohonleikkurin alustalle riittää joskus pelkkä vedellä huuhteleminen, mutta pinttyneempään likaan, kuten kuivuneeseen ruohoon, voi käyttää kosteaa pesusientä lian irtoamisen helpottamiseksi. Sama pätee leikkurin osiin ja pintapuoleen.

Vuosittaisen pesun lisäksi kesäkauden aikana on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin, onko ruohonleikkurin alustaan tarttunut kuivunutta leikkuujätettä. Yleensä enimmät ruohojäämät irtoavat leikkurin pohjasta harjalla tai puulastalla, mutta tarvittaessa pohjan voi kastella muutaman kerran läpimäräksi ruohosilpun pehmentämiseksi ja irrottamisen helpottamiseksi.

Moni valitsee ruohonleikkurin pesupuuhiin avukseen painepesurin. Painepesurilla ruohonleikkurin puhdistus käy varsin näppärästi, mutta sitä käyttäessä on hyvä muistaa suihkuttaa vettä koneeseen riittävän etäältä, jotta sen maalipinta ei irtoa. Myös moottorin pesussa on noudatettava varovaisuutta, jotta polttoainetankkiin ei pääse vettä. Lue BAUHAUSin artikkeli kodin ja pihan pesurit saadaksesi lisätietoa erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvista pesureista.

Ruohonleikkurin terän tarkistaminen

Ruohonleikkurin terän tarkistaminen on sekin tärkeä osa leikkurin huoltoa. Terän saa irti löysäämällä pultin tai mutterin sopivalla lenkkiavaimella, minkä jälkeen sen saa ruuvattua irti käsin. Mikäli terä on tylsynyt tai kolhiintunut, smirgeli on kätevä apuväline sen teroittamiseksi. Vähäisempää teroitusta vaativan terän voi myös käsitellä viilalla tai teroituskivellä. Jos taas terän käyttöikä on selvästi tullut päähänsä, teroittamisen sijaan se kannattaa vaihtaa uuteen, sillä liikaa teroitettu terä on epätasapainoinen ja saattaa aiheuttaa koneeseen vaurioita. BAUHAUSin valikoimasta löydät ruohonleikkurinterät myös robottiruohonleikkureihin.

Ruohonleikkurin varaosat

Ruohonleikkurin huoltotöihin kannattaa varata käyttötarkoituksiin sopivia työkaluja, kuten ruuvimeisselit, hylsyt ja kiintolenkit. Lisäksi varastoon kannattaa hankkia yleisimmät ruohonleikkurin varaosat, kuten sytytystulppa ja ilmansuodatin.

Lorem IpsumLorem Ipsum

Suojakatos suojaa robottiruohonleikkuria ja latausasemaa sateelta ja auringonpaisteelta. Kuvassa Suojakatos Gardena Sileno Life robottiruohonleikkuri.

Mikä sytytystulppa ruohonleikkuriin?

Ruohonleikkureissa käytetään muutamia erilaisia sytytystulppamalleja, ja omaan leikkuriisi sopivan mallin voit tarkistaa leikkurisi huoltokirjasta. Yleisesti ottaen sytytystulppa suositellaan vaihdettavaksi 100 käyttötunnin välein tai kerran vuodessa. Tämä ei ole kuitenkaan aina välttämätöntä, jos tulpan muistaa puhdistaa ja sen kärkivälin säätää suositeltuun 0,75 millimetriin vuosihuollon yhteydessä. Kun ruohonleikkurin sytytystulppa kaipaa vaihtoa, hankit sen kätevästi ja edullisesti BAUHAUSista.

Ruohonleikkurin ilmansuodattimen tarkistus ja vaihtaminen

Ruohonleikkurin huollon yhteydessä on tärkeää tarkistaa sytytystulpan lisäksi myös ilmansuodattimen kunto. Ilmansuodatin voi olla joko vaahtomuovista tai paperista valmistettu. Likaantuneen vaahtomuovisen ilmansuodattimen voi pestä miedolla pesuaineella, kuten astianpesuaineella, mutta paperisuodatin vaatii aina likaannuttuaan vaihdon, sillä sitä ei voi pestä. Pestyn vaahtomuovisuodattimen on tärkeää antaa kuivua ja ennen takaisin paikalleen asettamista siihen kannattaa lisätä pieni tilkka moottoriöljyä estämään epäpuhtauksien pääsy moottoriin.

Käyttöikänsä päähän tullut ilmansuodatin kannattaa vaihtaa välittömästi. Paperinen ilmansuodatin suositellaan vaihdettavaksi tiheässä käytössä olevaan ruohonleikkuriin kaksi kertaa kesäkaudessa, sillä se kerää huomattavan määrän pölyä ja roskia. Vaahtomuovisuodattimen osalta kerta kesässä voi riittää, jos se pestään välillä.

Ruohonleikkureiden tarvikkeet   Katso kaikki »

Mihin viedä vanha ruohonleikkuri?

Vanha, käyttöikänsä päähän tullut ruohonleikkuri hävitetään viemällä se kierrätykseen oman asuinpaikkakunnan jätekeskukseen. Kun edessä on uuden leikkurin hankinta, BAUHAUSista löydät ruohonleikkurit laadukkaasta ja monipuolisesta valikoimasta. Ennen leikkuriostoksille suuntaamista lue artikkelimme ”Ruohonleikkurin valinta – Mikä ruohonleikkuri sopii parhaiten pihallesi?” saadaksesi vinkkejä tarpeisiisi sopivimman leikkurin valintaan.

Bensakäyttöinen ruohonleikkuri ei käynnisty

Jos bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri ei käynnisty talvikauden varastoinnin jälkeen, ensiksi kannattaa varmistua siitä, että leikkurin tankissa on tuoretta polttoainetta. Mikäli bensiini on seisonut ruohonleikkurissa talven yli, se tulee kaataa pois ja tankata tilalle uutta. Varmista myös, että pidät turvakahvaa pohjassa jo käynnistysvaiheessa, jotta moottori käynnistyy. Muita syitä käynnistymättömyydelle voivat olla löystynyt sytytystulppa tai tulpan johto tai liian vähäinen öljyn määrä moottorissa. Muista myös kokeilla ruohonleikkurin ryypyttämistä painamalla ryypytyspainiketta ensiksi kolme kertaa, ja jollei kone vieläkään käynnisty, paina toiset kolme kertaa.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri ei käynnisty

Sähkökäyttöisen ruohonleikkurin kohdalla ongelma käynnistymisessä on yleensä leikkurin startissa, joka voi olla rikkoutunut. Vaihtoehtoisesti startti ei pysty saamaan virtaa, jos leikkurin johdot tai liitokset ovat löystyneet. Liikkeelle kannattaakin aina lähteä niiden tarkistamisesta.

Ajettava ruohonleikkuri ei käynnisty

Mikäli ajettava ruohonleikkuri ei käynnisty, yleisimpiä syitä ovat akun tyhjentyminen, sytytystulpan tai solenoidin vaihdon tarve tai rikkoutunut startti. Ajettavan ruohonleikkurin ollessa kyseessä on tärkeää varmistaa, että johdot ja liitokset eivät ole löystyneet, sillä startti saa niiden kautta virtansa.