Hyvin suunniteltu valaistus kodin joka huoneessa on merkittävää viihtymisen sekä yleisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Onnistuneella valaistuksella maksimoit jokaisen huoneen käytännöllisyyden, kun tarvittava valon määrä, väri, suunta ja sijoitus on otettu huomioon. Tässä 5 vinkkiä, miten onnistut kodin valaistuksessa:

1. Kartoita kodin valaistus tarpeet

Onko kotisi valaistuksessa parantamisen varaa? Käy kotisi läpi huone huoneelta ja mieti mitkä tilat tarvitsevat muutosta valaistukseen. Onko olohuoneessa kenties liian hämärää tai sokaiseeko eteisenvalo aina sisään astuessa?

Ota ylös kotisi valaistuksen ongelmakohdat ja aloita uuden valaistuksen suunnittelu näistä kohdista. Useimmiten työhuone hyötyisi kirkkaan valon lisäämisestä, kun taas olohuoneen valaistus voisi olla monipuolisempi, jotta huoneista tulisi entistä käytännöllisempiä.

2. Valitse valon väri

Valon väriä mitataan Kelvineissä (K), joka kertoo onko valo keltaiseen vai siniseen taittava. Valon väri vaikuttaa huoneen käytännöllisyyteen ja sisustukseen sekä yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Näin valitset juuri sinun kotiisi sopivan valon värin:

 • 3000K on lämmin ja kodikas keltaiseen taittava valo, joka sopii mainiosti olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Lämmin valaistus sointuu parhaiten sisustukseen, jossa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä.
 • 4000K on kirkas ja piristävä neutraalin valkoinen valo, joka sopii loistavasti työhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Neutraalin valkoinen valo sointuu erityisen hyvin moderniin skandinaaviseen sisustukseen.
 • 5000K on erittäin kirkas ja voimakas siniseen taittava valo, jota käytetään esimerkiksi teollisuus kohteissa. Näin vahvaa valoa harvemmin tarvitsee kodin valaistuksessa.

Useissa valaisimissa värilämpötilan säätö on nykyään mahdollista, jolloin aamuisin kannattaa suosia viileämmän sävyistä valaistusta, kun taas iltaisin valot on hyvä himmentää ja säätää lämpimämmän sävyisiksi. Näin valolla voi tukea omaa vuorokausirytmiä ja yleistä jaksamista.

Vinkki: Käytä saman väristä valoa huoneen joka valaisimessa, jotta huoneen yleisilme pysyy yhtenäisenä ja levollisena.

Säädettävät valaisimet  Katso kaikki »

3. Määritä tarvittava valon määrä

Luksi (lx) mittaa valaistusvoimakkuutta eli kuinka paljon huoneessa täytyy olla valoa, jotta se on hyvin valaistu. Lumen (lm) puolestaan kertoo lampun valotehon, joka auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset lamput kotiisi. Näin määrität valon tarpeen kodissasi:

 • 250-400 luksia on sopiva voimakkuus yleisvalaistukseen esimerkiksi olohuoneeseen tai eteiseen. Valitse yleisvalaistukseen 250-400lm lamput.
 • 500 luksia on voimakkaampi valaistus, joka sopii esimerkiksi työhuoneeseen, jotta työskentely onnistuu vaivatta. Valitse lukulamppuihin ja keittiötason valaisimiin yli 500lm lamput.

Vinkki: Hehkulampun vaihto LED-lamppuun tiedossa?

LED-lamput  Katso kaikki »

4. Sommittele valon suunta

Täsmentämällä valon suuntaa voit luoda tunnelmaa tai tuoda esille sisustuselementtejä. Näin suuntaat valon onnistuneesti:

 • Yleisvalaistukseen sopii diffusoiva valo, joka valaisee huoneen tasaisen pehmeästi ilman varjoja.
 • Kohdennettu valo valaisee tietyn kohteen kirkkaasti luoden samalla varjoja ja heijastuksia.
 • Epäsuora valo viittaa valaistukseen, jossa valonlähde on piilossa ja valo heijastuu seinän, lattian tai katon pinnoilta huoneeseen.

Kohde- ja yleisvalo yhdessä luovat viihtyisän ja tunnelmallisen lopputuloksen, jossa yhdistyy käytännöllinen yleisvalaistus sekä mielenkiintoa luova kohdevalaistus.

Suuntaa valo näillä valaisimilla  Katso kaikki »
 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

5. Valaisin ja sen sijoitus

Hyvin suunnitellun valaistuksen viimeinen askel on valaisimen valinta ja sen sijoitus. Eri valaisimet suuntaavat valoa eri tavalla ja sopivat eri käyttötarkoituksiin. Näin valitset oikean valaisimen valaistus tarpeisiisi:

Sisävalaisimet  Katso kaikki »