Viisi vinkkiä oikean valaistuksen valintaan

Me Suomessa joudumme olosuhteista johtuen elämään useita kuukausia hyvin vähäisellä luonnonvalolla, joten se, miten me valaisemme kotimme, on erityisen tärkeää. Kunnollinen valaistus pitää meidät pirteämpinä sekä ehkäisee myös silmien rasitusta, joten kodin valaistuksella on väliä. Nykyään vähäinen sähkönkulutus on myös tärkeää valaistusta suunnitellessa. Niinpä lamppujen energiatehokkuuteen sekä niiden sijoitukseen tulee myös kiinnittää erityistä huomiota.

Hyvin suunniteltu valaistus kodin joka huoneessa on merkittävää viihtymisen sekä yleisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Onnistuneella valaistuksella maksimoit jokaisen huoneen käytännöllisyyden, kun tarvittava valon määrä, väri, suunta ja sijoitus on otettu huomioon.

Olemme koonneet tähän artikkeliin viisiä vinkkiä, joiden avulla varmistut kotisi riittävästä valaistuksesta energiatehokkuutta sekä tyylikkyyttä unohtamatta.

1. Kartoita kodin valaistustarpeet sekä ongelmakohdat

Mistä tietää, että kodin valaistuksessa on parantamisen varaa? Yleensä sen huomaa siitä, että tietyn tyyppiseen työskentelyyn tai oleskeluun valo ei riitä kunnolla. Kylpyhuoneessa ei meinaa nähdä meikata eikä olohuoneen sohvalla lukea. Vähäinen valo väsyttää ja ajan myötä silmiä alkaa särkeä. Tai kenties ongelmanasi on liian kirkas valaistus. Esimerkiksi eteiseen tai kylppäriin astuessa tekee mieli laittaa aurinkolasit silmille, kun valo häikäisee niin pahasti.

Jos olet tullut siihen tulokseen, että kotisi valaistuksessa on parantamisen varaa, kannattaa ensi alkuun tehdä tilannekartoitus. Käy kotisi läpi huone huoneelta ja mieti, mitkä tilat tarvitsevat muutosta valaistukseen. Kiinnitä myös huomiota eri huoneiden käyttötarkoituksiin ja niiden tarvitsemaan valon määrään. Useimmiten työhuone hyötyy kirkkaan valon lisäämisestä, kun taas olohuoneen valaistus voisi olla monipuolisempi, jotta leffailtoja varten valot saa sopivan himmeäksi.

Myös huoneiden koko ja sommittelu auttavat sinua suunnittelemaan toimivat valot jokaiseen huoneeseen sopivaksi. Mikäli lattiatilaa on vähän, paras hankinta on kattovalo ja seinään kiinnitettävä paneeli. Jos taas tarvitset tehokasta valoa pienelle alueelle, kannattaa hankkia pöytä- tai lattialamppu. Merkitse muistiin kotisi valaistuksen ongelmakohdat ja aloita uuden valaistuksen suunnittelu näistä.

2. Valitse valon väri

Valon väriä mitataan Kelvineissä (K) ja se kertoo, onko valo keltaiseen vai siniseen taittava. Valon väri vaikuttaa huoneen käytännöllisyyteen ja sisustukseen sekä yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Näin valitset juuri sinun kotiisi sopivan valon värin:

 • 3000K on lämmin ja kodikas keltaiseen taittava valo, joka sopii mainiosti olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Lämmin valaistus sointuu parhaiten sisustukseen, jossa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä.
 • 4000K on kirkas ja piristävä neutraalin valkoinen valo, joka sopii loistavasti työhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Neutraalin valkoinen valo sointuu erityisen hyvin moderniin skandinaaviseen sisustukseen.
 • 5000K on erittäin kirkas ja voimakas siniseen taittava valo, jota käytetään esimerkiksi teollisuuskohteissa. Näin vahvaa valoa harvemmin tarvitsee kodin valaistuksessa.

Useissa valaisimissa värilämpötilan säätö on nykyään mahdollista. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää, sillä valon avulla voit tukea omaa vuorokausirytmiä ja yleistä jaksamista. Suosi aamuisin viileämmän ja kirkkaamman sävyistä valaistusta, joka herättää paremmin. Vastavuoroisesti iltaisin valot on hyvä himmentää ja säätää lämpimämmän sävyisiksi, jolloin valon väheneminen auttaa kehoa valmistautumaan yöpuulle.

Vinkki: Käytä saman väristä valoa huoneen joka valaisimessa, jotta huoneen yleisilme pysyy yhtenäisenä ja levollisena.

Säädettävät valaisimet  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 9. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

3. Määritä tarvittava valon määrä

Valon värin lisäksi valon määrällä on väliä. Eri huoneiden käyttötarkoitusten sekä jopa yksittäisten lamppujen käyttötarkoitusten mukaan tarvitset koko kirkkaammat tai himmeämmät lamput.

Uppospotit tuovat juuri oikean määrän valoa sinne minne tarvitaan.

Luksi (lx) mittaa valaistusvoimakkuutta eli sitä, kuinka paljon huoneessa täytyy olla valoa, jotta se on hyvin valaistu. Lumen (lm) puolestaan kertoo lampun valotehon, joka auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset lamput kotiisi. Pääpiirteittäin valoteho kannattaa valita seuraavasti:

 • 250–400 luksia on sopiva voimakkuus yleisvalaistukseen esimerkiksi olohuoneeseen tai eteiseen. Valitse yleisvalaistukseen 250–400 lumenin lamput.
 • 500 luksia on voimakkaampi valaistus, joka sopii esimerkiksi työhuoneeseen, jotta työskentely onnistuu vaivatta. Valitse lukulamppuihin ja keittiötason valaisimiin yli 500 lumenin lamput.

Esimerkiksi kirkkaat valopaneelit keittiötason tai kylpyhuoneen peilin yläpuolella helpottavat niin iltaisia kokkausaskareita kuin aamutoimien tekoa. Toisaalta taas eteinen ei yleensä tarvitse olla huippukirkas valaistukseltaan, joten sinne riittää himmeämpikin kattolamppu.

Huomioi myös valaistavan huoneen koko. Isoon huoneeseen, jossa on korkea huonekorkeus, kannattaa valita kirkkaampi lamppu kuin pieneen huoneeseen. Myös isoilla ikkunoilla varustettu huone usein tarvitsee vähemmän valaistustehoa kuin pienemmillä ikkunoilla varustettu tila.

Vinkki: Hehkulampun vaihto LED-lamppuun tiedossa? Katso alta, minkä tehoinen lamppu tuottaa minkäkin määrä lukseja.

LED-lamput  Katso kaikki »

4. Sommittele valon suunta

Valaistuksen avulla voit elävöittää kotisi sisustusta huomattavasti muutenkin kuin valaisimien ulkonäön avulla. Valaistusta suunnitellessa kannattaa myös miettiä, mihin ja miten valoa haluaa missäkin huoneessa kohdentaa. Täsmentämällä valon suuntaa voit luoda tunnelmaa tai tuoda esille sisustuselementtejä. Näin suuntaat valon onnistuneesti:

 • Yleisvalaistukseen sopii diffuusioiva valo, joka valaisee huoneen tasaisen pehmeästi ilman varjoja. Tarpeeksi kirkas kattovalaisin on tähän juuri sopiva tuote.
 • Kohdennettu valo valaisee tietyn kohteen kirkkaasti luoden samalla varjoja ja heijastuksia. Erilaiset seinä- ja lattiavalaisimet sopivat tähän valaistustarpeeseen.
 • Epäsuora valo viittaa valaistukseen, jossa valonlähde on piilossa ja valo heijastuu seinän, lattian tai katon pinnoilta huoneeseen. Erilaiset valopaneelit, kuten saunan lauteiden alta heijastuva valo, sopivat hämyisän tunnelman luomiseen.

Kohde- ja yleisvalo yhdessä luovat viihtyisän ja tunnelmallisen lopputuloksen, jossa yhdistyy käytännöllinen yleisvalaistus sekä mielenkiintoa luova kohdevalaistus. Esimerkkinä tästä on olohuoneen kattovalaisin, esimerkiksi valopaneeli, tukenaan lattiavalaisin valaisemaan lukuhetkeä nojatuolissa.

Suuntaa valo näillä valaisimilla  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

5. Valitse oikeanlainen valaisin ja sen paikka kotonasi

Hyvin suunnitellun valaistuksen viimeinen askel on valaisimen valinta ja sen sijoitus. Kuten alussa mainittiin, valintaan vaikuttaa tietenkin huoneen koko ja tila, tai sen puute. Mitä vähemmän lattiatilaa on käytössä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kannattaa valita koko kattoon tai seinään kiinnitettävä valaisin.

Eri valaisimet suuntaavat valoa eri tavalla ja sopivat eri käyttötarkoituksiin. Alta löydät muutaman vinkin valaisimen valintaan:

Kiinnitä huomiota valaisintyyppeihin ja siihen, miten ne valaisevat huonetta. Esimerkiksi kupolimainen kattovalaisin korkealla katossa ei valaise kovin tehokkaasti ja sen tueksi saatat tarvita useammankin lattiavalaisimen, jotta valoa riittää joka nurkkaan. Useampi lattiavalaisin taas vie lattiatilaa, joten kannattaa satsata hyvään ja kirkkaaseen yleisvalaistukseen, jota sitten tuetaan parilla tarkemmalla ja siirreltävällä kohdevalaisimella.

Sisävalaisimet  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 5. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 6. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Valaisimet ovat myös tärkeä osa kodin sisustusta, joten niiden valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Moderniin, minimalistiseen skandinaaviseen sisustukseen sopii hyvin esimerkiksi litteät valopaneelit. Rustiikkiseen sisustukseen kannattaa valita retrompia valaisimia, mutta toki vastakohdat voivat myös antaa mukavaa särmää sisustukseen. Harmonian rikkominen voi joskus piristää kummasti!

Oikeanlainen valaistus ei ainoastaan auta näkemään paremmin, vaan sen avulla voit tukea kokonaisvaltaisesti hyvinvointiasi sekä viihtymistäsi kodissasi. Älä epäröi vaihtaa olemassa olevia valaistusratkaisuja uusien, parempien tieltä. Kuten muissakin kodin sisustukseen liittyvissä asioissa, huolellinen suunnittelu on myös valaistuksessa kaiken a ja o. Näin pystyt yhdistämään käytännöllisyyden ja käyttömukavuuden juuri sinun sisustukseesi sopiviin tyyleihin.