SENSAATIOPÄIVÄT 23.4.-6.5.! »

Tavaratalomme palvelevat tänään vappuna 1.5. klo 10–18, tervetuloa!

Lataa

Kasvihuoneen valinta omakotitalon pihalle

Kasvihuoneen valinta omakotitalon pihalle

Opas puutarhaharrastajalle

Aurinko paistaa kirkkaana kasvihuoneen kattoikkunoista. Tomaatit pursuavat punaisia hedelmiä syyskuun viileydestä huolimatta, ja basilikan tuoksu täyttää ilman. Kasvihuone on kuin pieni paratiisi keskellä suomalaista pihapiiriä, jossa voit nauttia puutarhanhoidosta säistä riippumatta.

Kasvihuoneen hankkiminen on monelle omakotitaloasujalle merkittävä askel kohti monipuolisempaa puutarhaharrastusta. Se avaa oven pidempään kasvukauteen ja mahdollistaa sellaistenkin kasvien viljelyn, jotka muuten karsastaisivat pohjoisen viileää ilmastoa. Mutta millainen kasvihuone sopii juuri sinun tarpeisiisi? Pohditaan yhdessä kasvihuoneen merkitystä, erilaisia vaihtoehtoja ja sopivan mallin valintaa.

Kasvihuoneen merkitys kotipuutarhurille

Pohjoisessa ilmastossamme kasvukausi jää luonnostaan lyhyeksi. Kasvihuone toimii kuin aikakone, joka venyttää kevään aikaisemmaksi ja syksyn pidemmäksi. Huhtikuussa, kun maa on vielä osittain roudassa, voit jo kylvää ensimmäisiä siemeniä lämpimään kasvihuoneeseen. Lokakuussa, kun yöpakkaset jo nipistävät, nautit vielä viimeisistä tomaateista ja paprikoista.

Kasvihuone mahdollistaa lämpöä rakastavien kasvien kuten tomaattien, kurkkujen, paprikoiden ja chilin kunnollisen viljelyn. Nämä kasvit kyllä kasvavat Suomen kesässä ulkonakin, mutta antavat huomattavasti runsaamman sadon kasvihuoneen suojissa. Samalla voit kokeilla eksoottisempienkin lajien kasvatusta – kenties mangoldi, vesimeloni tai jopa viiniköynnös voisi menestyä pienessä lasikodissasi.

Kasvihuone toimii myös erinomaisen taimikasvatuksen kehtona. Maaliskuussa, kun lumihanget ovat vielä korkeimmillaan, voit kylvää taimiruukkuihin kesäkukkien ja vihannesten siemeniä. Näin saat merkittävän etumatkan kasvukauteen, ja taimesi ovat valmiita istutettaviksi heti kun sää sen sallii.

Moni puutarhuri huomaa myös kasvihuoneen arvon henkisenä pakopaikkana. Sateisena päivänä on ihana astua lämpimään, tuoksuvaan kasvihuoneeseen, jossa voi nauttia puutarhanhoidosta säästä riippumatta. Kasvihuoneesta tuleekin helposti harrastustila, jossa vietetään aikaa muutenkin kuin varsinaisten puutarhatöiden parissa.

Kasvihuoneiden monipuolinen kirjo

Kasvihuoneiden maailma on monimuotoinen. Valittavana on useita erilaisia materiaaleja, kokoja ja malleja, jotka soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin.

Kasvihuoneen materiaalin valinta

Lasikasvihuoneet edustavat perinteistä, klassista vaihtoehtoa. Lasi on kestävää, se läpäisee erinomaisesti valoa eikä naarmuunnu helposti. Lasin läpi näkymä puutarhaan säilyy kristallinkirkkaana vuodesta toiseen. Lasikasvihuoneet ovat usein myös visuaalisesti näyttävimpiä, kuin pieniä viktoriaanisia palatsia puutarhan keskellä. Niiden haittapuolena ovat korkeampi hinta, suurempi paino ja heikompi lämmöneristävyys, jolloin lämmityskulut talviaikaan voivat olla korkeat.

Kennolevykasvihuoneet ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosikymmeninä. Nämä polykarbonaatista valmistetut kasvihuoneet tarjoavat erinomaisen lämmöneristyksen kaksois- tai kolmoisrakenteensa ansiosta. Ne ovat myös kevyempiä ja edullisempia kuin lasikasvihuoneet. Vaikka niiden valonläpäisykyky on hieman heikompi kuin lasilla, ne pitävät lämmön paremmin sisällä, mikä voi olla merkittävä etu erityisesti aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Vuosien saatossa kennolevy voi kuitenkin kellastua ja menettää osan läpinäkyvyydestään.

Muovikalvokasvihuoneet edustavat edullisinta vaihtoehtoa. Ne ovat kevyitä, helposti pystytettäviä ja sopivia väliaikaiseen käyttöön. Muovikalvo joudutaan kuitenkin uusimaan säännöllisesti, usein 1–3 vuoden välein, sillä UV-säteily haurastuttaa materiaalia ajan myötä. Muovikalvokasvihuone voi olla oiva ratkaisu aloittelevalle puutarhurille tai jos et ole vielä varma, haluatko panostaa pysyvämpään ratkaisuun.

Kasvihuoneilla on erilaisia muotoja 

Perinteinen harjakattoinen kasvihuone on kuin pieni talo. Se sopii erinomaisesti Suomen olosuhteisiin, sillä kalteva katto päästää lumet valumaan pois. Tämä malli tarjoaa yleensä runsaasti korkeutta, joten korkeatkin kasvit mahtuvat kasvamaan siellä hyvin.

Tuulitunnelimaiset, kaarevat kasvihuoneet ovat yleistyneet ammattiviljelyn puolelta myös kotipuutarhoihin. Niiden muotoilu tekee niistä aerodynaamisia, joten ne kestävät hyvin tuulta. Kaareva katto myös maksimoi valon saannin, kun aurinko paistaa eri kulmista päivän mittaan. Näitä päällystetään usein muovikalvolla, ja ne soveltuvat erityisen hyvin matalille kasveille.

Seinäkasvihuoneet ovat kätevä ratkaisu pieniin pihoihin. Ne kiinnitetään talon seinään, jolloin ne säästävät tilaa ja hyödyntävät lisäksi talon lämpöä. Seinäkasvihuone voi olla elegantti lisä kotiin, joka samalla tehostaa energiankäyttöä.

Pienimmässä mittakaavassa ovat minipienoiskasvihuoneet, jotka voivat olla jopa siirrettäviä. Nämä soveltuvat erinomaisesti taimikasvatukseen tai tilanteisiin, jossa tilaa on hyvin rajoitetusti, kuten parvekkeelle tai pieneen pihaan.

Lasi on erinomainen materiaali kasvihuoneisiin

Oikean kasvihuoneen valitseminen

Kasvihuoneen valinnassa tärkeintä on miettiä, mihin sitä aiot käyttää. Tomaattien ja kurkkujen kasvattajalle on tärkeää, että kasvihuone on riittävän korkea, sillä nämä kasvit voivat venyä yli kahden metrin mittaisiksi. Lisäksi tarvitaan hyvä ilmanvaihto, sillä tomaatit ja kurkut tuottavat paljon kosteutta. Korkeassa kasvihuoneessa lämpö nousee ylöspäin, joten on hyvä huolehtia, että kattoluukut toimivat kunnolla.

Jos keskityt yrtteihin ja matalampiin kasveihin, pienempikin malli riittää. Tällöin tärkeämpää on hyllyjen sijoittelu niin, että saat mahdollisimman monta kasvia mahtumaan rajalliseen tilaan. Yrttien kasvatuksessa hyvä ilmanvaihto on myös tärkeää homeongelmien välttämiseksi.

Taimien esikasvatukseen tähtäävä puutarhuri arvostaa erityisesti hyvää hyllyjärjestelmää ja mahdollisuutta lämmitykseen aikaisella keväällä. Koska taimet eivät vie paljon tilaa korkeus- tai leveyssuunnassa, voi pienempikin kasvihuone riittää mainiosti.

Kasvihuoneen sijainti vaikuttaa myös merkittävästi valintaan. Runsaassa auringonvalossa sijaitseva kasvihuone tarvitsee hyvän varjostusjärjestelmän ja riittävän ilmanvaihdon, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi. Kennolevyt voivat olla tässä tapauksessa parempi vaihtoehto kuin lasi, sillä ne eristävät paremmin ja estävät ylikuumenemista.

Varjoisassa paikassa taas lasi on paras valinta, sillä se läpäisee maksimaalisen määrän valoa. Tällaisessa sijainnissa voi olla tarpeen harkita myös lisävalaistuksen asentamista, erityisesti jos haluat aloittaa kasvukauden varhain.

Tuulisella paikalla kasvihuoneen rakenteen ja perustuksen tukevuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Pienempi pinta-ala vähentää tuulikuormaa, ja harjakattoinen malli voi olla aerodynaamisempi kuin tasakattoinen.

Käytännön vinkkejä pitkäikäiseen kasvihuoneratkaisuun

Kasvihuonetta hankkiessa kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä. Laadukas kasvihuone on kertainvestointi, joka palvelee vuosikymmeniä. Vaikka edullisempi vaihtoehto houkuttelisi aluksi, voivat korjaus- ja ylläpitokulut tehdä siitä pidemmän päälle kalliimman.

Perustukset ovat yksi tärkeimmistä asioista kasvihuoneen kestävyyden kannalta. Kunnollinen perustus pitää kasvihuoneen paikoillaan myrskyissäkin ja estää routavaurioita. Betonilaatta tai pilariperustus ovat suositeltavia vaihtoehtoja pysyvälle kasvihuoneelle.

Riittävä ilmanvaihto on kasvihuoneen toimivuuden A ja O. Ilman hyvää ilmanvaihtoa kasvihuone ylikuumenee kesällä ja kosteus tiivistyy pinnoille aiheuttaen homeongelmia. Automatisoitu tuuletus kattoluukkujen kautta helpottaa hoitoa merkittävästi, sillä se reagoi lämpötilan muutoksiin silloinkin, kun et ole paikalla.

Yksi yleisimmistä virheistä on valita liian pieni kasvihuone. Tila täyttyy yllättävän nopeasti, ja pian huomaat kaipaavasi lisätilaa. Valitse siis mieluummin hieman suurempi kuin mitä ajattelet tarvitsevasi. Tai jos budjetti ja tila sallivat, harkitse kahta pienempää kasvihuonetta yhden suuren sijaan – näin voit säädellä olosuhteita eri tavoin eri kasveille.

Kastelu on merkittävä osa kasvihuoneen hoitoa. Automaattikastelu voi olla hyödyllinen lisä, erityisesti jos et pääse päivittäin hoitamaan kasvihuonetta. Yksinkertaisimmillaan se voi olla ajastimella toimiva tippakastelujärjestelmä, monimutkaisimmillaan älykäs järjestelmä, joka mittaa maaperän kosteutta ja kastelee sen mukaan.

Suomen oloissa on erityisen tärkeää huomioida talvenkestävyys. Lumikuorma voi olla merkittävä haaste, joten kasvihuoneen rakenteen tulee olla riittävän vahva. Osa puutarhureista purkaa muovikalvokasvihuoneet talveksi, mutta pysyvämmät rakenteet on suunniteltava kestämään lumikuorma tai järjestettävä lämmitys lumen sulattamiseksi.

Kasvihuone – enemmän kuin osiensa summa

Oikein valittu ja sijoitettu kasvihuone on enemmän kuin vain kasvatustila. Se on pala Välimeren lämpöä keskellä pohjoista pihapiiriä, pakopaikka arkihuolista ja unelma paremmasta huomisesta. Se on paikka, jossa voit kokea kasvun ihmeen, maistaa itse kasvatettua satoa ja rentoutua kasvien vehreyden keskellä.

Kasvihuone voi toimia paitsi hyötykasvien kasvatuspaikkana, myös viihtyisänä oleskelutilana. Monet puutarhurit sijoittavat kasvihuoneeseen pienen pöydän ja tuolit, jolloin se muuntuu teehuoneeksi tai työpisteeksi. Kuvittele, miltä tuntuisi nauttia aamukahvi tomaattien tuoksussa tai työskennellä läppärillä kukkien keskellä sateisena päivänä.

Visuaalisesti kasvihuone on myös puutarhan katseenvangitsija. Se voi toimia pihan arkkitehtonisena elementtinä ja keskustelunherättäjänä. Kaunis kasvihuone nostaa jopa kiinteistön arvoa ja tekee siitä erottuvamman.

Kasvihuoneen hankinta on matka, joka alkaa unelmasta ja jatkuu läpi vuosien kasvavana harrastuksena ja intohimona. Olipa valintasi sitten pieni, muovikalvoinen aloittelijan malli tai näyttävä viktoriaaninen lasipalatsi, se tulee varmasti tuottamaan iloa ja satoa vuodeksi toisensa jälkeen. Tervetuloa kasvihuoneharrastajien kasvavaan joukkoon! Tutustu Bauhausin kasvihuoneiden valikoimaan

Kasvihuoneet Katso kaikki »
Samankaltaiset artikkelit
  1. Esikasvatus: Puhdasta, hyvän makuista ja ekologista!

    Esikasvatus: Puhdasta, hyvän makuista ja ekologista!

    Taimien esikasvatus on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa kesää odotellessa. Haaveiletko ekologisen lähiruoan kasvattamisesta? Nyt se onnistuu omalla ikkunalaudalla tai parvekkeella! Lue helpot ohjeemme esikasvatukseen ja innostu.

  2. Kasvihuoneen valintaopas

    Kasvihuoneen valintaopas

    Kasvihuoneen valinnassa on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Lue vinkkimme kasvihuoneen ja lisätarvikkeiden valintaan sekä kasvihuoneen ylläpitoon.

Valitse tavaratalo Jatka ostoksia
Espoo Valitse Valittu
Rusthollarinkatu 6 02270 Espoo 020 6300 830 Ma - Pe 8:00 - 20:00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.espoo@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Lahti Valitse Valittu
Simolanmutka 5 15680 Lahti 020 6300 850 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.lahti@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Oulu Valitse Valittu
Kaakkurinkulma 2 90410 Oulu 020 6300 840 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.oulu@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Tampere Valitse Valittu
Palmrothintie 4 33950 Pirkkala 020 6300 820 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.tampere@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Turku Valitse Valittu
Kuloistentie 1 21280 Raisio 020 6300 810 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.turku@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Vantaa Valitse Valittu
Tammiston kauppatie 19 01510 Vantaa 020 6300 800 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.vantaa@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja