Maalaamisen ABC

Maalaustöillä saa helposti uutta ilmettä kotiin, niin sisälle kuin uloskin. Talo näyttää ulkoa päin paljon raikkaammalta, kun maalikerros on uusittu. Myös sisällä hieman rosoisemmatkin seinät saa muutettua siistimmäksi maalin avulla. Maalaamalla tuot myös oman persoonasi ja tyylisi esiin ja voit hallinnoida huoneen tunnelmaa. Tummemmat sävyt rauhoittavat ja kirkkaammat piristävät.

Siis suti käteen ja hommiin! Noh, totta puhuen ihan noin nopeasti maalaamista ei sovi aloittaa. Maalaus on muutakin kuin vain maalin sutimista seinille; siihen tarvitaan huolellinen valmistelu sekä pohjatyöt. Niiden avulla varmistetaan, että lopputulos on juuri sitä, mitä odotitkin.

Olemme koonneet tähän artikkeliin kaikki BAUHAUSin maalausmestarien vinkit siihen, kuinka voit tehdä valmistavat sekä pohjatyöt varmasti kunnolla ja siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon erilaisia pintoja maalatessa niin ulkona kuin sisälläkin. Joten ennen kuin avaat maalipurkin, lue nämä neuvot!

Maalausurakan valmistelutyöt: Maalarin suojavarusteet

Maalaaminen on yleensä sotkuista puuhaa. Aivan sama, kuinka huolellisesti yrittää toimia, aivan varmasti maalia roiskuu. Kannattaa siis hankkia maalarin suojavarusteet. Näihin kuuluu tietysti tuttu valkoinen haalari sekä valkoiset suojakäsineet. Pieniä tiloja maalatessa kannattaa myös miettiä, olisiko hengityssuojaimelle käyttöä. Maaleista kun leviää ikävä haju, joka voi pienessä tilassa tehdä olon huonovointiseksi.

Maalarin varusteet ulkomaalaukseen eivät kovasti eroa sisämaalauksen varusteista, tosin ulkona et välttämättä tarvitse hengityssuojainta. Mikäli ulkona on kylmä, pue haalarin alle reilusti vaatteita.

Toki voit myös maalata vanhoissa vaatteissa, joiden likaantumista et niin pelkää. Tuoreen maalitahra saattaa lähteä vedellä ja liuottimella, mutta kerran kuivunutta tahraa voi olla mahdoton saada puhtaaksi.

Kunnon maalausvälineet ovat avain onnistuneeseen maalausprojektiin.

Kun varusteet ovat kunnossa, on aika hankkia sopiva maali. Vaan kuinkas paljon sitä oikein tarvitaan? Kuinka pitkälle pääsee yhdellä maalipurkilla? Maalin riittoisuuden laskeminen kannattaa tehdä ennen urakkaan ryhtymistä, jottei kesken kaiken tarvitse lähteä uudestaan ostoksille.

Maalin riittoisuuden laskeminen on helppoa: tarvitset maalattavan pinnan korkeuden sekä leveyden, maalin riittoisuuden (neliömetrit per litra) sekä tiedon siitä, kuinka monta maalikerrosta haluat maalata. Tuloksena saat sopivan litramäärän. Netistä löytyy useitakin eri laskureita maalin riittoisuuden laskemiseen. Suositeltavaa on, että maalattava pinta maalataan kahteen kertaan.

Tarkista myös, että sinulta varmasti löytyy kaikki tarvittavat välineet. Maalipurkin, telan ja siveltimen lisäksi sinulla tulee olla käsillä myös riittoisa rulla maalarinteippiä, terävä veitsi, jatkovarsi sekä maalikaukalo. Tikkaatkaan eivät varmasti ole pahitteeksi, varsinkin jos maalaat korkeita seiniä. Hankit nämä ja monet muut varusteet kätevimmin BAUHAUSista. Kun kaikki tarvittavat varusteet ovat koossa, on vihdoin aika aloittaa… pohjatöiden tekeminen. Kyllä vain, vielä yksi vaihe maalauksen valmistelutöissä on edessä, ennen kuin päästään itse maalaamiseen.

Mitkä pohjatyöt maalaamisessa vaaditaan?

Pohjatyöt ovat maalaushommissa erittäin tärkeät eikä niistä sovi luistaa. Niiden avulla varmistetaan, että maalausjälki tulee olemaan hyvä. Maalaaminen ei nimittäin peitä alleen likaisia tai kuoppaisia seiniä. Lisäksi haluat varmasti varmistaa, että ainoastaan maalattavat seinät saavat maalia ylleen.

Maalauspintojen pesu

Maalattavien pintojen peseminen on ensimmäinen työvaihe. Seinistä ja katosta on pestävä pois kaikki mahdolliset kosketuksista jääneet rasvatahrat sekä pöly, sillä muutoin maali ei tartu kunnolla. Puhdistamiseen voi myös käyttää maalipinnoille soveltuvaa puhdistusainetta.

Pinnat puhtaaksi  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Seinien hiominen

Kun pinnat kiiltelevät puhtauttaan, seuraavaksi on vuorossa hiominen. Hiomisella varmistetaan, että seinäpinta on varmasti tasainen, jolloin maalikin levittyy tasaisesti. Kolot ja muut kauneusvirheet seinän pinnassa voi peittää kevyttasoitteella. Pyyhi hiomispöly huolellisesti pinnoilta pois. Puupinnat saattaa olla hyvä hioa pariinkin kertaan ennen varsinaisen maalaamisen aloittamista. Hiomiskertojen välissä puulle tulee levittää kerros pintamaalia.

Tehokkaaseen maalinpoistoon  Katso kaikki »

Muiden kohtien suojaaminen

Peitä lattia ja suojaa kaikki muut maalattavien pintojen läheisyydessä olevat pinnat ja huonekalut huolellisesti paperilla, muovilla tai ohuella suojapahvilla. Listojen ja valokatkaisijoiden päälle kannattaa käyttää maalarinteippiä rajaamaan maalausalue. Käytä laadukasta maalarinteippiä, joka varmasti tarttuu. Teipin voi kiinnittää jopa tunti, pari ennen maalausurakan aloittamista, jotta sillä on varmasti aikaa tarttua kunnolla. Teippaa myös suojapahvit tai -muovit lattiaan kiinni.

Suojaa maaliroiskeilta  Katso kaikki »

Maalaussuunnitelman teko

Kyllä vain, myös maalaamisessa kannattaa aluksi tehdä suunnitelma koskien sitä, mistä urakan aloittaa ja miten sitä jatkaa. Siistin jäljen aikaansaamiseksi ei kannata esimerkiksi alkaa sutia keskeltä seinää siksakkia joka suuntaan. Seinä kannattaa maalata hyvässä järjestyksessä yhdestä reunasta toiseen reunaan, jotta tuloksena on mahdollisimman yhtenäinen maalipinta.

Kun valmistelu- ja pohjatyöt on tehty ja sekä maalari että ei-maalattavat pinnat suojattu, olet vihdoin valmis aloittamaan.

Erilaisten kohteiden maalaaminen

Oletpa sitten maalaamassa sisällä tai ulkona, urakkaan liittyy muutama huomioitava asia. Alle olemme koonneet vinkkimme kolmeen yleisimpään maalausurakkaan: sisäpintojen ja ulkoseinien maalaus sekä puutalon huoltomaalaus.

Sisäseinien maalaus 

Mikäli sisäseiniä ei ole ennen maalattu, niille kannattaa levittää kerros pohjamaalia. Näin varsinainen maali tarttuu paremmin ja vältyt valumajäljiltä.

Yleisin tapa on käyttää maalaamisessa telaa ja maalikaukaloa. Laita kaukaloon sen verran maalia, että se riittää koko seinän maalaamiseen.

Muista myös perinteisten maalien rinnalle lisää ilmettä tuovat efektimaalit. Kuvassa Sisustusmaali Rust-Oleum Ultra Glitter Rose 750 ml.

Maalaa ensin pienemmällä pensselillä tarkkuutta vaativat kohdat, kuten listojen ja valokatkaisijan ympäristö. Muista maalata myös hitusen maalarinteipin päälle. Tämän jälkeen voit maalata koko alueen telalla. Käytä jatkovartta ja tikkaita apuna. Maalaa katto ennen seiniä.

Maalaa tasaisin vedoin ylhäältä alaspäin. Kun aloitat uuden maalikaistaleen maalauksen, maalaa hivenen edellisen päälle. Näin vältyt raidoilta. Ole tarkkana maalin määrän kanssa. Tela ei saa päästä liian kuivaksi, mutta liika maali valuu ikävästi seinää pitkin.

Kun olet valmis, irrota maalarinteipit, sillä ne lähtevät paremmin irti maalin ollessa vielä märkää. Puhdista kaikki välineet. Anna maalin kuivua vähintään tunti, mielellään kaksi.

Sisäseinämaalit  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Ulkoseinien maalaus

Myös ulkoseinien maalaus tulee aloittaa huolellisella valmistelulla ja pohjatöillä. Kuten sisätöissä, myös ulkopintoja maalatessa ne tulee puhdistaa huolellisesti. Talon ulkopintojen tulee olla hyvässä kunnossa ja tasaiset, jotta myös maalauspinnasta tulee tasainen. Vaihda esimerkiksi rikkoutuneet puupinnat uusiin ja tasoita haljenneet pinnat.

Mikäli maalaat vanhan maalin päälle, varmista, että uusi maali on samaa tyyppiä kuin vanha, jotta se varmasti tarttuu kunnolla. Poista myös repsottava ja huonokuntoinen vanha maali. Myös maalittomille ulkopinnoille tulee levittää kerros pohjamaalia.

Valitse maali maalattavan pinnan mukaan. Kuvassa perinteinen ja hengittävä Roslagin Mahonki Uula -tervamaali ulkokäyttöön.

Ulkoseinien maalaus tulee tietenkin tehdä hyvän sään aikana, kirjaimellisesti. Maalauksessa hyvä sää ei tarkoita porottavaa hellettä vaan pilvipoutaa. Lämpöä tulee olla mielellään vähintään 10 astetta ja ilmakosteuden noin 50 %.

Myös ulkoseinien maalauksessa muut pinnat tulee suojata maaliroiskeilta. Suunnittelu on myös tässä työssä kaiken a ja o, joten mieti, missä järjestyksessä pinnat tulee maalata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Mikäli maalaat puulle, käytä yhtä leveää pensseliä kuin mitä lankut ovat.

Taloa maalatessa kannattaa käyttää telineitä. Muista työturvallisuus ja varustaudu kypärällä.

Puutalon huoltomaalaus

Puutalon maalipinta ei ole vain esteettinen seikka, vaan se myös suojaa taloa sääolosuhteilta. Sen huoltamisessa ei siis kannata viivytellä. Puutalon huoltomaalaus kannattaa tehdä ajoissa eikä vasta silloin, kun maalipinta on selkeästi halkeillut ja haalistunut tai siinä kasvaa hometta. Näin sinulla ei ole edessäsi mittavaa urakkaa homeenpesusta alkaen, vaan voit myös päästä vähemmälläkin.

Kuten edellä mainittu ulkomaalauksen kanssa, myös huoltomaalaukseen kuuluu puupintojen huolellinen puhdistus ja vanhan, repsottavan maalin poisto.

Muista tarkistaa, että maali soveltuu myös huoltomaalaukseen. Kuvassa sävytettävä Talomaali Tikkurila Ultra Classic.

Pyri maalaamaan vanhan maalin päälle samalla maalilla. Öljymaalin päälle voit maalata akrylaattimaalilla, mutta toisin päin se ei onnistu. Mikäli maalista ei ole tietoa, voit kokeilla netistä löytyviä maalitestejä tai käydä liikkeessä. Mikäli olet vaihtamassa talon väriä, maalaa talo kahteen kertaan. Muutoin huoltomaalaus noudattaa samoja ohjeita kuin muidenkin ulkopintojen maalaus.

Muista myös pestä talon ulkoseinät tasaisin väliajoin, niin huoltomaalauksen yhteydessä sinulla on vähemmän puhdistettavaa.

Vaikka maalaushommissa riittää useita erilaisia tarkkuutta vaativia vaiheita, kaikki se vaiva palkitaan tyylikkäitä, vastamaalattuja seiniä ja roiskeettomia muita pintoja katsellessa.

Ulkoseinämaalit  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Tarvitsetko sävytetyn maalin nopeasti?

Verkkokaupan maalin sävytys -palvelu auttaa sinua täydellisen maalisävyn löytämisessä, jotta jokainen maalauskerta sujuisi sulavasti.