Miten valita ulkomaali?

Talon kaunis julkisivu lisää huomattavasti asukkaiden asuinviihtyisyyttä, minkä lisäksi se tuo iloa myös ohikulkijoille. Huollettuun kotiin on mukava saapua, kun siisti julkisivu on toivottamassa tulijat tervetulleiksi. Rapistuneen julkisivun saa kätevästi kuntoon maalaamalla, mikä mahdollistaa myös värisävyn vaihtamisen uuteen. Värivalinnassa on tosin huomioitava asuinalueen kaavassa mahdollisesti määritellyt sallitut värisävyt, joita tulee noudattaa asuinalueen yhtenäisen ilmeen varmistamiseksi.

Mikäli talon julkisivun väriä on mahdollista vaihtaa, on hyvä ottaa huomioon, että aiemmin kuultokäsitellyissä seinissä sävyä voi vaihtaa ainoastaan vaaleammasta tummempaan sävyyn, mutta ei päinvastoin, sillä toisin päin toimittaessa tummempi sävy voi jäädä pilkistämään ikävästi vaaleamman alta. Jos taas talo on aikaisemmin maalattu peittävällä ulkomaalilla, värisävyn vaihtaminen käy huomattavasti joustavammin, sillä peittävän maalin päälle voi maalata mitä tahansa värisävyä.

Ulkomaalia valitessa on hyvä muistaa lisäksi se olennainen seikka, että vesiohenteinen ulkomaali sopii öljymaalin päälle, mutta öljymaali puolestaan ei toimi vesiohenteisen maalin päällä. Mikäli olet epävarma siitä, kumman tyyppisellä maalilla talosi on maalattu aikaisemmin, vesiohenteinen maali on aina varma valinta.

Kun maalin värisävy ja tyyppi on päätetty, on aika valita sopiva maali talon ulkoseinien maalaamiseen. Etenkin ulkomaaliksi kannattaa valita mahdollisimman laadukas maali, jotta se kestää mahdollisimman hyvin sekä ajan hammasta että vaihtelevia säätiloja. BAUHAUSin valikoimasta löydät useita laadukkaita ulkomaaleja, kuten muun muassa laadultaan arvostetut Teknos-ulkomaalit. Monipuolinen Teknos-ulkomaalivärikartta tarjoaa useita kauniita värivaihtoehtoja, joiden joukosta löytyy vaivatta jokaiseen makuun ja asuinympäristöön sopiva maali.

Ulkomaalien sävytys

Vaikka ulkomaaleja onkin jo valmiiksi saatavilla lukuisissa eri väreissä ja murretuissa sävyissä, ulkomaali talon maalaukseen voidaan myös sävyttää täysin oman mieltymyksen mukaiseksi. Ulkomaalien sävytys tarkoittaa sitä, että valkoinen ulkomaali värjätään lisäämällä siihen väripigmenttiä haluttu määrä, jotta lopputuloksena on itselle mieluisin värisävy. Onpa kyseessä sitten sävytetty ulkomaali tai sävytetty öljy, joka on tarkoitettu muun muassa terassien ja pihakalusteiden käsittelyyn, näiden molempien sävyttäminen tuo kodin ulkotilojen värivalikoimaan entistä enemmän joustavuutta. Tämän ansiosta sekä talon julkisivun että ulkotilojen muiden rakenteiden ja rakennusten väreissä voi päästää mielikuvituksen vapaasti valloilleen – kunhan asuinalueen kaavoitus ei estä sitä.

Tarvitsetko sävytetyn maalin nopeasti?

Verkkokaupan maalin sävytys -palvelu auttaa sinua täydellisen maalisävyn löytämisessä, jotta jokainen maalauskerta sujuisi sulavasti.

Sävytettävät ulkomaalit  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Leikkimökin maalaus

Kun suunnittelet talon maalausta, samalla kertaa on kätevä ottaa urakan alle myös mahdolliset piharakennukset. Näin jokainen rakennus saa kerralla saman värisävyn, ja ylläpitomaalaus on helppo muistaa tehdä jatkossa jokaiselle rakennukselle samaan aikaan. Talon lisäksi muita pihapiirin maalausta kaipaavia kohteita voivat olla muun muassa grillikatos, vaja, liiteri, varasto tai leikkimökki.

Leikkimökki on perheen pienimmäisten leikkikoti, jonne on mukava mennä puuhailemaan viihdyttävien kotileikkien parissa. Kun leikkimökki on sekä sisältä viihtyisä että julkisivultaan kaunis, pieni leikkijä innostuu siellä leikkimisestä kerta toisensa jälkeen. Leikkimökin maalaamalla siitä saa ilmeeltään upean erittäin pienellä vaivalla. Ja kun leikkimökki maalataan talon kanssa samaan värisävyyn, lopputuloksena on yhtenäinen pihapiiri, jonka rakennukset sointuvat ilmeeltään kauniisti toisiinsa.

Ota lapset mukaan osaksi leikkimökin maalausprojektia. Maalausta voi harjoitella vaikka ylimääräisellä puutavaralla.

Ennen leikkimökin maalaamista kannattaa tarkistaa, missä kunnossa mökin laudoitus on. Lahonneet laudat on syytä poistaa ja vaihtaa niiden tilalle uudet. Etenkin sokkelittomissa leikkimökeissä laudat lahoavat helposti erityisesti heti maanrajan yläpuolelta. Leikkimökin kokoisessa rakennelmassa lautojen uusiminen tarkoittaa korkeintaan muutaman tunnin työtä, josta palkintona saadaan huomattavasti kestävämmät rakenteet ja entistä siistimpi ulkonäkö. Lisäksi leikkimökin ulkopinta kannattaa pestä homeenpoistoaineella, vaikka siinä ei olisikaan näkyvää hometta. Käsittelyn jälkeen mökin pinnan on hyvä antaa kuivua rauhassa. Homeenkasvun estämisen lisäksi pesuaineella käsittely pehmentää vanhaa maalipintaa, minkä ansiosta hilseilevä maali irtoaa helpommin mökin laudoituksesta ennen maalaustöihin ryhtymistä.

Talon ulkoseinien maalaamisen tavoin myös leikkimökin ulkoseinien maalaamiseen varmin valinta on vesiohenteinen maali, etenkin jollet tiedä, millaisella maalilla mökki on aikaisemmin maalattu. Jos myös leikkimökin sisäseinät kaipaavat maalaamista, on hyvä tietää, että leikkimökkien sisäpinnat suositellaan maalaamaan ulkomaaleilla, ellei sitten kyseessä ole lämmitetty mökki, jolloin sisäseinille valitaan luonnollisesti sisämaali. Näin toimimalla voidaan varmistua siitä, että lämmittämättömän leikkimökin sisäseinien maalipinta kestää paremmin kylmiä sääolosuhteita.

Vesiohenteiset ulkomaalit  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta

Vinkit talon maalaamiseen

Kun tavoitteena on onnistunut ulkomaalaus, vinkkejä talon maalaamiseen löydät tästä. Ensiksikin oikean maalin valinta voidaan varmistaa siten, että valittua maalia kokeillaan ensin maalaamalla sitä pieni määrä eri seinien huomaamattomiin kohtiin. Näin kannattaa toimia siitä syystä, että maalien värisävyt näyttävät eriltä eri ilmansuunnista katsottuna, sillä esimerkiksi talon länsiseinustalla valo on väriltään lämpimämpää kuin pohjoisen puolella. Toinen vinkki on hankkia maalin lisäksi myös maalaustarvikkeet ja maalarin suojavarusteet jo hyvissä ajoin ennen maalauspuuhiin ryhtymistä. Kaikki nämä löydät näppärästi BAUHAUSista.

Muista maalaustöissä oikeanlaiset suojavarusteet.

Ennen maalaamista on hyvä tarkistaa, kaipaavatko ulkoseinät puhdistusta. Puhdas pinta varmistaa maalille paremman tarttumisen, minkä lisäksi homeet ja muut epäpuhtaudet eivät pääse kasvamaan uuden maalipinnan lävitse. Jos talon ulkoseinillä on hometta, seinät kannattaa pestä homeenpoistoaineella. Puhdistuksen jälkeen talon ulkoseinät kannattaa aina pohjamaalata, sillä pohjamaalin tehtävänä on suojata seiniä, jotka pohjoismaisessa ilmastossamme altistuvat kaikkien vuodenaikojen säärasituksille kovista sateista aina paukkuviin pakkasiin. Lisäksi pohjamaali myös ehkäisee veden imeytymistä puun rakenteisiin ja sitä kautta pidentää ylläpitomaalauksen välejä.

Pitkäikäinen talomaali säästää jatkuvilta huoltomaalauksilta. Kuvassa sävytettävissä oleva Talomaali Pika-Teho Valkoinen.

Kesän kynnys on säiden puolesta kaikkein sopivin aika talon maalaukselle. Ulkomaalauspuuhiin kannattaa ryhtyä poutapilvisenä päivänä, jota on edeltänyt muutama aurinkoinen päivä. Tämä siitä syystä, että ulkoseinien puupinta on tällöin varmemmin kuiva. Suoralla auringonpaisteella maalaamista kannattaa aina välttää, jotta maalattava pinta ei pääse kuumenemaan liikaa. Ihanteellinen lämpötila ulkoseinien maalauspäivälle on +15–20 astetta, ja suositeltu ilmankosteus puolestaan on noin 50 %. Tulevien päivien säätiedotuksia kannattaa seurata siitä syystä, että myös maalin kuivuessa ilman on hyvä olla kuiva ja lämmin.

Maalaamista aloittaessa sopivan maalauslämpötilan lisäksi kannattaa varmistaa myös se, että maalaus aloitetaan sellaiselta puolelta taloa, jonne aurinko ei paista tai käänny seuraavaksi paistamaan. Tämä siitä syystä, ettei auringonvalo pääse kuumentamaan maalattavaa pintaa. Maalaaminen on ihanteellista aloittaa aamukasteen kuivuttua ja lopettaa hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista, jotta maalin optimaalisesta kuivumisesta voidaan varmistua. Näin ollen maalaamista ei koskaan kannata tehdä myöskään sateisella säällä, edes pienempien sadekuurojen ollessa kyseessä.

Maalaustöihin on aina tärkeää hankkia kunnolliset työvälineet. Ulkomaalaukseen sopivan pensselin lisäksi näppärä apulainen ulkoseinien maalaukseen on jatkovarsi, jollaisen voi kiinnittää useiden pensselimallien päähän. Ulkomaalipensselin valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että pensselin leveyden on hyvä olla sama kuin maalattavan laudan leveys. Ulkoseinien maalaaminen kannattaa aina aloittaa seinän yläosasta, josta edetään seinää pitkin tasaisesti alaspäin.

Korkeampaa taloa maalatessa tikkaat eivät välttämättä ole se toimivin – tai ainakaan turvallisin – ratkaisu. Nosturin vuokraaminen palkitsee monella tapaa, sillä nosturi pystyy varmistamaan sekä paremman työergonomian että maalaamisen sujuvuuden. Nosturia ei välttämättä tarvitse vuokrata kuin puoleksi päiväksi, jonka aikana yleensä ehtii maalata talon kaikkein korkeimmat ja vaikeapääsyisimmät kohdat. Toinen vaihtoehto on vuokrata tai ostaa rakennusteline, joka tarjoaa vakaan ja tasaisen alustan niin maalaustöille kuin talon moninaisille huoltotöillekin. BAUHAUSin artikkelista ”Rakennustelineet ja tikkaat – Turvallisuus ennen kaikkea” löydät hyödyllisiä vinkkejä tikkaiden ja rakennustelineiden valintaan.

Maalaustöihin  Katso kaikki »

  1. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  2. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  3. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  4. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  5. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  6. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  7. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  8. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  9. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  10. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  11. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta
  12. Verkkokauppa
    Nouto tavaratalosta