Paneloinnilla saat sisätiloihin kaunista, luonnollista ja lämmintä jälkeä. Paneelit myös parantavat sisäilman laatua ja edesauttavat huoneilman kosteuden pysymistä ihanteellisella tasolla – kosteus sitoutuu puupintoihin ja vapautuu jälleen sisäilman kuivuessa. Lue vinkkimme panelointiin ja materiaalien valintaan sekä tutustu tuotevalikoimaamme!

Sisäseinien panelointi

Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella työllä saadaan huonetilaan helposti uusi ilme. Sisäseinien panelointia suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota useisiin eri seikkoihin. Esimerkiksi sisäpaneelin pinnan muotohöyläys vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön. Huomiota kannattaa kiinnittää myös erityisesti sen asentoon; pystyyn, vaakasuoraan tai viistoon ja määrään huoneessa. 

Pystymallinen paneeli kaventaa ja tuo korkeuden tunnetta huoneeseen, kun vaakapaneeli vastaavasti leventää ja mataloittaa. Syvyyttä voidaan korostaa päädyn vaakapaneloinnilla ja sivujen pystypaneloinnilla.

Puolipaneeli, joka ei ole koko seinän korkuinen, voi antaa huoneelle ilmavuutta. Se voidaan päättää esimerkiksi hyllyyn. Se antaa myös uusia mah­dol­li­suuk­sia si­sus­ta­jal­le, sillä näkyviin jäävän seinän voi tapetoida, maalata tai vaikkapa kuvioida vapaalla kädellä.

Vinoon asennetulla paneelilla voidaan seinä jakaa erilaisiksi kentiksi tai siihen voidaan luoda kuvioita listojen avulla. 

Viimeistelylistoilla voidaan peittää mahdollisia pieniä virheitä samalla, kun listat antavat tilalle viimeistellyn ulkonäön.

Asennus

Paneeleja on hyvä säilyttää vähintään 48 h samassa lämpötilassa kuin mitä asennuksen aikana tulee olemaan, jotta puu sopeutuu huoneen lämpötilaan. Paneelin asennus aloitetaan siivoamalla seinä ja sen lähistö irtaimistosta. Jalka- ja kattolistat poistetaan sekä lattia suojataan. 

Vaakapanelointi voidaan kiinnittää puurunkoiseen alustaan suoraan, pystypanelointi vaatii alleen vaakarimoituksen. Alusrimoitusta tarvitaan myös alustoissa, joihin ei voi naulata suoraan tai joissa seinäpintaa oikaistaan. Kosteissa tiloissa myös paneelin taustan täytyy tuulettua. Tämä järjestetään pystysuuntaisella ilmaraolla.

Piilonaulaus on siistein tapa kiinnittää paneelit. Tällöin urospontin päältä lyödään naula vinoon ja loppu saatetaan tuurnalla, jotta puun pinta ei vahingoitu. Paneelikiinnikkeet asetetaan pontin huullokseen ja naulataan alustaansa kiinni. Seuraava lauta asennetaan paikoilleen, jolloin kiinnike jää näkymättömiin paneelin alle. Kiinnikkeen uranleveyden täytyy vastata paneelin huulloksen vahvuutta, jotta paneloinnista tulee luja ja liikkumaton.

Puolipaneeli kiinnitetään joko suoraan alustaansa tai siihen tehdään korotusrimoitus riippuen siitä, kuinka vahvalta puolipaneelin haluaa näyttävän. Vahva, jopa yli 100 mm:n alusta muodostaa hyllyn tai laskutason puolipaneloinnin päälle, jota lisäksi voidaan haluttaessa leventää otsalaudalla.

Sisäkaton panelointi

Kodin suurista pinnoista sisäkatto vaikuttaa eniten huoneen tilan ja avaruuden tuntuun. Kun sille halutaan arvokkuutta ja näyttävyyttä, paras materiaali sen verhoiluun on puupaneeli. Kattopaneelit asennetaan yleensä niin, että ikkunoista tuleva päivänvalo lankeaa lautojen pituussuuntaan. Aivan kuten seinäpaneelien kanssa, kannattaa kattopaneelit tuoda huoneeseen tasaantumaan pari päivää ennen asennusta.

Jotta lopputuloksesta tulisi siisti, pitää ensimmäinen paneelirivi saada asennettua suoraan. Ei kannata luottaa siihen, että seinät ovat suorassa. Aloituslinja voidaan merkitä värilangalla tai ristilinjalaserilla. Jokaiseen reunaan jätetään elämisvaraa yksi milli metriä kohti. 

Piilonaulaus on siistein tapa kiinnittää myös kattopaneelit. Valmistajan ohjeesta näkee, kumman pontin puolelta paneeli kannattaa naulata. Tämä myös määrää, kumpi pontti edellä katto etenee.
Sisäkaton panelointi on yleensä kahden miehen/naisen työ – kannattaa ottaa kaveri seuraksi, sillä kahteen pekkaan pitkän paneelin pontin saa työnnettyä koko matkalta pohjaan asti. Jaot on hyvä tehdä niin, etteivät jatkoskohdat tule rinnakkaisilla riveillä vierekkäin.