Apua pihasuunnitteluun

Moni haaveilee omasta pihasta, mutta sen kaunis ulkonäkö ja hoito vaatii hieman suunnitelmallisuutta. Pihasuunnittelu saattaa alkuun tuntua ylivoimaiselta, sillä mahdollisuuksia on niin monia. Millainen nurmi pihalle, millaiset pihakivet olisivat kestävät ja samalla nätit, ja mistä löytyvät parhaat kukkapenkki-ideat?

Mikäli tarvitset apua pihasuunnitteluun, olet tullut oikeaan paikkaan. Olemme koonneet tähän artikkeliin BAUHAUSin puutarhaeksperttien vinkit, joiden avulla pihan suunnittelu niin kaupungissa kuin mökilläkin sujuu vaivattomasti ja lopputuloksena on juuri sinun pihallesi sopiva pihasuunnitelma.

Pienen pihan suunnittelu

Kuten pieneen asuntoon, myös pieneen pihaan voi saada yllättävää tilan tuntua oikeanlaisten kasvien, värien ja tarvikkeiden valinnalla.

Kaunis pieni piha

Pienen pihan suunnittelu alkaa tyylin valinnalla. Pitäydy yhdessä tyylissä, kuten esimerkiksi moderni tai romanttinen tyyli. Mitä enemmän pieneen tilaan ahtaa erilaisia elementtejä, sitä ahtaammalta se näyttää. 

Pienen pihan suunnittelussa tärkeää on jokaisen neliön maksimointi. Älä siis hanki muhkeita pensaita vaan korkeaoksaisia eli siroja puita, jotka luovat lisää avaruutta. Sirous pätee myös pihakalusteisiin. Vältä raskaita pöytiä, tuoleja sekä kukkaruukkuja

Myös väreillä on väliä. Pihakiven värin valinta voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä voi olla isokin merkitys. Kannattaa suosia vaaleita värejä niin pihakivissä, aidoissa kuin kasveissakin tuomaan tilan tuntua. 

Tärkeää on myös pihan pitäminen siistinä. Pidä kaikki työkalut ja tarvikkeet poissa silmistä esimerkiksi varastossa, sillä siisti piha on myös avaran näköinen.

Kuvassa on piha, jossa oleskelualueet on laatoitettu harmaalla graniittilaatalla, kuorikatteella vuoratut kukkapenkit on rajattu harmailla graniittipaaluilla. Penkeissä kasvaa havukasveja ja vaaleita kukkia.Kuvassa on piha, jossa oleskelualueet on laatoitettu harmaalla graniittilaatalla, kuorikatteella vuoratut kukkapenkit on rajattu harmailla graniittipaaluilla. Penkeissä kasvaa havukasveja ja vaaleita kukkia.

Käytä kukkapenkkien rajaukseen ja oleskelualueiden luomiseen saman väristä pihakiveä. Kuvassa Graniittilaatta Harmaa 600 x 400 x 30 mm ja Graniittipaalu 12 x 12 x 100 cm.
 

Vaaleat pihakivet ja -laatat  Katso kaikki »

Tekonurmi pihalle

Pienelle pihalle riittää pienikin kaistale nurmea. Tekonurmi pihalle voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun tilaa esimerkiksi ruohon leikkaamiseen koneella on vähän. Tekonurmi on myös varmasti helppohoitoinen ja näin omiaan huolehtimaan pihan siisteydestä. Se myös säästää vettä, mutta antaa silti tilaa muille puutarhan elementeille, kuten pihakiville sekä istutuksille.

Kuvassa on lähikuva pihasta, joka on päällystetty aidon näköisellä, vihreällä keinonurmella. Taustalla näkyy mökki, puita ja pensaita sekä laatoitettu alue, jossa on ruukkukasveja.Kuvassa on lähikuva pihasta, joka on päällystetty aidon näköisellä, vihreällä keinonurmella. Taustalla näkyy mökki, puita ja pensaita sekä laatoitettu alue, jossa on ruukkukasveja.

Tekonurmella luot helppohoitoisen pihan. Kuvassa Keinonurmi Condor Loco 2 M.
 

Kukkapenkki-ideat

Pienen pihan toimivimmat kukkapenkki-ideat liittyvät väreihin sekä tietysti kokoon. Käytä kukkapenkissä 2–3 väriä vihreän lisäksi, jotta lopputulos on tarpeeksi harmoninen. Älä valitse isoja kukkia, vaan pitäydy pienissä, joita myös mahtuu kerralla enemmän. Myös kukkien sijoittelulla on väliä: sijoita vaaleat kukat pihan perälle ja voimakkaat, esimerkiksi punaiset kukat, etualalle.
Voit luoda tilan tuntua pihaan myös kukkapenkin avulla. Esimerkiksi valitsemalla pyöreät reunakivet kukkapenkkiin tai tekemällä kukkapenkistä pyöreän muotoisen voit rikkoa muutoin suorakaiteen muotoista pihaa. Erilaiset muodot piristävät pihan ilmettä.

Kuvassa on talon seinän edustalla puureunanauhalla kaarevaksi rajattu kukkapenkki. Kukkapenkin etualalla on punaisen oransseja korkeita tulppaaneja, taustalla vihreitä kasveja.Kuvassa on talon seinän edustalla puureunanauhalla kaarevaksi rajattu kukkapenkki. Kukkapenkin etualalla on punaisen oransseja korkeita tulppaaneja, taustalla vihreitä kasveja.

Reunanauhalla luot vaivattomasti pyöreälinjaiset kukkapenkit. Kuvassa Puureunanauha 5 x 30 x 200 cm antrasiitti.
 

Kasvit niin pienelle kuin isolle pihalle löydät BAUHAUSin Puutarhamaailmasta.

Ison pihan suunnittelu

Ison pihan ilmettä kelpaa suunnitella, sillä isoihin neliöihin mahtuu vaikka mitä. Samalla voi tietysti myös iskeä runsaudenpula, kun vaihtoehtoja on niin monia pihakeinusta vaikkapa lampeen asti. Isonkaan pihan kanssa ei tietenkään sovi innostua liikaa, sillä liikaa istutuksia, kasvillisuutta ja kalusteita tekee lopulta isostakin pihasta ahtaan oloisen.

Tutustu siis alta BAUHAUSin puutarha-asiantuntijoiden vinkkeihin, joiden avulla saat aikaan mieleisesi pihan.

Kukkapenkki-ideat

Ison pihan suunnittelu alkaa kokonaisuuden ja olosuhteiden kartoittamisella. Kuinka aurinkoinen piha on, entä löytyykö varjoisia kohtia? Kulkeeko maan alla putkia tai johtoja? Mitkä ovat alueen säädökset puiden määrästä? Tarvitsetko pihan rakennuksille luvan?

Jatka pihan kulkualueiden, rakennusten sekä oleskelutilojen sekä kasvillisuuden paikkojen mietinnällä. Missä ovat pensaat, missä puut, missä on nurmialue, miten pihalla kuljetaan? Haluatko kasvihuoneen, vaativatko lapset trampoliinin?

Kuvassa on alumiinirunkoinen Palram-Canopia Hybrid 5,6 m² -kasvihuone, joka on sijoitettu pihan päähän kiinni piha-aitaan. Nurmikolla päällystetyllä pihalla kasvihuoneelle johtaa pihalaatuin päällystetty polku. Kasvihuoneessa on kukkivia kasveja.Kuvassa on alumiinirunkoinen Palram-Canopia Hybrid 5,6 m² -kasvihuone, joka on sijoitettu pihan päähän kiinni piha-aitaan. Nurmikolla päällystetyllä pihalla kasvihuoneelle johtaa pihalaatuin päällystetty polku. Kasvihuoneessa on kukkivia kasveja.

Pihakivillä luodut polut ja oleskelualeet luovat selkeää rytmiä pihaan, jolloin kasvihuonekin asettuu pihalle luontevasti. Kuvassa Kasvihuone Palram-Canopia Hybrid 5,6 m² (185 x 305 cm) harmaa.
 

Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa miettiä kasvien ja puiden valintaa. Yhtä kasvia kannattaa istuttaa kerralla isompi määrä, niin kokonaisuus säilyy hallittuna eikä hoito ole niin työlästä. Muutenkin suunnittelussa kannattaa pitäytyä aluksi suurissa linjoissa alue kerrallaan eikä aloittaa heti pienistä yksityiskohdista. Pihakivien valinta kannattaa ottaa esille vasta, kun muut suuret linjat on mietitty ja tiedät, kuinka paljon pihakiviä ylipäätään tarvitaan. Toki myös alussa valittu budjetti auttaa antamaan suuntaviivaa myöhemmille tarvikkeiden hankinnalle. Esimerkiksi pihakivet luonnon kivestä ovat kalliimpia kuin betonikivet.

Mieti myös, missä tarvitset apua ja missä kannattaa turvautua ammattilaiseen. Voit ulkoistaa halutessasi lähes kaiken pihasuunnitelmasta pihakivien asennukseen tai hoitaa kaiken itse. Tai no, yksin sinun ei tarvitse huhkia. Muistathan, että löydät kaikki työkalut ja tarvikkeet puutarhasi hoitoon meiltä BAUHAUSilta.

Kuvassa on Lakka loimuliuskekivellä päällystetty pieni piha. Pihalla on grilli ja sen vieressä puutarhapöytä ja puutarhasohva. Tunnelmaa luovat lyhdyt. Sohvan ääressä on mies ja nainen, jolla on pieni lapsi sylissään. Taustalla on vihreitä pensaita.Kuvassa on Lakka loimuliuskekivellä päällystetty pieni piha. Pihalla on grilli ja sen vieressä puutarhapöytä ja puutarhasohva. Tunnelmaa luovat lyhdyt. Sohvan ääressä on mies ja nainen, jolla on pieni lapsi sylissään. Taustalla on vihreitä pensaita.

Luonnonkivet ja luonnonkiveä imitoivat laatat tuovat pihaan tunnelmaa. Kuvassa Loimuliuskekivi 80 Lakka Mustavalkoinen 490 x 264 x 80 mm.

Siirtonurmikko vai keinonurmi pihalle?

Isolle pihalle tarvitaan usein paljon nurmikkoa. Mikäli et halua alkaa kasvattaa nurmikkoa alusta asti, mutta haluat silti luonnonnurmikon, hyvä valinta on siirtonurmi. Siirtonurmikko on luonnontuote, joka tuodaan rullissa pihallesi ja vain rullataan paikoilleen. Se on usein kestävämpää kuin ns. kasvatettu nurmi, sillä siitä tehdään usein rikkaruohonkestävää.

Mikäli haluat päästä mahdollisimman helpolla, kannattaa valita keinonurmi pihalle. Keinonurmi näyttää aidolta, mutta sitä ei tarvitse huolta eikä kastella. Siinä kelpaa myös koirien sekä lasten möyriä ilman, että sisälle kantautuu leikkien jälkeen maata ja ruoho näyttää taistelutantereelta.

Kuvassa mies levittää multamaalle Finnmurmi-siirtonurmea rullalta. Pihan keskellä on pyöreä, laatoitettu oleskelualue. Taustalla näkyy muuri sekä kasvillisuutta.Kuvassa mies levittää multamaalle Finnmurmi-siirtonurmea rullalta. Pihan keskellä on pyöreä, laatoitettu oleskelualue. Taustalla näkyy muuri sekä kasvillisuutta.

Siirtonurmen avulla saat tuuhean nurmimaton nopeasti. Kuvassa Siirtonurmi Finnurmi 101-200 m².

Pihan somistukseen  Katso kaikki »

 1. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 2. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 3. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 4. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 5. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 6. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 7. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta
 8. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 9. Verkkokauppa
  Saatavilla tavarataloista
 10. Verkkokauppa
  Nouto tavaratalosta

Kukkapenkin suunnittelu

Isolle pihalle mahtuu myös paljon kukkapenkkejä. Jotta lopputuloksesta ei tule kaoottista, kannattaa suunnitella kukkapenkit aluksi isoina kokonaisuuksia. Mihin pihalla ylipäätänsä sopii kukkapenkit? Missä on valoa, missä varjoa? Jos mielessäsi on suihkulähde kukkapenkkiin, miten saat vedettyä vedet kätevästi?

Sitten voit lähteä kohti tarkempia yksityiskohtia, kuten miettimään, mitä kukkia ja istutuksia minnekin kannattaa sijoittaa. Laita esimerkiksi herkkien kukkien kukkapenkki terassin eteen, jossa se on suojassa pahimmalta tuulelta. Elävöitä pihan ilmettä rakentamalla pyöreä kivireunus kukkapenkkiin. Myös materiaaleilla on väliä. Sopiiko puutarhasi tyyliin kukkapenkki luonnonkivistä vai haluatko käyttää modernimpaa betonia?

Kuvassa pihalle on luotu näyttävä muurimainen rajauselementti eri tasoon laitetuilla ontelokivillä. Onttoihin kiviin on istutettu erivärisiä kasveja. Piha-alue on päällystetty viuhkamaisesti ladotuista eläväisistä pihakivistä.Kuvassa pihalle on luotu näyttävä muurimainen rajauselementti eri tasoon laitetuilla ontelokivillä. Onttoihin kiviin on istutettu erivärisiä kasveja. Piha-alue on päällystetty viuhkamaisesti ladotuista eläväisistä pihakivistä.

Kukkapenkkien rakentamisessa luovuus pääsee valloileen. Kuvassa on käytetty Ontelokivi 20 x 28 x 35 cm Antrasiittejä vertikaalisen kukkapenkin rakentamiseen.

Mökin pihasuunnittelu

Mökin pihasuunnittelussa on omat haasteensa. Yleensä mökin pihasta halutaan mahdollisimman helppohoitoinen ja luonnonmukainen, mutta silti siisti ja kaunis. Lue alta vinkkimme helppohoitoisen, mutta silti katseita kestävän mökkipihan suunnitteluun.

Helppohoitoisen kesämökin pihasuunnittelu

Kesämökin pihasuunnittelu lähtee olosuhteiden kartoittamisesta ja myös niiden hyväksymisestä. Mikäli rikkaruohojen kitkeminen tai ruohonleikkuu ei huvita, voit turvautua esimerkiksi tekonurmeen. Myös kuntta on hyvä vaihtoehto nurmikolle. Apila taas kestää hyvin kuivuutta.

Kuvassa näkyy märät puuportaat, jotka johtavat moderniin taloon. Rinteeseen on istutettu siirtovarvikkoa. Taustalla näkyy koivuja ja tumma piharakennus.Kuvassa näkyy märät puuportaat, jotka johtavat moderniin taloon. Rinteeseen on istutettu siirtovarvikkoa. Taustalla näkyy koivuja ja tumma piharakennus.

Siirtovarvikolla eli kuntalla luot hetivalmiin metsämaiseman pihalle. Kuvassa Siirtovarvikko 200-299 m².

Kannattaa myös valita kestäviä ja monivuotisia kukkia, kuten erilaisia ruusuja. Hedelmä- ja marjapensaat ovat myös helppohoitoisia, mutta älä hanki niitä liikaa, jotta jaksat kerätä sadon talteen. Jos haluat hankkia mökille hyötykasveja, salaatit, pavut, herneet ja monet yrtit ovat helppohoitoisia ja runsassatoisia. Ne kasvavat myös vaikka kukkalaatikossa. Helppohoitoinen mökkipiha voi silti olla kaunis ja viheriöivä.

Luonnonmukaisen mökkipihan suunnittelu

Myös luonnonmukainen mökkipiha on helppohoitoinen, kunhan vain maltat antaa kasvien kasvaa omaan tahtiin ja rikkaruohojenkin rehottaa. Mustikanvarvut sekä luonnollisena kasvava apila tai kukkiva keto ovat luonnon omat kukat ja nurmikko. Oman pihan marjoista riittää myös leivonnaisiin sekä jogurtin kanssa nautittavaksi. Älä kuitenkaan päästä ihmisiä kulkemaan varvikon läpi, sillä se kestää huonosti kulutusta. Merkitse polut selkeästi esimerkiksi laattakivien avulla.

Voit toki istuttaa lisää puita mökillesi, mutta antaa niiden kasvaa sen jälkeen ihan luonnontilassa. Toisaalta hyvin metsäinen mökkipiha voi myös olla varjoisa. Muutaman puun kaataminen voi tuoda niin tilan kuin valonkin tuntua pihaan ja edesauttaa muiden kasvien ja kukkien kasvua. Mikäli puiden kaataminen ei oikein onnistu, valitse happaman maan kasveja, jotka viihtyvät myös varjossa.

Kuvassa on rakennettu polku puuta jäljittelevällä betonilaatalla metsäiselle pihalle. Polun varrella on erilaisia havu- ja saniaiskasveja sekä kukkia.Kuvassa on rakennettu polku puuta jäljittelevällä betonilaatalla metsäiselle pihalle. Polun varrella on erilaisia havu- ja saniaiskasveja sekä kukkia.

Puuta imitoivat laatat ovat täydellinen valinta luonnonmukaiselle mökkipihalle. Kuvassa Betonilaatta Puujäljitelmä 675 x 225 x 50 mm.

Eloa laatoilla  Katso kaikki »

Monivuotiset kukat kukkapenkkiin

Mökille kannattaa hankkia monivuotiset kukat kukkapenkkiin, joista riittää iloa vuosiksi eteenpäin. Tällaisia ovat esimerkiksi perennat. Myös ruusut, kuten ikisuosikki juhannusruusu, kestävät hyvin mökkioloja. Alppiruusu sopii myös varjoisempaan, metsäisempään maastoon.

Mökin piha voi usein olla hyvinkin kalteva, mutta voit useimmiten sijoittaa kukkapenkin rinteeseen ilman suurempia työkaluja tai tarvikkeita. Voit kokeilla rakentaa rinteeseen pengerryksiä sekä muureja kasveille ja kätevät portaat ihmisten kulkea eri tasojen välillä. Jos rinteen kaltevuus on yli 1:2, kannattaa käyttää valmiita kehikkoja auttamaan kasveja juurtumaan. Myös isot luonnonkivet auttavat rinteen kukkapenkin multaa pysymään paikoillaan. Muista myös istuttaa havukasvit kukkapenkkiin rinteessä.

Mökin piha voi usein olla hyvinkin kalteva, mutta voit useimmiten sijoittaa kukkapenkin rinteeseen ilman suurempia työkaluja tai tarvikkeita. Voit kokeilla rakentaa rinteeseen pengerryksiä sekä muureja kasveille ja kätevät portaat ihmisten kulkea eri tasojen välillä. Jos rinteen kaltevuus on yli 1:2, kannattaa käyttää valmiita kehikkoja auttamaan kasveja juurtumaan. Myös isot luonnonkivet auttavat rinteen kukkapenkin multaa pysymään paikoillaan. Muista myös istuttaa havukasvit kukkapenkkiin rinteessä.

Kuvassa on rinteeseen rakennettu muuri, joiden sisällä kasvaa kukkapenkissä kasveja. Betonilaatoista rakennetut portaat nousevat punavalkoiselle talolle.Kuvassa on rinteeseen rakennettu muuri, joiden sisällä kasvaa kukkapenkissä kasveja. Betonilaatoista rakennetut portaat nousevat punavalkoiselle talolle.

Muuri toimii rinteessä näyttävänä paikkana istutuksille. Kuvassa Lohkokansikivi Lakka Harmaa 480 + 80 x 200 x 100 mm.

Tutustu laajaan kasvivalikoimaamme

Tiesitkö, että verkkokaupassamme on esillä vain pieni osa laajaa kasvivalikoimaamme? Löydät kattavan listauksen tavaratalojemme vakiokasvivalikoimasta oheisesta linkistä.

Huomioithan, että valikoima sekä saatavuus voivat vaihdella tavarataloittain ja toimitusten mukaan. Tuotteet myynnissä vain tavarataloissa niin kauan kuin tuotteita riittää.

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

BAUHAUS Espoo

Rusthollarinkatu 6
02270 Espoo

020 6300 830 (pvm/mpm)
info.espoo@bauhaus.fi

Ma - Pe 7.00 - 21.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00

Poikkeavat aukioloajat ja lisätiedot

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut hendrerit nisi sit amet libero tempus, at pulvinar justo vehicula. Donec pellentesque augue at mi luctus, vitae facilisis leo dignissim. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. 

CTA